Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Mene brine kako će tvrđava izgledati posle sređivanja. Ako se sredi kao nekoliko zgrada u centru sređenih ove godine, izgubiće svoje pravo izdanje koje je imala vekovima unazad. Zbog nečijih planova ne sme se uništiti kulturni spomenik. Ima novca, bolje ga uložiti u rekonstrukciju ulica.
 
Биће добро ако се стабилизују места где имамо знакове опасности, ако се среди све где већ годинама ако не и деценију стоје скеле и ограде, и ако се уклоне графити.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=657964#p657964:12f0vflx je napisao(la):
Vox91 » Sat Sep 07, 2019 8:07 pm[/url]":12f0vflx]Bio danas u Smederevu.. Koliko su grad i tvrdjava zapušteni - to je za plakanje..Traje Smederevska jesen, pa je u tvrdjavi vašarište - hajde što se prodaju gaće, čarape, alat i kojekakve drangulije, ali što je sve toliko prljavo i zapušteno, bez ikakvog reda i ukusa postavljeno, kese i razno djubre pliva po kanalu ispred male tvrdjave, Jezava takodje prepuna djubreta.. Oko tvrdjave železnica i sve u raspadu, grad prljav da čovek ne poveruje očima, crkva na sred glavnog trga sa fasadom u raspadu...

Jednom rečju - STRAŠNO.. Da tako izgleda grad i tvrdjava koja je u 15. veku bila glavni grad Srbije. Da mi toliko ne držimo do sebe..Kad bi tako nešto Slovenci imali - pa iz Amerike bi dolazili turisti u obilazak..

Posle svega, i Kalemegdan mi sa svim manama izgleda kao rajska bašta..

Nazalost Smederevo je jezivo zapusteno. Bio sam 3 puta u tom gradu u periodu od 2000. do 2019. i umesto da se nesto menjalo na bolje, moj utisak je da je tamo vreme stalo ako ne i da je danas cak i gore nego te 2000. godinu dana nakon bombardovanja i svega par godina nakon sankcija.
Deo tvrdjave su obnovili mislim ali cela ta tvrdjava sa parkom unutra izgazene trave, bez klupa i ikakvih spomenika, kanal u kojem pluta djubre, zidovi tvrdjave izvrljani u stilu Zoki+Maja itd, sablasne sine ispred same tvrdjave i na sve to i sva ta vasarska atmosfera kada je neko desavanje, sa rostiljem u samoj tvrdjavi, na mene je ostavilo sve to jako tuzan utisak jedne sramotne nebrige o sopstvenom istorijskom nasledju. To je najveca ravnicarska tvrdjava u ovom delu Evrope, ako nas podaci na internetu ne obmanjuju, grad na Dunavu, centar grada koji ima potencijala ako ne da bude lep a onda bar skockan i simpatican grad koji neguje secanje na Srpsku despotovinu.
Ne moramo ni sa SLovencima da se poredimo ni sa Austrijom, evo nam susedne Hrvatske, nama relativno slicnog naroda sa ipak svezom zajednickom prosloscu u istoj drzavi - koliko oni neguju svoje spomenike i od neke nebitne tvrdjave u kamenitoj zabiti naprave atrakciju za turiste, a Smederevo i jos mnogo toga u Srbiji smo mi dozvolili da obraste u korov i da se po tako starim nalazistima zvrlja i raste popino prase.

Izvinite sto potpuno skrenuh s teme Kalemegdana ali morao sam da dam svoje vidjenje i iznesem frustraciju zbog takvog nemara i svih vlasti i samog naroda
 
Јучерашње слике:











После асфалтирања Савског шеталишта није више ништа (у)рађено:











У све три корпе за отпатке на слици су набијене некакве гредице, а оне даље су извађене из земље и остављене на гомилу; преостале коцке су разбацане, светиљке зарђале ...:

 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=653297#p653297:38so2ap0 je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » Пон Авг 26, 2019 6:31 pm[/url]":38so2ap0]Препознатљив стил београдрског вртларства, на пар места цветају хиљаде цветова, на хиљаду места ни један цвет.

И друга препознатљивост стила, где год је цветна леја посади украсну скаламерију, паное, знаке упозорења, тезге, ђубријере, јарболе...

Свака част читаоцима који нешто могу и да ураде ! Нема више табли са упозорењем поред цветних леја ! Било би лепо да на ред дођу и јарболи који су претекли из претходне епохе, а насађени су на месту где су цветне леје постојале и пре више од века !
 
На Калемегдану се још негују само две велике цветне леје типичне за класичне европске вртове и још на неколико места су мање леје.
Количина цвећа на две паралелне леје на стази према Уметничком павиљону је толика да је могуће направити око 25 леја величине 2 пута два метра или 16 леја за разна места и да једна трећина остане на те две паралелне леје !

Да ли имамо негде у Европи пример да се поред великих леја у једном старом историјском класичном врту постављају панои са све кабловима. Ма колико су те изложбе занимљиве и треба да постоје, није у реду према свим који су корисници вртова да им се на тај начин нарушава и вредност и значај, као што ником не пада на памет да омета било који концерт или филмску пројекцију, штавише шта би се догодило да неко то покуша ?
 
















Поправљен зид код Зиндан-капије:







Ђубре на зидинама које нико не односи:

 
Било би лепо да се очисте кров звоника Ружице и грудобрани Зиндан капије од ужасних графита.
 
Sve je spremno za skidanje Pobednika kako sam ne bi pao jednoga dana.
 
Pre neki dan smo na Kalemegdanu imali nebeski spektakl pri zalasku Sunca, a brojni Kineski foto-turisti u bili u pravoj ekstazi. Pitanje vodiču koji je hteo da krene dalje: Možemo li ovde da sačekamo do kraja?

Pogledajte prilog 15
Pogledajte prilog 14
Pogledajte prilog 13
Pogledajte prilog 12

Pogledajte prilog 11
Pogledajte prilog 10
Pogledajte prilog 9
Pogledajte prilog 8
Pogledajte prilog 7
Pogledajte prilog 6
Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
I na kraju, vrhunac: "Sauronovo oko".

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
 
Ništa specijalno. Običan portabl Canon, i to na automatskom podešavanju.
 
Na prodaju deo stuba koji je krasio Velike stepenice Kalemegdana. Pronasao sam ga slucajno na stazi ispod Velikih stepenica i kao sto vidite na slikama obradjen je, skinuta je armatura i postavljena je skulptura Pobednik.
Postoji velika verovatnoca, na osnovu oblika i dizajna armature koja je bila u stubu, da je postavljen kad i stepenice koje su izgradjene 1928. godine prema projektu arhitekte Aleksandra Krstica u duhu romanike.
Visina stuba sa skulpturom Pobednik je 28 cm.
Garantujem za originalnost i na slikama mozete videti izgled stubova na Velikim stepenicama kao i delic stuba u kakvom je stanju bio nadjen.
Besplatna dostava za Beograd!

Ovo piše u opisu oglasa,
Sećam se da je već neko vreme zaista nedostajao jedan od tih stubića.
Par puta sam i ja prošetao tom stazom ispod stepeništa i šetališta i tu se zaista mogu naći razni komadi cigle i kamena koji su otpali.
I ko zna koliko to već dugo stoji tako.

A ovo nije deo iz 1928, već kopija napravljena za rekosntrukciju iz 80-tih, od betona.

Nije komad sa Akropolja, ali nije baš u redu...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=668985#p668985:3ffirp9t je napisao(la):
dragan » 11 Окт 2019 05:06 pm[/url]":3ffirp9t]Mala je potražnja i pala je cena. . . da sakupimo pare, pa da Igor kupi :)

2.000 : https://www.kupindo.com/Skulpture-i-mas ... alemegdanu
1.200 : https://www.kupindo.com/Skulpture-i-mas ... alemegdanu

Предмет више није активан, са разлогом.

Само ћу да напоменем да је продаја делова споменика културе, али уопште културне баштине, противзаконита, како по нашим законима, тако и по међународним препорукама о културној баштини и наслеђу. Свако ко учествује у продаји/куповини ризикује да буде правно гоњен.
 
Vrh