Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Пре можда 10-12 година био са другарима на оном дечијем игралишту близу Цвијете и другар се љуљао у оном гнезду љуљашци. За 5 минута нас опколило 10 чичица из обезбеђења.
До негде 2015 их је било много више, имали су на горњем граду човека код Сахат куле, код Римског бунара, код опсерваторије, код Казамата, итд, то је отприлике био размак. Данас за исти простор има 1-2 човека

Не знам да ли је качено, једна османска
kartabeograd.png

Било би лепо да @Zuma ову карту графички упореди са постојећим стањем.

Vrlo lepo. Postoji li možda slika ovog plana i većih dimenzija od ove?

Vrlo lepo. Postoji li možda slika ovog plana i većih dimenzija od ove?
Не постоји. Овај сам план пронашао у архиву у Истанбулу, показује и околне улице, али сам само исекао овај део.

Нажалост, нису лепо скенирали, толико је ситно да нисам могао да прочитам ове натписе на оригиналу.

A da li je negde bila označena godina? Na mapi ili u opisu mape? Ili bar procena perioda?

A da li je negde bila označena godina? Na mapi ili u opisu mape? Ili bar procena perioda?
Не. Нисам стручан за ове планове, нити сам се до сада бавио историјом тврђаве. Трагајући за другим стварима налетео сам на план. Угрубо, мислим да је реч оквирно о 1840им.

Да ли су зелена поља са некаквим цртицама ознаке за паркове или гробља? Занимљиво колико је објеката било у горњем граду унутар зидина.
Штета што натписи на арапском нису читки па да их неки АИ преводилац преведе.

Да ли су зелена поља са некаквим цртицама ознаке за паркове или гробља? Занимљиво колико је објеката било у горњем граду унутар зидина.
На османском су, могао бих ја да их прочитам да су читки, али нису. Зумирао сам максимално и нечитко је.

Zeleno obojena polja sa tačkicama imaju vrlo pravilne pravougaone granice, jednake su veličine, ima ih više, jedno polje je pored drugog, a imaju i obične, svuda jednake tačkice i crtice na zelenom polju (a ne recimo neke komplikovanije i veće oznake od toga). To sve zajedno najviše sugeriše baštu ili njivu. Čisto ukrasni travnjak je manje verovatan zbog pravilno raspoređenih i geometrijski pravilnih "pristupnih staza" koje presecaju zeleno obojene površine, što sugeriše da je svuda neophodan pristup za neke radove, tj da nije poželjno rutinsko gažnje zelenog polja van tih staza, ukoso ili bilo kuda preko njih. Dakle njiva ili bašta. Travnjaci, ili bar neuređene površine pod travom, su verovatno zeleno obojene površine neprecizno definisanih granica koje na sebi nemaju ni tačkice ni crtice (nema ni jednostruke crne linije ni dvostruke linije - zida, koji bi bili posebno označena granica zeleno obojenog polja).

Poslednja izmena:
Zeleno obojena polja sa tačkicama imaju vrlo pravilne pravougaone granice, jednake su veličine, ima ih više, jedno polje je pored drugog, a imaju i obične, svuda jednake tačkice i crtice na zelenom polju (a ne recimo neke komplikovanije i veće oznake od toga). To sve zajedno najviše sugeriše baštu ili njivu. Čisto ukrasni travnjak je manje verovatan zbog pravilno raspoređenih i geometrijski pravilnih "pristupnih staza" koje presecaju zeleno obojene površine, što sugeriše da je svuda neophodan pristup za neke radove, tj da nije poželjno rutinsko gažnje zelenog polja van tih staza, ukoso ili bilo kuda preko njih. Dakle njiva ili bašta. Travnjaci, ili bar neuređene površine pod travom, su verovatno zeleno obojene površine neprecizno definisanih granica koje na sebi nemaju ni tačkice ni crtice (nema ni jednostruke crne linije ni dvostruke linije - zida, koji bi bili posebno označena granica zeleno obojenog polja).
Улоговао сам се и погледао опет, али нисам могао да јасно видим. Ипак ће бити да је ово зелено заправо куће јер ово написано личи на حنه (хане) али се оно по правилу пише као خانه при чему је аутор испустио и слово елиф (ا) и тачку изнад слова х (тј. hı (خ), па га је самим недодавањем тачке претворио у ha (ح)). Но, из искуства могу да ти кажем да то није толико ретко да погреше. Тако да могу да тврдим, не целих 100%, да су то ипак пре биле куће.
Него, да ли нам је познато да је ту постајала чаршија раније (пре доласка Аустријанаца) Ова, ранија мапа, показује празан простор ту.
П.С. Сада тек видим да је ускључиво реч о плану саме тврђаве, ништа друго није унето
17478555297186160860892804922322.jpg

Poslednja izmena:
Не. Нисам стручан за ове планове, нити сам се до сада бавио историјом тврђаве. Трагајући за другим стварима налетео сам на план. Угрубо, мислим да је реч оквирно о 1840им.

I meni se čini da se radi o tom periodu.
Mapa je osmanska, a na njoj se vide austrijske kasarne u Donjem gradu. U Gornjem gradu se vidi Muhavizov konak (ili - možda ona zgrada koja se nalazila pre njega?).
Onako, proverivši na brzinu i bez udubljivanja, takva građevina se ne nalazi na maketi stanja iz 1790. u Galeriji tvrđave

I meni se čini da se radi o tom periodu.
Mapa je osmanska, a na njoj se vide austrijske kasarne u Donjem gradu. U Gornjem gradu se vidi Muhavizov konak (ili - možda ona zgrada koja se nalazila pre njega?).
Onako, proverivši na brzinu i bez udubljivanja, takva građevina se ne nalazi na maketi stanja iz 1790. u Galeriji tvrđave

Означи ми који је објекат на карти, па ћу покушати да прочитам (уколико је присутан натпис).

Vrh