Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Znaci "ako bi se mogla kavim slucajem napraviti autenticna slika" despotovog grada ona ne bi bila autenticna....shvatam :roll:

a ima i dodatak. nisam vidio...

samo malo. sad me tjeras da pogadjam sta si mislio reci.
Jesi li mislio reci da ako se upotrebe orginalni materijali da bi bio falsifikat? Zasto se onda ne bi izvrsila rekonstrukcija na nacin kao sto je rekonstruisana i Nebojsina Kula?

Etno selo Stanisici posle ubrizgavanja steroida i halucinogenih droga kidnapovano i prebaceno u Beograd.

RioBL, једина аутентична београдска тврђава Стефана Лазаревића је она из времена Стефана Лазаревића.
Од ње је остало то што је остало и то је једино аутентично.
Једина могућност интервенције је у археолошким истраживањима, конзервацији и презентацији и то је све.
Чак и оно што је М. Поповић радио са митрополијом је недопустиво.

Aha, sad shvatam. Pa sta bi onda trebalo (g)raditi u prostoru u kom skoro da nema ostataka autenticnih objekata?

EDIT:
@Vozd
izgleda da ja prebrzo odgovaram na tvoje poruke ili se one nekako promjene kad ja odgovorim. Sad vidjeh to za arheolosku konzervaciju...
Znaci li to da mislis da bi pomenuti prostor donjeg grada trebao da bude samo arheolosko nalaziste?

Ту се не сме ништа градити.
Адекватно презентовано археолошко налазиште и(ли) парковска површина.

OK. Jedna stvar mi ipak nije jasna...
ako mozemo rekonstruisati zidine, kule i kapije, zasto ne mozemo rekonstruisati pojedine zgrade unutar tvrdjave ili ispod nje?

А где си ти видео да је изграђен (не конзервиран) један зид, кула и капија на београдској тврђави ?

Замена дотрајалог материјала истим таквим на објекту који већ постоји није споран, мада се предузима као последња мера.

Боље погледај мало значење одређених појмова пре него што кренеш у дискусију.

Вожд":1w5xrtoo je napisao(la):
Замена дотрајалог материјала истим таквим на објекту који већ постоји није споран, мада се предузима као последња мера.

Боље погледај мало значење одређених појмова пре него што кренеш у дискусију.

Pa vidis Vozd...nista jos ne diskutujem. Samo postavljam pitanja oko stvari koje mi nisu jasne. Smijem li?

Recimo, na sajtu ciji sam link okacio, opisane su rekonstrukcije pojedinih dijelova tvrdjave. Meni se cini da se tu ne radi o zamjeni "dotrajalog materijala" vec o ugradnji nedostajuceg materijala. Rijec "rekonstrukcija" bi to trebala i znaciti...re-konstrukcija, ponovna izgradnja dijela objekta ili objekta u cjelini. Jesam li u pravu?

Ako je to tvoj odgovor na pitanje jednog laika o rekonstrukciji beogradske tvrdjave na temi Kalemegdan onda OK.

Иначе, овај "пројекат" је највероватније рециклажа једне 3Д анимације коју је радио неки наш ентузијаста пре око 7-8 година.

А ти Рио, много си дрзак и играш на карту стрпљења и толеранције форумаша. Остали нека макар не хране трола.

Поред толико делова тврђаве који просто вапе за реконструкцијом, делова које треба приближити и боље презентовати јавности, делова који су у опасности да се обруше, делова којима само фале одговарајући садржаји, власт машта о силовању Доњег града у маниру етно села Станишић и све то из помодарства и комплекса што Будимпешта има Цитаделу и Рибарски бастион крцате туристима, а нама је Доњи град пуст, осим за неки концерт.

Е па господо, потрудите се прво да одржавате тврђаву, да уредите парк, да на одговарајући начин презентујете тврђаву и да је приближите посетиоцима, а не да неки бедеми буду закључани или резервисани само за посетиоце кафића, да други бедеми буду небезбедни, неограђени и ли више деценија заграђени скелама због никад завршених реконструкција и санирања. Средите турско купатило, археолошки истражите и конзервирајте све темеље и рушевине и обезбедите им приступ посетилаца...

На тврђави постоји хиљаду и једна ствар која треба да се уради, а ови измишљају топлу воду.

Taj park u Donjem gradu (napravi ga Nemci nakon što su izbombardovali kasarne) prosto vapi za jednom velikom fontanom i nekoliko spomenika, nešto interesantnog zelenila i cveća, onako, čisto da ga popune, i pristojnim pešačkim pristupom pored Zoo vrta i okretnice tramvaja...

Nešto kao Topčider...

Ne primajte se...
Zarcne vidite da vrhunski manipulator svaki drugi dan mora da lansira neku novu 'spektakularnu' pricu???
Mora se odrzavati rejting, ne stranke, vec njega licno, mora se zaboraviti obecanje (prazna prica) o povecanju plata i penzija, skrenuti paznju sa manipulacije infostana i generalija...
Opusteno, narode, niste deca. Ne nasedajte na jeftine trikove.

У Доњем граду постоји сасвим довољно локалитета који могу бити веома атрактивни, само да се среде, а то су Карлова капија, темељи митрополије, новооткривена најстарија улица у Београду, турско купатило, зидине града и комплекс Iсточне капије, војна кухиња код Карлове капије, Видин капија, све то постоји, али је по мени недовољно искоришћено.

Нпр. по мени би војна кухиња била погоднија за неку тематску поставку заједно војног, историјског и етнографског музеја посвећену њеној намени у својој историји, него што се ту налази археолошки институт САНУ.
Такође Амам би могао да буде враћен својој оригиналној намени, сигурно би као такав био атрактивнији туристима, него као планетаријум.
Затим капија Карла великог, у њој се налази трафо станица, скеле стоје већ дуже време, а туристи је сигурно ни не примећују.

djordje*******g":sqjjxrc7 je napisao(la):
Covek koji uopste ne zivi u Beogradu je napisao bar 600 postova za 6 meseci o ovoj temi.
Ne vidite nista cudno u tome?

Ludilo se siri Srbijom, stize Despotov grad!
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/595803 ... potov-grad

Jel ovo neka za******* ili stvarno :cry:

Ja sam pre par stranica nekom foruasu odgovorio kontrapitanjem, da li ako sve sto donosi profit treba prodati to vazi i za Kalemegdan, ni ne pomisljajuci da bi to stvarno nekome moglo da padne na pamet?

Posle ovih kulisa niko ne bi verovao ni za prave zidine da su autentične...

A koliko vidim po 3d modelu, ovo nema nikakve veze sa despotovim gradom gde je 90% gradjevina bilo od drveta nego vise lici na neki autlet soping centar u podnozju Kalemegdana...

laki72":3shvnlf0 je napisao(la):
Ne primajte se...
Zarcne vidite da vrhunski manipulator svaki drugi dan mora da lansira neku novu 'spektakularnu' pricu???
Mora se odrzavati rejting, ne stranke, vec njega licno, mora se zaboraviti obecanje (prazna prica) o povecanju plata i penzija, skrenuti paznju sa manipulacije infostana i generalija...
Opusteno, narode, niste deca. Ne nasedajte na jeftine trikove.

Itekako ljudi treba da se prime na ovu informaciju, jer ovo na zalost sa ovakvim ljudima koji vladaju Srbijom sasvim izvesno
moze da se desi ovaj uzas ispod Kalemegdana.

U suštini ovim je hteo da skrene pogled (temu) sa Bg na vodi. Stari trik, kad svi gledaju u jednom pravcu vikni: avion! i većina će da pomeri pogled. Druga stvar: Zahin projekat i etno Stanišići (na šta me najviše podseća render) jedno do drugog. Hm...dajte molim vas

Homer Jay":3knx2ek1 je napisao(la):
Važno je da je Folić rekao da je Fudžimotov projekat za Beton halu isuviše invanzivan... Objasni nam ovo, Milutine!!!

I zar ovaj grad nema nekakvu vlast, gradsku upravu, Sekretarijat za urbanizam, Zavod za zaštitu spomenika, pomenutog gradskog urbanistu, pa nekakav GUP, PDR itd. ili čim vladar nešto usni, to mora tako da bude???

Nema, Homere. Institucije nemaju nikavu tezinu, na rukovodecim mestima su ljudi sa partijskom knjizicom koji nemaju ni obraza ni hrabrosti da kazu jedno slovo protiv ovakvih inicijativa. Ostatak zaposlenih se plasi za sopostveni egzistenciju i radi kako im se kaze.

GUP Beograda je bacila pod noge 2/3 vecina prilikom glasanja u aprili. O cemu dalje da pricamo.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/595803 ... potov-grad

Vučić o novom projektu: Osim "Beograda na vodi" imaćemo i "Despotov grad"
| 05. 10. 2015. - 15:06h izmena vesti 15:43h | Komentara: 925

Osim “Beograda na vodi”, čije je gradilište premijer Srbije Aleksandar Vučić juče posetio s ekipom “Alo!”, srpska metropola će narednih godina dobiti još jedan ekskluzivni arhitektonski kompleks, po kome će biti prepoznata u Evropi i svetu.

Kako je premijer otkrio ekskluzivno za "Alo!", na Donjem Kalemegdanu biće verno obnovljen grad despota Stefana Lazarevića kakav je postojao u 15. veku.

Prema projektu koji je Vučić pokazao novinarima ovog lista, “Despotov grad” biće mešavina kulturno-istorijskih, hotelskih i biznis sadržaja i biće još jedna karika koja će glavni grad Srbije po turističkim potencijalima približiti glavnom gradu Mađarske.

- Stalno govorim da mi je cilj da po broju turista prestignemo Budimpeštu i kada završimo “Beograd na vodi”, “Despotov grad”, srpski Jad Vašem na Starom sajmištu sa suprotne obale Save i još neke projekte, verujem da ćemo biti na najboljem putu da to i postignemo - rekao je odmah po dolasku na šetalište Savska promenada premijer, piše "Alo!"

- E ovde volim da se slikam. Tu me slikajte, pored ovih mašina koje bruje, ovo kad vidim puno mi je srce - sada već ushićeno nam je rekao premijer.

On je šefa gradilišta propitao kako teku radovi na iskopavanju temelja i kada će početi zidanje. Zadovoljan odgovorom da će se i to desiti za koji dan, Vučić nije mogao da sakrije oduševljenje ogromnim nemačkim mašinama koje su vadile velike količine zemlje i tovarile je na kamione.

- Kažete da su to nemačke mašine. Pa znao sam i nikad se nisam stideo da kažem da je nemačko najbolje. Sa Nemcima uvek znaš na čemu si, pa bilo da je reč o politici, biznisu ili građevini - rekao je Vučić, koji je pohvalio sve koji se trude da prva faza “Beograda na vodi” bude gotova u roku, piše "Alo!".

Vrh