Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Napravio sam mapu iznajmljenih i komercijalizovanih delova tvrđave koje zbog toga više nije moguće slobodno koristiti ili im uopšte prići. Uglavnom je napadnuta okolina najvažnijeg, glavnog ulaza u tvrđavu, oko Stambol kapije. Nedostupni su kompletan rov oko Velikog revelina. Kompletan rov oko Bastiona 2 (desni). I pola rova oko Bastiona 1 (levi). Takođe skoro kompletan istočni deo (zbog zoološkog vrta i kafane uz Jakšićevu kulu, koja je takođe nedostupna). Kao i deo severne strane tvrđave kod Dunavske kapije i oko severnih bedema zbog fudbalskih terena.

Iznajmljeni i komercijalizovani delovi Beogradske tvrdjave.jpg
 
Zuma wrrote
,,, ....Uglavnom je napadnuta okolina najvažnijeg, glavnog ulaza u tvrđavu, oko Stambol kapije.... ,,

Resenje je jednostavno
Isto kao kad terrmiti napadnu
Dve opcije:
Ili im prrepustis da vremenom sve uniste ili vodii se ljuta borba. 🐝
 
И кошаркашке као и тениске терене као и диносаурусе треба уклонити из шанаца Калемегдана..
 
Koliko mogu da procenim, ovaj bivši "Mlečni restoran Snežana" je sadašnja kafančina između Spoljne Stambol kapije i Cvjete Zuzorić. Deluje kao divan primer puzećeg preuzimanja javnih prostora koji se, iz nekog mističnog razloga, uvek odvija u samo jednom smeru. Onoga što pripada nama uvek ima sve manje i manje, nikada više. Probao sam da potražim šta se može naći o istorijatu ove lokacije.

Najranija slika je je iz 1915. godine. Na tom mestu se nazire neki mali usamljeni objekat u moru zelenila.

1915. - Jugoistocni bedem Beogradske tvrdjave, zgrada kod ulaza u Spoljnu Stambol kapiju, pogl...jpg


Nisam siguran čemu je služio. Jedna pretpostavka bi mogla biti da je u pitanje službeni dispečerski objekat koji je opsluživao tramvajsku okretnicu. Nekada je tramvaj išao Uzun Mirkovom, pa mu je tu bila i okretnica.

1932, 1940. Tramvajska okretnica na Kalemegdanu kod Uzun Mirkove.jpg


Međutim to se vidi na planu iz 1932., pa nije sigurno da li je okretnica postojala 1915. Pa bi moglo biti ili to, ili možda neki stari objekat straže kod ulaza u tvrđavsku kapiju.

U svakom slučaju posle rata im ni kraj pameti nije bilo da bilo šta novo uopšte smeju da grade na tvrđavi, pa su zato samo iskoristili već postojeću malu dispečersku zgradu bivše okretnice, čisto da ne bi stajala prazna. Prva vest o njenoj adaptaciji je iz aprila 1957.

1957.04.09 Gradnja Restorana Snezana na Malom Kalemegdanu, Borba.jpg


Onda ide vest koju je pronašao Vožd. Posle otvaranja:

441508736_863134999177198_8208010229429431378_n-jpg.198260Dakle, mali mlečni restoran, takoreći kiosk, za DECU, sa sokovima i mlekom, sa samo četri stola, u već postojećoj maloj zgradi.

To je bila ideja i početak.

A danas ...

Kafana Mali Kalemegdan 1.jpg


Kafana Mali Kalemegdan 2.jpg


Kao kad razbojnik uglavi nogu u vrata. To se više ne može zatvoriti ako ste ograničeni samo na pristojne molbe ...

Doduše, moram da priznam da je baš ova kafana na tako povučenom mestu da bitno ne narušava ambijent, pa i ne smeta previše. Međutim nervira me što ne postoje nikakva ograničenja ni opšta pravila, a tek nas niko ne pita ni za šta. Da bar znamo šta može i šta ne može, i da znamo zašto. Ko je za šta dao dozvolu i sa kojim obrazloženjem. Kakva je opšta vizija razvoja i koja su ograničenja. Inače završimo sa K-distriktom i saobraćajnim bulevarom od 4 trake kroz sred tvrđave. Sa bivšim zelenim parkom Ušće koje će biti seoski vašar pod firmom kulture. I sa tvrđavom koja je "sportski centar". A sve to počinje sa mikro prodavnicom mleka za decu. Ako svi ćute, to je početak, a seoski vašar je kraj.
 
Poslednja izmena:
Izjednačio si kafane i teniske i košarkaše terene parking opet nisi sve komercjalno ucrtao
 
Zuuma wrote:
,,... Kakva je opšta vizija razvoja i koja su ograničenja... ,,
Ne znam za opštu, al moja davnjašnja dečačka vizija je u revitalizaciji stambenog dela u samoj tvrdjavi, koj je postojao oduvek, a tek u novije doba izbrisan iz nje. Tako joj vratiti pravii život koj je imala od postanka
 
Izjednačio si kafane i teniske i košarkaše terene parking opet nisi sve komercjalno ucrtao

Pa reci šta fali pa ću da dodam. Ali ako misliš na K-distrikt i neke druge okolne objekte, namerno sam se ograničio samo na površinu koja je približno bila u okvirima maksimalnog širenja zidina tvrđave. Tj na komercijalne objekte gde ispod nekih delova zemljišta koje zauzimaju još uvek ima delova tvrđave koje treba rekonstruisati i prikazati, ili bar omogućiti pristupačnost te zone, pa se uopšte i ne može postaviti pitanje da li te zone trebaju biti slobodne ili ne. Naravno, sem toga, morao bi da postoji i dovoljno veliki slobodan prostor oko zidina zbog čuvanja ambijenta, vizura i mogućnosti sagledavanja tvrđave, ali mislim da bi to preopteretilo ovaj crtež i učinilo ga nepreglednim i manje efikasnim.

Što se tiče onoga što jeste uneto, uneo sam samo ono od čega očigledno ima vrlo ograničene javne koristi (ili je tvrđava za to neuslovna, kao zoološki vrt). Koji procenat Beograđana košarku ili tenis baš mora da igra u rovu tvrđave, a koji bi procenat taj prostor koristio za nešto popularnije i potrebnije? Ako je taj odnos mali, a zaradu na javnom prostoru ubire neki privatnik, očigledno da to nije odgovarajuća namena tako dragocenog prostora.

Sa plana se vidi da su zauzete već znatne površine za nešto što bi trebala da bude čak i svetska baština Uneska, da ne spominjeno nas i našu istoriju. Ako za takvo nasleđe ništa pametnije ne mogu da smisle od dinosaurusa i košarke, onda je bolje da upravljač bude neko malo bistriji od ove ekipe.
 
Imas kafanu kod pobednika kafeteriju imas 2 luna parka stari i novi
Pre svega treba da leti dino park
Košarkaški tereni treba da imaju slobodan pristup za početak stoje zaključeni bez potrebe
Posto si reko da si pisao nadležnima kakv je odgovor jp tvrđava za betoniranje na kalisu
 
Imas kafanu kod pobednika kafeteriju imas 2 luna parka stari i novi

Luna parkovi su izvan prostora gde bi mogli očekivati da postoje ostaci srednjevekovne tvrđave. Pa sam rešio da sva takva mesta za sada izostavim da bih izbegao nepotrebne Internet digresije i sukobe sa ekipom koja će odmah početi da priča kako revitalizacija istorijskih prostora zahteva i "savremene sadržaje", itd. Ta priča je komplikovana i nepotrebno odvači pažnju od onoga što je nedvosmisleno, tj od neprimerenog korišćenja prostora same tvđave u užem smislu. Međutim naravno da si u pravu i po tome što je čitav ovaj prostor zaštićen zakonom, ali i po tome da je ovde sve puno RIMSKIH ostataka, a verovatno i bitno ranijih. Doduše uz ogradu da je pitanje kakve su, i na kojim mestima, posledice kasnije nivelacije zemljišta u srednjem veku i kasnije. Tako da ni sam nisam siguran šta je najpametnije uneti a šta izostaviti u jednom ovakvom planu.

Kad su u pitanju kafeterije, ni to nije baš jednostavno. Naime neka mala mesta sa najosnovnijim uslugama posetiocima tvrđave jesu potrebna. Voda, sokovi i sl. Verujem da, AKO SU MALA, ona se mogu tolerisati ako su vizuelno sakrivena u neke neiskorišćene i inače ne naročito interesantne prostorije unutar tvrđave. Taj kafić kod Pobednika je mali i lepo uklopljen u podzemnu prostoriju. Dakle koristan je i ne smeta previše. Takva mesta bih ostavio.

Posto si reko da si pisao nadležnima kakv je odgovor jp tvrđava za betoniranje na kalisu

Gradski Zavod kaže da je nadležan Republički, a oni još ćute. JP Tvrđavu nisam ni kontaktirao pošto je očigledno da oni to odobravaju, pa nema smisla gubiti vreme.
 
Na mestu onih nekadašnjih teniskih terena, što ih zabetoniraše niču tereni za padel. Već su celu konstrukciju izgradili.
 
Ta zaraza od tenisa za smotane se širi gradom ada ok cubrski moz prodje tvrđava čemu
Gde je tabla ko je dao dozvolu
 
Zgrada Vojnog muzeja je u baš očajnom stanju, nakačili su i klime, stavili bele pvc prozore, sramotno za takav centralni objekat na tvrđavi. Takođe mostić ispod Sahat kule je zreo za obnovu.

Inače krenuli su da pripremaju teren za izgradnju staze ka stepenicama koje vode ka pasareli za Beton halu.

1000165251.jpg


1000165252.jpg
 
Košarkaski tereni na Kalemegdanu treba da postoje i jasno pokazu simbole da smo od 1945. bili jedna od ja ih sila u kosarci a da se sruse drugi objekti koji koriste taj prostor (zdraga uprave kk fmp/cz). KKP nije dobio odobrenje da manje modifikuje deo prostora u zidinama tvrdjave a kk cz je dobila da posadi onu zgradu.
 
Neverovatno. Šapić je čvrsto rešio da uništi donji deo tvrđave proširenjem obilaznice za dve trake. I da tamo dodatno preusmeri sav trenutni saobraćaj kroz Parisku, i sav budući prema K-distriktu, Marini Dorćol i ostatku Dunavske obale. I sve što ide kroz Cara Dušana. Bulevar kroz park, preko Ušća i KROZ zakopane bedme tvrđave. Park na levoj obali Save na Ušću se pretvara u zabavno-muzejsku četvrt, a park na desnoj i kroz tvrđavu, u bulevar, u glavnu saobraćajnu magistralu starog dela grada. To je taj "silazak Beograda na reku". A ne čujem da se bilo koji Zavod za zaštitu buni, niti se neki arhitekta oglašava.

"Šapić je na konferenciji za medije organizovanoj kod pešačkog prelaza koji spaja Knez Mihajlovu i Kalemegdan rekao da se nada da je došlo vreme za realizaciju ideje koja odavno postoji, a koja će prema njegovim rečima promeniti centar grada i učiniti ga zaista pravom pešačkom zonom.

On je dodao da će idejno rešenje biti dorađivano u toku sledećih nekoliko meseci, a da očekuje da se na jesen stvore uslovi za realizaciju, te da će prostor od Uzun Mirkove ulice pa do vrha Pariske postati veliko šetalište i kako je ocenio jedan od najlepših delova grada.

Šapić dodaje da će plan u tom prostoru predvideti bašte i restorane i ocenio da će trg kada bude bio završen biti na ponos svih građana prestonice.

"Obilaznica oko Kalemegdanske tvrđave će ostati. Ideja nam je da je proširimo sa još dve trake, tako da svako ko iz Karađorđeve može da dođe do Cara Dušana i obrnuto", rekao je Šapić. "

 
Poslednja izmena:
Znači Beograd na vodi se širi do Ade Ciganlije, K-distrikt nizvodno do Pančevačkog mosta, zabavno-komercijalna obala od Starog sajmišta, preko privatne splav-obale, kula iznad srušenog hotela Jugoslavija i "sportskog centra" naspram Lida, sve do starog keja u Zemunu. A početnu cenu stanova na desnoj obali naviše gura što metro, što bulevar sa četri trake kroz bivši park i bivšu tvrđavu.

Šta još mogu da kažem? Godinama sam upozoravao da će se sa obalama baš to desiti. Međutim Delija i slični uvek nađu opravdanje. Pa eto sad nama vizije slavne budućnosti.
 
Na mom starom planu sam dodao približne granice puta ako se on proširi sa još dve trake. To je označeno žutom bojom. Treba uzeti u obzir da će sem kolovoza biti potrebni i totoari i biciklistička staza koja mora da zaobilazi Vodenu kapiju sa unutrašnje strane, a možda i razdelni pojas, tako da je pitanje koliko će sve to zajedno na kraju zauzimati. Ovo je samo približna procena.

Međutim posledice su jasne. Skoro kompletno se uništava obalski deo bedema Despota Stefana Lazarevića, tri kule, eskarpa, prostor stare luke, stepenice na bedem, ulaz u luku, bastion Mračne kapije, bastion Sava kapije. 14., 15. pa do 18. veka. A za bastione čak i sigurno ZNAM da su još tik ispod zemlje, pošto sam tokom radova i slikao njihov vrh. Naravno da se niko nije potrudio da ih samo malo otkopa, vidi granice i slično. Ali definitivno su tu i očuvani su. Sve ovo je neistraženo.

Jugozapadni-bedemi-tvrdjave-ver-2024-05-21.jpg
 
Vrh