Кад би макар ископали ове зидове у доњем граду.
Ова капија ме већ збуњује
Зна ли се кад је страдала и зашто?Bei Facebook anmelden
Melde dich bei Facebook an, um dich mit deinen Freunden, deiner Familie und Personen, die du kennst, zu verbinden und Inhalte zu teilen.www.facebook.com
Bei Facebook anmelden
Melde dich bei Facebook an, um dich mit deinen Freunden, deiner Familie und Personen, die du kennst, zu verbinden und Inhalte zu teilen.www.facebook.com
Nije to bio pravi brod, već maketa u prirodnoij veličini (i dosta naivno zamišljena).Некако ми пада на памет прва поставка војног музеја када су нагурали прамац неког брода на зидине, можда је капија сметала за пролазак.
Поред овог Фијата набијеног на нос (због чега су чекићем искривили врх једног крака елисе) ту је био и Фоке Вулф ФВ 190 којем су на репу будаком направили рупе од метака, али су заборавили да је врх будака четвртаст тако да су и отвори на лиму четвртасти. На крилима оба авиона били су исписани патриотски слогани, а авиони су били део диораме "Титова пећина".
Ovaj zidić na bedemu i kapija me i dalje kopkaju. Nije mi odmah bila jasna svrha tog očigledno naknadno podignutog zidića, ali kada sam ponovo pogledao avio snimke iz oktobra 1915, kada su se naši več povukli, postaje malo jasnije.
...
Pogledajte prilog 188313
Žao mi je što nemam literaturu o tvrđavi i o Beogradu u periodu 1914-15, pa da mogu da proverim i potvrdim... ali viđao sam fotografije tog šanca na kojima se vide zarobljenici (ili možda pritvorenici?) i naravno - straža srpske vojske.
Pretpostavljam da je taj deo tvrđave, bar do 1914/15, služio kao pritvor, zatvor i zarobljenički logor, isto kao i neke zgrade u Donjem gradu.
To bi objasnilo i ovaj očigledno naknadno podignut zid između dva bedema, kao i zidić na bedemu i promenu položaja prolaza (kapije) na zidiću na bedemu u periodu između dva rata, pa tako i neobnavljanje zidića na bedemu posle II svetkog rata, posle ove izložbe o NOB i uklanjanja makete broda.