Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Тениски терени, кошаркашки терени, мали фудбал, паркинзи, дино парк, Битеф, Бохо, тенкови… то све треба да лети одатле уколико је Калемегдан културно историјски споменик.

 
Onda će ostati samo zidine - ništa više.
Institucija vojnog muzeja se tu nalazila i pre nego što je trvđava prograšena za spomenik kulture, i pre nego što je na istoj toj tvrđavi izgrađena zgrada Vojnogeografskog instituta u koju je posle II svetskog rata i useljen muzej.
 
Ништа онда, да вратимо стражаре и артиљерију, па да стрељају свакога ко би хтео да уђе без дозволе. То би било враћање тврђаве у изворну сврху.
 
Ипак је тврђава постала мала за потребе војног музеја. Боље да се направи рокада, па да се музеј града Београда усели у зграду војног музеја, а војни музеј у бившу војну академију. Унутрашње двориште да се наткрије и ту да сместе крупније експонате (тенкови, топови, оклопна возила, ракете, радари и сл.), а може да се искористи и празан део зграде генералштаба као и она зелена површина испред, с тим да би оштећени део зграде био део изложбе посвећен агресији коју смо већ имали у згради музеја града.
Тениске терене би могли да иселимо на простор где су терени бившег центра Ноле уз базене, таман да остану четири терена који су у равни са отвореним базенима и паркингом, а осталих 10 што узурпирају јавно зеленило да се уклоне.
Дино парк да се пребаци у Звездарску шуму, тамо фали нека атракција.
Једино су ми кошаркашки терени упитни, за њих нисам смислио праву локацију за пресељење.
Угоститељски објекти максимално да се прилагоде стилски амбијенту тврђаве.
 
Ништа онда, да вратимо стражаре и артиљерију, па да стрељају свакога ко би хтео да уђе без дозволе. То би било враћање тврђаве у изворну сврху.
[/QUOTE]
Ne bez dozvole, ali da bez ulaznice. Neka bude simbolično 100 dinara.
 
Na Monžuiku za tvrđavicu naplaćuju 9 evra ulaznicu. Od "dodatnih sadržaja" imaju mali kafe i izložbene prostore u prostorijama tvrđave. I to je to, nikakvi Dino parkovi, kafane, klubovi, tereni i ostale gluposti. Zna se kako tvrđava treba da izgleda, a ovo što smo mi od nje napravili je park. I to Gornji grad čak i nije park, nego nasumično sađeno drveće i asfaltirane staze sa nekoliko opasnih rupa između.

A već smo sto puta pričali šta sve ima ispod i šta bi moglo da se uradi sa tvrđavom, ali od svega toga naprednjaci bi žičaru i kafanu pored. Jer Srbija...
 
Капија Карла 6. изгледа као еклектична плантажа лаванде:
20230523_193853.jpg

20230523_193919.jpg

Дочим, наравно, Видин капија, не изгледа, него заиста јесте, плантажа мака:
20230523_194307.jpg
 
Video sam danas onaj lokal koji su pokušali da naprave blizu terase gde su isekli Platane radi izgradnje žičare. Ja bi da otvorim pleskavičnicu na Kalemegdanu pa ako neko ima neku vezu neka mi piše u privatne poruke.
Hvana unapred i ljubi brat.
 
Вучкови бургери у Стамбол капији, верујем да би то многе привукло :D Али ништа пљескавице, само смеш, то је сада ин. :D
 
Тврђава и Калемегдан


......................
На улазу у Парк:Сат-кула:

Сат-капија:Према Краљевој капији:

Римски бунар:


Тунел у Бетон-хали:


На Пасарели је на два места ишчупано осветљење уграђено у рукохват, вире жице и висе пластичне плоче које покривају светиљке.
 
Poslednja izmena:
Тениски терени, кошаркашки терени, мали фудбал, паркинзи, дино парк, Битеф, Бохо, тенкови… то све треба да лети одатле уколико је Калемегдан културно историјски споменик.


Da, ali od nečega treba i da se finansira trenutni izgled tvrđave koji je na zavidnom nivou... Sledeća opcija bi bila da se, kao u nekim drugim gradovima, naplaćuje ulaz na Tvrđavu.
 
Ови шатори на улазу у парк су због прославе дана полиције данас од 11.
 
Kao da nema gomila napuštenih lokala u centru pa nam trebaju suvenirske šatre na Kalemegdane.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Aes
Da, ali od nečega treba i da se finansira trenutni izgled tvrđave koji je na zavidnom nivou... Sledeća opcija bi bila da se, kao u nekim drugim gradovima, naplaćuje ulaz na Tvrđavu.

Daleko je ovo od zavidnog nivoa, bio sam nedavno u Višehradu u Pragu koji je isto sa slobodnim ulazom i tamo je sve pod konac. Veći deo Kalemegdan se očajno održava, da i ne pričam koliko je zapostavljeno to istorijsko nasleđe, i ovo malo što srede većinom su neke strane donacije.

Ne znam što nisu asfaltirali i sredili prilaz ovim klupama na vidikovcu iznad kafića Pobednik (sa slike ispod), do kojeg se stiže od javnog toaleta, to mi je jedno od omiljenih mesta da iskuliram na tvrđavi jer turisti retko zalaze pa nema gužvi. Tu bi trebalo i neku ogradu staviti jer je prilično visoko. Takođe nema jedne kante tu, pa nije čudo što ima smeća. Inače i na ostatku tvrđave ima dosta smeća, one male kante se prazne verovatno 1-2 dnevno, što je stvarno malo za ovako posećeno mesto. Takođe sve klupe su u očajnom stanju, trebalo ih je odmah u martu/aprilu ofarbati, mnoge imaju izvaljene daske.

20230603_155454.jpg
 
Takav smo narod, ne može za nama da se počisti, jer stalno prljamo i živimo u smeću. Ali generalno, Kalemegdan se dobro održava.
 
Калемегдан

Музички павиљон, наступ ученика музичких школа:


"На Пасарели је на два места ишчупано осветљење уграђено у рукохват, вире жице и висе пластичне плоче које покривају светиљке."
Ево тих места:Све више мотора иде Пасарелом:


Пре неколико дана је објављен податак да је од почетка сезоне било пет-шест посто више туриста с речних бродова него веома успешне 2019. године.
У другим областима Граду иде чак и много боље: поломљених плоча у Пристаништу је неколико стотина посто више.
И ове канте за отпатке близу Бранковог моста много су разваљеније и имају много више отпадака него прошли пут кад сам их сликао ...:

Ево слике од пре две недеље:
1686064259215.png


Мало је градова који могу да постигну такве резултате за тако кратко време.
 
Poslednja izmena:
Vrh