Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Pa, ne znam baš.
Pitanje je šta se podrazumeva pod vrednim sadržajem?

ovo su na kraju krajeva bile obične vojne zgrade. Kraljevina SHS/Jugoslavija je već ranije Generalštab preselila u zaista vrednu, namenski građenu i bogato ukrašenu zgradu u Kneza Miloša.
Ova zgrada na Kališu je u rangu bilo koje obične kasarnske zgrade u bilo kojoj kasarni.
"Komunisti" su sačuvali jednu od dve, ali su nam zato ostavili plato sa najlepšim otvorenim pogledom u gradu. Iskren da budem, meni i preostala zgrada Zavoda bode oči, i svojim položajem i seoskom fasadom (seoskom, ne seljačkom) koja je dodata između dva rata.

Ono što bih a voleo je da se kompletira spoljna postavka Vojnog muzeja sa Šermanom, Pattonom, Jacksonom, američkim poluguseničarom, i drugim oruđima JNA što sada skupljaju ruđu u Kačarevu...

I meni je drzi palto bez sumlje a sto se tice te tehnike uradjen je projekat sredjivanja presvega hidro izolacije na lagumima tj onim prostorima ispod platoa vojnog muzeja [lukovi zabravljeni daskama ] to se treba prositriti postavka to se fino zastakliti itd ali nema para ni nekog pretjeranog entuzijazma zelje kod muzeja [sredili su onaj motor sa demonstracija 27 marta ]oni i mnoga druiga vrijedna vozila koja nemogu biti izlozena na otvorenom zbog vriednosti a izbog vandalizzma nasih milih sugradjana

Nekako mi je sadrzaj gornjeg grada prazan. Unutar zidina nema skoro nista.
A i donji grad je prazan.

Toliko istorije na jednom mestu, a tako malo spomenika na sta se sve desavalo unutar utvrdjenja.

Par ,,providnih,, etno kuća iz razlićitih epoha samog Kalemegdana značajno bi umanjio tu prazninu
kuce Kelta, Rimljana, Srba, Turaka Austrougara . . .
Obližnji entografski muzej bi tako i izašao iz ormana :)

Siguran sam da moze nesto da se uradi da se sav taj prostor oplemeni. :)

Bezbroj zatarabljenih ulaza u koje kakve prostorije duž zidina
pod neradmočlkom maskom - ne istražen areheloški lokalitet
tavore decenijama , umesto sa malo uložene volje i truda da oplemenjuju Kalemegdan

Bilo koja etno kuca ne zahteva tapete i lajt šou stilski nameštaj ultra soničnu kuhinju . . .
Jeftina replike od gipsa, drveta i sl
treba samo da dočaraju posetiocu unutrašnjost kuće iz prohujale epohu
a koga interesuju originali ,
par stotina metara dalje imaju Entografski muzej

Pa čak i sućajevima teškog vandalizma
nema velike štete upravo za takve vrste replike
koja ima samo dočaravjuću namenu. . . .

Pa postoje projekti za rekonstrukciju pojedinih objekata mislim da su i kaceni neki projekti ali nema se para ni ovo da pokrpe pocevsi od kapija gornjeg grada zindan i one ispod sat kule

Mislim da bi taj projekat 'etno kuca' na Kalisu bio odlicna ideja, ali da bi vise odgovarao lokaciji gde je sada zooloski vrt, naravno kada se zivotinje budu iselile, i time bi se popunio sadrzaj, posto realno zoo vrt je jedini koji za sada podseca na nesto sto bi mogli nazvati "donjim gradom" ili potencijalnim muzejem na otvorenom. Mozda bi , cak, umesto replika (ili pored replika) mogle da se presele prave etno kuce (opet ja i preseljivanje zgrada) koje danas propadaju u zabitima Srbije.

Sto se gornjeg grada tice, ta lokacija zasluzije da se arheoloski bolje istrazi, pa da se nekako od toga pocne sa upotpunjavanjem sadrzaja. Mozda neka rusevina uoblici u svoj prvobitni izgled itd.

spatiotecte":aun8h5ew je napisao(la):
Takodje postoji ideja da se izgradi ponovo zamak iz 15og veka.

Nažalost komunisti su digli u vazduh temelje donžon kule tog zamka (originalne kule Nebojša), prilikom izgradnje bunkera kod pobednika, pa ne možemo ni da izgradimo taj dvor, već samo možemo da pravimo neke zamišljene makete.

GOJE":3vrixvsn je napisao(la):
spatiotecte":3vrixvsn je napisao(la):

Nažalost komunisti su digli u vazduh temelje donžon kule tog zamka (originalne kule Nebojša), prilikom izgradnje bunkera kod pobednika, pa ne možemo ni da izgradimo taj dvor, već samo možemo da pravimo neke zamišljene makete.

Tacno se zna kako izgleda taj dvorac, moze bez problema da se izgradi ponovo i verodostojno.

spatiotecte":15ckkafm je napisao(la):
GOJE":15ckkafm je napisao(la):
spatiotecte":15ckkafm je napisao(la):

Tacno se zna kako izgleda taj dvorac, moze bez problema da se izgradi ponovo i verodostojno.

O ovome smo već pričali ranije, pa te molim da me podsetiš - uputiš na neki verodostojan izvor za ovu tvrdnju.

@Goje,
Tacno, o tome smo vec pricali ranije na forumu.

Evo ti link sa strane 20 ove teme gde se vide makete Kalemegdana u raznim razdobljima a ima i slika i sa tim Zamkom kako je izgledao ranije.
Ima puno slika (Zumin poslednji posta sa te strane)
viewtopic.php?f=24&t=102&start=525

Takodje je jedan student arhitekture uradio 3D animaciju tog zamka tako sto je koristio podatke koje je nasao u arhivama Kalemegdnaske tvrdjave.

Njegov rad je ocenjen od strane strukcnjaka kao 80% verodostojan

http://www.youtube.com/watch?v=IHSMxMPffVE

spatiotecte":oz541xp7 je napisao(la):
@Goje,
Tacno, o tome smo vec pricali ranije na forumu.

Evo ti link sa strane 20 ove teme gde se vide makete Kalemegdana u raznim razdobljima a ima i slika i sa tim Zamkom kako je izgledao ranije.
Ima puno slika (Zumin poslednji posta sa te strane)
viewtopic.php?f=24&t=102&start=525

Takodje je jedan student arhitekture uradio 3D animaciju tog zamka tako sto je koristio podatke koje je nasao u arhivama Kalemegdnaske tvrdjave.

Njegov rad je ocenjen od strane strukcnjaka kao 80% verodostojan

http://www.youtube.com/watch?v=IHSMxMPffVE

Vraćamo se na istu priču. Ono što je nesumnjiva istina o starom dvoru je:

Турци су, међутим, град поново заузели већ 1690. године. Приликом опсаде турска бомба погодила је једну кулу у замку Горњег града, пожар је захватио барутни магацин, а експлозија је била толико јака да је замак деспота Стефана Лазаревића потпуно срушен, при чему је страдало преко хиљаду људи.

Nakon 1690. ceo plato kod pobednika je potpuno pust.

Takođe, nesumnjivo je i da je jedino što je ostalo od temelja donžon kule nepovratno uništeno prilikom izgradnje bunkera oko 1948.

Sve sadašnje makete i rekonstrukcije se zasnivaju isključivo na modelima i saznanjima o tome kako je to moglo da izgleda na osnovu trendova gradnje u XV veku. Apsolutno nigde ne postoji bilo kakav zapis ili trag o bilo kakvim dimenzijama objekata, konstrukciji, rasporedu, krovovima...

Za to treba pitati Gospodina Marka Popovica iz Beogradske tvrdjave.
Kakvim planovima raspolazu i sta je korisceno od podataka da bi se dobila ova rekonstrukcija, to oni najbolje znaju.

Ali sigurno je da NIJE uradjeno sve ovo samo na predpostavkama kako je moglo to da izgleda u 15om veku.

Recimo ne zna se kako je izgledala crkva u donjem gradu, za to su koristili predpostavke. za prvi sprat dok donji deo crkve znaju kako je izgledao.

Pa ja bih voleo da postoji, ali ponavljam: Ne postoji ni jedan pouzdan podatak o izgledu despotovog dvora!

Pa ako su srusili temelje zamka 1948 da bi izgradili bunker, onda sigurno postoji bar plan osnove jer 1948 nije tako davno.

spatiotecte":207v8urz je napisao(la):
Pa ako su srusili temelje zamka 1948 da bi izgradili bunker, onda sigurno postoji bar plan osnove jer 1948 nije tako davno.

Nije temelj zamka, već osnovni kamen u temelju donžon kule. Taj kamen je bio duboko ispod tla i nije se čak znalo da postoji. Komunisti su kopajući bunker nabasali na njega i digli ga u vazduh. Prethodno nije rađeno nikakvo arheološko dokumentovanje toga, i zauvek su uništeni ostaci na licu mesta.

Mala upadica:
kada se kaže "komunisti digli u vazduh" dobija se sasvim pogrešan utisak.

To je uradila vojska (kojom su komandovali komunisti, naravno), ali sa druge strane, radovi su izvođeni u vreme kada je to bio vojni objekat i kopala se obična rupa za običan bunker. Za njih je sve to bilo vojno vlasništvo, i imali su isti odnos kakav danas imaju prema biko kojem metalnom hangaru, skladištu, spavonici, prijavnici, i sl. Vojska gleda usko i slepo svoja posla i ne mrsi previše, takva joj je priroda. Kakva arheologija i srednjovekovna istorija, to je van njihovog poimanja sveta.

Takođe, i kralj Aleksandar je naredio da se na mestu Žrnova izgradi mauzolej. I to je takođe varvarski čin, ali koji bi ideološki epitet ili kvalifikaciju njemu zakačili zbog toga?

Ja i dalje mislim da ovaj izgled dvorca nije izmisljen jer iz vise razlicitih izvora (sto knjiga, sto interneta, sto maketa, itd...) se mogu naci slike, reprezentacije, 3D animacije tog zamka i taj zamak je svuda skoro isti.

Bilo bi jako cudno da su svi zamislili jedan takav isti dvorac iz glave a da za to ne postoji neka relevantna dokumentacija.

Pa dovoljno je da ga je prvi izmislio a ostali su prepisivali. :)

Ni Vikinzi nisu nosili rogove na šlemovima, ni Isus nije bio razapet na četvorokrakom krstu, niko ne može da bude 100% siguran kako je izgledao Solomonov hram...

spatiotecte":1f4xtuz8 je napisao(la):
Ja i dalje mislim da ovaj izgled dvorca nije izmisljen jer iz vise razlicitih izvora (sto knjiga, sto interneta, sto maketa, itd...) se mogu naci slike, reprezentacije, 3D animacije tog zamka i taj zamak je svuda skoro isti.

Bilo bi jako cudno da su svi zamislili jedan takav isti dvorac iz glave a da za to ne postoji neka relevantna dokumentacija.

Upravo kako stf kaže, zamišljeni izgled plod je upravo te makete koja je izrađena za beogradsku tvrđavu, a ostali su na osnovu nje pravili filmove i ostale reprezentacije...

Pre te makete nije postojala nikakva slična reprezentacija dvora. Uostalom dovoljno je pogledati slike starih putnika iz XV, XVI i XVII veka - niđe veze.

GOJE":25ipgdk9 je napisao(la):
spatiotecte":25ipgdk9 je napisao(la):

Upravo kako stf kaže, zamišljeni izgled plod je upravo te makete koja je izrađena za beogradsku tvrđavu, a ostali su na osnovu nje pravili filmove i ostale reprezentacije...

Pre te makete nije postojala nikakva slična reprezentacija dvora. Uostalom dovoljno je pogledati slike starih putnika iz XV, XVI i XVII veka - niđe veze.

U knjizi "Beogradska tvrdjava u proslosti, sadasnjosti i buducnosti" iz 1988 od autora Vase Cubrilovica podpredsednik SANU, postoji poduzni presek gornjeg i donjeg dela kalemegdana sa istim tim zamkom koji se vidi na filmove i prezentacije.

Takodje postoji gravira iz 1684 gde se tacno vidi dvorac sa istom konfiguracijom, 6 kula sa drvenim krovom koje cine jezgro i jedna kula, vislja od ostalih koja predstavlja Donzon. Plus druge ostale kule koje se spustaju ka savi. Takodje se vidi onaj veliki zid sa prozorima. Tako da ove makete i animacije itekako imaju veze sa onim sto je zaista tu postojalo u 15om veku.

Vrh