Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Оно што ја видим као проблем, јесте што се на тврђави ништа не дешава битно, многе реконструкције чекају боље време и због тога водимо неке дискусије изнова и тако у круг.
 
A zašto je onaj vidikovac kod Sahat kule i dalje zatvoren, tj. kapija je zaključana kad se popneš gore, zar to nije Vesić onda svečano otvarao?
 
Slikano juče:

Kalemegdan 1.jpg

Kalemegdan 2.jpg

Kalemegdan 3.jpg

Kalemegdan 4.jpg

Kalemegdan 5.jpg
 
Ništa trenutno, verovatno vrebaju pravu priliku da nastave radove. Svojevremeno su srušili jednu lepu kućicu koja je bila na mestu gde je sada ova ružna, 3 metra visoka ograda. Počeli su da grade nešto nalik na kafanu, sve u sklopu nadam se propalog projekta gondole. Pod okriljem mraka su isekli jedan lep platan, i sve to tako stoji već godinama. Jedini novitet je ovaj betonski „bilbord“.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=885465#p885465:2v2411x2 je napisao(la):
Bukira » Pet Okt 01, 2021 5:55 pm[/url]":2v2411x2]Ništa trenutno, verovatno vrebaju pravu priliku da nastave radove. Svojevremeno su srušili jednu lepu kućicu koja je bila na mestu gde je sada ova ružna, 3 metra visoka ograda. Počeli su da grade nešto nalik na kafanu, sve u sklopu nadam se propalog projekta gondole. Pod okriljem mraka su isekli jedan lep platan, i sve to tako stoji već godinama. Jedini novitet je ovaj betonski „bilbord“.

Gondola je veoma vazna "predsedniku".
Sigurno je da ce biti izgradjena tu.
 
Као нека уметничка инсталација. Могли су то да поставе и у новом центру града. Ја бих и Дино парк тамо иселио.
 
Kakva instalacija, oni kao da promovišu grafitere koji uništavaju grad sa ovim.

A ovo čudo iza neko rezervisao za kafić i čekaju priliku da se pokrenu, tj. da se malo ljudi naviknu na tu ogradu, pa će za godinu-dve da nikne objekat i niko se neće buniti jer eto bolje to nego ograda.
 
Isto to rade sa gondolom,čekaju da prođu izbori,pa da onda još nekoliko godina uništavaju grad :(
 
Šteta što ovaj deo stoji ovako zatvoren godinama:

Kalemegdan_01.jpg

Ali su zato nedaleko odatle sklonili torpeda da bi napravili sebi parking usred tvrđave:

Kalemegdan_02.jpg
 
Коначно. Било би добро и да иселе трафо станицу из капије, могли би у К дистрикт.
 
Деспот city oног доба. Maда тако нешто су могли да направе нпр. на Ушћу или у неком другом великом слободном простору.
 
Hm pa ne znam da li je bas kao despot city, ovde ne vidim preterane gabarite i izlivene betone, vec male etno celine koje zahtevaju autentican nacin izgradnje, koje, pritom, mogu da se uklone za svega par dana. Mozda danas, sa vremenskom distancom, to ne bi izgledalo tako lose da je ostvareno.
Naravno, prednost bih dao arheoloskim istrazivanjima i rekonstrukcijama na tvrdjavi.
 
Лепо су написали испод слике у овом чланку - није Дизниленд, али је близу. Није толико инвазивна идеја као Деспот city, али би исто била девастирајућа по аутентичност тврђаве. Замислимо Словеначко и Македонско село око Карлове капије.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=891660#p891660:1qpzg21z je napisao(la):
Дошљак » 20 Okt 2021 03:40 pm[/url]":1qpzg21z]Лепо су написали испод слике у овом чланку - није Дизниленд, али је близу. Није толико инвазивна идеја као Деспот city, али би исто била девастирајућа по аутентичност тврђаве. Замислимо Словеначко и Македонско село око Карлове капије.

Pa dobro, ovom etno selu nije namera da glumi autenticnost, vec da ima karakter muzejske postavke na otvorenom. Kalemegdan vec jeste jedna mesavina raznih kultura koje su ovde bile nastanjene kroz milenijume.
 
И ако би то било прикладније од многих садржаја које данас имамо на тврђави, ипак би било неаутентично. Поготову овај сегмент приморског градића.
 
Verovatno si u pravu. Ovako nesto je mozda moglo da se napravi na mestu zooloskog vrta, da je na vreme premesten na drugu lokaciju.
 
По мени, много боља локација би била простор из бившег Бека, где је нажалост никао монструм познат као К-дистрикт :(
 
Vrh