[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795194#p795194:1c30o61n je napisao(la):
Corradi » 20 Nov 2020 11:58 pm[/url]":1c30o61n]Da li je kroz skulpturu "Molitva" uopšte predstavljena Katarina Branković?
Iskreno ako se radi o skulpturi koja prikazuje istorijsku ličnost, onda izgleda prilično bedno i sa idejnog i sa zanatskog stanovišta. Meni više liči na traljavo urađen spomenik bezimenom prosjaku, nego na spomenik osobi plemenitog roda,
čak me podsjeća i na gargojla, tako da nije ni čudo što je sklonjen iz Manježa.
Koliko sam ja čitao (dakle, uzeti sa rezervom
) vajar Ktšinić je tada bio nekoj fazi kada je stvarao slične skulpture ženskih figura.
Što se tiče samog spomenika, on predstavlja suvu emociju: samoću, tugu, zamišljenost, tragediju, neizvesnost... prikazuje tužnu sudbinu.
Nije natrpan bukvalnom prenaglašenom simbolikom vlasti, istorije, dinastije, bla truć, ... kao jedan drugi spomenik koji se upravo završava.
Bio je ne više nego diskretan detalj koji je oplemenio tvrđavu i terasu, upotpunio mesto sa kojeg je moglo da se sedne na klupu i posmatra ušće, Zemun, zalazak sunca, iz uvučenog kutka okruženog cvećem i drugim zelenilom, a opet, podsećao je na ljude i događaje sa istog tog mesta.
Suštinski, ništa pretenciozno, poštuje ambijent.
I po meni, Manjež je bio samo mesto gde je "istovarena" nakon sklanjanja sa tvrđave, kada je već bila "istisnuta" zbog sahranjivanja Ive Lole i Milutinovića na njenom prvobitnom mestu... čisto da ne bude da je bačena u magacin, nego "hajde, ipak je to umetničko delo", pa su je postavili pored pozorišta, ali kao bilo koju drugu apstraktnu skulpturu lišenu jasnog konteksta.