Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Al fora je što nema gde drugde. Ili nova postavka u Donjem Gradu ili selidba celokupnog Vojnog muzeja na Ušće. Kažem celokupnog jer verujem da ni VM ne bi bilo u interesu da se postavke cepkaju i da na Ušću bude jedan deo a na Kalemegdanu drugo.

Bio sam na Keltima na tih prvih par Beer Festova, jes da sam popio da ispoštujem hepening, ali se ne sećam da je iko propao u zemlju... a skakalo se :D

Jedan od argumenata za premeštanje Beer Festa, koliko se sećam, je da nije u redu da se organizuju pijanke na mestu na kojem je izginulo toliko ljudi.... u redu, poštujem.

Iako sa protiv izlaganja oruđa u Donjem gradu, to i nije toliki tehnički problem. Pa i kod Muzeja, svako oruđe ima neki svoj postament - očigledno da je kopano i da su napravljeni temelji za te postamente.

Bir fest je premjesten i zbog pada onog nesrecnika u kavez sa medvjedima bjese

Kрива је ЈП тврђава која није заштитила те зидине.

relja » ali se ne sećam da je iko propao u zemlju...
Na tom prostoru nisu bili samo pešaci
a akativnosti nisu bile samo skakanje publike :!:

Postavljane su teške bine i optereceni štandovi ne malom litražom piva
konktrzno tada i tu presudna su bila dostavna vozila
Točak ima malu gaznu površinu sa velikom tonažnim , tolki pritisak po cm2 je poguban za stare i vlažno podzemlje donjeg grada

Ja se secam da je tada
točak jednog dostavnog kamiona punog piva propao kroz ,,travu,, zapravo tavanicu podzemne prostorije donjeg grada
i tada su shvatili
da sva prateca vozila i privremeni objekti, pre , za i posle. bilo koje manifestacije
mogu da nanose velike štete kul. istor. spomeniku
uz mogucnost koje kakvih povreda - opasnosti po život i telo ljudi

Sumljam da bi iko ko bi se i dalje potpisivao na saglasnost za donji Kalemegdan za ,, Bir fest,, to i dalje radio
verovato mu se ne nosi na duži period ,,prugasto odelo,, sa brojem :lol:

Врло могуће да су у питању подруми срушених касарни.

Aко добро видим тада није било бетонског зда иза турског купатила.

Зашто током свих ових година реконструкције београдске тврђаве није реконструисано ништа из средњовековног периода(куле, митрополија, цркве, комплекс источне капије...) већ се сређују само аустријски бастиони и капије? Колико сам упознат ми знамо како је та тврђава изгледала, али не занм зашто се баш ништа не ради на томе да она донекле заживи у понеким деловима. Разумем да сам замак који је постојао не може да се среди јер није практично, било би скупо а и подразумевало би да оне већ реконструисане бастионе срушимо али куле и капије које су се налазиле у горњем граду на североисточном и југоисточном зиду могу да се среде јер постоји могућност. Не знам да ли завод има план у будућности да среди делове из тог периода јер је штета не презентовати како је изгледала тврђава током српске владавине. Лично сматрам да је то један од приоритера који завод треба да има у виду.

Verovatno zbog besparice, a i nezainteresovanosti i nemarnosti odgovornih ljudi. Mada, kad vidim ove fotke iz osamdesetih, definitivno nije do novca, jer ga je tada bilo više, a tvrdjava nije izgledala sredjeno. Vode nas neznalice i nemarni, pa je stanje takvo kakvo je..

Некако ме не чуди твој одговор Vox. Просто наша дужност, у времену и држави којој живимо, је да презентујемо прошлост овог града који има најбољи стратешки положај после Истанубла али је и један од најстаријих градова у Европи. Не треба се фокусирати само на барокном утврђењу (претпостављам да им је то најлакше да среде јер нису ти делови тврђаве толико оштећени и не захтевају велику памет да их среди) већ се треба позабавити и српском тврђавом. Срамота је живети у земљи где је једна од главних тврђава једним делом у руини а другим делом парк. Врло је не професионално од надлежних да не брину од тврђави. У Немачкој, Енглеској, Чешкој, Русији... су сва важнија утврђења, замкови реконструисани или очувани. А овде код нас... мало коров па руине па који сређени бастион па нека шума у сред тврђаве. Овде су заокружени делови који по мом мишљењу требају и могу да се реконструишу. Траба да станемо са тврђавом из 18. века и да се позабавимо овим.

Slažem se, ali nema ko to da uradi, tvrdjava treba da blista, a vrlo je zapuštena. Turci doniraju pare za obnovu malog stepeništa, veliko stepenište je ruina, ali biće 15 miliona za gondolu, a 15 godina nije moglo da se nadje 20 miliona za temeljnu rekonstrukciju Narodnog muzeja. Obnova zidina i kula će verovatno doći na red u 22. veku..

Ne znam koliko je uopšte moguće ponovo graditi objekte pored postojećih, zatečenih, i kako bi to na kraju izgledalo.
Sa druge strane, postoje objekti čiji ostaci vire iz tla i koji mogu da se rekonstruišu i kompletiraju.

Para ima. Ima za Acu Lukasa, ima za fontanu, ima za jelku, ima za gondolu...

Очигледно је да се неки делови морају "жртвовати" ради других. Имамо пример тих зидина у горњем граду где се аустријска надоградња мора на неки начин срушити ради 8 или колико већ кула. Али ту долази још један проблем - сахат кула. Како би изгледао тај зид када би имао једну барокну и поред ње средњовековне куле. Можда испадне добро, а можда буде потпуни промашај. Да ли срушити једно ради другог. Углавном постоји и ту решење али не и воља за решавањем проблема и реализацијом пројекта. Што се тиче комплекса источне капије ту постоје ископине и има могућности за реконструкцику.

Ovakva kakva je, Tvrđava je pod zaštitom, tako da od rušenja postojećih objekata iz bilo kojeg razloga... nema ništa.
Samo da razjasnimo, to o čemu ti govoriš je neki postojeći projekat ili neka tvoja ideja?

Па у каквој земљи живимо, такав луди пројекат је незамисљив за завод и друге одговорне за одржавање тврђаве. Нажалост то је само моја идеја, али ако би завод кренуо у тако велики пројекат очекуј надоградње, стаклене кровове, асфалтирање и бетонирање, све то ради "праћења савремених трендова".

Na ebay.de se pojavila ova slika, FIAT G-50 izložen, ako se to tako može reći, na tvrđavi tamo 1950-tih kao deo izložbe Vojnog muzeja o NOR-u.
Kao što se vidi, ima oznake NDH. Naravno, nije oboren u ratu, pilot je prebegao u partizane 1944.
Danas se nalazi u Muzeju vazdhoplovstva, u jadnom stanju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=513808#p513808:3lvus8t6 je napisao(la):
Salebata » 04 Feb 2018 09:15 pm[/url]":3lvus8t6]Некако ме не чуди твој одговор Vox. Просто наша дужност, у времену и држави којој живимо, је да презентујемо прошлост овог града који има најбољи стратешки положај после Истанубла али је и један од најстаријих градова у Европи. Не треба се фокусирати само на барокном утврђењу (претпостављам да им је то најлакше да среде јер нису ти делови тврђаве толико оштећени и не захтевају велику памет да их среди) већ се треба позабавити и српском тврђавом. Срамота је живети у земљи где је једна од главних тврђава једним делом у руини а другим делом парк. Врло је не професионално од надлежних да не брину од тврђави. У Немачкој, Енглеској, Чешкој, Русији... су сва важнија утврђења, замкови реконструисани или очувани. А овде код нас... мало коров па руине па који сређени бастион па нека шума у сред тврђаве. Овде су заокружени делови који по мом мишљењу требају и могу да се реконструишу. Траба да станемо са тврђавом из 18. века и да се позабавимо овим.
file.php

Odlicna ideja! +1

Ko ce to da plati i da uradi da nelici na skoplje 2014

Заправо сам у причи са неким археолозима-историчарима сазнао да без проблема може да се реконструише комплетан доњи град. Баш ово што је заокружено, међутим постоји више струја у самом управљању Калемегданом и пуно незналица које то коче или се не залажу уопште. Штета је што неки са пуно више ентузијазма енегргије и знања не добијају шансу.

Mene strah na stabi to licilo plus odma mi je uglavi vucicodespot grad
Plus ni postojeci bedemi se ne rekonstruisu ine odrzavaju kako treba jer nema para
Sad da zidamo nesto maltene od nule
Pola rasvjete neradi na tvrdjavi

Vrh