Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Ja sam bio skeptičan prema postavljanju Neve ispod Stambol kapije, ali kad asam video uživo, dopalo mi se.

Prage su vraćene u upotrebu (samo za podršku pešadije) ... nije da nisu za Muzej, ali potreba je poreba :)

Ima još eksponata iz II svetskog rata koji traže mesto za izlaganje: Šermani, Pattoni, Helketi, M-36, poluguseničari, druga razna oruđa koja su stajala u Kačarevu pa pereštena na Bubanj potok... deo može da se postavi tamo ge su danas dinosaurusi, deo može u produžetku rova, iza ćoška prema Terasi... danas imamo auto kranove koji mogu da prenesu oruđa preko bedema, ne mora da se prolazi kroz kapije... sve zavisi od toga dokle kranovi mogu da dođu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506288#p506288:2ow9y369 je napisao(la):
spatiotecte » 07 Jan 2018 12:42 pm[/url]":2ow9y369]@Relja
Prvo cela ta prica je vracena u zizi javnosti kad je podpukovnik Djordje Anicic izjavio javno na televiziji da su on i njegova posada oborili B2 tako sto su ispalili 2 rakete.
Ta izjava je imala odjek i u svetskoj javnosti.
Trazio sam ponovo da izbunarim onaj dokument o kome sam ti pricao i sada vidim da nakon one emisije je uklonjen kao i spisak pitanja americke administracije Beogradu i zvanicni odgovori VS tj nema vise ni imena vojnih lica koja su stajala iza odredjenih izjava.

Da, znam, izjavio je. To nije dokaz. Odjek u svetskoj javnosti je bio - smeh.
Avion nije oboren, i molim te da tamo u inostranstvu ne širiš tu priču, da se ne blamiramo.

Kod VM bih ostavio sve iz perioda do Drugog svetskog rata. Znači i topove i tenkove i torpeda (ako ih imamo iz tog doba). Jer oruđa iz WW1 se odlično uklapaju u ambijent i tematiku Kalemegdana (iako on nije bio strateška tačka u tom ratu, ali jeste u svim prethodnim). Dok se Panzeri, Kaćuše, SdKfz i ostali baš i ne uklapaju.

Moderne postavke u Donjem Gradu bi se od huligana čuvale na isti način kao i ostatak tvrđave - radnicima obezbeđenja. Na Donjem gradu već postoji par čuvara, a ako bi se postavka lepo spakovala na neki prostor, dvojica po smeni (zaduženi samo za postavku) bi bili više nego dovoljni. Jer nema tu ipak toliko vozila da zauzmu neku veliku površinu. Bilo bi 20 komada iz WW2, i još 20 komada iz kasnijih perioda. To se sve lako može rasporediti tako da izgleda lepo i reprezentativno a da se lako drži na oku.

Što se tiče pomenute podmornice iz CG, za nju takođe ima mesta jer je nešto veća od autobusa. Ali letelice ne bih dovodio, jer em što zauzimaju više mesta, em što ih je teško montirati tu, em što se, po meni, ne uklapaju u taj ambijent. Uostalom, ionako već imamo Muzej Vazduhoplovstva u Surčinu.

Prage su vraćene u upotrebu (samo za podršku pešadije)
Prage su mahom rasprodate a ono što je ostalo nalazi se u rezervi. Pored svega toga, i dalje ima desetine njih koje više nisu funkcionalne a mogu da se pretvore u muzejske eksponate.

Pored navedenih stranih oruđa iz doba WW2 koje je JNA koristila i kasnije, ja bih u postavke dodao i naše domaće proizvode koji su takođe obeležili tu eru, poput M-60, BOVa, FAPa, TAMa i drugih kojih takođe imamo na pretek po skladištima i otpadima. Ali bi ih stavio u Donji grad, ne uz topove od pre jednog veka.

Koliko ja pratim, Prage nisu rasprodate, vraćene su, ali u KOV, ne u PVO.

U svakom slučaju i dalje ih ima na desetine koje više nisu funkcionalne a mogu se upotrebiti za eskponate.

@Relja
Nije dokaz sto je on to izjavio, slazem se.
Sumnja je pocela kad se nakon uvodjenja "demokratije" u Srbiji americki zvanicnici zainteresovali za to koje su nase sposobnosti da prepoznamo B2 i kako smo izdejstvovali na njemu kad su ispitivali VS oko toga.
Zasto ih to od jednom interesuje?
Zasto nisu pitali kako smo osmatrali i gadjali avione tipa F16, F15?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506263#p506263:1ux6t4zg je napisao(la):
Bukira » 07 Jan 2018 11:43 am[/url]":1ux6t4zg]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506246#p506246:1ux6t4zg je napisao(la):
Arahne » Ned Jan 07, 2018 11:05 am[/url]":1ux6t4zg]
Nije napušteno gradilište nego arheološki lokalitet na kojem su trenutno iskopavanja....
Pretpostavljam da su krenuli u izgradnju te „Kafe galerije” koja je trebala već da bude završena, ali su naišli na arheološke iskopine i zaustavili gradnju.

Na Kalemegdanu gde god zagrebes naidjes na neke arheoloske ostatke, pogotovu u ovaj zoni u parku. Ipak, svi budu "iznenadjeni" kada se slucajno nesto otkrije. Zar moderna tehnologija, ako ne znanje, ne nudi opcije, da se unapred zna sta je nekoliko metara ispod zemlje?
(radari, detektori, sonde, ultrazvuk...)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506300#p506300:21zycoyd je napisao(la):
spatiotecte » 07 Jan 2018 12:59 pm[/url]":21zycoyd]@Relja
Nije dokaz sto je on to izjavio, slazem se.
Sumnja je pocela kad se nakon uvodjenja "demokratije" u Srbiji americki zvanicnici zainteresovali za to koje su nase sposobnosti da prepoznamo B2 i kako smo izdejstvovali na njemu kad su ispitivali VS oko toga.
Zasto ih to od jednom interesuje?
Zasto nisu pitali kako smo osmatrali i gadjali avione tipa F16, F15?

Pa naravno da će da ih to zanima kao smo ratovali protiv njih, ne razumem šta ti je to čudno. Sasvim normalna stvar.
I zašto ti tvrdiš da su konkretno pitali za jedan tip, a za drugi nisu?
Mani se špekulacija. Stvari su sasvim jasne: oni su svoj cilj ispunili upotrebom samo avijacije (i to veoma ograničenom upotrebom, obzirom kakve mogućnosti imaju), naša vojska je napustila Kosovo, oni su imali minimalne gubitke obzirom na trajanje rata i broj poletanja, mrtve nisu imali.
Mi, kada se sve sabere i oduzme, možemo da budemo ponosni i na samo ta dva oborena i nekoliko oštećenih.
Mitovi i špekulacije nam ne trebaju.

To sto ti verujes da je oboreno samo 2 aviona koja su pala na teritoriji Srbije dovoljno govori koliko ti verujes Nato izjavama, tj lazima.
Skromna je to bila sila koja je koristila 1100 aviona dnevno i pored toga sto im je trebalo 78 dana da dodju do svog cilja. Divimo im se koliko su mocni.
Sta bi tek bilo da smo ih docekali malo spremniji sa S300, bolju verziju BUK-a i operativnom avijacijom sa radarima od 120 km dometa? Da ne pricamo sta bi bilo da su se opredelili za kopneni napad?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506308#p506308:fji44l0c je napisao(la):
spatiotecte » 07 Jan 2018 01:19 pm[/url]":fji44l0c]To sto ti verujes da je oboreno samo 2 aviona koja su pala na teritoriji Srbije dovoljno govori koliko ti verujes Nato izjavama, tj lazima.
Skromna je to bila sila koja ke koristila 1100 aviona dnevno i pored toga sto im je trebalo 78 dana da dodju do svog cilja.
Sta bi tek bilo da smo ih docekali malo spremniji sa S300, bolju verziju BUK-a i operativnom avijacijom? Da ne pricamo sta bi bilo da su se opredelili za kopneni napad?

:lool:
Toliko sam se nasmejao da sam ti greškom dao + :lool:
Aj Hristos se rodi, srećan Božić :D
Lep je dan, nemam ja vremena za ovo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506308#p506308:lu82xbz3 je napisao(la):
spatiotecte » 5 minutes ago[/url]":lu82xbz3]To sto ti verujes da je oboreno samo 2 aviona koja su pala na teritoriji Srbije dovoljno govori koliko ti verujes Nato izjavama, tj lazima.
Da li si ti svestan da postoje sajtovi gde se prate sva poletanja svih aviona i da se za "naš" rat zna tačno kada je koji avion poleteo i sleteo i šta je nosio od naoružanja.

Lepo je što mi mislimo da smo oborili više aviona nego što zvanični podaci govore, ali nema tu mnogo tajni...

Ni ja ne verujem u priču da je B-2 oboren. Mogao bih da poverujem da je neki možda oštećen, mada što reče relja postoje dokazi koji i to negiraju. Ali nisam nikad zalazio u to.

No u svakom slučaju imamo razloga da budemo ponosni na naše vojnike, koji su pružili otpor i uspeli da uz jako ograničene mogućnosti klepe neprijatelja po njušri. E sad... koliko nas je to posle koštalo, kako je do rata uopšte došlo, dal je trebalo da se kačimo, šta smo dobili time... to su već druge teme. To je već politika. Ali ja sam ponosan na naše vojnike (podvlačim ovo vojnike, oni iznad što ih gurnuše u rat me ne zanimaju) čak i sa ovakvim ratnim učinkom.

Mada razumem reljin animozitet prema pojedincima (u javnosti i državnom vrhu) koji pokušavaju/su pokušavali da od toga naprave veću pompu nego što jeste. Ako slavimo učinak naše vojske, onda daj da slavimo ono što je objektivno urađeno. A ne da preuveličavamo i izmišljamo. Jedan od najvećih pokretača tih mitova o bombardovanju je bio i ostao Miroslav Ložanski. Po njemu ispada da smo mi već prvih dana poskidali nekoliko aviona, pa smo skoknuli malo do Tirane i tamo napravili dar mar na aerodromu, pa smo onda bupnuli i do Tuzle, i isprašili američka dupeta, i na kraju smo se svojom voljom, zarad većeg dobra, privremeno povukli sa Kosova kao pobednici. Što je smešno. I premda razumem da svaka država i društvo malo nabijaju sebi ponos i moral u ratovima... jedno je veličanje postignutog a drugo je laganje i izmišljanje.

Što se tiče kopnene ofanzive, postoje NATO spisi i izveštaji koji govore da su bili u velikoj dilemi da li bi smeli da krenu kopneno. Ne zato što su se bojali VJ, nego što su znali da je ovde svaki drugi stanovnik naoružan, besan i lud do koske. Plus, oni su hteli da otcepe Kosovo i resurse na njemu uz što manje gubitaka, ne da osvajaju Balkan. Tako da tu ima neke istine. Ali teško da mi ''obični smrtnici'' možemo da stvorimo potpunu sliku o tome i kažemo ''e bilo je tako i tako'' tj ''bilo bi tako i tako''. Poenta je da u svakom slučaju imamo zbog čega da budemo ponosni na naše ljude koji su se borili tih par meseci.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506311#p506311:l15p1okt je napisao(la):
relja » 07 Jan 2018 01:22 pm[/url]":l15p1okt]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506308#p506308:l15p1okt je napisao(la):
spatiotecte » 07 Jan 2018 01:19 pm[/url]":l15p1okt]To sto ti verujes da je oboreno samo 2 aviona koja su pala na teritoriji Srbije dovoljno govori koliko ti verujes Nato izjavama, tj lazima.
Skromna je to bila sila koja ke koristila 1100 aviona dnevno i pored toga sto im je trebalo 78 dana da dodju do svog cilja.
Sta bi tek bilo da smo ih docekali malo spremniji sa S300, bolju verziju BUK-a i operativnom avijacijom? Da ne pricamo sta bi bilo da su se opredelili za kopneni napad?

Vaistinu se rodi, srecan Bozic takodje.
Ja sam se najvise smejao kad sam slusao u francuskoj kad su javljali kako srbi vise nemaju goriva za njihove avione, kako su nam unistili svu PVO i kako ce da zgaze Jugoslaviju za 3 dana.

Lep je dan kao sto kazes, mogao bi da ofarbas neku maketicu americkog aviona kako bi se divio USAF-u umesto sto gubis vreme ovde. ;)

PS: mozes i da pustis film Top Gun za potpuni uzitak. ;)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506318#p506318:1que2a7r je napisao(la):
spatiotecte » 07 Jan 2018 01:53 pm[/url]":1que2a7r]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506311#p506311:1que2a7r je napisao(la):
relja » 07 Jan 2018 01:22 pm[/url]":1que2a7r]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506308#p506308:1que2a7r je napisao(la):
spatiotecte » 07 Jan 2018 01:19 pm[/url]":1que2a7r]To sto ti verujes da je oboreno samo 2 aviona koja su pala na teritoriji Srbije dovoljno govori koliko ti verujes Nato izjavama, tj lazima.

Vaistinu se rodi, srecan Bozic takodje.
Ja sam se najvise smejao kad sam slusao u francuskoj kad su javljali kako srbi vise nemaju goriva za njihove avione, kako su nam unistili svu PVO i kako ce da zgaze Jugoslaviju za 3 dana.

Lep je dan kao sto kazes, mogao bi da ofarbas neku maketicu americkog aviona kako bi se divio USAF-u umesto sto gubis vreme ovde. ;)

PS: mozes i da pustis film Top Gun za potpuni uzitak. ;)

To što si radio može da objasni kako si se pecao na propagandu.

USAF mi nije tema, jedino što imam na čekanju od njih je F-20 koji smo mogli i mi da pravimo (da je bilo mozga a ne jagnjećih brigada) ali su ga odbili još u fazi prototipa. Ipak su mi naši mnogo milija tema, ovaj Skyhawk je NAVY, ali samo zato što izraelske nalepnice ne mogu da se nađu :)

A daleko više cenim "Hot Shots!" od "Top Gun"-a :D
Zar ste vi arhitekte zaista toliko ekstremni u svemu i operisani od logike? Znam da važite za inženjere koji ne znaju matematiku, ali ipak... kao da pričam sa malim detetom koje se uvredilo...

Za transport odmornice treba da se plati vucni voz i utovar 20 000 €
I pripasce navodno muzeju nauke i tehnike

Postoji li negde spisak svega što stvarno jeste oboreno tokom rata, a da oko njega postoji neka vrsta slaganja ljudi koji prate te stvari? Ipak je prošlo više godina, a fizički ostaci onoga što je palo na teritoriji Srbije moraju da postoje. Vrede makar kao suvenir, pa sumnjam da su ih bacili, ko god da ih je imao. Zašto se ne napravi neki muzej ili bar posebna, stalna izložba gde bi svi oni bili skupljeni? Zato što ih je sramota izjava koji su davane tokom rata? Mislim da ne bi trebalo. Principe propagande i kompletnu politiku određuje politički vrh, a ne vojska. Vojska nema čega da se stidi, pa mislim da bi nam muzej ili stalna izložba poslednjag rata bio apsolutno neophodan, iz raznih, veoma akutnih razloga. To bi moglo da bude baš negde na Kalemegdanu, u okviru vojnog muzeja. Koliko se sećam, ono što se tamo trenutno može videti je veoma skromno u odnosu na značaj i dugoročne posledice tog rata.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506388#p506388:g35h7g90 je napisao(la):
Zuma » 07 Jan 2018 05:03 pm[/url]":g35h7g90]Postoji li negde spisak svega što stvarno jeste oboreno tokom rata, a da oko njega postoji neka vrsta slaganja ljudi koji prate te stvari? Ipak je prošlo više godina, a fizički ostaci onoga što je palo na teritoriji Srbije moraju da postoje. Vrede makar kao suvenir, pa sumnjam da su ih bacili, ko god da ih je imao. Zašto se ne napravi neki muzej ili bar posebna, stalna izložba gde bi svi oni bili skupljeni? Zato što ih je sramota izjava koji su davane tokom rata? Mislim da ne bi trebalo. Principe propagande i kompletnu politiku određuje politički vrh, a ne vojska. Vojska nema čega da se stidi, pa mislim da bi nam muzej ili stalna izložba poslednjag rata bio apsolutno neophodan, iz raznih, veoma akutnih razloga. To bi moglo da bude baš negde na Kalemegdanu, u okviru vojnog muzeja. Koliko se sećam, ono što se tamo trenutno može videti je veoma skromno u odnosu na značaj i dugoročne posledice tog rata.

Zuma, Muzej vazduhoplovstva je sve to prikupio i može se videti u stalnoj postavci. Platiš kartu, uđeš i pogledaš.
Spisak oborenih se zna: F-117, F-16, više bespilotnih. Sve ostalo su špekulacije bez čvrstog osnova.

Eво ако некога интересује, потенцијални експонати ВМ у Бубањ Потоку.

https://www.mycity-military.com/slika.p ... oorwsn.jpg
https://www.mycity-military.com/slika.p ... 7cinws.jpg

Углавном је техника из доба ЈНА мада су неки комади конкретно ветерани 2. светског рата које за сада немамо у поставци ВМ попут самоходних топова СУ-100, М-18 и М-36, а по неким касарнама и полигонима ВС има исто занимљивих примерака попут Шермана, Патона и самохотка СУ-76, исто тако по неким градовима има разних тенкова као Хочкинс у Ужицу, Шерман у Новом Саду и Горњем Милановцу, М-3 у Краљеву, моје мишљење је да би уникатне примерке ваљало скупити на једном месту а да касарне и полигони добију тенкове Т-55 из вишкова као експонате уместо старих тенкова из 2. светског рата.

Čoveče, pa tamo nema šta nema! :shock: Uz dodatak T-55ica, Praga, M-60 (ako se iskopa neki stari primerak), BOVova i raznih kamiona, ovo bi moglo da se pretvori u izuzetno bogatu i interesantnu muzejsku kolekciju.

Mogli su bar da kupe nešto jeftine plastične folije pa prekriju svaki komad. Možda su nekad bili novi, celi i dobro zaštićeni, ali zaista nije neophodno da čitave decenije stoje na kiši i snegu. Meni su najtragičnije ovakve sitnice koje toliko mnogo otkrivaju ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506467#p506467:26ay054m je napisao(la):
Дошљак » 07 Jan 2018 07:45 pm[/url]":26ay054m]Eво ако некога интересује, потенцијални експонати ВМ у Бубањ Потоку.

https://www.mycity-military.com/slika.p ... oorwsn.jpg
https://www.mycity-military.com/slika.p ... 7cinws.jpg

Углавном је техника из доба ЈНА мада су неки комади конкретно ветерани 2. светског рата које за сада немамо у поставци ВМ попут самоходних топова СУ-100, М-18 и М-36, а по неким касарнама и полигонима ВС има исто занимљивих примерака попут Шермана, Патона и самохотка СУ-76, исто тако по неким градовима има разних тенкова као Хочкинс у Ужицу, Шерман у Новом Саду и Горњем Милановцу, М-3 у Краљеву, моје мишљење је да би уникатне примерке ваљало скупити на једном месту а да касарне и полигони добију тенкове Т-55 из вишкова као експонате уместо старих тенкова из 2. светског рата.

Sve što si nabrojao (Šerman, Paton...), osim Hočkisa (ne "Hočkins) se nalazi kod Bubanj Potoka. Pre toga se ta "zbirka" nalazila u kasarni u Kačarevu, a kada je taj objekat prodat, sve je prebačeno kod Bubanj Potoka.

Било би заиста лепо размотрити идеју да се "новије наоружање", што је већ горе предлагано, из периода 2. светског рата па до данас које је избачено из употребе лепо построји у Доњем граду. Само тенкова и војних возила би то била занимљива колекција: из садашње поставке ВМ Италијанска танкета Л-3/35, Пољска танкета ТК-3, Француски тенк Рено ФТ-17, Италијански тенк М-13/40, Немачки тенкови Панцер 1, Панцер 2, Панцер 4, Панцер 35, самохотка Штуг 3 и оклопно возило полугусеничар типа Сд.Кфз. 250, Амерички тенкови М3А1 и М3А3, Совјетски Т-34/85 и Каћуша, домаћи тенк А, заплењени Хамер, и да се томе додају из Бубањ Потока Совјетска самохотка СУ-100, Америчке самохотке М-18, М-36 и М-36Б1 и полугусеничар са ПВО топом М5A1, амфибијски тенк ПТ-76Б, противоклопна верзија БРДМ-2, тенк М-84 из прототипске серије. Плус би се сигурно по касарнама у Србији могли наћи и Шерман, Патон и Т-55 као и самохотка СУ-76 која има у Крушевцу на полигону АБХО, Праге и оклопна возила БОВ, М-60 и БТР-50 разних верзија, и БВП М-80. Таква колекција би бројала преко 30 оклопних возила из свих епоха постојања оклопних јединица у нашој војсци, од Краљевине Југославије до распада ЈНА. Плус артиљерија, различита војна возила и механизација инжињерије...

Нисам видео Шермана и Патона на сликама из Бубањ Потока, али ако су ту у толико боље :) Чини ми се да је у Качареву био Шерман, било је слика из неких чешких часописа, али ми се чини да је исти изложен скоро у кругу ВА.

Evo teme sa MyCity-ja, sa slikama:

https://www.mycity-military.com/Ostalo- ... ije_6.html

Ubeđen sam da sam na drugim fotografijama sa isitog mesta video i Šermana... ali dobro.

Koliko god žarko želeo da se preživela vojna tehnika sačuva, sredi i izloži, isto toliko mislim da ne bi bilo dobro da se izloži u Donjem gradu.
Ja bih voleo da Donji grad nastavi da se razvija kako pitomi park, sa spomenicima i skuplturama u zelenilu. i kao centralnim objektom - obnovljenom kapijom u punom sjaju...

Koliko mi stoji u glavi, Donji grad je sav "šupljikav" zbog raznih arheoloških iskopina i zato ne sme ništa teško da se stavlja dole. To je valjda i razlog što je Bie fest premešten na NBG stranu.

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Vrh