Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Turistacka atrakcija. Svako ko dodje, zelece da virne u tunele, a u unutra...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=503017#p503017:1en20jlg je napisao(la):
Zuma » 24 Dec 2017 12:30 pm[/url]":1en20jlg]Oko srušene zgrade na Savskom šetalištu su u toku arheološka istraživanja. Svuda unaokolo su iskopane velike rupe. Za sada je jasno da su radovi zaustavljeni zbog toga. Videćemo da li im se zvanično zamera još nešto, ili će gradnja posle toga biti nastavljena po istom projektu po kome je i započeta.
Radovi nisu zaustavljeni zbog arh. istraživanja.....

Dobro. zbog čega su zaustavljeni? Postoji li poseban razlog da se to ne kaže? Gledajući sa strane jasno je jedino da na ovako malom prostoru svakako ne može istovremno trajati i gradnja i arheološka istraživanja, pa ako traje ovo drugo, onda ne može ovo prvo. Šta je još za naše istitucije ovde problem, sem što prostor nije bio istražen?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=503476#p503476:11cmhq5z je napisao(la):
Zuma » 26 Dec 2017 03:21 am[/url]":11cmhq5z]Dobro. zbog čega su zaustavljeni? Postoji li poseban razlog da se to ne kaže? . . .
Da nisu naišli na podzemne vode ili neki potok? . . .bolje da zovu stručnjake sa BnV.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=503476#p503476:wh2f44ru je napisao(la):
Zuma » 26 Dec 2017 03:21 am[/url]":wh2f44ru]Dobro. zbog čega su zaustavljeni? Postoji li poseban razlog da se to ne kaže? Gledajući sa strane jasno je jedino da na ovako malom prostoru svakako ne može istovremno trajati i gradnja i arheološka istraživanja, pa ako traje ovo drugo, onda ne može ovo prvo. Šta je još za naše istitucije ovde problem, sem što prostor nije bio istražen?
Ako hoćeš pravi odgovor, onda je to zbog priče koja je ovde započeta. Ovaj sajt ima poveći uticaj.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=496850#p496850:21trrysr je napisao(la):
direktor » Wed Nov 29, 2017 4:07 am[/url]":21trrysr]Ja metalnoj restkastoj ogradi vidim svrhu to sto pojedinci nevide drugi problem
Takodje otkopavanjem otkriveni su djelovi koji su bili pod zemljom neki ni to nevide
Neki vide samo korten koji im bode oci
I zid koji ima svoju svrhu i nece da se raspitaju u zavodu u vezi istog
Pa prozivaju arhitekte kako nepostuju ovo ili ono

Директоре, не видети су две речи. Као и не поштовати.
Завири у неки уџбеник за "експерте".
Овај форум је користан за проучавање психе југословена.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=503865#p503865:rozhrgh8 je napisao(la):
JarJarBinks » 27 Dec 2017 12:42 pm[/url]":rozhrgh8]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=496850#p496850:rozhrgh8 je napisao(la):
direktor » Wed Nov 29, 2017 4:07 am[/url]":rozhrgh8]Ja metalnoj restkastoj ogradi vidim svrhu to sto pojedinci nevide drugi problem
Takodje otkopavanjem otkriveni su djelovi koji su bili pod zemljom neki ni to nevide
Neki vide samo korten koji im bode oci
I zid koji ima svoju svrhu i nece da se raspitaju u zavodu u vezi istog
Pa prozivaju arhitekte kako nepostuju ovo ili ono

Директоре, не видети су две речи. Као и не поштовати.
Завири у неки уџбеник за "експерте".
Овај форум је користан за проучавање психе југословена.

Пише се "Југословена".

Nema na čemu, direktore.

Bio danas da vidim konačno česmu uživo.
NIje loše, ali i dalje imam primedbu na ogradu i početak rampe, tačno kod obeležja.

Pogledajte prilog 3

Pogledajte prilog 2

Po meni, trebalo je početak rampe uklopiti sa svim okolnim stazama i ovim stepeništem, tako da postoje lučna "ulivanja" pravaca sa leve i desne strane. Bočni kortenski zidovi "rampe" koja se spušta do česme tada ne bi ovako štrčali u nivou šetališta.
Ograda duž gornje staze bi počinjala sa nešto nižim "П" kortenskim elementima, taman da ne zakloni obeležje bitke iz 1456.
I sve ovo može i dalje da se jako lepo uklopi.

Čudno mi je da Defterdarova kapija nije osvetljena iznutra, kao što su ostale kapije. Takođe, mogli i da osvetle i ostatke Despotovog zamka.

I na kraju, obeležje i značaj samog događaja.

Pogledajte prilog 1

Pravi vojnički spomeici i treba da su jednostavni, nenakćeni. Ipak se radi o događaju preponog nasilja, okrutnosti, sa puno mrtvih, ranjenih i obogaljenih. O dizajnu table se može što šta reći...

Da li postoji šansa da se razdvoje teme koje se odnose na Kalemegdan kao poseban prostor ispred Beogradske tvrđave, i tvrđava kao zasebna celina? Malo je blesavo da se na ovom forumu pravi greška i teme o BT vode pod nazivom Kalemegdan.

Sa gledišta pretrage, možda je bolje da to ostane objedinjeno (ipak većina ljudi ceo taj ptostor zove Kalemegdan), a da se tema preimenuje u nešto tipa "Beogradska tvrđava (Kalemegdan, Donji grad...)"

9460104_orig.jpg

sant-francesc-conversion-architecture-1-600x900.jpg

franzensfeste.jpg

krepost.jpg

stringio.jpg

Pombal-Castles-Visitor-Centre-COMOCO-1.jpg

Ne sviđa mi ova ograda kod česme, uživo izgleda još gore nego na slikama. Nikako se ne uklapa se u okruženje, ni po izgledu. ni po upotrebljenom materijalu, predominantno je bespotrebno. Nadam se da će neko pametniji ovo ukloniti jednog dana.

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1

Evo plana Kalemegdana sa katastarskim parcelama koje su postojale u vreme Despotov grada.

161687_60569362_bg%20mapa%20za%20va%F0enje%20ulica.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=506019#p506019:127y7nph je napisao(la):
Bukira » 06 Jan 2018 12:32 pm[/url]":127y7nph]Ne sviđa mi ova ograda kod česme, uživo izgleda još gore nego na slikama. Nikako se ne uklapa se u okruženje, ni po izgledu. ni po upotrebljenom materijalu, predominantno je bespotrebno. Nadam se da će neko pametniji ovo ukloniti jednog dana.

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1

file.php

file.php

file.php

Da li tzv. "patina" sa "kortena" može da se skine trljanjem prstima, kao obična osušena korozija?
Ja probao na ovoj ogradi i izgleda mi kao obična rđa...

Metal je trebao da bude hladne boje, kao na slikama koje sam postavio gore, ne znam kako se zove ta vrsta.

Ne mogu da kazem ni da je lose, ni da je dobro. Imam osecaj da su uzeli prvo sto je neko nacrtao, Sinisa je video i rekao "u ovo bi bilo dobro! Salji turcima". Turci bili u fazonbu 'stagod', te tako i bejase.

Ovo ocigledno nije korten jer ne bi trebalo da rdja na taj nacin jer postoji zastitni sloj koji upravo stiti od ovakvog neceg.

Mislim da ovim isticanjem elemanata nastalih u osmanlijsko i habzburško doba, kao i kasnije, mi nesvesno brišemo ili makar sklanjamo od očiju elemente iz mnogo ranijih perioda, počevši od neolita. Na taj način, Beogradska tvrđava dobija obeležja običnih srednjovekovnih tvrđava kojih širom Evrope ime više hiljada. Na taj način Beogradska tvrđava gubi svoj pravi značaj i vrednost.
Bilo bi interesantno prostorno prikazati presek tvrđave kroz vreme i to u formi različitih nivoa, od koji bi najniži prikazivao i opisivao najraniji period, potom bi naredni nivoi prikazivali skitski, starorimski, istočnoromejski, odn. vizantijski, srednjevekovni mađarski i srpski period, a tek na poslednjim nivoima bi bili osmanlijski i habzburški period i na kraju savremeni srpski period. U sklopu različitih nivoa bi mogle biti prikazane zbirke različitih predmeta, opis života i kultura civilizacija iz različitih epoha, kao i najezde različitih imperija ili ratničkih plemena, u vidu pravih malih galerija, kao i učestalost genetičkih haplogrupa u različitim epohama, koje su i danas prisutne u Srbiji, u manjem ili većem procentu. Time bi se istakla vrednost i kontinuitet tvrđave koji traje hiljadama godina i autentičnost ljudi koji žive pored tvrđave, a predstavljaju potomke skoro svih prethodnih civilizacija u manjoj ili većoj meri.

@Relja

Mozemo da resimo problem :)
145497010

Jуче сам обишао чесму, сама чесма је фино реконструисана и код ње ми је једина замерка што оно електро сандуче у једној малој просторији са решеткама на улазу нису боље замаскирали, могло је да се префарба у црно и да буде неприметно. Што се тиче рампе и ограде, мислим да су беспотребни они зидови и ограда, рампа је могла бити са гелендерима на стубовима ако су зидине изграђене због особа у колицима, а дефинитино је требало степениште од бедема горе спровести уз зидине право доле до чесме, овако је беспотребно одсечена стаза. Такође стубови расвете су могли да буду са фењером као на стази ка капији одмах поред чесме. Док сам разгледао чесму две старије госпође су у чиђењу коментарисале како је страшно да су направили ограду од зарђалог материјала и како неко може да се посече и добије тетанус.

Džaba su se trudili sa kortenom, velikoj većini posetilaca ovo izgleda kao običan zarđali metal. Apsolutno mu nije mesto ovde.

Pa veoma je upitno da li je ovo zaista korten jer ne bi trebao nikako da rdja.

Ako se sećate one „Kafe galerije” o kojoj smo pisali pre par meseci, i koja je trebala da bude gotova 15. decembra, evo kako to izgleda danas:

Pogledajte prilog 4
Pogledajte prilog 3
Ograda visoka tri metra, koja naružuje ovaj prelepi park, jedva dozvoljava da zavirimo unutar gradilišta:

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1

Veoma je neozbiljno dozvoliti mesecima napušteno gradilište usred najveće turističke atrakcije Beograda.

Vrh