Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Turci imaju veliko iskustvo u polju konzervacije-restauracije i ovakvim slicnim stvarima, sad, ne znam koliko su imali uticaja u ovom idejnom projektovanju.

Па имали су утицаја - они дају паре за своју културну баштину у Србији - не би је сигурно девастирали.

Čini mi se da Erdogan dolazi za par dana u Bg-možda obidje i Kalemegdan pa ovi požure sa radovima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=483046#p483046:1stt5dcp je napisao(la):
Vox91 » 06 Oct 2017 03:04 pm[/url]":1stt5dcp]Čini mi se da Erdogan dolazi za par dana u Bg-možda obidje i Kalemegdan pa ovi požure sa radovima.

Ако долази, онда је стварно реално да ће он и АВ да обилазе и отворе рестаурисане објекте.

Koliko Turci imaju iskustva videlo se na obnovi mosta u Visegradu. Blaga katastrofa.

Naleteh na jedan aforizam: "Da pobednik uvek ostane go I bos vidi se po onom na Kalemegdanu" :)

Kalenic sa SSC napisa da je razgovarao sa radnikom na česmi Mehmed-paše Sokolovića. Radiće se još mesec dana :bash:

Turbe je kaže gotovo i "spremno za Erdogana".

Moram samo da istaknem da je turbe, ako se sećate, bilo pokriveno crepom. Sada je pokriveno olovnim krovom, što mi se dopada - pretpostavljam da je to verniji prikaz originalne građevine.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=483320#p483320:1l96x5a2 je napisao(la):
Вожд » 07 Oct 2017 19:29[/url]":1l96x5a2]
Konzerviranje starorimskih iskopina na Kalemegdanu, sedamdesetih
Ajde vozde ,,gukni,, di je ovo bilo na Kalemegdanu
što nas mućiš... gledam i odgovaraju mi dve tri pozicije al ne ide...
ili našeg Relju (krilaticu) u pomoć da dozivamo :lol:

Хе, хе, најбоље је Марка Поповића да позовеш.
Али најслађе је да сам пронађеш. :wink:

E sad ceš da vidiš .....Reljaaaaaa.... upomoć......Reljaaaaaa..... :lol:
stvrno vozde , danima gledam i ne mere a baš me kopka .... :oops:

Tako je Relja...
ovaj nas Vozd je pravi zloca ... uziva da nas muci... :)

ostaci unutrašnje sava kapije ili malo levlje od barutane kada se gleda od pobednika.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=483574#p483574:35cpf4z9 je napisao(la):
CASTELBIANCO » 09 Oct 2017 09:28 am[/url]":35cpf4z9]ostaci unutrašnje sava kapije ili malo levlje od barutane kada se gleda od pobednika.
Bravo!
Samo ovo teško da su "starorimske iskopine", a i za datiranje fotografije nisam siguran...jedino ako posle istraživanj nisu ponovo nasuli zemlju.
Ima na sajtu Zavoda članak o ovom delu tvrđave, kad budem imao vremena, potražiću.

Tu kod unutrasnje sava kapije nikad nije bila crkva vec barutni magacin koji su izgradili Austrijanci u 18. veku (po planu je bio isti kao onaj u gornjem gradu). Inace je unisten 1944. tokom saveznickog bombardovanja Beograda kao i sava kapija.

Evo ga plan Beograda iz 1695 (pre Austrijanaca) na kome se lepo vidi Mitropolitski dom (iznad danasnjeg hamama), ali se ne vidi nikakva crkva Marica:

Beograd_1695-6.png

Evo ga Austrijski plan iz 1789 sa svim podzemnim objektima na tvrdjavi na kome se lepo vidi veliki barutni magacin i mali do njega:

Beograd_1789_2.png

Iskopavanja tzv. Canaba u Donjem Gradu, fotka je iz 1968. Iznad njih je trenutno deponija kamena, fotka je iz dokumentacije ili Muzeja ili Zavoda....Mislim da se fotka istog lokaliteta pojavljuje i u Istoriji Beograda tom I. Inače desno je ulaz u Mitreum koji bi trebalo da bude prezentovan u budućnosti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=483682#p483682:1lcnidzz je napisao(la):
grand master » 09 Okt 2017 05:49 pm[/url]":1lcnidzz]
Evo ga plan Beograda iz 1695 (pre Austrijanaca) na kome se lepo vidi Mitropolitski dom (iznad danasnjeg hamama), ali se ne vidi nikakva crkva Marica:

Beograd_1695-6.png

Zar su pre austrijanaca postojali ovi zvezdasti oblici utvrdjenja na Kalemegdanu? Sve sto je od cigle austrijanci su podigli.

Jes' da od starih mapa ne mozemo ocekivati veliku preciznost, ali ovo mu dodje kao nekakav mutant. Nazivi su na italijanskom.

1695. su postojali bastioni zbog toga sto su Austrijanci bili zauzeli Beograd 1688 za vreme Velikog bečkog rata. Tad su osnažili tvrđavu sa bastionima, ali su bili primorani da ostave male snage u njemu zbog Rata velike alijanse i zbog toga su ga Turci dve godine kasnije (1690) vratili nazad.

Inače ovo je jedina karta koju sam pronašao da pokazuje mitropolitski dom, i veoma je verodostojna.

Vrh