Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480694#p480694:rxgvlenn je napisao(la):
Sarajevska » 27 Sep 2017 10:18 am[/url]":rxgvlenn]Jutros dok sam bio na Kališu izbrojah 5 grupa turista - Nemci, Britanci, Francuzi x2, a za jednu nisam čuo jezik kojim govore. I naravno, specijalitet Kalemegdana - opušci, lutalice, do kraja pogažena trava. Iako sam a priori protiv naplate ulaska, kad pomislim da bi to možda značilo da nema pikavaca, priznajem da se sav stresem od sreće:

Ljudi prirodno idu na tu najvisu kotu, znajuci da je odatle najbolji pogled. I ta trava ce uvek biti izgazena. Mozda je resenje da se i taj deo nekako sredi i poploca.

Samo SNS gluperde mogu da smisle ovako nešto. Armirani beton i čelik pored zidina Kalemegdana - GENIJALNO !!! :lol: :lol: :lol:

Тешко да СНС може да смисли ово :lol:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=481871#p481871:1o2nqbj3 je napisao(la):
svrca » 01 Oct 2017 08:39 pm[/url]":1o2nqbj3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480694#p480694:1o2nqbj3 je napisao(la):
Sarajevska » 27 Sep 2017 10:18 am[/url]":1o2nqbj3]Jutros dok sam bio na Kališu izbrojah 5 grupa turista - Nemci, Britanci, Francuzi x2, a za jednu nisam čuo jezik kojim govore. I naravno, specijalitet Kalemegdana - opušci, lutalice, do kraja pogažena trava. Iako sam a priori protiv naplate ulaska, kad pomislim da bi to možda značilo da nema pikavaca, priznajem da se sav stresem od sreće:

Ljudi prirodno idu na tu najvisu kotu, znajuci da je odatle najbolji pogled. I ta trava ce uvek biti izgazena. Mozda je resenje da se i taj deo nekako sredi i poploca.

Ta kota pruža odličan pogled, ali, do pre 10-ak godina na tom mestu je uvek bilo, možda nevidljivom rukom kontrolisano, uvek dovoljno trave i rastinja. Znate o čemu pričam :wink: Međutim, sada em ima više turista, em stvari ispod brda više nisu tajne. Samim tim, ko se peo na brdašce u skorije vreme svestan je da beton proviruje na nekoliko mesta i da je sloj zemlje sve tanji. Hoću reći, taj deo treba nekako posebno održavati, jer doći ćemo do golog betona. Naravno, podrazumeva se da mislim da posetioci treba da mogu tu da se prošetaju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=481887#p481887:256xd2kx je napisao(la):
roger » 01 Окт 2017 10:05 pm[/url]":256xd2kx]
Samo SNS gluperde mogu da smisle ovako nešto. Armirani beton i čelik pored zidina Kalemegdana - GENIJALNO !!! :lol: :lol: :lol:

Како вас волим тако препаметне ... :lol:

Примери из развијеног света:

Sant Francesc Church; Spain
renovate-the-crumbling-sant-francesc.jpg

Astley Castle; England

architecture-intervention-astley-1.jpg

Blencowe Hall; England
architecture-intervention-blencowe-644x430.jpg

Hotel Fouquet Barriére; France
architecture-interventions-hotel-fouquet-2-644x500.jpg

Natiional Gallery Singapore
architecture-intervention-singapore-3-644x428.jpg

Moritzburg Museum; Germany
modern-extension-moritzburg-1-644x441.jpg

Music School Louviers; France
modern-extension-music-school-2-644x371.jpg

Royal Ontario Museum; Canada
modern-extensions-ontario-1-644x442.jpg

Dresden Military History Museum; Germany
modern-extension-military-history-museum-1-644x294.jpg

York Theatre Royal; England
modern-extensions-york-1-644x460.jpg

Media Library; France
modern-extension-media-france-1-644x316.jpg

Има примера још, али и ово је довољно да схватимо колико смо културолошки заостали за светом. Зато се овде људи више "ложе" на разне Андрићграде - дај кич, кич, само само кич ...

Mislim da Kalemegdan daje mnogo mogućnosti za monetizaciju, najgora je svakako naplaćivanje šetnje po njemu.

Zašto ne bi napravili npr Kalemegdan Pass, jednu kartu za sve atrakcije za koje već postoji ulaznica? (Rimski bunar, Sahat kula, Vojni muzej, Opservatorija, Nebojsina kula, bunkeri...). I da recimo važi za po jedan ulazak na ta mesta, u roku od 48h. Time bi se sigurno povećao broj poseta turista tim lokacijama. I pogodnosti ako hoces sve to + Zoo vrt.

A verovatno bi privatne firme na i oko Kalemegdana (kafići, rentiranje bicikala, ture sa vodičima, Rajiceva...) našle interes da daju popust donosiocima ove karte.

Samo treba kopirati primere iz drugih gradova. Svaki grad ima neki "pass", a kada je nešto nagomilano na malom prostoru, postoje i baš takve vrste karata.

Nego, i stepenice Jelisavete Načić se renoviraju. Na žalost, Velike stepenice se ne pominju u ovom sažetku (videćemo št piše u celom članku).

http://www.politika.rs/scc/clanak/38995 ... -i-turbetu

Биће поправљено и степениште које је пројектовала Јелисавета Начић

:kk:

Може и у тему о Рајићевој, нарочито у светлу тренутне бесмислене дискусије "центар града и модерна архитектура"

Sve je ovo fino Stf, ali da li je dozvoljena primjena prikazane arhitektura na podrucju zakonom zasticene tvrdjave kao sto je Kalemegdan?

zakon nije stitio tvrdjavu kada je tamo smesten zoo vrt na primer. Samo je pitanje da li mi imamo dovoljno stare arhitekture u ovom gradu i drzavi da se sa njom igramo kao u ovim drzavama, koje nisu imale 500 godina okupacije kada nista nije sagradjeno i ocuvano, pogotovo u centru gradA

Zoo vrt je prica koja je pocela u nekom drugom vremenu. Na ovim primerima koje je postavio stf,- nova arhitektura je tako konstruisana, kao da je samo nadenuta na stare gradjevine ili njihove ostatke. To znaci da za 500 godina mozes sve to da poskidas, ako ti se vise ne dopada, a da nisi poremetio autenticnost te stare, izvorne gradjevine ni za tri kamena.

Korten?!

Videćemo na šta će to da liči na kraju.

Lepo je što Turci obnavljaju i Malo stepenište, a Veliko ćemo srediti već nekada...

– Послови у вези са чесмом су при крају. Ових дана очекујемо да из Турске стигне и метални зид од такозваног кортен челика. Он ће имати две функције, прва је естетска, јер пружа изглед патине, а друга статичка. Зид је дугачак двадесетак метара, а висок два метра. Крај чесме ће бити постављене и клупе како би посетиоци могли да седну, одморе и уживају у погледу – кажу из канцеларије ТИКА-е у Београду. Ова агенција је пре неколико година обновила и Шеик-Мустафино турбе, испод Академског парка.

Осим што је финансирала обнову два споменика из османлијске историје на овим просторима, ТИКА ће уложити новац и у уређење запуштеног Малог степеништа преко пута француске амбасаде које је пројектовала Јелисавета Начић, прва жена архитекта у Србији.

– За степениште смо сазнали приликом сарадње са надлежнима из Основне школе „Краљ Петар”, где смо учествовали у обнови информатичких кабинета. Погледали смо га и одлучили да финансирамо његово уређење. Пројектна документација је већ готова, на реду је одабир извођача, па се надамо да ће и степениште бити завршено када турбе и чесма. Тако ће се добити лепо уређена историјска целина на Калемегдану – рекли су у канцеларији ТИКА-е.

За уређење степеништа ова турска агенција издвојила је око 145.000 евра.

Posle rekonstrukcije Savskog trga, imam odbojnost prema kortenu, ali ajde, kapiram da ce se ovde mozda bolje uklopiti u celinu, za razliku od onog prostora.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=481993#p481993:34lqylv1 je napisao(la):
RioBL » 02 Окт 2017 02:06 pm[/url]":34lqylv1]Sve je ovo fino Stf, ali da li je dozvoljena primjena prikazane arhitektura na podrucju zakonom zasticene tvrdjave kao sto je Kalemegdan?
Међу поменутим примерима измаш заштићених објеката у рангу Калемегдана. Уметање модерних елемената на историјске објекте је скандал само у заосталим и искомплексисраним друштвима.

Mozda bih se i mogao sloziti s tobom u toj konstatacijia ali sta raditi ako je tako u propisima ili u Zakonu. Skandal je jedno a Zakon drugo.

Da je samo problem SNS bilo bi lako, problem je nekompetentnost stručnjaka u našim institucijama u procentu od 75 i više od sto. Nije sns radio projekat prezentacije :D
Umetanje modernih objekata u spomenike kulture je jedan od razloga zbog kojih će biti veoma teško da se stavi BT na listu svetske baštine UNESCO. To nije pitanje kompleksa nego kriterijuma. O tvrđavi i njenoj budućnosti je sve rečeno na skupu SANU iz 1988. tada su uspostavljene smernice koje više niko ne poštuje i za 100 godina će malo šta ostati netaknuto (vizure su jedan od bitnih aspekata o kojem retko ko na Balkanu razmišlja). Još ako udare žičaru i Donji grad na vodi, mislim stvarno........

Poenta moje reakcije:
Dakle te stepenice vode prema onome što je pokriveno na fotki nekim najlonom, a to je s-z bedem kastruma. E sad živo me interesuje kako je povezana prezantacija bedema i česme Mehmed Paše stepeništem. Ja nisam arhitekta ali bih kapirao da je funkcija stepeništa pored silaženja da poveže de tačke prezentacije. neću još uvek snažno da pljujem, čekam da otvore prezentaciju pa ću onda imati čvrst stav. Ovako samo izgleda da je katastrofalno rešenje......

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=482606#p482606:2t965gur je napisao(la):
Arahne » 04 Oct 2017 08:34 pm[/url]":2t965gur]Poenta moje reakcije:
Dakle te stepenice vode prema onome što je pokriveno na fotki nekim najlonom, a to je s-z bedem kastruma. E sad živo me interesuje kako je povezana prezantacija bedema i česme Mehmed Paše stepeništem. Ja nisam arhitekta ali bih kapirao da je funkcija stepeništa pored silaženja da poveže de tačke prezentacije. neću još uvek snažno da pljujem, čekam da otvore prezentaciju pa ću onda imati čvrst stav. Ovako samo izgleda da je katastrofalno rešenje......

Slažem se sa svim što si napisao.

Dakle čekamo još koji dan, videćemo.... Ali ne sluti na dobro.

Prođoh maločas.

Radovi na turbetu su završeni, radnici postavljaju novu travu okolo i ostala su dva parčeta staze da se asfaltiraju.

Zato je oko česme haos, i dalje se struže, malteriše, seče. Svi su užurbani, ali nema šanse da se radovi završe zaključno sa sutrašnjim danom, kao što stoji na tabli. :dil: Toliko vremena jedva da se nešto radilo, pa ne čudi što kasne. Samo je pitanje - zašto?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=481887#p481887:1e2xj0vi je napisao(la):
roger » 01 Oct 2017 10:05 pm[/url]":1e2xj0vi]

....

Čemu ovo služi, za šta je zamišljeno?

Он ће имати две функције, прва је естетска, јер пружа изглед патине, а друга статичка. Зид је дугачак двадесетак метара, а висок два метра.

Pa ti sada protumači :)

Jedino tumačenje ove izjave je da je ova zemlja spala na to da je vode mandovi.

Nisam a priori ni za ni protiv ovoga, nego ne razumem šta je ovo... a nigde niti jedne informacije.

Vrh