Šta je novo?

Beogradska groblja

Bg groblja su koliko toliko upristojnom stanju
glavni problem je njihova velicina tj.grad tesko tj nikako ne nalazii nove lokacije
tako da sam koncept planiranja je los

nj. jednokolosecno razmisljanje je kako da se postojeci kapaciteti prosire (razumljivo sa strane biznisa )
naravno niko ne kaze da je to totalno pogresno ali treba misliti i na nova groblja

jednostavno kao sto su potrebni novi parkovi, novi sportski objekti, nove pijace i nove kulturne ustanove koji se podrazumevaju u procesu rasta svake zajednice a da su iz tog procesa rasta-razvitka gotovo izuzeta i nova mesta za groblja je neverovatno
koncept i strategija planiranja mora da se malo promeni tj.unapredi
nije dobro da grad ima grobljem zauzete mega povrsine

Sta ce se uraditi na promeni koncepcije iskljucivo zavisi od zahteva nas gradjana
kako je nasa vlast tradicionalno nagluva, ti zahtevi treba da budu jasniji i glasnije kako bi u dogledno vreme bili i usvojeni
 
mislim da ova gospođa mnogo sere.


kad se pokojnik sveže pokopa, i ako ga pokopavaju u novu parcelu, logično je da tu mora biti blata. uzmimo u obzir da se parcela popunjuje jako brzo, tako da za već godinu dana najveći broj njih će već da digne spomenik, urediće se putevi i slično.

a i ne znam šta joj smeta što neko ostavlja hranu i piće na grobu. to je deo naših običaja, a verujem i crnogorskih.
 
Гага":22huqtov je napisao(la):
Zbog blata sele grobna mesta

I. D. LABOVIĆ | 23. januar 2013. 20:57 | Komentara: 0
Nezadovljni održavanjem parcela, pojedini sugrađani premeštaju posmrtne ostatke svojih najmilijih. Tokom decembra deo Novog bežanijskog groblja, navodno, bio u katastrofalnom stanju

...Jedna od njih je i sugrađanka Mira Prelić koja, nezadovoljna održavanjem grobnog mesta, planira da grob svoje majke preseli u Crnu Goru.
Prema njenim rečima, parcela 184 na Novom bežanijskom groblju je tokom decembra bila u katastrofalnom stanju.
- Zbog velike količine vode od kiše i snega koji se topio, oko svake grobnice bilo je mnogo blata, nije moglo da se priđe - žali se naša sagovornica. - Sestra i ja smo morale same da lopatama uklanjamo nagomilanu zemlju....

Ova gospodje je izgleda neka mnogo jaka cifra. Izjava je netacna, pa i pomalo zlonamerna. Pre nekoliko dana sam bio na Novoj Bezaniji, i odusevio sam se (ako je to adekvatan izraz za groblje) koliko je sve cisto sredjeno, odrzavano, organizovano. Retko komunalno preduzece kojem bih dao sve desetke. Cisto sumnjam da je to goblje u Crnoj Gori bolje odrzavano. Pre ce biti da je neki drugi razlog po sredi.

Inace, Nova Bezanija je i pomao specificna po tome sto su grobna mesta iskljucivo pojedinacna, i sa sve cetiri strane okruzena betonskim opsezima, tako da prica o blatu ne stoji.
 
betonski opsezi su i na orlovači, ali naravno kad se pokojnici sveže pokopaju, tu ima blata naravno. ali već posle 40 dana velika većina njih stavi spomenike, i to se sve sredi.
 
betonski opsezi su i na orlovači, ali naravno kad se pokojnici sveže pokopaju, tu ima blata naravno. ali već posle 40 dana velika većina njih stavi spomenike, i to se sve sredi.
 
У опште ми није било јасно, а ни сад, читајући поново овај чланак, зашто су новинари Новости овој жени посветили толико простора о пресељењу посмртних остатака њене мајке. Предпостављам, што каже Бежанинац, да је посреди нека злонамера, да се ето и гробља у Београду оцрне !!! Нека есхумира мајку и нека је сахрани у црногорском кршу у сувом камену, а месец дана ће прангијати бушилицом (а може и са Ц4) да "ископа" гроб у том камену и биће јој све суво !
 
hahaha, bravo Gago.

Ko zna, ako je tako, mozda se stvarno sahranjuju vertikalno, pa nema blata :)
 
Житељи Ритопека против изградње гробља

ritopek-foto-D-JEVREMOVICH.jpg


Грађани сматрају да би подизање почивалишта у овом насељу затровало воћњаке и угрозило здравље становништва. – У граду наводе да ће мере заштите бити део плана детаљне регулације
Узгој воћа главно је занимање око 2.500 житеља Ритопека, насеља у општини Гроцка, које се налази на Дунаву, а нема воду за пиће. Када би је имали, тамошњи воћари могли би да прошире асортиман прерадом плодова, махом трешања, које сада замрзнутеизвозе у Русију, где достижу цену и до два евра за килограм.

Уместо воде за пиће, житељи страхују да би могли да добију – контаминирану. Разлог је план генералне регулације овог подручја, чије се усвајање очекује на наредној седници Скупштине града. Њиме је предвиђена изградња новог сеоског гробља на врху брда изнад Ритопека, на чијим се обронцима налазе воћњаци мештана и комбината „Воћарске плантаже”.

„Крунисање” узвишења почивалиштем угрозило би околно пољопривредно земљиште и здравље грађана, наводи се у примедбама које су житељи поднели пре око месец дана на јавном увиду у план.

– Сливно подручје кишних и подземних вода са будућег гробља је директно усмерено ка пољопривредним површинама. Подземне воде као последица киша сливају се са врха у свим правцима. Оне ће, ако се подигне почивалиште, испирати тло на коме је гробље и пристизати до воћњака и бунара из којих се снабдевамо водом за пиће – упозоравају Ритопечани.

Стотине хектара тако би натапала вода која ће долазити у додир са, између осталог, земним остацима преминулих.

Житељи предлажу алтернативну локацију за гробље у подножју брда, преко пута пијаце у Болечу. Тамошњи слив гравитира ка Болечици, па би се, уз постављање колектора, воде које доспеју у њен водоток могле пречишћавати.

Њихове примедбе су на јавној седници после увида прихваћене, али су одбачене у делу седнице затвореном за јавност. У градском Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове наводе да је до тога дошло на захтев Комисије за планове Скупштине града.

– Планирање нове локације подразумевало би нови јавни увид, што комисија није прихватила збогхитности доношења планова генералне регулације – наводи Милан Вуковић, градски секретар за урбанизам и грађевинске послове.

Грађани ће, додаје он, у даљој процедури моћи да подносе амандмане, а мере заштите од подземних вода биће дефинисане планом детаљне регулације овог дела престонице.

– За изградњу гробља предложена је локација површине око два хектара, за коју се у току израде плана детаљне регулације мора урадити и геолошки елаборат, уз одређивање мера заштите. Граница планираног почивалишта дефинисана је према границама постојећих парцела. Нацртом је предвиђено и да се насеља обухваћена планом прикључе на регионални водовод Макиш–Младеновац – закључује Милан Вуковић.

----------------------------------------

Сахране на археолошком налазишту

Постојеће гробље у Ритопеку од 31,5 ари, каже Милан Вуковић, готово је попуњено, али се на њему и даље обављају сахране.

– То почивалиште датира још из античког периода и једно је од археолошких налазишта које ужива претходну заштиту. Упркос историјском значају, тамо се и данас сахрањују становници Ритопека. Ово гробље није могуће проширити због школе која је у близини – истиче Вуковић.

Д. Буквић
објављено: 28.02.2013.
Политика
 
15 Nov 2010 a na predhodnoj strani pisao sam o neophodnosti
izgradnje pristupnog puta groblju Lešću, iz pravca Mirijeva

E pa danas svojim očima video sam da je želja uslišena :)
i svi gradjani iz tog pravca ne moraju više da kruže gradom
jer je napravljena nova pristupnica sve sa novim grobljanskim kapijama :gobb:

Inace Lešce je veoma uredjeno ,
jedino što ubrzan ,,razvitak,, nije ispraćen sa sadnjom starijim sadnicama stabala
sve u svemu vrlo lepo
skoro da sam se zapitao dal nama starijim se isplati da izlazimo sa nj. :laugh: :lool: :laugh:
 
Jel to dobijamo novu lokaciju za jos jedno groblje ?
i to izmedju Altine i Zemun polja iza pruge ...
tamo je u zavrsnoj fazi izgradnja jos jedne crkve al usred njiva ...
 
Uskoro izgradnja novih i proširenje postojećih gradskih grobalja
Slobodno 8.884 grobnih mesta

AUTOR: B. KAROVIĆ

Od deset gradskih grobalja, kojima upravlja JKP „Pogrebne usluge“, nove sahrane su moguće samo na četiri takozvana „otvorena“ groblja, i to Orlovača, Lešće, Nova Bežanija i Zbeg. Ostala groblja su „zatvorena“, jer nema mogućnosti za njihovo proširenje, već se sahrane obavljaju samo u postojeća grobna mesta i grobnice, kaže za Danas direktor „Pogrebnih usluga“ Dragan Baltovski.

Prema njegovim rečima, na „otvorenim“ grobljima trenutno na zalihama ima 8.884 grobnih mesta, i to na groblju Orlovača 6.418, na Zbegu 317 mesta, dok Lešće raspolaže sa 890, a Nova Bežanija sa 1.459 slobodnih mesta.

- Struktura zaliha je neravnomerna, jer se 72 odsto zaliha nalazi na groblju Orlovača, što je dovoljno za narednih pet godina, dok su zalihe na ostalim grobljima veoma niske. Na Novoj Bežaniji i Zbegu zalihe su dovoljne za ovu godinu, a na Lešću samo do avgusta ove godine - kaže Balstovski.

Rešenje ovog problema je u izgradnji novih i proširenju postojećih grobalja, o čemu u Gradu postoje planovi. Realizacijom tih planova bio bi omogućen kontinuitet u obavljanju ove komunalne delatnosti u narednih 50 godina. Baltovski za Danas otkriva planove o novoprojektovanim grobljima.

- Planirano je da se Jelezovac prostire na bezmalo 35 hektara, imaće 27.000 grobnih mesta, grobnice III i IV reda zauzeće 1.000 mesta, a biće i 8.000 rozarijuma i 3.000 kaseta kolumbarijuma. Novo Bežanijsko groblje 2, na površini od 100 hektara, imaće 50.040 grobnih mesta i grobnica i 30.400 rozarijumima i kolumbarijuma. Takođe, groblje Lešće 2, na površini od 23 hektara, imaće 18.000 grobnih mesta, 1.000 grobnica III i IV reda i 11.000 rozarijuma i kolumbarijuma. Na kraju, po Planu generalne regulacije Beograda predviđeno je da se banjičko groblje proširi do Borske ulice - objašnjava Baltovski.

Godišnje 12.500 sahrana

JKP „Pogrebne usluge“ godišnje obavi 12.500 sahrana. Od toga je oko 10.000 klasičnih sahrana, a 2.500 su kremacije. Od 10.000 klasičnih sahrana, polovina istih se obavi u već postojeća porodična grobna mesta i grobnice, a druga polovina u nova grobna mesta na četiri „otvorena“ groblja.Izvor: Danas - See more at: http://www.danas.rs/danasrs/srbija/...a.39.html?news_id=255993#sthash.GnAaEEDk.dpuf
 
Данашњи чланак из Новости:

Beograd: Na grobljima ima mesta do 2015.
B. Caranović | 10. avgust 2013. 07:35 | Komentara: 0
Samo na četiri od deset večnih počivališta u prestonici mogu da se grade nove grobne lokacije. Prošle godine 10.266 sahrana sa sandukom i 2.467 kremacija

OD deset gradskih grobalja, samo su četiri još otvorena - mogu da se šire, dok je u ostalih šest sahranjivanje moguće samo u već postojećim grobnim mestima. Na Lešću, Novom bežanijskom groblju, Orlovači i Zbegu svake godine planski se grade nove parcele. Na drugoj strani, Novo groblje, Zemunsko, Centralno, Topčidersko, Banjičko i Staro bežanijsko su "zatvorena" groblja jer nema mogućnosti za njihovo proširenje.

U PLANU LEŠĆE 2 I BEŽANIJSKO 2
- GRAD ima planove za proširenje postojećih i otvaranje novih grobalja što bi bilo dovoljno za narednih 50-60 godina kaže Baltovski.
- Postoje planovi za izgradnju Novog bežanijskog groblja 2 sa 50.040 grobnih mesta i grobnica i 30.400 urni, dok bi Lešće 2 imalo 18.000 mesta, 1.000 grobnica i 11.000 rozarijuma i kolumbarijuma. Predviđeno je i proširenje Banjičkog groblja do Borske ulice, ali sve to zavisi od regulisanja imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnicima zemljišta.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... ta-do-2015
 
Па на који начин је Збег ограничен на тих 300+ места? Делује да има простора само тако...
 
Лепе, једноставне и масивне клупе, а има их и доста, су постављене код новог улаза у Ново Бежанијско гробље. За неупућене нови улаз је у улици Марка Челебоновића, пре лакат кривине.

 
Iako masovne nekon je dvije pomjerio iz linije treba ih fiksirati za podlogu
 
Јесте да ова тема није баш за смејање, али понекад и то треба:

HIT OGLAS: Ako uzmete pogrebnu opremu na groblju - gratis kopanje! (FOTO)
Ova cvećara se nalazi na kumodraškom groblju, a oglas je osvanuo tokom vikenda. Na njemu doslovno piše: "Ako uzmete pogrebnu opremu na groblju, gratis kopanje"


Foto: Telegraf.rs

Gotovo neverovatan oglas osvanuo je na jednoj cvećari u Kumodražu.
Ova cvećara se nalazi na kumodraškom groblju, a oglas je osvanuo tokom vikenda. Na njemu doslovno piše: “Ako uzmete pogrebnu opremu na groblju, gratis kopanje”.
- Ljudi uglavnom zastanu, pročitaju oglas i počnu da se smeju, nikada pre nismo imali bilo šta slično u našem kraju – kaže čitalac Telegrafa koji nam je prosledio fotografiju.
(Telegraf.rs)

http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/88 ... panje-foto
 
Ne bi trebalo dozvoliti velika proširivanja vec otvaranja novih
iz razloga što dolazi do infrastrukturnih problema zbog formiranja ,,neprobojnih mega blokova,,
pri širenju grada nemoguce je kasnije kroz iste
provuci saobracajnice , toplovod , vodovod kanalizaciju

Takodje kasnije je nezgodnije za zadušnice omoguciti pristojan prevoz,parking pristup za tako veci broj ljudi

Iz tog razloga samo nove lokacije bi bi trenutno i u buducnosti mogle da reše problem
proširenja stvaraju urabnistički problem
 
Мхм, има их у изобиљу ту. Код сваког споменика по једна :lol: Могао бих да сликам мало више, чисто да видите на шта то личи.. :roll:
 
A sto vi ko mjestani i crkveni odbor i koj je vec nadlezan ne odrzavate groblje
 
Зато што сељаци (70% популације насеља) неће да плаћају одржавање. Црквени одбор је сада најавио да ће тражити осветљење од општине као и чишћење пута који је прекривен слојем блата из околних њива. А можда се и ЈКП Гроцка смилује па постави један контиш ту :) Не вреди, није могуће сарађивати са таквим ђубретом од народа.
 
Vrh