Šta je novo?

BEO Shopping Center [ Tržni centar | 130 000m² ]

Igor

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
10.01.2007.
Poruke
18.650
Pohvaljen
37.326
Izvor: Beobuild.rs

Beograd dobija još jedan veliki tržni centar

Pripremnim radovima ovih dana započela je izgradnja još jednog velikog tržnog centra u Beogradu, tačnije na uglu ulica Vojislava Ilića i Mis Irbijeve na Zvezdari. Projekat realizuje kompanija “MPC Properties” koja u već zahuktalom segmentu maloprodaje donosi još jednu vrlo značajnu investiciju. Poređenja radi, sa 130.000m2 bruto površine i 43.000m2 prostora za iznajmljivanje, ovaj objekat je samo malo manji od tržnog centra Ušće na Novom Beogradu, vlasništvo istog investitora i još uvek najvećeg maloprodajnog centra u zemlji. Novom centru gravitiraće velika stambena naselja poput Konjarnika, Dušanovca, Šumica i delova oko Cvetkove pijace, a u ponudi će se nalaziti preko 150 poznatih internacionalnih i regionalnih brendova, hipermarket, moderan multipleks bioskop, kao i veći izbor kafea i restorana. Projekat je dobio građevinsku dozvolu pre oko mesec dana, sada su počeli pripremni radovi, a otvaranje je planirano za početak 2020. godine.

Celu vest kao i vise fotografija pocetka pripremnih radova mozete videti u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/beograd-dobija-jo%C5 ... p2802.html
mpc-novi-soping-centar-3D-01.jpg

180806-mpc-trzni-centar-02.jpg

180806-mpc-trzni-centar-14.jpg

Celu vest kao i vise fotografija pocetka pripremnih radova mozete videti u vesti na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/beograd-dobija-jo%C5 ... p2802.html
 
Jos jedan trzni centar taman da svaki kraj grada dobije po jedan u komsiluku
Ne bi bilo lose napraviti kartu sa raspiredom tc i njihovom povrsinom
 
Lepo, podržavam svski projekat koji dovede bar malo trotoara u red i bar malo oplemeni život ljudima u blizini.

Beograd nema koncept High Street-a u prigradskim naseljima, tako da su tržni centri, po meni, dobra zamena.

A kad vreme dođe, njih je bar lako srušiti, nadograditi i slično.
 
A sta je haj strit do pozeska na bb recimo ili bka na zvezdari itd
 
U pravu si, to jeste to u neku ruku. Ali mnoga naselja i dalje nemaju posten kafic (ne birtiju ili kiosk sa pljeskavicama), prodavnicu odeće i slićno. Mislim da je glavna razlika sto je haj strit planski građen, a Pozeska i slično su spontano nastali.
 
Od Industrije Precizne Mehanike do Tržnog Centra. To vam je slika loše sudbine u jednoj rečenici. Formula propasti. Dekadencija i poniženje.
 
Kada je Precizna počela s radom ovaj kraj je bio daleka periferija. Do 90-ih godina u neposrednoj blizini je radila i fabrika Bukulja pa je hvala bogu preseljena (ili propala- ne znam). Šumice i Denkova bašta odavno više nisu industrijska zona tako da će ovaj TC ulepšati kraj. Jedino je pitanje ko će više imati novca da kupuje u tolikim tržnim centrima...
 
Pasarela, sestro, pa zar onolka industrija u srcu grada da bude? Ajde da radi, ali ove hale zvrje prazne ili služe za pejntbol zadnjih 15+ godina.

Želim sreću ovom projektu, mislim da je malo prevelik za ovu lokaciju i infrastrukturnu povezanost. Mada, Tu pored su i Lidl i Vero... Svakako je lepo što se džentrifikuje, šteta što neće sačuvati ništa kao podsećanje na industrijsku prošlost tog kraja (Propali su: Kluz, Radio Industrija, Precizna mehanika)

Ako neko ima malo više planova ili građevinsku dozvolu bilo bi lepo da okači da vidimo koliki će "futprint" imati ovaj objekat. Hvala.
 
Da uprostim, što bi neko rekao.. To vam je kao kad sa Mont Everesta sidjete na Avalu.
 
Nije to propalo samo od sebe vec je unisteno planski .Kupovani iskljucivo zbog lokacije niko nije imao namjeru da izmjesti proizvodnju i sacuva recimo u nekom manjem obimu .A futprint je na srb jeziku sta sve pise u tekstu gore
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=557799#p557799:3jq4n3pb je napisao(la):
Zombieboy » 07 Aug 2018 07:39 pm[/url]":3jq4n3pb]U pravu si, to jeste to u neku ruku. Ali mnoga naselja i dalje nemaju posten kafic (ne birtiju ili kiosk sa pljeskavicama), prodavnicu odeće i slićno. Mislim da je glavna razlika sto je haj strit planski građen, a Pozeska i slično su spontano nastali.

posten kafic i kafic u trznom centru su dve tesko spojive fraze.
 
Ne baš, opovrgni me, ali na primer, pre onog tržnog centra na Karaburmi, nije imala gde kafa da se popije. Činjenica.

A ovo spinovanje oko uništenih fabrika...

Od Industrije Precizne Mehanike do Tržnog Centra. To vam je slika loše sudbine u jednoj rečenici. Formula propasti. Dekadencija i poniženje.

Može da se gleda i ovako:

Od legla zmija do modernog centra punog života. To vam je slika napretka i obnove u jednoj rečenici. Formula uspeha. Gradnja i radna mesta.
 
Добро је да се гради овај мол, живнуће тај део града, који ја, иначе, распознајем по (изврсном) ресторану "Ђердан":)
На страну што би било идеално да шопинг молови буду на трасама метроа - далеко смо ми од идеалног, па је ово у потпуности прихватљиво.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=557800#p557800:184w95hq je napisao(la):
Pasarela » Uto Avg 07, 2018 8:45 pm[/url]":184w95hq]Od Industrije Precizne Mehanike do Tržnog Centra. To vam je slika loše sudbine u jednoj rečenici. Formula propasti. Dekadencija i poniženje.
Pa pravo da ti kazrm daleko smo dogurali!Od radnog logora do setkanja i savetovnja ljudi sta da uzmu a za iste pare i jos plus im daju neke proizvode za dzabe zato sto tamo rade!Dakle bolje da je ceo grad shopping mall nego fabrika.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=557800#p557800:3f455abl je napisao(la):
Pasarela » 07 Avg 2018, 20:45[/url]":3f455abl]Od Industrije Precizne Mehanike do Tržnog Centra. To vam je slika loše sudbine u jednoj rečenici. Formula propasti. Dekadencija i poniženje.
Opet Fabrike vs. Molovi retorika :lol: :lol: :lol: :lol:
 
На 100 метара Суперверо,Лидл и не знам ко ће овде отворити неки сега мега гига маркет..јаој сад кад почну цене да падају због конкуренције :roll: :roll: :roll:
 
Nije mi baš jasno kako će da uklope velelepni TC sa cigamalom 30 metara od te parcele. Tačno između te parcele i Vojislava Ilića je nehigijensko naselje. Pretposavljam da ih niko ne raseljava?
 
Pa nije baš nehigijensko naselje već par nezavršenih objekata od cigle za koje se nadam da će jednog dana biti srušeni. Misim da tu jedino radi neki diskont pića.
 
Od tih objekata kreni iznad ka lidlu, videćeš na G mapsu par udžerica i nelegalno useljenih objekata sa smećem okolo
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=557792#p557792:101i4nlj je napisao(la):
direktor » 07 Aug 2018 20:22[/url]":101i4nlj]
Ne bi bilo lose napraviti kartu sa raspiredom tc i njihovom povrsinom


Ovo je odlicna ideja, gledao sam upravo Gmaps i deluje mi da nije losa lokacija, tj da ce solidan deo trzista uzeti, obzirom da su solidno daleko od drugih vecih TC - Karaburma 5.5km, buduca BW Galerija 5.5km, Ada Mall 8km, jedino je TC Stadion iole blizu 2.5-3km ali je i najmanja konkurencija zbog svoje velicine i koncepta. Tek sada videh da je na 1.4km Aviv Zvezdara ali deluje mi da je ipak dosta manjeg kapaciteta...
 
Било би лепо ако би стварно овај дрворед оставили као што су убацили на рендеру...

180806-mpc-trzni-centar-02.jpg
 
I meni je krivo što se od Industrije precizne mehanike došlo do još jednog generičkog tržnog centra. Ali ako je za neku utehu, fabrika je ionako već više od decenije bila izgubljena i prodavana, komad po komad. Pre dve godine sam bio u jednoj od retkih preostalih ''proizvodnih'' hala i lično se uverio u to koliko ih je pregazilo vreme.

Stare nemačke mašine iz 50ih koje su postale zastarele još 80ih, a tek danas su relikvije. Deo njih je konzerviran, nauljen i pokiven folijama da ih vreme dalje ne nagriza. Ali se videlo po stolicama, alatima pa i zidovima i podovima oko njih da je sve to odavno otpisano. Kancelarije poluprazne. Zidovi štrokavi i zapušteni.
Sama fabrika, ceo kompleks u stvari, je ostao zatočen u prošlim vremenima. Kad se uđe unutra, kao da ste ušli u 80te. Ne samo u proizvodnim halama nego i u kancelarijama. Kompjuteri od pre hrista, raspadnuti ormani, kalendari iz doba SFRJ...

Ista iskustva sam imao sa još nekoliko drugih fabrika i kompleksa građenih u doba SFRJ. Kad se uđe tačno se vidi da vreme u njima nije stalo 90ih, već i pre toga.

Što samo potvrđuje onu moju tezu da nije propast Jugoslovenske industrije počela 90ih sa krizom i ratom, nego pre toga, još 80ih. Kad je došlo vreme da se mnoge fabrike modernizuju i prilazode novim uslovima i tržištima,a nisu to uradile nego su mislile da će doveka imati Afriku i Aziju kao sigurna tržišta za jeftine i jednostavne proizvode.

Tako da valja znati da iako propast IPM jeste za žaljenje, nije to delo ovih investitora iz TC. Već je to logična posledica, redom - višedecenijske loše politike, zanemarivanja, sankcija, političkih pljački i na kraju dizanja ruku od bilo kakvih novih ulaganja i obnova. Između 1) stare raspadnute fabrike kojoj više nema spasa i koja može da služi samo kao skladište, garaža za kurirsku službu i poneki auto servis... 2) i novog tržnog centra koji može da donese neka nova radna mesta pa i promet robe i novca, ovo drugo je svakako bolji ishod. Kažem, ako već moramo da biramo između te dve opcije.

Evo za kraj par slika kako je to izgledalo pre svega dve godine. Slikao bih i više nego je bio dogovor sa domaćinima da se ne slika, pa sam krišom ugrabio ova tri komada. Sad ionako više nije ni važno, pošto su i te preostale mašine rasprodate a zgrade će ionako pod bager.

Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
 
Steta sto niko nije fotkao sistemacki sve hale
Pa da uporedimo sa starim fotkama
Plus ako su imali neku monografiju
Dosta industrije pocelo da vene 80tih godina iz raznih razloga a jako malo tj rijetko koja firma je zanavljala masine na vrijeme
 
Možda i ima negde na netu, ipak je tu bilo raznih ''podstanara'' od 90ih naovamo. Ovo što sam ja slikao nalazilo se u ''niskim'' halama prekoputa Vera, odmah pored baze one AKS Kurirske službe.

a jako malo tj rijetko koja firma je zanavljala masine na vrijeme
Upravo to. To kažem na osnovu ličnog iskustva i razmišljanja, pošto sam lično video mnogo takvih kompleksa sa istom tužnom sudbinom i shvatio da nisu oni ''stali'' 90ih, već još 80ih. A i posle kad sam pogledao malo brojke i izveštaje iz doba SFR Srbije, postao mi je jasan ceo tok stvari, od prvih odlazaka u minuse pa sve do poslednje katanca na kapijama. Dosta njih (ne svi, ali veliki procenat) i to što su pravili, pravili su na povuci-potegni, uz zastarele alate, po zastarelim tehnologijama i za skromne mušterije sa nezavisnih, ''trećih'' tržišta. Čim se okončao hladni rat i došlo novo doba, 80% tih fabrika bilo bi osuđeno na katanac, čak i bez ratova i sankcija.

Inače slažem se sa tom Milanovom idejom za drvored, čak i ovako lepo izgleda, a tek uz nov tržni centar i sređene trotoare, bio bi ko bombona. Nadam se da će ga ostaviti.
 
Vrh