Šta je novo?

Belville - [ Stambeno poslovni kompleks | 430 000kvm ]

nisam tu da branim bobica, ali,
svaki objekat na nbg koji je njegov biro projektovao, se veoma razlikuje od onoga sto se izgradi.
pa se postavlja pitanje koliko su investitori u obavezi da ispostuju idejno resenje.
iz mog ugla, nekoga ko zivi na nbg mnogo je bitnije kako se resavaju finalni radovi. koji se materijali koriste za fasadu, kakav je eksterijer tog objekta (mobilijar) ako to iko i is[postuje.
ima primer jedne zgrade u bloku 64 koja sama po sebi i nije nesto posebno ali je cela prica sa projekta ispostovana i to sada izgleda mnogo bolje nego sto je u prvom trenutku izgledalo.
kako vreme prolazi sticem utisak da se planski islo na to da objekti koji se grade unutar blokova i ne moraju da budu neke vrednosti (estetske ali i finansijske) ali da se objektima na obodu blokova mnogo vise pridaje paznje i da se traze bolja resenja
 
Prolazio sam danas kroz Novi Beograd... one zgrade od prilike preko puta Energoprojekta i Palate federacije pomalo lice na projekat uni sela... nize imaju 8-9 spratova i ne izgledaju bas nesto glomazno. Zato menjam misljenje donekle, mislim da projekat uni sela, nije bas toliko grandiozan kao sto na renderingu izgleda. :/
 
Lucifer":2ts6edji je napisao(la):
Prolazio sam danas kroz Novi Beograd... one zgrade od prilike preko puta Energoprojekta i Palate federacije pomalo lice na projekat uni sela... nize imaju 8-9 spratova i ne izgledaju bas nesto glomazno. Zato menjam misljenje donekle, mislim da projekat uni sela, nije bas toliko grandiozan kao sto na renderingu izgleda. :/
Ovde se ne bi složio, te zgrade kod palate i energoprojekta su tako smeštene da ne uleću u prvi plan kao ove iz uni sela + su uglavnom 6-7ospratnice... Druga je stvar imati ovoliki kompleks koji ne može da se meri sa dosada izgradjenim (osim onih Domino kula u blizini), idi na google earth videćeš da je ovaj blok znatno veći od većine postojećih.
 
Sada sve gledamo iz "ptičije perkspektive", a sasvim će biti drugi utisak kada budemo prolazili između zgrada.

Već iz ove perkspektive ostavlja drugi i bilji utisak.

belvlle1zq2.png
 
Градња Универзитетског насеља у априлу
Насељени део блока за сада изузет од радова, али представник инвеститора Бранислав Симовић сматра да ће градске службе ускоро пронаћи неко решење за 180 ромских избеглица са Космета које ту живе

Постављањем 2.500 шипова, званично ће 15. априла почети видљиви радови на изградњи Универзитетског насеља, мада припрема градилишта и копање темељне јаме у новобеоградском Блоку 67 већ трају неко време. У међувремену, за отприлике месец и по дана, уследиће расписивање тендера за градитеље конструкција, како би цео комплекс био завршен месец дана пре почетка Универзијаде, која ће у Београду бити одржана у јуну 2009. године. Продаја станова почеће средином године, а купци ће се уселити после завршетка спортске манифестације.

Најпре је планирано да ископи почну истовремено на свим парцелама. Међутим, део блока на коме су настањени Роми за сада је изузет, али представник инвеститора Бранислав Симовић, директор фирме „Мејс”, која као пројект менаџер надзире изградњу, сматра да ће градске службе ускоро пронаћи неко решење за 180 ромских избеглица са Космета.

– Овај пројекат захтева учешће целокупне грађевинске оперативе Србије будући да је реч о великим квадратурама, а рок је кратак. Сви су помало скептични, мада свуда у Европи изградња таквих комплекса траје по две године. Објекти су релативно једноставни за градњу и конструктивно нису компликовани, али све мора да буде завршено у тачно предвиђеним роковима, што је према нашем мишљењу још могуће остварити. У овом тренутку је најбитније да фундирање почне половином априла. Када се градња захукта, све ће бити лакше – оцењује Симовић.

Према његовој рачуници, постављање шипова би требало да траје 80 дана. После тога следи изливање темељне плоче. О величини овог пројекта највише говори податак да ће се на градилишту налазити од 25 до 27 кранова.

Инвеститор компанија „Блок 67 асосиејтс”, заједничка фирма аустријског „ЦЕЕ инвестмента” и домаће „Делте”, по окончању градње ово насеље ће предати организаторима Универзијаде.

Пројектом је предвиђено да у кварту између улица Агостина Нета и Јурија Гагарина буде подигнуто 1.850 станова и две пословне зграде – десетоспратница од 15.000 квадрата на самом углу Улице Јурија Гагарина и троспратница у централном делу блока од 7.500 квадрата. Та централна пословна зграда, објашњава наш саговорник, биће коришћена за новинарске конференције током трајања Универзијаде. Она ће означавати улаз у прву зону. Само насеље у коме ће боравити спортисти биће најстрожа зона, добро чувана, у коју нико осим учесника манифестације неће имати приступ. Универзитетска омладина ће боравити у становима, класичних величина. Они углавном неће бити већи од 60 квадрата. Само 25 одсто стамбеног простора, углавном на последњим спратовима дванаестоспратница, биће претворен у двоипособне и трособне станове.

– За време Универзијаде, између стамбених зграда ће постојати зоне за разоноду – кафеи, рачунарски центар и слични садржаји. Монтажна менза ће бити постављена на слободним парцелама на којима ће после такмичења академаца бити подигнути вртић, школа и дом за старе. Инвеститор управо преговара са градским челницима да на тој парцели буде подигнут спортски центар са базеном. Унутар насеља ће бити изграђена и трим стаза за загревање и тренинге спортиста, која ће после остати становницима овог насеља– каже Симовић.

Наш саговорник најављује да ће продаја станова почети у другој половини године, односно од јуна. Не желећи да спекулише колико ће тачно износити цена квадрата, ипак каже да она не би требало да премаши 1.350 евра, укључујући и ПДВ.

– На самом градилишту ће постојати продајни центар. Ту ће купци моћи да се консултују са архитектама и представницима банке – истиче директор „Мејса”.
Маријана Авакумовић
[објављено: 03.04.2007.]
N_BLU5z6NZpLXP9zGJ0ww6KSgvip20aRVZdCM.jpg
Извор Политика
линк http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=24296
 
Univerzitetsko naselje u cajtnotu
Šipovi oko favele
Autor: Svetlana Palić | 17.04.2007 - 12:42
blok-67.jpg

Postavljanje 2.500 šipova, kojim praktično počinje izgradnja Univerzitetskog naselja u Bloku 67, trebalo bi da krene za nedelju dana. Međutim, gradnja može da bude dovedena u pitanje, a time i ugrožen rok za završetak radova, zato što se na trećini placa nalazi romsko naselje sa 70 porodica.

- Čim se završi testiranje probnih šipova koje smo postavili prošlog četvrtka moraćemo da počnemo sa gradnjom. Romsko naselje nam je najveći problem. Na otprilike 25 do 30 odsto placa nalazi se tridesetak kuća u kojima živi oko 70 porodica - kaže Branislav Simović, direktor firme „Mejs“, koja kao projekt-menadžer nadzire izgradnju.

Glavni investitori izgradnje univerzitetskog sela su „Hipo-Alpe Adrija“ banka i „Delta M“, udruženi u firmi „CEE investment“. Prema Simovićevim rečima, predstavnici investitora razgovarali su svojevremeno sa gradonačelnikom i gradskim arhitektom o problemu raseljavanja romskih izbeglica sa Kosova.
- Tada nam je rečeno da problem nije gradski nego da je za njega nadležna opština Novi Beograd. Prošlog decembra bio je jedan neuspeo pokušaj da se Romi rasele, ali od tada se ništa ne dešava - kaže Simović, dodajući da investitori više nemaju vremena i da problem mora hitno da se rešava, jer u protivnom može da bude ugrožen rok završetka gradnje.

U Opštini Novi Beograd nezvanično kažu da problem nikako ne može biti njihov već gradski, jer je „grad zadužen za objekte iznad 800 kvadrata“. U Gradu, takođe nezvanično, kažu da „Grad sa tim nema ništa“, da je „investitora uveo u posed“ i da je na investitoru da reši problem romskog naselja na svom placu.
blok-67-g3.jpg

Ukupno 1.850 stanova
U Univerzitetskom selu, koje treba da bude
gotovo do juna 2009. godine, treba da budu sazidane dve poslovne i 14 stambenih zgrada sa ukupno 1.850 stanova. Prodaja stanova počeće već ovog leta, a za sad se pretpostavlja da će kvadrat koštati 1.300 evra.
извор Блиц
линк http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=1792
 
I ponovo gradski oci nemaju sluha da potrebe grada i gradjana. Pa to je jedna od najvaznijih investicija u gradu koja uslovljava odrzavanje Univerzijade a oni se ovako ponasaju. Kad je vec do ovde doslo onda vise nije bitno ko je kriv i cija je nadleznost nego brzo resavati problem na gradskom nivou. Ceo grad ce jako da profitira od te Univerzijade a ne samo opstina Novi Beograd koja je naravno deo tog grada. Stvarno neverovatno ponasanje tih ljudi!
 
Ti Romi tačno znaju da će morati da odu sa te lokacije, a ipak neće dobrovoljno da idu sa nje.

Znači treba ih silom, policijom izbaciti odatle i omogućiti investitoru da gradi u normalnim uslovima.
Da ne čekamo da stigne tužba protiv nesposobne Države i pukne bruka u vezi Belville.
 
Pa ne mozes 70 porodica da proteras odatle a da im pre toga ne obezbedis neko mesto gde ce moci da zive. Taj problem mora da se resi i za to nije sigurno sama opstina N. Beograd u stanju. Sta su samo do sada cekali???? Stvarno ce da pukne bruka...
 
Da se obezbedi mesto?....Eto ima preko Dunava u Krnjači nekih ledina i šumaraka.
Ako treba da im se daju stanovi, da bi milom otišli - što oni možda i očekuju, onda ću i ja ujutru da podignem šator pored njih, ako mi i dozvole.

Stvar je u tome što su oni na posedu stranog investitora kojeg prati Hipo banka sa stotinama mil.evra kredita i garancija, a ova državica ne radi ništa da im omogući da koriste posed.
Ako ne završe izgradnju na vreme, mogu da optuže Nas da smo krivi što se neće održati Univerzijada 2009g.
 
Ma slazem se da su oni na tudjem posedu ali i da grad mora da resi taj problem a ne da oni nama placu kako je za to zaduzena opstina NBG. Tako ce jedni druge da optuzuju dok se pocetak gradnje odlaze i dragoceno vreme prolazi. Mene zanima zasto to do sada nije reseno. Ne cekaju ti cigani sigurno da im neko dodeli stan nego su tu nasli prazno mesto i digli svoje "satore" a sada posto moraju da idu odatle grad bi trebalo da nadje neko mesto gde oni mogu da se presele ako nista drugo onda barem privremeno. Voleo bih da se neko od nas nadje u kozi jednog od tih ljudi na neko vreme pa da proba da nadje npr. posao. Mogao bi da vidi kakve predrasude postoje u vezi njih i koliko je njima tesko da se uklope u drustvo. Onda nije ni cudo da su tako otudjeni, bez skole, bez kuce, bez icega. Problem nije sigurno u njima. Oni samo pokusavaju da se prilagode teskoj situaciji.
 
Dragane imam ja fino satorsko krilo moze da posluzi pa mozemo da se organizujemo, da izblejimo neko vreme na toj poljani i bog da nas vidi. Ako ima jos neko da je zainteresovan neka se javi :cool:
 
Univerzijada 2009. u Beogradu
Posao decenije za novi imidž Srbije

Da bi se organizovalo takmičenje u 21 sportu, ugostilo deset hiljada sportista, 50 hiljada turista i 14 hiljada volontera iz 170 zemalja, renoviralo 36 sportskih objekata, izgradilo pet novih dvorana, dve hiljade stanova... potrebno je više od 300 miliona evra.
Država će „pokriti“ nešto više od 40 miliona evra, ostalo će finansirati sponzori i privatni investitori

U Beogradu će se 2009. godine održati 25. Univerzijada, posle Olimpijskih igara najkompleksnije sportsko takmičenje na svetu. Pošto je već jednom imao priliku da bude organizator, ali je te 1975. godine odustao od kandidature, Beograd je rešio da ispravi grešku. Pokazalo se, naime, da gradovi koji na sebe preuzmu ulogu domaćina letnje Univerzijade, poput Zagreba 1987. godine, uspešno menjaju svoj imidž.

Izgradnjom Univerzitetskog sela, renoviranjem bitnih sportskih objekata, rekonstrukcijom infrastrukturne mreže i spektakularnom organizacijom, Beograd će još jednom dobiti šansu da se prikaže u novom, ovog puta boljem svetlu“, najavljuje Siniša Jasnić, direktor preduzeća „Univerzijada Beograd 2009“ ijedan od čelnika Međunarodne univerzitetske sportske federacije (FISU). Iako će ovakva promena imidža ukupno biti „teška“ više od 300 miliona evra, grad iz svog budžeta neće morati da izdvoji više od 18 miliona (8 do 10 miliona za operativne troškove i 10 miliona za investicije).

Republika će za organizaciju ovog, ne samo sportskog, već i kulturnog, marketinškog, ekonomskog i urbanističkog događaja izdvojiti dodatnih 25 miliona evra (12-15 miliona za operativne troškove i 10 miliona za investicije). Za ostale troškove, pronalaženjem sponzora i privatnih investitora, pobrinuće se preduzeće „Univerzijada Beograd 2009“, koje će postojati do početka 2010. godine i za pet godina poslovanja potrošiti, procenjuje se, 2,8 miliona evra.
univerzijada_Uni.jpg


Renoviranje grada
Promena imidža ne podrazumeva, naravno, rešavanje svih komunikacionih i infrastrukturnih problema Beograda. Ali svakako će se ukazati prilika da svi sektori usklade svoje razvojne planove sa potrebama Univerzijade, odnosno da ih ubrzaju. To se odnosi na rekonstrukciju važnih saobraćajnica, signalizaciju, gradski javni prevoz, a Telekom bi trebalo da razvije novu IT mrežu. To su, po rečima organizatora, sve svojevrsni „legati“ Univerzijade, koji će ostati Beograđanima i Srbiji.

Najveći posao, na koji će biti utrošena polovina novca neophodnog za organizaciju takmičenja, neće biti plaćena ni iz jednog domaćeg budžeta. Koristeći iskustva ranijih Univerzijada, izgradnja univerzitetskog sela „Beleville“, poverena je austrijskom konzorcijumu Blok 67 Asosijejts (Blok 67 Associates), jer je pobedio na tenderu koji je u maju 2006. godine raspisala Skupština grada. Iza ovog investitora i investicije od 180 miliona evra stoje firme iz velikih holdinga – austrijskog „CEE investmens” (75 odsto), čiji je član „Hipo banka”, i „Delta M” (25 odsto).

Na zemljištu površine 14 hektara, preko puta „buvljaka“, a odmah do „Delta sitija“, već je počela izgradnja 2.002 stana i dve poslovne zgrade na ukupno 200 hiljada kvadratnih metara. U okviru kompleksa, biće izgrađene i površine rekreativnog karaktera: moderne atletske staze za treninge i rastrčavanja, otvoreni tereni za odbojku, košarku, rukomet, a verovatno i bazen. Kako će unverzitetsko selo će po završetku takmičenja biti prodato, svi ovi sadržaji će lokaciju učiniti još atraktivnijom za buduće kupce.

Tačnije, prodaja će početi ranije, u izgradnji, ali će useljenje uslediti pošto privremeni stanari koji će tu boraviti od 1. do 12 jula napuste Beograd. Cena stanova biće između 1.350 i 1.550 evra po kvadratnom metru, dok se cena komercijalnog prostora u dvema poslovnim zgradama još ni ne nagađa, zbog velike potražnje za kvalitetnim poslovnim prostorom u Beogradu.
Ekonomist : https://www.ekonomist.co.yu/magazin11/broj_360/eid/rstr/eid1.htm
 
Tekst na sajtu Politika Online u vezi gradnje Belville (postavljen u Razne Gradske Vesti) jasno pokazuje da je situacija kod nas zastrasujuca! Grad je investitoru dao zemljiste, ukljucujuci i izbegle romske porodice, i sada se naravno od njih svi ogradjuju, a Grad tj. Bobic dreci kako ce sve da tuzi i trazi odstetu ako se Belville ne sagradi na vreme! Pritom, spremnost da se izadje u susret opste poznatom problemu karton naselja se vec godinama odlaze i kao sve nesto zaboravlja! Osim kada treba da se da neka srceparajuca izjava, tipa "ja cu dovesti grad u red"!

Strasno je da se takve stvari desavaju! SIEPA se ubi tvrdeci kako je strani investitor u Srbiji zasticen sa svih strana, kako mu se garantuje nacionalni tretman i duplo osiguranje investicija, a ti koji to treba da sprovode, u vezi Belvilla kazu:
"– Инвеститор, према уговору, мора да реши тај проблем како би заштитио своју имовину. Уговором се, такође, обавезао да ће у предвиђеним роковима почети и завршити изградњу – сматра Бобић."
i sledece:
"– Немамо законски основ да тим људима доделимо неки смештај, јер су се они ту бесправно настанили и подигли своја „домаћинства”. Инвеститор се уговором обавезао да уклони насуту земљу на парцелама које су му додељене, уреди део инфраструктуре и припреми земљиште за почетак изградње – "објашњава Бајић из Дирекције за грађевинско земљиште.

Posto se izgleda "ljudi" u Srbiji zovu "nasuta zemlja" koju treba pocistiti, mislim da smo stvarno dosli do zabrinjavajuceg stadijuma naseg drustva!
Sa druge strane, ako se Drzava ubi jadna da sacuva Kosovo, pa mogla bi da pocne da se brine i Gradjanima te Pokrajine!

Komentar mi je s' brda, s' dola, ali ogorcen sam!
 
Problem je veoma lako resiti (Bager i policija) i oterati tu skupinu sa poljane i kraj price. Mislim dokle ce pojedinci da staju na put razvoju grada.
 
A ha. A pitam se samo ko je kriv sto su oni morali da pobegnu sa Kosova i da se nasele tu gde sad jesu. Isto oni sami, verovatno. :/
 
Ja uopste ne postavljam pitanje krivice zbog cega su oni tu (niti je to u ovom trenutku bitno) ali je sigurno da im tu nije mesto i da moraju da se uklone, niti je investitor duzan da misli o tome. Pa nije investitor dobio zemljeste sa ukljucenim bekucnicima pa da je duzan da brine o njima. Mislim suvise je jednostavna stvar u pitanju da bi se i pravio toliki problem, treba ih skloniti odatle i eventualno im ponuditi neku drugu lokaciju, gde ce da premeste karton naselje.
 
Upravo! To sam i ja rekao. I to je posao za grad a ne za investitora! A to sto sam rekao da oni sami nisu krivi sto su tu je bilo "inspirisano" tvojim komentarom da bi trebalo da ih uklonimo bagerima i policijom. Sazaljevam te ljude jako i mislim da bi i svi mi trebalo da shvatimo da su vazniji ljudi od bilo kakvih gradjevina.
 
Nisam ni ja bezdusan ali ako se vec ne ruse njihovi neki objekti nego samo kartonsko naselje onda ne vidim razlog da se ne sklone odatle. Mislim greota je da se preko projekta za univerzijadu prebijaju socijalna pitanja. Treba ih pod hitno privremeno skloniti pa onda da se krene sa resavanjem njihovog pitanja. Neizvodljivo je hitno a trajno resenje pogotovu sto ce se sada i jedan broj mostaraca (kartondzija) prebaciti u blok sa nadom da ce i oni dobiti nesto.
 
U Beogradu se ponovo gradi po sablonu soc-realisticke burtalisticke arhitekture. Inovacija izostaje kao i obicno a Novi Beograd ce biti unisten mediokritetskom arhitekturom, njegovi zitelji uskraceni stvaranja pozitivne urbane atmosfere, izgradje lokalnih zajednica i humanosti. A da ne pricamo o tome sto se iseljenje romskog naselja gleda kao (tehnicki) "problem" koji mora de se hitno resi (inace nece biti nista od Univerzijade) a ne kao ljudsko pitanje od najvece vaznosti, jer ti ljudi verovatno samo to mesto nazivaju domom. Odsustvo bilo kakvih finalnih projekata i konkretnih informacija za ovu lokaciju samo govori o tome u kakvom rasulu mi zivimo i na sta ce da lici ovaj grad kada njegovi sadasnji urbanisti i odgovorni za sporvodjene GUP-a zavrse s njim. Umesto da se gradnja na Novom Beogradu, bar u delovima rezidencijalnog prostora interpretira i planira na odrziv inovativan nacin grade se izmanikirani blokovi po starom sablonu koji danas cini novi beograd ruiniranom, ruznom i grotesknom celinom koja odise depresijom i sivilom.
 
Pitanjem Roma na ovom delu je trebalo resavati jos pre par dogina kad je ovo zemljiste izabrano za buducu namenu a ne sada kad je izgradnja vec trebalo da pocne. Nase institucije, ako uopste i postoje su operisane odgovornosti i zdravog razuma pa nije ni cudno sto se ljudima (pogotovo kad nisu u pitanju ne-Romi) barata kao stokom. To je samo ogledalo onogo sto mi zapravo predstavljamo danas, jednu rulju bez zakona i osnovnog osecaja za ljudskost. Gradjani ne razumeju koncept odgovornosti vlasi, to je jasna posledica nase dalje i blize istorije. Neshvatljivo je sto mi kao jedinke sa nekakvim demokratskim kapacitetom iz godine u godinu trpimo ovakvo nasilje i to posle petooktobarskih promena.
 
olea rece "Odsustvo bilo kakvih finalnih projekata i konkretnih informacija za ovu lokaciju samo govori o tome u kakvom rasulu mi zivimo"
pa mislim da to nije tacno jel postoji projekat i prikaz projekata na slikama ( http://www.beobuild.net/news.php/89.html?go=projects ). Pa zar bi pocela gradnja da ne postoji projekat. Mislim da je u pitanju pausalna ocena a ne realna kritika
 
Naravno da postoji projekat, šipovi se pobijaju po određenoj šemi a ne napamet.

Malo smo off teme, ali ujutru zovem Investitora da im predložim rešenje za iseljavanje :
- da izračunaju šta im je jeftinije ili da angažuju privatno obezbeđenje
koje će odmah iseliti Rome do Vlade Srbije
- ili da daju svakom od njih po jedno 300evra da odu sami.
 
Vrh