lampyridae » Uto Avg 17, 2021 2:54 pm[/url]":1qji6qj1]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=871274#p871274:1qji6qj1 je napisao(la):
Sirius » Čet Avg 12, 2021 6:36 pm[/url]":1qji6qj1]@lampyridae
Hvala vam što ste podelili iskustvo sa katastrom. Naravno ima još kreditnih kupaca, Tanja je podelila svoje iskustvo a mi još nismo stigli do predaje katastru, očekujemo ugovor i založnu tako da ne mogu da vam pomognem konkretno već više situaciono na osnovu onoga što sam pročitao o proceduri.
Kada kupujete stan u zgradi sa projektnim finansiranjem vi praktično kupujete stan u objektu pod hipotekom banke koja obezbedjuje projektno finansiranje (i oni drže takozvanu hipoteka prvog reda). Vaša banka vam je verovatno tražila pismo namere od banke koja obezbedjuje projektno finansiranje da će za vas stan povući hipoteku, takozvana brisovna dozvola (kod intese su nam tražili da dostavimo). Tako da bi procedura orijentaciono trebala da bude sledeća:
Katastru se predaje dokumentacija na osnovu koje se upisuje hipoteka drugog reda za vaš stan a na ime vaše banke.
Kada se rešenje usvoji - upisana hipoteka drugog reda vaša banka isplaćuje stan a banka koja obezbedjuje projektno finansiranje predaje zahtev za brisanje hipoteke prvog reda pošto ih je investitor izvestio da ste isplatili stan.
Vaša hipoteka drugog reda postaje hipoteka prvog reda (nisam siguran da li ovo ide po automatizmu)
Tako sam ja razumeo postupak, svakako proverite sa investitorom i vašim kreditnim savetnikom.
Hvala na objasnjenju, sada mi je jasnije koja je situacija u pitanju.
takodje, da li je neko upucen u penale koji su predvidjeni ugovorom, koliko vidim spominjano je da je rok zbog 'vise sile' produzen za dva meseca, sta se desava nakon toga sto je trenutni slucaj?