Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

O jbt, pomešao sam saobraćajnu i kolovoznu traku.

Znači, ako nemamo znak posle raskrsnice, smemo da parkiramo po NBG bulevarima. Takvih primera ima baš dosta.
 
Malo sam se pogubio u postovima.

Naravno, ništa nije sporno na prvoj slici koja je pokrenula temu.

Na NBG bulevarima (koji imaju razdelno ostrvo) ne sme da se parkira.

E sad, ako se nađe primer dvosmerne ulice sa isprekidanim linijama (bez razdelnog ostrva) tu bi smelo da se parkira (ako nema znaka zabrane i nismo blizu stanice ili raskrsnice).
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=753855#p753855:3jpqhgzl je napisao(la):
astrodule » 03 Jul 2020 09:18 pm[/url]":3jpqhgzl]Jeste. Pročitaj malo bolje ZoBS.
Ukratko, na kolovozu nema parkiranja osim ako nema znaka koji to dozvoljava.
Smeš da parkiraš samo ako nema više traka po smeru i ako ima mesta izmedju parkiranog vozila i srednje linije, odnoso ivičnjaka ako je jednosmerna ulica.
mislim da je odavde krenula zabuna. nije na kolovozu nego na trotoaru. po starom zakonu (pre 2009.) je po defaultu moglo na trotoaru (osim tamo gde ima znak zabrane), po novom zobs-u po defaultu ne sme na trotoaru (osim tamo gde ima znak da je dozvoljeno).
 
Mislim da je nekom od Odluka u Beogradu cela ta problematika oko dozvoljenog/nedozvoljenog parkiranja rešena na sledeći način: "parkiranje vozila dozvoljeno je samo ukoliko postoji saobraćajna signalizacija (P) koja to propisuje". Na taj način je izbegnuto postavljanje šume znakova zabranjeno parkiranje i zaustavljanje.
 
Намећу се нека питања:

https://www.krstarica.com/amp/vesti...nja-za-nepropisno-parkiranje-nova-glavobolja/


„Rupe“ u sistemu
Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović istakao je za Sputnjik da prvo treba napraviti razliku između komunalnog prekršaja i nedozvoljenog parkiranja, jer je parkiranje na obeleženoj površini usluga koju pruža javno preduzeće za parkiranje.

On se slaže s tim da problem sa nepropisnim parkiranjem i zaustavljanjem u Beogradu postoji i smatra da nesavesni vozači treba da budu kažnjeni, ali napominje da sistem ne bi trebalo da bude takav da sankcioniše one koji su savesni, što je u ovom slučaju moguće.

„Postavlja se pitanje šta se dešava ako je vozilo, čiji se vozač priprema se da ga napusti i tada plati parking uslugu, zaustavljeno na parking mestu, a u tom trenutku vozilo koje snima prođe? Sistem je takav da ne evidentira da je vozač u vozilu, a onda Vam stigne na naplatu usluga koju niste ni stigli da platite, jer u tom trenutku niste napustili vozilo“, predočava nam problem Okanović.
On ističe da su površine koje nisu namenjene za saobraćaj u domenu rada komunalne milicije, ali i ukazuje na to da su prekršaji za zaustavljanje i parkiranje na saobraćajnim površinama u nadležnosti saobraćajne policije.

„Tu može da se postavi pitanje da li to vozilo koje automatski evidentira prekršaje ima pravo da postupa u slučajevima kada su vozila u saobraćajnom prekršaju, a ne u komunalnom“, smatra Okanović i dodaje da će se, najverovatnije, putem sudskih postupaka, praktično utvrditi koliko je sve to u skladu sa Zakonom.


Ако буде зависило од саобраћајне полиције, одмах пиши пропало....
 
Мало га баш претера возач, да га не назовем правим именом, овог камиона-цистерне ЈКП "Београд пут" ! Сликано данас-05.јул 2020, Блок 38, није се видео баш најбоље цео регистарски број камиона BG 1829 ...., а гаражни број је 12750. Шта рећи кад једно ЈКП гази по раду другог ЈКП (градском зеленилу). Барем би они требали да се међусобно уважавају (рад).

IMG_20200705_105550_resized_20200705_074851791.jpg
IMG_20200705_105558_resized_20200705_074850647.jpg
 
Mije Kovačevića
b06554eb958290efeee88a8cd539e933.jpg
ff9a6fec2f06c505209c07190fb21e7a.jpg


Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока
 
Dovoljno ih je kazniti sa nepropisno parkiranje i ulazak u jednosmernu ulicu sa kontra strane.

Za gradski i republički budžet je bolje imati što više ovakvih, ali džaba kada to ne umeju (neće) da iskoriste
 
Kod:
Novi sistem se neće primenjivati na taksi i dostavna vozila, čiji je rad već regulisan.
U ova dostavna vozila jel spadaju i kurirske sluzbe, oni sto znaju da parkiraju to niko ne zna.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=760164#p760164:2rypancg je napisao(la):
srdjanprpa » Ned Jul 26, 2020 8:41 am[/url]":2rypancg]
Kod:
Novi sistem se neće primenjivati na taksi i dostavna vozila, čiji je rad već regulisan.
U ova dostavna vozila jel spadaju i kurirske sluzbe, oni sto znaju da parkiraju to niko ne zna.

To su dostavna vozila. Videćemo kako će ovo da zaživi u praksi.
 
Dobra je ideja, ali sve je ovo moglo da se odradi odavno i to peške. A moglo je i sa sadašnjim auto parkom. Jedan vozi, drugi slika.

Da ne pričam da to može da se odradi i pomoću fiksnih kamera.

A o vrednosti vozila koja su uzeta na lizing, mislim da ne vredi ništa pričati.

Jedna odlična ideja iskorišćena da se neko još malo obogati. Ja garantujem da bih jednom vožnjom bicikla po gradu evidentirao više prekršaja nego što će sva ova vozila evidentirati na dnevnom niovu (tj. kazniti).

I šta to znači za dostavna vozila i taksi? Ona ne smeju da se nepropisno parkiraju i zaustavljaju (naročito u žutim trakama), tako da mi nije jasno zašto bi ona bila izuzeta.
 
Реално имају довољно и Шкода и Фијата 500л које су могли да преуреде.
 
Ne opravdavam izbor vozila, ali protiv bahatih ne može u Fijatu 500 ili Škodi Skali... Interventna ne ide po gradu u Fijatu, nego u Land Roveru... Da to može na biciklu, ne bi na splavove slali nekoliko džipova da asistiraju Parking Servisu...

Pomislio sam da su komunalci mogli da prođu i sa nekom Škodom Kodiak, ali imajući u vidu bliskost distributera Škode sa ljudima sa kojima je blizak i vlasnik British Motorsa verovatno je to sledeća faza... Uglavnom, pravdali su se da je to lizing, pa realno nekoliko napisanih kazni će pokriti mesečnu ratu...

Nemam ništa protiv. Biće i atrakcija za turiste da vide da srpska “policija” ima Range Rovere...
 
Pa neće da ih jure po šumama, već će da idu ulicom i fotkaju, a to mogu i sa bicikla (kao Google Street View što se radi i sa bicikla)
 
Vesić kaže da sa bahatim u džipovima ne možemo da se borimo trotinetima.

Da li je ovaj čovek lud?

Znači nismo mogli da pišemo kazne jer smo imali lošija vozila od bahatih?!
 
Oko-sokolovo-1.jpg


A jel oni ovo ovde demonstriraju bahato parkiranje (ukoso na dva parking mesta) ili šta?
 
Vrh