Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

20250527_180101.jpg

Kirovljeva

Ne znam da li je pisano vec, ali duz Gracanicke ulice (u rejonu Crvenog petla) sa obe strane ulice su postavljenji stubici i spreceno je nepropisno parkiranje koje je tu bas uzelo maha bilo.

Ovo u Beogradu se jednostavno otrglo kontroli, a zbog nekog socijalnog mira ni vlast ne radi ništa po tom pitanju. Mislim, akcize na gorivo su visoke, puni se budžet od ovoga, ne vidim ni razlog zašto bi nešto rešavali. Ceo grad je zreo za zoniranje.

Девојка и ја у просеку одемо неких 7-8 пута месечно до центра града из разоноде. Идемо послеподне, од неких 6 најраније. Паркирамо се у гаражи на Зелењаку углавном, понекад код Ботаничке. Увек има места, до сада се није догодило да нема. Дођу џибери са СУВ-ом који кошта 40 хиљада евра и неће да плате 400 динара за гаражу. Мада, ценим да је већи проблем померити гузицу и прошетати мало од гараже до жељене локације.

па више је до гузица вероватно, и зато што знају да може тако. Скоро сам имао сукоб са два ”голуба” у смарту француских таблица. Пењу се на тротоар на теразијама и возе се њим да би ушли у безистан. Ја онако намерно идем испред њих полако. Престигне ме он, ми се погледамо, и он ми рече шта је проблем? Ја му показујем тротоар, и он ме кренуо да псује, ударим му руком о ауто, а он тако нагло стаје, и прича ми како сам пед..р. Требао сам да му кажем да ту баш има геј клуб где се паркираоо колико знам...

Ми имамо ту до самог улаза приступни пут неких 50м дужине, буквално ширине само да возило прође и евентуално дечија колица ако се баш приљубиш возилом уз саму ивицу. Инвалидска колица мислим да не могу да прођу поред возила. Још је ограђено шипкама, па не помажу ни акробације. Чак је од стране града постављена званична табла да га за приватну употребу могу користити само станари нашег улаза и то на макс 15 мин. Осим основне противпожарне функције, угл се користи за утовар/истовар кабастих ствари, кад долазе мајстори или јавне службе са комбијима или доставне службе, пошта итд. Један део је неопходан и за физички слабије особе, угл жене, којима је ако натрпају бебећа колица, то буквално ЈЕДИНИ пут да изађу из зграде са подмладком. У супротном би морале да користе доста незгодне степенице. Исто важи за инвалиде у колицима (којима је то буквално и једина алтернатива (што ми је искрено невероватно, јер ако је тај пут закрчен, а стално јесте на кратко, они су буквално заробљени)! По једну госпођу у колицима често долази неки комби са неком скаламеријом.

Наравно, са времена на време се појави неко ко приватизује тај паркинг на 14, 15 сати. Међутим, онда се појавио пацијент који је свакодневно приватизовао тај пролаз на 15 сати. На његову несрећу, то се поклопило са неким мојим реновирањем и врло незгодним периодом где сам имао неко своје реновирање где сам доста ствари сам организовао, па и радио овако невичан томе, тако да сам уз редовне обавезе једва спавао. Онда ти наравно не прија кад у 21 увече довучеш 50 кг из Икее нпр, па увидиш да уместо 10м до лифта, мораш да пређеш 60м. Онда се то понови више пута. Напишем ја на А4 и оставим му на шоферку Господине овај улаз се користи за то и то, молим Вас да не паркирате ту бла, бла...ништа, он и даље ту сваки дан. После пар дана му напишем Магарчино, пут се користи за то и то, последња опомена пред ескалацију....опет ништа, сваки дан ту. Е па онда сам му мало ескалирао по возилу и више никада нисам видео то возило ту. Не знам о коме се ради и не занима ме.

Исто је било пре коју годину, неки лик се навадио, људи пријављивали, ја га и лично срео и рекох му, ништа, опет он ту. Онда сам један дан прошао и видео да му је неко сломио ретровизор, па га више никада нисам видео ту.

Наравно, мораш да прихватиш одговорност и последице ако тако решаваш ствари и без разлике да ли је џип од 100К или бахата бакица у Југу. Прилично сам толерантан до крајњих граница, никад не знаш шта се коме дешава и зашто је ту, али јесам спреман на тако нешто у крајности и поприлично ме нервира какве јајаре су људи постали. Како се бре у огледало погледају није ми јасно. Увек сам причао да ми се чини да би већина, да види нпр како силују девојку на улици, само окренула главу и отишла.

@Ljuba82 ljudi su uglavnom male pickice, i smeju da se bune u grupama samo. Sto je najveci crnjak i ti drugi bahati, su takodje male pickice uglavnom, tako da srecom za sada nisam imao vecih problema. Ali uglavnom je totalna ravnodusnost je medju narodom sto se tice toga. Jedna od teorija mi je, da je i njima tesko biti principijelan jer bi i sami koristili takve situacije u odredjenim situacijama

Увек сам причао да ми се чини да би већина, да види нпр како силују девојку на улици, само окренула главу и отишла.

после читања овог твог примера, схватам да онда то људи раде намерно...
Ја имам пар примера у мојој згради, где имамо заједнички плато за паркирање. Поред обележених паркинг места имамо и пар места где се просто може паркирати без проблема.
Ја када паркирам на таквим местима, увек погледам да има за још неки ауто, али има пар персона који, изгледа, намерно стану на два места по средини.. И сада уместо да се ту паркирало 5 аутомобила, може само 3..

@Ljuba82 ljudi su uglavnom male pickice, i smeju da se bune u grupama samo. Sto je najveci crnjak i ti drugi bahati, su takodje male pickice uglavnom, tako da srecom za sada nisam imao vecih problema. Ali uglavnom je totalna ravnodusnost je medju narodom sto se tice toga. Jedna od teorija mi je, da je i njima tesko biti principijelan jer bi i sami koristili takve situacije u odredjenim situacijama

Знаш како, ја сам баш за то да мораш да будеш максимално толерантан у саобраћају, никад не знаш шта се коме дешава, зашто је морао да дивља на улицама, зашто се тако паркирао. Нпр трудим се да сирену не користим уопште, буквално само онако овлаш благо понекад, нпр да објасним том испред да се упалило зелено и да остави телефон и крене, а не у неком љутитом маниру, дуготрајно.

Врло често су људи и приморани да се непрописно паркирају, али онда бар гледај да никоме не сметаш у суштини! Чак и на овако драстичне примере бахаћења који суштински угрожавају све, више сам за то, стани, попричај, можда ће схватити да не треба да буде бахат, ето, грешни смо. Онда опет ако не помаже, после тога исцрпети законске методе! Е онда ако баш не помаже ни то, онда питаш себе да ли прихваташ последице и ако је одговор потврдан, решиш ствар. Фора је што заиста мораш да прихватиш последице. Еволуцијски мораш да будеш или баш јак или да имаш брзе ноге и не кажем да је паметно да пишаш уз ветар, али ме нервира, баш осећам презир према томе што видим у шта се друштво претвара. Поготово ако си фин, културан, васпитан, изједанчавају то са слабошћу. Е онда налете на мину јбг. Глупи, бахати, пи*кице. Мени није жао ни једне моје повреде, ни поломљеног носа, затвореног ока, ожиљка на потиљку, жао ми је само родитеља и сестре и што су морали то да гледају док сам био млађи. :ROFLMAO:

slazem se sa tobom u potpunosti. ja bas nemam kratak fitilj, sve teram na zaje*******anciju u zivotu, jer cemo na kraju svi da mirisemo ljubicicu. ali mi je samo porazavaju da niko vise ne sme da digne glavu ili kaze, e rodjace to nije ok, jer se sada svi plase. vise puta mi je ljudi reklo kao sta ako je tamo neki opasan (svi misle da u bgu zive samo belivuci).

Врло често су људи и приморани да се непрописно паркирају, али онда бар гледај да никоме не сметаш у суштини!

Ovo je ono što me možda i najviše nervira u BG saobraćaju. Nije da se meni ne desi da parkiram nepropisno, grad je ludilo i nekad moraš, ali brate - u životu nisam stao negde da smetam svima ostalima, već se zabijem u neki ugao ili tako nešto.

Kad ih vidim da stanu na sva četiri na kolovozu u ulici sa DVE trake, imam želju da uzmem bejzbol palicu i olupam mu šoferku zbog bahatosti.

mene vise nervira blokiranje tudjih auta, i onda ostave broj telefona. i pritom ne mislim na dostavljace, nego ono random gosti.
i sto je najgore, ljudima je to ok, kao pa pozoves coveka, zamisli da nije ostavio broj?

zamisli ne dao bog da moras dete hitno da vozis u bolnicu, pa od kola bi mu ostali dugmici

после читања овог твог примера, схватам да онда то људи раде намерно...
Ја имам пар примера у мојој згради, где имамо заједнички плато за паркирање. Поред обележених паркинг места имамо и пар места где се просто може паркирати без проблема.
Ја када паркирам на таквим местима, увек погледам да има за још неки ауто, али има пар персона који, изгледа, намерно стану на два места по средини.. И сада уместо да се ту паркирало 5 аутомобила, може само 3..
Isti slučaj kod mene, imamo 4 parking mesta koja "nisu na parceli zgrade" ali ih je napravio investitor kao "javna mesta". Pre nego što se zgrada uselila komšija iz kuće preko puta je isterao svoja dva auta iz dvorišta i tu ih parkirao ukoso da zauzme sva 4 mesta.
Kada smo se uselili opomenuli smo ga da ima svoje dvorište i da zauzima 4 mesta, rekao je da on tu tako parkira 30 godina i da dođoši njemu neće određivati gde će da staje.
Bilo je predloga da mu se ti auti dezintegrišu al smo ipak civilizovaniji.

mene vise nervira blokiranje tudjih auta, i onda ostave broj telefona. i pritom ne mislim na dostavljace, nego ono random gosti.
i sto je najgore, ljudima je to ok, kao pa pozoves coveka, zamisli da nije ostavio broj?

zamisli ne dao bog da moras dete hitno da vozis u bolnicu, pa od kola bi mu ostali dugmici

То се мени десило исто, само не би остали дугмићи, немаш времена за то. То може кад се вратиш, а обично не буду ту. Црна Шкода, ћурка заградила не само мене, него цео ред паркинга, а клинка температура 39. Ја је зовем, не јавља ми се. Некако се снађемо (станица трамваја до ДЗ), зове она мене, као извињава се, деца су јој журила на представу, није имала где. Већ сам се спремао да јој се нјбм свега живог и неживог преко тел и само сам ућутао и прекинуо, био сам толио запањен глупошћу/бахатошћу да сам почео да се смејем од муке. :ROFLMAO:

Posebna sorta su ti sto privatizuju parking mesta. Pricao sam ranije da je komsija "starosedelac" umislio da samo on ima pravo parkinga direkt pored ulaza, jer pazite - on je od svojih para uredio to parking mesto (a nije naravno, vec zajednica, pa valjda racuna svoj doprinos najvise :) ). Par puta su neciji gosti tu parkirali, on dizao brisace, svadjao se sa tim ljudima, oni svi mislili da su oni pogresili. I sa stanarima se svadja, sa kim zna da moze, ali uglavnom svoj karavan odatle ne mrda. Ostalima ne sme da pisne nego onako gundja, i posle tera kontru na skupstini stanara svima..

A oni što privatizuju ulicu gajbicama/daskama/ciglama? Poseban krug pakla za njih i za komunalce koji se prave ludi na to.

Zato ne treba stedeti na vandalnosti, polomis neki brisac, retrovizor, izbusis neku gumu... pa ce se nauciti. Nece taj prestati sam od sebe, a cim vidi da mu niko nista ne kaze cim povisi ton bice jos bahatiji.

Ova poslednja tura diskusije na ovoj temi je dokaz da zivimo u faveli

U celoj prici fali samo neki bivsi fudbaler tipa Adrijano sa zlatnom kajlom i bez majice kako ga briju na ulici dok on drzi kalas pored stolice i odredjuje ko gde sme da parkira vozilo

Ово ме је подседило на ситуацију кад сам још живео у Украјини.
У време Ковида, у Украјини је била апликација, да када се враћаш са путовања инсталираш је и мораш да се наредних 14 дана чекираш у апликацији свакодневно 5 пута, рандомно када ти излети обавештење.
Као изолација ако немаш вакцину, или не урадиш тест.
Пошто сам сматрао да је то изузетна глупост, а живео сам у мањем месту, ишао сам у парк, да се шетам, седнем на кафу, па ако ми излети порука, седнем у ауто ,брзо одем до куће где морам урадити чек ин јер је повезано са локацијом, а ако не стигнем за 15 минута, долази полиција да провери где сам.
И тако мени излази порука, одлазим до паркинга и тамо ме неко заградио, без телефона, свирам ко луд, и после 10 минута стиже она... као извините просто сам ту у кафићу...

Isti slučaj kod mene, imamo 4 parking mesta koja "nisu na parceli zgrade" ali ih je napravio investitor kao "javna mesta". Pre nego što se zgrada uselila komšija iz kuće preko puta je isterao svoja dva auta iz dvorišta i tu ih parkirao ukoso da zauzme sva 4 mesta.
Kada smo se uselili opomenuli smo ga da ima svoje dvorište i da zauzima 4 mesta, rekao je da on tu tako parkira 30 godina i da dođoši njemu neće određivati gde će da staje.
Bilo je predloga da mu se ti auti dezintegrišu al smo ipak civilizovaniji.
Pa šta bi na kraju, kako se završilo?
fear-and-loathing-in-las-vegas-johnny-depp.gif

Posebna sorta su ti sto privatizuju parking mesta. Pricao sam ranije da je komsija "starosedelac" umislio da samo on ima pravo parkinga direkt pored ulaza, jer pazite - on je od svojih para uredio to parking mesto (a nije naravno, vec zajednica, pa valjda racuna svoj doprinos najvise :) ). Par puta su neciji gosti tu parkirali, on dizao brisace, svadjao se sa tim ljudima, oni svi mislili da su oni pogresili. I sa stanarima se svadja, sa kim zna da moze, ali uglavnom svoj karavan odatle ne mrda. Ostalima ne sme da pisne nego onako gundja, i posle tera kontru na skupstini stanara svima..

Доста је то шкакљива тема.

У претходном систему је све била јавна површина, сами тим и заједничка за коришћење и код тебе је ситауција јасна. Међутим, данас имаш пример да инвеститор откупи парцелу и на њој изгради одређени број паркинг места (на отвореном, дакле не гаражна места). Закон му дозвољава да он прода одређени број тих места (мислим да му град поставља услов да одређени број места мора да остави за јавну употребу у зависности од локације), дакле није ограђена парцела. Након трансакције, закон предвиђа да то не може да се укњижи као власништво, него добијаш право трајног коришћења тог места уз забележбу у катастру (није гаража, па се не може књижити као засебан део).

Онда неко ко баш не познаје материју (а и зашто би?), а живи нпр у твом крају где зна да је све јавна површина, дође у овај други крај, на ту инвеститорску парцелу, која је исто тако отворена и паркира се на нечије приватно паркинг место и негде оде и онда настаје проблем. ;)

Vrh