Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

Bio je, ali uzak. Od oko metar.

Ali može se oprostiti tadašnjim urbanistima i vlastima jer su ovakve ulice bile u delovima grada za koje pre 80 i 100 godina niko nije očekivao da budu prepuni, niti da će metar trotoara sa obe strane biti premalo.

A onda 100 godina kasnije dođu propaliteti sa Akademije mladih luzera i u 2010im, uprkos dostupnim znanjima, praksama i prokekcijama, naprave ovakvu abominaciju (sa divljim parkingom umesto trotoara) koja ne samo što je ružna i sramotna već je i nepregledna, nebezbedna i nehumana. I na sve to - nelegalna.

Raspitivao sam se malo o tome kod nekih relativno upućenih ljudi. Kažu ako na takvim lokacijama ikad dođe parking zona (na kolovozu), ti stanari koji tu parkiraju gube ta mesta. Nebitno da li samo iznajmljuju ili su kupili. I nebitno da li su to opštinari smandrljali sa investitorom pa onda ovaj posle "prodao" parče javne površine. Svejedno je, ne možeš da izdaješ ili prodaješ parče javnog trotoara i kolovoza. To sad kao prolazi dok je sve u sivoj i neizvesnoj fazi Ali ako/kad dođe zona, to se ukida a stanari gube to što su platili. Naravno, pare nazad neće dobiti, a opštinari i investitori će sa slašću zadržati sve što im je ranije plaćano.

Takva situacija postoji u ulici marka oreskovica bliže bka bio sam u obližnjoj prodavnici kad se čula dreka vika i svadja
Batica parkirao audi ispred zgrade pritom ne zauzima trotar sve je u okviru parcele
Parking servis iscetao mesta paralelno sa trotarom Neki mučenik parkirao na regularno mesto juga platio parking
Posto je batica bio bezobrazan došla policija na kraju

Takva situacija postoji u ulici marka oreskovica bliže bka bio sam u obližnjoj prodavnici kad se čula dreka vika i svadja
Batica parkirao audi ispred zgrade pritom ne zauzima trotar sve je u okviru parcele
Parking servis iscetao mesta paralelno sa trotarom Neki mučenik parkirao na regularno mesto juga platio parking
Posto je batica bio bezobrazan došla policija na kraju
Znam situaciju gde je zbog privatnih parking mesta firme na novoizgrađenoj parceli, parking servisu ukinuo postojeća mesta u zoni duž ulice

To je drugo kad ima rešenje za legalna mesta na parceli i prilaz sa ulice
Ili kad se umesto kuće izgradi zgrad pa izbriše mesto za prilaz garaži nove zgrade

Imao sam situaciju kad smo ja i čovek u krajnjoj traci stali na pešački, a ovaj i srednje samo prošao. Naravno tik uz pešake, koji su na svu sreću bili oprezni. Valjda jer znaju gde žive. Na semaforu posle 100 metara sam ga kroz prozor pitao jel misli da mi iz zezanja stojimo na sred ulice, na šta je odgovorio da ga baš briga i da nikom neće da stane na pešačkom. I šta na to da mu čovek kaže ili uradi, a da nije nasilno izvlačenje iz kola? Ovo je bilo retorički 😎

Nije usamljen. Po pričama vozača koje sam skupljao većina misli da je pešak dužan da propusti njega, a ne obratno. Još uvek ima dosta ljudi koji su kupili vozačku ili ko zna kako je dobili, a imaš i onih bahatih koje ne zanima niko sem njih samih.

1000042687.jpg

Ne znam odakle da krenem...od glave koja preko trotoara tera kola ili od pločnika koji propada.

улица Љубинке Бобић, чувена ниша за аутобуско стајалиште 82-ке и 613-це код пијаце Бежанијска коса. Сваки дан пре подне су возила начичкана у ниши и само "на минут" да се нешто купи у пекари или на пијаци! Толико пута сам фотографисао и постављао слике.
Комунална полиција дође сваки дан, слика и оду. Врате се после сат времена, иста ситуација-возила начичкана, сликање, по нека расправа и тако у круг. А честитке се шаљу, комшија из зграде је добио и отишао и одмах платио 50% казне.

Фотографија од данас поподне, показује нов начин бахатости појединаца. Није им довољно што су у ниши, него ето сад се заузме и пола тротоара!!!
IMG_20250515_165223_resized_20250515_071958235.jpg

Ух, вечита тема и вечита борба у мени да ли да коментаришем или не.
Много ме нервира ова тема, јер се константно прича о томе и јер је из дана у дан ситуација све гора.

Да се ово исправи, предугачак је пут, али се некад и негде мора почети.
Прво - Суштинско побољшање јавног превоза, не само декларативно.
Друго - Едукација грађана.
Треће - Информисање да од дан/месец/година почиње са оштрим казнама.
Након тога, полиција на сваком прометнијем ћошку, критичним окретницама аутобуса, по насељима где људи паркирају по коловозу, максимална нетолерантност и растуће казне, по потреби одузимање возила.

Али, први и главни корак мора бити скидање картела са власти, па тек онда да се дискутује о променама у друштву.

Ух, вечита тема и вечита борба у мени да ли да коментаришем или не.
Много ме нервира ова тема, јер се константно прича о томе и јер је из дана у дан ситуација све гора.

Да се ово исправи, предугачак је пут, али се некад и негде мора почети.
Прво - Суштинско побољшање јавног превоза, не само декларативно.
Друго - Едукација грађана.
Треће - Информисање да од дан/месец/година почиње са оштрим казнама.
prva stavka DA
druga stavka NE - jesi polozio voznju, imas dozvolu? sta ti nije jasno - KAZNA!!!
treca stavka NE - osim ako ne dodje do neke promene zakona ili izmene visine kazni, ali to vise kao obavestenje
da li nas edukuju o promeni cena Infostana, struje, poreza,

ovo je uslov svih uslova, ne vezano za to ko je na vlasti, suludo je odrzavanje "socijalnog mira" i povladjivanje bahatim zarad opstanka na vlasti!
Али, први и главни корак мора бити скидање картела са власти, па тек онда да се дискутује о променама у друштву.

Ne znam zašto se kod nas za parkove i zelene krajeve ne koriste i ovakve metode da se spreče automobilčine na travu.
5098431_49d822e6.jpg

Ranije su kod nas koristili stare drvene pragove, i to bi isto izgledalo ok jer se kao drveni element super uklapa u prirodu i zelenilo. Ali mi se čini da su od nedavno prestali sa tim korišćenjem pragova.

Evo da se upišem u bliski odnos sa wolt dostavljačem :) Juče vozim u koloni, koče ispred mene kočim ja, čujem nešto lupilo gledam šta je nisam udario ovog ispred kad vidim pada wolt dostavljač sa gepeka. Smešno i žalosno u isto vreme. Na sreću autu ništa, a biciklista (migrant) samo ugruvan fino.

Vrh