Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

Gotovo u istom danu saznam da zaposleni u Komunalnoj imaju potpuno pristup evidenciji prijava i ko je prijavio koji problem I da lagano te podatke iznose ako nekom "opasnom" nešto prijavite.

Takođe saznam da je poznaniku koji je imao udes, "agent za prinudnu naplatu" došao do svih podataka i zvao ga da mu ponudi usluge naplate osiguranja kao treće lice. Da za njega juri štetu za proviziju.

Cure nam podaci ko pokvarena slavina....
hang-first-time.gif

😁

Posle se Vučić i SNS simpatizeri čude što niko ne voli i ne veruje državi...

Код мене у крају, угао Виктора Новака и Рашка Димитријевића, а на зеленој површини код моје зграде. Већ дуже време овако "паркира", а предузео сам одговарајуће кораке. За сад сам му залепио на предњем ветробранском стаклу једну моју налепницу "Бахато паркиран".
Pogledajte prilog 216958Pogledajte prilog 216959

Да се самоцитирам! ;)

Долијао шкодилак :)
Вечерас нешто после 18 часова комунална полиција банула у мој крај и покажњавала све који су бахато паркирали на зеленој површини. Враћао сам се из продавнице и скренуо им пажњу да имају још једног бахатог пацијента иза моје зграде. Наравно да су одмах реаговали и сликали бахатог шкодилака. Честитка следи.
Зхвалили су ми, а и ја њима, и напоменуо им да мало чешће свраћају у овај део.
IMG_20250214_180422_resized_20250214_084717890.jpg
IMG_20250214_180438_resized_20250214_084716948.jpg
IMG_20250214_180449_resized_20250214_084717374.jpg
IMG_20250214_180538_resized_20250214_084716479.jpg
:sesir:

Kolika je kazna uopšte kada te uslikaju? I da li i za to postoji neki popust ako se plati u roku od 7 dana?

Шта мислите о идеји да се пооштре неке казне:
Казна за непрописно паркирање-50.000 динара;
Казна за остављање смећа, жвака и измета на улици-100.000 динара;
Казна за паркирање на тротоару и зеленој површини-100.000 динара;
Када би комунална полиција радила свој посао и само у једном дану почела да дере новчаник људима који раде овакве ствари, градски буџет би првих месец дана од тога направио неколико десетина милиона динара и никоме више не би падало на памет да ради неке од ових ствари. Можда би овакве казне биле драње, али то је једини начин да васпиташ ст*ку. Након шест месеци спровођења оваквих мера, град би аутоматски био неколико пута лепши и хуманији.
Kada bi ta sredstva išla za to za šta su prikupljena, možda bi i imalo smisla...ali jasno je da JKP ''Parking servis'' troši naš novac za neke samo njima znane ''ciljeve''..!
Realno, mogli bi bukvalno svake godine da KUPE plac u raznim delovima grada i NAPRAVE višespratnu garažu bez uplitanja kineza ili koga već, kroz šemu ''javno-privatno partnerstvo''. Tako bi polako rešavali problem parkiranja u Bg i opravdali svoje postojanje.
Ovako kako sad rade-može svako...troškovi (osim plata funkcionera) maltene nula.

Pa da, to su ti svakodnevni primeri gde se vidi mentalitet našeg naroda. A verujem da su ovakvi vozači prvi da viču kako je sve sranje u zemlji i da vlast mora da se menja (ne tvrdim da ne treba), ali niko neće da pogleda sebe i svoje postupke.

Prosečna cena kola na slici je manja od mesečne plate funkcionera. Mesečna karta je nekoliko hiljada dinara, sve u okolini su zonirali u zelenu zonu tako da ne možeš da platis dnevnu kartu u plavoj, a i plava sada košta kao da te taksi vozi.

Ovi ljudi apsolutno nikome ne smetaju, nije idealano ali nikome ne smetaju.

Danas je parkiralište kod stanice bilo besplatno zbog praznika.

Ovako, Npr možeš se sada besplatno parkirati kod stanice Tošin Bunar i BG:VOZ-om ili nekom gradskom linijom se dovući jednom stanicom do NCR-a.
Ima još caka preko kojih možeš kombinovati kola i prevoz u okolini.
Ako to ne odgovara, onda se može platiti mesečna za parking od 4k za parkiralište kod stanice i miran si.
U krajnjoj liniji može se doći i prevozom, NCR je doslovno na idealnom mestu za to.
Mada meni deluje da se na ovom delu najviše parkira Cafe ekipa koja bleji unutra nego zaposleni. Isto i dostavljači.

Ne opravdavam iživljavanje Parking Servisa sa cenama, ali tako to ide u Velikim Gradovima, pravi se selekcija ko može da priušti ko ne kako bi parkinga bilo, jer jednostavno ne može da se obezbedi za sve.

I ono što mi upada u oči, jeste šo je ovde konstantno 20tak automobila nepropisno parkiranih, u uslužnim objektima radi mnogo više, a da ne pričamo o samom NCR-u, i svi su se oni prilagodili, ali ovih 20tak jok, stvarno bizarno..

Poslednja izmena:
Prosečna cena kola na slici je manja od mesečne plate funkcionera. Mesečna karta je nekoliko hiljada dinara, sve u okolini su zonirali u zelenu zonu tako da ne možeš da platis dnevnu kartu u plavoj, a i plava sada košta kao da te taksi vozi.

meni se čini da su zauzeli apsolutno celu površinu trotoara?
ako je tako, kome smetaju? pešacima.... ?

Ovo je mentalitet vozača koji idu po tipu "u za...o sam sistem.. ", tipa onih koji čekaju milisekundu da se upali zeleno pa da daju gaščinu da predju raskrsnicu pre ovih iz suprotnog smera ako treba da skrene...

Сметају, јер нису прописно паркирани.
Ко нема паре за паркинг, нека прода кола.

Tako verovatno i moj komšiluk "nikome ne smeta", a onda se pitam kuda ja da prođem ulicom pešaka kad idem da prošetam, ili do prodavnice, ako nemam parče trotoara.

Ali i po ovom komentaru koji opravdava ovakvo parkiranje se vidi ono o čemu pišem, to je taj mentalni sklop i izokrenuta percepcija toga šta je normalno. Ovde kod nas glavni grad liči na kasabu baš iz tog razloga. Apsolutno je automobil luksuz, a ne potreba.

Imam automobil koji je 23 godine star, ali sam kupio garažu za potrebe parkiranja koja me je koštala višestruko više nego automobil koji posedujem. Bože zdravlja ću ga i zameniti u dogledno vreme, ali poenta je da se nisam vodio tom logikom da nepropisno parkiram jer mi "država i grad nisu omogućili veći broj parking mesta". Ne razumem likove koji kupe automobil od 50+k EUR i onda se trte okolo i parkiraju po kojekakvim prolazima.

Nego koristim gradski prevoz i dan danas kada idem negde gde će mi automobil predstavljati veću muku nego lagodnost koju pruža. I ranije sam parkirao 3-4 ulice dalje na regularno parking mesto kada nisam imao garažu, a ne da stajem i zagrađujem stepenište zgrade, ili još gore požarni prolaz. Sad su počeli da ljudma parkiraju i ispred garaža, pa kao ostave cedulju sa brojem telefona?! Ne ono da je neka isporuka ili tako nešto, nego regluarno parkiraju tako. Ej, koji je to mozak i način razmišljanja!

Poslednja izmena:
Prosečno razmišljanje "nikome ne smetaju" prosečnog čoveka koji se bahato prakira :) A pešaci nek idu kolovozom jer kolovoz je za njih.
Pa ne znam da li znate o kojoj je lokaciji reč. Ja znam.

Danas sam video pauka kako nosi auto iz slepe ulice parkiran na trotoaru uz zid gde niko nikada neće proći zato što nema fizički gde da prodje.
Ali zato se istovremeno skupa kola parkiraju ispred butika i drugih sličnih ustanova gde aktivno ometaju saobraćaj i pešake i niko ih ne dira.

Tako da da - Ako ne smeta pešacima, ne smeta kolima neka se parkira taj Fiat Bravo 1995 godiste, a neka odnesu Mečku koja stoji nekoliko sati parkirana na pešačkom prelazu 100m dalje.

Pešaci već imaju ograničeno kretanje upravo zbog tih "ne smetam nikome, a i ako treba neki pešak da prodje možda verovatno neće, a ako hoće nek nadje drugi trotoar" :) Znači da ukinemo trotoare svuda gde pešak možda neće da prodje, a ako mu smeta nek kupi kola, nek ide kolima i nek parkira na trotoaru kao sav normalan svet. Vrednost automobila ne treba da bude merilo da li neko treba da se bahato parkira ili ne.

Problem je što se taj mentalitet i izgovor "ne smeta nikome" vremenom širi i izvitoperuje. Recimo ako neko parkira na trotoar tamo kod lakat krivine kod Kvantaša, realno je da tu zaista nikome ne smeta. Ali onda se mnogi ne zadrže na tim situacijama nego vele ajde mogu da se parkiram i na trotoaru na uglu Heroja sa Košara i Tošinog bunara npr. Pa onda sledeći put a dobro šta ako parkiram ovde, malo ljudi prolazi. Pa sledeći put dobro šta ako parkiram ovde, i drugi to rade. I tako mic po mic po mic i dođe se do toga da se 80% vozača pre ili kasnije povede mišlju "a dobro, kad mogu svi, kakve veze ima ako i ja" i "a dobro, smeta malo, ali ionako je ceo trotoar takav".

A sve i kad neki auto ne smeta nikome u pogledu prolaženja, malo je ružno da gde god čovek zakorači u Beogradu, da samo naleće na redove automobila. Ko me zna duže ili me viđa i na drugim temama, zna da ja nisam od onih krstaša koji bi da uvedu pešačke zone od Zemuna do Konjarnika i zabrane sve automobile. Ali stvarno nekad zamara da gde god se čovek nađe u Beograda, da gleda beskrajna mora ili nizove automobila. Ako negde stoji da je zabranjeno parkiranje, daj da se to ispoštuje i da to liči na nešto, a ne da se brže bolje i tu napravi vašar. Ne moramo stalno i svuda da živimo u nekom brlogu i bezakonju.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Aes
Fora je što svako gleda sebe. Ako sam vozač onda "da ne smetam drugim vozačima". Ovi automobili su mogli da se parkiraju na putu ili bar da ostave mesta pola pola i tu opet "nikome ne smetaju" ali su imali dovoljno razumevanja da ne smetaju kolegama vozačima ali nisu imali razumevanja za pešake. Zato danas majke sa kolicima šetaju po kolovozu pa malo malo neka nesreća. I ovo pišem kao aktivan vozač. Javni prevoz je sada besplatan pa ako "nemaju za parking" mogu i prevozom i da dodatno uštede, kako na parking tako i na gorivo. No, ovde nije problem ni da neko "nema", ni da nema mesta već stara Srpska posla "zaje*******ao sam sistem".

Svaka ulica koja je unazad godinu dana “prosirena”, je pretvorena u parking. Sada su gospoda u fazonu imaju tri trake sta im smeta desna da stanem na 5-10-15-20 minuta imaju jos dve . Danas se lik sd parkirao na travicu posle stanice kod tc usca, ceka nekoga i lagano se popeo. Na 20 metara od toga je siv, kobre, cia, bia, nigde nikoga

Danas sam video pauka kako nosi auto iz slepe ulice parkiran na trotoaru uz zid gde niko nikada neće proći zato što nema fizički gde da prodje.
Ali zato se istovremeno skupa kola parkiraju ispred butika i drugih sličnih ustanova gde aktivno ometaju saobraćaj i pešake i niko ih ne dira.
Jedno ne opravdava drugo.
To sto grad i komunalna ne rade posao i ne tuku po dzepu nije opravdanje da se ostatak drustva isto ponasa.

Evo i komsinica kad parkira kod nase zgrade parkira uz trotoar tako da ona "misli" da moze pesak da prodje. I moze, u pravu je. Medjutim, prolazi i moja supruga sa kolicima i detetom u njima. Za razliku od mene, supruga ima vise opusteniji jezik pa joj je svasta rekla kad je videla :)

To uzimanje i tumacenje svega kako kome dune na svoj nacin je i srz problema.

Ajd sve razumem, mada ne odobravam, ali oni mozgovi koji parkiraju u blato mi nisu jasni.
Koja to bu*ala mozes da budes, da kada izadjes iz automobila zablatnjavis se ceo, i takav ides u stan, a opet kada dolazis ulazis u auto ko da si orao.
Mada vidjao sam neke automobile,unutra ko stenara, to su ti likovi.

Vrh