Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

^^ Da, ima i toga.

Kada institucije ne rade ama baš ništa, a anarhija i divljina su svakodnevnica, ljudi pribegavaju raznim metodama da sačuvaju neki svoj mir, prostor ili trud oko nečega. Ja sam isto tako nekad koristio neke improvizacije, da sačuvam nešto lepo od mnogih divljačina i mentola koji slobodno hodaju ovom zemljom. Ne za auto - nemam auto. Ali za neke druge stvari. I ne za svoju direktnu ličnu korist nego da se sačuva nešto opšte dobro, lepo i korisno.

I da, baš kao što Blade kaže - to je nekad neizbežno kad živimo u zoo vrtu gde smo prepušteni sami sebi i nema zakona, reda, institucija i sankcija.

I da staviš ogradu sa strujnim naponom, pojedini bi našli način da je počupaju.
Neka logika je da ako je nešto ograđeno, postoji neka prepreka, da je to tu sa razlogom, da se tu ne ulazi.
Zamisli: ,,Treba da ti se stave stubici da se ne bi parkirao na mesto gde to nije predviđeno ili na zelenu površinu," ali to je realnost.
Čak i neke stvari koje se zakonom ne podrazumevaju, pravila su kulture.
Recimo, ziviš u nekom prigradskom naselju i ja se parkiram ispred tvoje kuce, tik uz tvoju ogradu i ti izadješ i kažeš mi: ,,Ne možeš da se parkiraš tu." A ja ti kažem: ,,Šta hoćeš bre, nije ovo tvoje". I ti po zakonu ne možeš da me sprečiš da se tu parkiram, to može policija. Pa nije ni moje, ali je više tvoje, jer ti verovatno i taj prostor tik ispred kuće isto održavaš, kosiš travu ako je i malo ima i tako dalje. Jednostavno nećeš da ja remetim tvoj mir, da tu kaplje ulje iz mojih kola i slične stvari. I ti dolazis u situaciju da staviš par stubića ili tako nešto, da se neko ne bi tu parkirao, jer mu je zgodno. I ti nemaš pravo da tu staviš te stubiće, ali jedno bezakonje stvara drugo. A pošto se bahati ne sankcionišu, moraš da se zaštitiš sam.
Kada sam ziveo u kuci imali smo ogroman orah u dvoristu, toliki da je bacao hlad ispred ulaza u nasu kucu / kapiju.
Redovno su se svi zivi parkirali maltene skroz do ulaza na kapiju leti, i tu dzaba i svadje i zivkanje policije.

Na kraju kada smo posekli orah vise se ljudi nisu parkirali...

Kada sam ziveo u kuci imali smo ogroman orah u dvoristu, toliki da je bacao hlad ispred ulaza u nasu kucu / kapiju.
Redovno su se svi zivi parkirali maltene skroz do ulaza na kapiju leti, i tu dzaba i svadje i zivkanje policije.

Na kraju kada smo posekli orah vise se ljudi nisu parkirali...

Tako može da se parkira, ako je neko dosao na primer kod tebe u goste i nema gde u dvoristu da se parkira, pa mu ti kažeš da se parkira tu. A na primer komsijama, meni i ostalima si rekao da se ne parkiraju tu. I onda neki drugi komšija meni kaže: ,,Eto, kada se parkiram ja, smeta mu, a kada mu dodju gosti, ne smetaju mu". Ja bi odgovorio: ,,To je ispred njegove kuće i ima pravo da ti to kaže. A to što se ti parkiraš ispred njegove kuće bez njegovog znanja i odobrenja, je odraz tvoje nekulture i bahatosti." Ako sam u situaciji da mi dolaze gosti i da nemaju gde da se parkiraju, neko veće slavlje, recimo, ja ću da te pitam: ,,Komšo, jel nije problem večeras (ali večeras i ponekad, ne da to bude praksa) da se gosti parkiraju tu?" Jer na primer, ja dozvoljavam da se ispred moje kuće parkira u tim slučajevima, ali to ne znači po automatizmu da i ti dozvoljavaš. Da li ćeš da mi dozvoliš ili ne, tvoja je stvar. I da kažeš: ,,Ne može," to je tvoje pravo. I ja se ne ljutim i zbog toga sa tobom neću imati problem. I ako si mi jednom rekao ne, iz razloga koji ja razumem ili ne razumem, onda te više i ne pitam. A ako si na primer danas rekao da može, to ne znači da će moći i svaki sledeći put. Može da mi se desi da nešto uradim nesvesno, jednom, ako si mi skrenuo pažnju za neku sličnu stvar, sa kojom te realno ugrožavam, ja ću da se izvinim i to više neću da radim. I možda ćeš ti nekad da kažeš, pomisliš: ,,Ovaj Blade je čudan lik i svasta slično," ali ćeš sigurno i reći: ,,Ja sa njim kao sa komšijom nikad ni oko čega nisam imao problem, možda smo na zdravo-zdravo, ali je uvek korektan".

Tako može da se parkira, ako je neko dosao na primer kod tebe u goste i nema gde u dvoristu da se parkira, pa mu ti kažeš da se parkira tu. A na primer komsijama, meni i ostalima si rekao da se ne parkiraju tu. I onda neki drugi komšija meni kaže: ,,Eto, kada se parkiram ja, smeta mu, a kada mu dodju gosti, ne smetaju mu". Ja bi odgovorio: ,,To je ispred njegove kuće i ima pravo da ti to kaže. A to što se ti parkiraš ispred njegove kuće bez njegovog znanja i odobrenja, je odraz tvoje nekulture i bahatosti." Ako sam u situaciji da mi dolaze gosti i da nemaju gde da se parkiraju, neko veće slavlje, recimo, ja ću da te pitam: ,,Komšo, jel nije problem večeras (ali večeras i ponekad, ne da to bude praksa) da se gosti parkiraju tu?" Jer na primer, ja dozvoljavam da se ispred moje kuće parkira u tim slučajevima, ali to ne znači po automatizmu da i ti dozvoljavaš. Da li ćeš da mi dozvoliš ili ne, tvoja je stvar. I da kažeš: ,,Ne može," to je tvoje pravo. I ja se ne ljutim i zbog toga sa tobom neću imati problem. I ako si mi jednom rekao ne, iz razloga koji ja razumem ili ne razumem, onda te više i ne pitam. A ako si na primer danas rekao da može, to ne znači da će moći i svaki sledeći put. Može da mi se desi da nešto uradim nesvesno, jednom, ako si mi skrenuo pažnju za neku sličnu stvar, sa kojom te realno ugrožavam, ja ću da se izvinim i to više neću da radim. I možda ćeš ti nekad da kažeš, pomisliš: ,,Ovaj Blade je čudan lik i svasta slično," ali ćeš sigurno i reći: ,,Ja sa njim kao sa komšijom nikad ni oko čega nisam imao problem, možda smo na zdravo-zdravo, ali je uvek korektan".
Pazi tu je vise bio problem sto svi parkiraju po trotoaru i ulici, a leti niko ne zeli da ne bude u hladu.
I onda bi se svi parkirali ispred iskljucivo kuca gde ima hlada, da im jelte ne gori auto na suncu, sto isto nije bio problem jer je hlad bio dovoljan da parkiras 3-4 kola realno, ali je ipak bezobrazno da vidis tudju kucu i tudje drvo stvara hlad i ti mu parkiras na ulaz u kapiju.

Ko god bi bi pitao nije bilo problema, cak i nisu smetali i ovi sto se ne parkiraju na samu kapiju, ali jbg, ljudi vide ispred kapije prazno a hlad i stanu i briga ih, a nekome da pozli ne dao bog u kuci ili da dodjes kuci sa posla ili iz grada onda ti parkiras kod komsije ili gde vec jer nema mesta ispred tvoje kuce.

Ne znam, mozda je to preveliko ocekivanje bilo od nas jer jelte prostor ispred kuce nije tvoj vec javni, i ne verujem da je protiv zakona ali nije kulturno po meni, a kulture nam bas fali.

Pa to si morao da rešiš sa ovom nalepnicom :)

3F1F9DD0-969E-4095-AED9-1574735DD341.jpeg

Pazi tu je vise bio problem sto svi parkiraju po trotoaru i ulici, a leti niko ne zeli da ne bude u hladu.
I onda bi se svi parkirali ispred iskljucivo kuca gde ima hlada, da im jelte ne gori auto na suncu, sto isto nije bio problem jer je hlad bio dovoljan da parkiras 3-4 kola realno, ali je ipak bezobrazno da vidis tudju kucu i tudje drvo stvara hlad i ti mu parkiras na ulaz u kapiju.

Ko god bi bi pitao nije bilo problema, cak i nisu smetali i ovi sto se ne parkiraju na samu kapiju, ali jbg, ljudi vide ispred kapije prazno a hlad i stanu i briga ih, a nekome da pozli ne dao bog u kuci ili da dodjes kuci sa posla ili iz grada onda ti parkiras kod komsije ili gde vec jer nema mesta ispred tvoje kuce.

Ne znam, mozda je to preveliko ocekivanje bilo od nas jer jelte prostor ispred kuce nije tvoj vec javni, i ne verujem da je protiv zakona ali nije kulturno po meni, a kulture nam bas fali.

Ja tome i govorim.
Neke stvari su nepisan zakon, odnosno lična kultura. Ne mogu ja da parkiram auto uz tvoju ogradu, jer sam video da tu ima mesta i hoću da mi auto bude u hladovini. A da se vodim time: ,,To van kapije nije njegovo i ja tu mogu da stanem." I po zakonu, to nije tvoje, tvoje je dokle je tvoje dvoriste, koje je ograđeno. Ali to ne znači da ja treba da budem slobodan da se tu parkiram, prvo, zato što to nije označeno kao javno parking-mesto, a drugo, zato što je nekulturno. Što kažeš, možda imamo prevelika očekivanja.

Pa to si morao da rešiš sa ovom nalepnicom :)
Pazi ja nisam morao nista da resavam, ja sam bio klinac dok je orah postojao :D
A kada je posecen orah mislim da sam imao 15 godina.

A to da li ta oznaka ima efekta u mestima kao sto su Batajnica odakle sam iskreno nisam nikad primetio pauk da tamo nosi kola... doduse ko jos obraca paznju na to kada si klinac, mozda gresim dusu.

Pravo rešenje za domaću ćacad, još da se otvori vulkanizerska radnja pa da se i zaradi od nakota

Vrh