Da li komunalna može da napiše kaznu za prikrivanje tablica? Mislim da ne može, to je posao za MUP a oni neće da se bave ni ozbiljnijim stvarima.
Mislim da ne može, i otud tolika najezda automobila bez tablica, kako na trotoarima, tako bogme do neke mere i na kolovozima (u vožnji).
Pisao sam ranije zašto je uvođenje Oka ćoravog greška jer je pokušano da se uz pomoć minimum uloženog ljudstva reši problem koji zahteva rešavanje svakog slučaja ponaosob. A ne autističnu automatizaciju koja će, na primer, da kazni vozača kombija za selidbe ili dostavu, koji u Brankovoj stane na 5 min da istovari komad nameštaja (jer nema gde drugde) i izađe iz vozila, a isti taj sistem propustiće gmazine koje svesno i namerno ostavljaju dugoročno parkirane automobile u Strahinjića Bana, Njegoševoj, Beogradskoj, Ljubićkoj, Kumodraškoj, itd...
Takođe je napravljen novi problem striktnim razdvajanjem nadlenosti i ovlašćenja, jer Oko ćoravo da sankcioniše na licu mesta ne može (ono nije patrola, nema patroldžije u sebi), Komunalci (prašinari) se bave samo stojećim vozilima na javnim površinama i ne mogu da rade ništa povodom skrivanja tablica. A MUP odosnosno Bumbari kako ih ja zovem, neće da izlaze pa čak ni da reaguju na bahato parkiranje kad se zateknu na licu mesta. A neće vala ni na mnoge druge prekršaje, pošto sam viđao svakakve bezobrazluke i opasnosti da se odvijaju njima pred očima, čak sam bio kačio sliku taksiste koji čini prekršaj njima pred haubom i oni ništa.
Na sve to, znam za mnogo slučajeva gde je Oko ćoravo pogrešno poslalo kazne osobama koje nisu ništa prekršile, a nekada im čak slalo kazne i za područja gde nikad nisu ni bili. Isto tako sam čuo za muljaže sa prepravljanjem tablica tako da onome sa ili bez kvačica stigne kazna onog koji ima istu oznaku samo bez ili sa kvačicama. Sistem žalbi postoji, ali je javna tajna da nikada ne uspe, i da je bolje čoveku da plati taj reket i prevaru, nego da ide da se bori sa vetrenjačama.
A isto tako postoje slučajevi ljudi kojima se kazne od OĆ samo ređaju, a oni samo odlažu to ili putem veza i advokata isteraju da se to poništi.
Tako da ceo sistem je slepački osmišljen sa pokušajem da se kratkoročno skrešu troškovi i naprave prečice za nešto što se zove "good ol' police work" i što zahteva čoveka na terenu, uz lični pregled i procenu da li se radi o namernom prekršaju, i ako se radi - koji je prekršaj.
Sistem radi u nekoj meri, šalje kazne svakom 15. nepropisno parkiranom automobilu i napuni budžet za XY dinara. Ali pored toga što pravi greške, ne rešava crne tačke širom grada niti doprinosi generalnom smanjenju bahatosti i bezakonja. Štaviše, samo je motivisao gomilu naopakih Srbendi da počnu da skidaju ili prekrivaju tablice, da ređaju trouglove i otvaraju haube, ili da se zavlače još dublje u trotoare i ljude da bi izbegli kameru.