Pre nekoliko dana sam imao jedno razočaravajuće iskustvo koje mi je dalo kompletan uvid i objašnjenje zašto su Beograd, a i ostatak zemlje, inficirani bahatim parkiranjem.
Radni dan, ulica Maksima Gorkog u blizini raskrsnice sa Tužnim bulevarom. Posred trotoara širine 2 metra parkiran Mercedes A klase. Ljudima ostaje ili da se provlače između njegovog desnog retrovizora (naravno, svinja ga nije ni savila) ili da bukvalno silaze na kolovoz pod točkove 25 i 26 da bi prošli. Gledam i ne verujem. U jednom momentu priđem i podignem brisače. Pola minuta kasnije, dok sam se udaljavao, gledam i dalje u auto pitajući se da li će se pojaviti svinja, da vidim kako izgleda taj um koji tako nešto radi. Odjednom nailazi Saobraćajna bumbarčina na motoru.
Zaustavljam ga na sledećoj raskrsnici, prilazim i pitam:
Ja: Jel možete da uradite nešto po pitanju ovog debila što je stao ovako?
Bumbar: To jedino pauk da dođe pa da nosi sve...
Ja: A da napišete kaznu?
Bumbar: Komunalci. (samo tako je rekao, mrzi ga da priča)
Ja, po navici: Aha. Hvala... (a u sebi se odmah mislim za šta mu se zahvaljujem, što je nesposobna trutina...)
Tada sam uvideo kako je sistem sada savršeno podešen da toleriše i neguje bahatosti i svinje. Saobraćajni bumbari više ne pišu kazne (ili neće da pišu) za prekršaje na trotoaru. Za uklanjanje bahatih svinja zaduženi su Komunalci i Parking servis. Parking servis ne izlazi za tako male stvari, oni vole samo velike serijske unapred planirane akcije po ulicama, i eventualno ono kad neko nekome zablokira ulaz u garažu. Komunalce, naravno, zabole za te stvari ili se oslanjaju na Slepo oko koje prođe jednom u 300 godina.
Dakle, sistem je namerno osmišljen i implementiran tako da neguje i pospešuje bahatost, korupciju i bezakonje. Ne radi se tu više samo o lenjosti neke službe, nego je ceo mehanizam, od starta, svesno i namerno, napravljen tako da svaka protuva koja zna forice može da radi šta hoće. I svi mi plaćamo i izdržavamo, kako te bumbarčine koji to tolerišu, kako upravne organe koji uništavaju zakone i propise, tako i te svinje koje koriste i troše javne površine od narodnih para da bi ostavljali svoje automobile kako žele i stignu. Čisto da podsetim i na to.