Краљевачки јесу јефтинији у односу на авионе произведене на западу.
Цена змајева, као и цена авиона зависи од произвођача, старости, ресурса који је утрошен, опреме, стања летелице, крила које поседује. Мотори на змајевима могу да буду двотактни или четворотактни. Четворотактни Ротакс 912 мотор чини ми се да кошта и више од 10 000 евра али зато има ресурс око 2000 сати, док су двотактни дупло и више јефтинији али имају ресурс неколико стотина сати. Уз све то четворотактни троши између 8-10 литара безоловног бензина а снаге је 80-100 коња, док двотактни често троше и преко 15 литара плус синтетичко уље за прављење мешавине a снаге су 65 коња (Ротакс 582). Одмах видиш колико је боље уложити у четворотактни мотор.
На пример Пипистрел змајеви спадају у јефтиније али су доста популарни у свету и код нас, а конструкцијски само делују једноставније. Ако говоримо о половним цена може да се креће од 6-10 000. Цена зависи од крила које носе и мотора. Нови су обично долазили са словеначким Хазард крилом. Појединим су у међувремену крила замењена неким другим, најчешће Air Creation што им подиже вредност.
Такође позната и популарна марка у европи и код нас, а посебно у последње време је мађарски Аполо. Он неупућенима делује модерније и боље само због тога што је опкољен пластиком, а један од њихових модела изгледа овако:
Нов је нешто скупљи од Пипистрела и са својим оригиналним, мађарским крилом (које је такорећи копија Air Creation крила) има боље перформансе од Пипистрела са Хазард крилом. Не знам тачно али мислим да је сигурно 50ак кила тежи. Нов може да се нађе за можда 18 000.
Има у Србији и Air Creation змајева француске производње. Ови су једни од најскупљих и могу да коштају као поједини модели УЛ авиона. По мени бацање пара.
Е да, ти кад купујеш змаја било новог или половног можеш да купиш и само троколицу одређеног произвођача са мотором или без, па да негде јуриш половно крило...
А што се тиче опреме коју сам поменуо може да буде уграђен и падобран који у случају нужде спушта целу летелицу са посадом на земљу, од инструмената могу да буду уграђени основни попут брзиномера, висиномера, инструмента за показивање температуре мотора, обртомера, а има и много других који наравно поскупљују летелицу.
Постоје и змајеви изграђени у самоградњи а цене зависе као и код брендираних.
Ево ти неки линкови са змајевима на продају у Србији:
http://airban.net/strana_oglasi.html
http://letenje.rs/oglasi/