Šta je novo?

Avijacija - razno

Boco, ne možeš imati patrole u vazduhu koje će gasiti svaki grm koji počinje da gori.

Malopre sam slušao Vučića na B92, ovaj put u "ulozi" ministra odbrane.
Stavio je "sve kapacitete" na raspolaganje MUPu (vatrogascima).
Kod G. Milanovca su povređeni vatrogasac i dva meštanina, požari prete selima, ljudi se evakuišu.

Napisaću ću nešto veoma nepopularno: eto nam ga sada ukidanje služenja vojnog roka.
Ranije je moglo da se u pola noći iz kreveta izvuku hiljade disciplinovanih i organizovanih vojnika u potrebnoj fizičkoj kondiciji i kamionoma odvede do požara ili poplava da gase, utvrđuju nasipe i evakuišu stanovništvo. Svaka čast ovim profesionalnim vatrogascima, žandarima, pandurima i vojnicima, kao i lokalcima i dobrovoljcima, ali nije problem u njima, nego je stari "sistem" očigledno bio bolji.

relja":ed464w4t je napisao(la):
Napisaću ću nešto veoma nepopularno: eto nam ga sada ukidanje služenja vojnog roka.
Ranije je moglo da se u pola noći iz kreveta izvuku hiljade disciplinovanih i organizovanih vojnika u potrebnoj fizičkoj kondiciji i kamionoma odvede do požara ili poplava da gase, utvrđuju nasipe i evakuišu stanovništvo. Svaka čast ovim profesionalnim vatrogascima, žandarima, pandurima i vojnicima, kao i lokalcima i dobrovoljcima, ali nije problem u njima, nego je stari "sistem" očigledno bio bolji.

Sa ovim se slazem 100%. Ja iskreno ne vidim ni jedan dobar razlog za ukidanje vojske. Jedan od razloga ZA vojsku su upravo ovakve stvari (razne nepogode - poplave, zemljotresi...)

Najavali su kišu sutra , pa ce valjda biti završeno i sa tim požarima :)

Da se osvrnem na ovo
,, ne možeš imati patrole u vazduhu koje će gasiti svaki grm koji počinje da gori.,,

Jedan vatrogasni helikopter , ne treba da lebdi 24 h. vec da bude pripravan i na svaki prvi dim-grm uočen sa šumskih osmatračnica , mora biti ugašen u ovako izuzetno zapaljivim uslovima

Računica je prosta
nek napravi 30 letova mesečno za gašanje početnih vatra,
to je mnogo manje i jeftinije
nego kada učestvuje više leteleica, vozila , ljudstva i ostalih kada se gase razbuktale nemani
dodamo li i nastale štete, onda prva opcija preventiva, ne da je jeftinija, nego dodj đabe

Ovog leta prevencija sa letelicama je omanula ,
i nije bitno da li če iko za to da odgovara , nego je muka ako ti isi ostanu i za naredno leto
jer sigurno ce dozvoliti da se ovo i ponovi kao što su i sada dozvolili

a onda ćemo ovde pisati samo o aviaciji namenjenoj VIP putnicima,
jer očigleno misle da ona i nema drugu svrhu :kum:

Boco, ja mislim da ljudi koji se bave tim poslom znaju šta rade i da kritika nije na mestu.

Što se tiče Kanadera i uzimanja slatke vode iz Neretve: fotografija sa pethodne strane sa pet letelica je fotomontaža, učetvovale su tri mašine.

Preminuo Nil Armstrong, čovek koji je napravio "mali" korak
salutesmiley.gif

na mestu ili ne
ne zaboravi ,,Gde ima dima, tu ima i vatre,,

Aviacija treba da ima što vecu praktičnu primenu u civilne svrhe ,
koliko su postigli u tom pracu videcemo uskoro na aeromitingu u Batajnici :)

Nego ljudi, gde ovaj Berijev sada skuplja vodu? Najavljuju i Il-76... :shok:

Јел постоји негде неки снимак како ови Руси гасе пожаре, код нас наравно? :)

Da li postoji način da se sazna koliko je plaćen dolazak tih ruskih aviona? Muka mi je od ove pro-ruske propagande ni zbog čega.

Мислим да се то не плаћа. Они су у склопу Закона о ванредним ситуацијама, ја мсм да је то џабе :)

Pa ja sam ubjedjen da se placa. Zasto bi rusi nama davali na upotrebu avione koji kostaju i preko 40 miliona dolara, koliko samo kosta let tih aviona do nas?

Znam da su npr naplacivali po nekoliko miliona dolara Portugalcima i Grcima za berijev.

Nas zakon o vanrednim situacijama (cak i ako on predvidja ista slicno ovome ) ne obavezuje Ruse.

Ovo je usluga kao i svaka druga i kao takva se placa i to je potpuno normalno.

Pitanje je samo u sporazumu izmedju dve vlade... Ko zna detalje znace i da li placamo...

jlaki":2ixe9jh3 je napisao(la):
Da li postoji način da se sazna koliko je plaćen dolazak tih ruskih aviona? Muka mi je od ove pro-ruske propagande ni zbog čega.
Не разумем чему такав чисто политички хладноратовски став?

Ти авиони гасе ужасне пожаре и имају своју непроцењиву сврху и заиста не могу да верујем да у овом случају неко потеже русофилију?!?!?

Европа се ничим није понудила да помогне. Руси јесу. Наравно да ће наплатити. Али ће и урадити посао.

jlaki":9ec623nw je napisao(la):

saqmo za tebe:
plaća se samo gorivo i smeštaj i ishrana pilota.
Nisam rusofil, ali hvala im, a nisam primetio da su oni koji su nas 3 mesea stalno nadletali i bombardovali i imaju resurse na terenu (okolne zemlje kaoi bondstil) ponudili da ugase makar one na području Kopaonika i Šar planine.

Koliko sam ja razumeo tekstove do sada, to jeste cena leta iljušina ali mi je ne plaćamo. Ili toliko košta kerozin?

Drugo, taj Iljušin ponese 42 tone vode u jednom naletu. Koliko ti naši avijončići mogu da ponesu? Koliko naših avjončića treba da obavi nalet da bi bili ekvivalentni samo jednom naletu Iljušina?

Verujem da ima tu sigurno neke mućke, ali nema govora da bi naša avijacija bila išta jeftinija.

Upravo sam na to i upozoravao da je mnogo bilo jeftinije dici gazelu sa ,,buretom vode,,
na svaki prvi dimcic nego ovako dopustiti
da nas pozari poharaju gde ni deset iljusina ne mogu nista
sada ni suze ne pomazu
silni hektari i hektari ekoloskih zgarista , do sada vec napravljeni veliki troskovi , drvo koje je moglo i novac da donese iygubljeno
tek predstojeci troskovi za sadnice i sadnju
i na kraju prava sitnica cekanje od 50 i vise godina god da dobijemo ono sto smo imali

Deseti deo ovih nastalih i buducih troskova ovakve stete
pokrio bi dizanje i gazele (ako nem jacih) na svaki dimcic . . . .
eto sacuvali smo malo kerozina za puvanje na predstojecem aeromitingu . . . . :(

Vrlo lako se izracuna sta vise kosta: jedan let sa velikim avionom, ilii 100 letova sa malim avionom.

Ne vidim razlog da se ne kombinuje obe metode.

Nezamislivo mi je da bilo gde u Srbiji gori nesto sto se ne moze odmah ugasiti, a da bilo gde u Srbiji na zemlji stoji avion koji moze da pomogne u gasenju.

Plasim se da je u pitanju nesposobnost da se istovremeno organizuje gasenje iz vazduha i sa zemlje, tj mogucnost da vatrogasce polije voda iz aviona i verovatno povredi

nikola011":2oknjv3o je napisao(la):
laki72":2oknjv3o je napisao(la):
plaća se samo gorivo i smeštaj i ishrana pilota.

Aha, samo sto nije dzabe...
Nova afera u najavi, nema nama boljitka, samo gledaj odakle da izmuzes drzavu, pa i kad je najgore...

iljusin.jpg

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...+hteli+da+gase,+a+onda+je+neko+zvao+Ruse.html

Кад је јефтиније, зашто нису подигли наше авионе? Чекају да се запали пола Србије, и онда кад нам руси дођу у помоћ они серу како би наши то јефтиније урадили. :bash:

Pa zar nisi video u celom tekstu da oni zapravo nase nisu ni pozivali iz nekog razloga?
Rusi nam nisu dosli u pomoc, zvali su ih, oni dosli i ispostavice racun.

а што су наши морали да их зову? зашто сами нису рекли: ево, ми ћемо да летимо нашим дромадерима да гасимо пожаре, да помогнемо ватрогасцима. е не овако, кукају што Руси гасе а они седе

Па то ти кажем. Уместо наше авионе да дигну, да прођемо јефтиније, они зову/чекају Русе да гасе. А и ови Руски авиони су ефикаснији од наших, али то има своју цену, јбг..

JohnnyLee":11562n04 je napisao(la):
а што су наши морали да их зову? зашто сами нису рекли: ево, ми ћемо да летимо нашим дромадерима да гасимо пожаре, да помогнемо ватрогасцима. е не овако, кукају што Руси гасе а они седе

Pa to je klasican tender. Vlada je iz nekog razloga odlucila da ne pozove nasu avijaciju koju zovu i okolne zemlje, vec se odlucila na varijantu ruskih aviona. To ti je ona "hitna nabavka" gde je od same Vlade zavisilo koga ce da pozove i kome da plati. To ti je isto kao kad Beograd odluci da Siemens nije ni potreban na tenderu za BusPlus, samo je Apex dobar. Pitaj Vucica koji se sad bori protiv kriminala zasto se ovo desilo.
Ne mogu oni sami od sebe da polete. Vlada i sektor za vanredne situacije odlucuju ko ce se gde naci na terenu.

Vrh