Uopšte me ne interesuje Savamala i taj kompleks! Znam da će svi koji su na putu značajne infrastrukture biti i znatno brže rešavani
Ovo je aktuelni zakon o eksprorpijaciji: https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_eksproprijaciji.html
De, der, meni laiku u pravu - pokaži prstićem gde ti je to o čemu pričaš. Ali tačnu odredbu - član, stav, tačka (ako ga ima - naravno). Ne ovo - vlast donela zakon i eksproprijacija ide na mig, nego na osnovu člana tog, stava tog i tog, zakon predviđa da se eksproprijacija u korist projekata od nacionalnog značaja sprovode na taj i taj način.
Ti si naveo da postoji novi zakon koji ubrzava proces eksproprijacije značajno, a onda nisi uradio kako sam ti rekao.
A opet i sam tekst koji si citirao nema ništa epohalno. Pogledaj zakon i kada mogu da krenu radovi (potvrda ministarstva finansija o uvođenju u posed, koja se dobija po isplati naknade). Dakle opet upućuje na Zakon o eksproprijaciji koji u članu 34 kaže: "Korisnik eksproprijacije stiče pravo da stupi u posed eksproprisane nepokretnosti danom pravosnažnosti odluke o naknadi, odnosno danom zaključenja sporazuma o naknadi za eksproprisanu nepokretnost, ako ovim zakonom nije drukčije određeno."
To što su skratili rokove, što u raznim postupcima imaš načelo hitnosti, kraće rokove (npr. radni odnosi), ništa ne znači. To su i dalje postupci sa najdužim trajanjem. Nema radnog spora koji ne traje bar 5 godina.
Kolega Igić kog si citirao je i sam naveo da su izmene kozmetičke, tako da nisi ništa rekao. Sedi lepo, ostavi se tastature (realno ti i ne ide najbolje), prati rokove, pa broj godine do završetka projekta i puštanja u rad. To je efikasnost vlasti za koju se zalažeš.
Da te podsetim na diskusiju gde nisi imao adekvatan odgovor, a i dalje trubiš o eksproprijaciji.
Skroz je ok da veruješ da će eksproprijacija biti ekpresna, ali nije ok da širiš dezinformacije. Od hitnih sudskih postupaka (pored eksproprijacije) imaš radne sporove (prosek trajanja 5 godina, ali ima primera i od 15-ak), državinski sporovi (prosek trajanja 3-4 godine), privredni sporovi (proske trajanja oko 3-4 godine). U Prvom osnovnom sudu u Beogradu već zakazuju ročišta za februar sledeće godine, u Osnovnom sudu u Čačku znaju i na po 5-6 meseci da budu razmaci u ročištima... Neka me ispravi neko od kolega ako ih ima naforumu, ali to je to.
Šta je tebi tu ekspresno?