Šta je novo?

Autoput "Požega - Užice - Kotroman"

To je lista gde su totali, spisak zelja. Posle je razbijeno na detalje sa ciljanim procentima zavrsenosti za naredne tri godine. A tu nazalost nema Kotromana.

Ovo se odnosi na deo Sremska Raca - Kuzmin:

1670183675270.png


Ja se nadam da nam je jedina sansa smirivanje cena, zavrsetak projektne dokumentacije koja fali, veci od ocekivanog privredni rast i zakonski rebalans budzeta u 2023. Pa da se jos jednom zaduzimo i onda masine svom snagom do Mackata. Kako bi to bilo dobro.
 
Svaki budžet je "spisak želja", a videćemo realizaciju.

Ako je "autoput E-761" onda je to "Požega - Kotroman".
 
Poslednja izmena:
Ministar Vesic danas kaze da je u 2022. zavrseno projektovanje kompletne deonice od Pozege do Kotromana. Ovo je prvi put da je neko javno izneo da je projektovanje zavrseno. Ako je to CIP-ov idejni projekat trebali bi da ga imamo negde online jer mora na "javni uvid". Ili ministar laze. Ili pojma nema. I jedno i drugo je moguce.
 
CIP je 2019. god angazovao tu tursku firmu da izradi kompletnu tehnicku dokumentaciju. Za ove 4 godine mogli su napraviti ceo autoput a ne samo dokumentaciju. Negde je ocigledno bilo zapelo.

Al ok sad, ako je dokumentacija gotova, sledece je potpisivanje komercijalnog ugovora pa na skupstinu Srbije da se izglasa novo zaduzivanje. Bilo bi sjajno da to nekim cudom bude ove godine. Mada, verovatno nece jer i drugi veliki projekti su odlozeni.
 
Vesić stalno ponavlja da je projektovanje završeno, ali sada kada se dogodio ovaj katastrofalni i razorni zemljotres u Turskoj trebalo bi videti da li oni mogu da počnu radove ili će se angažovati oko obnove u Turskoj.

Ako se sporazumno raskine ugovor radi "više sile", onda da tražimo drugog izvodjača radova koji će moći da nam obezbedi povoljan kredit.
 
CIP je 2019. god angazovao tu tursku firmu da izradi kompletnu tehnicku dokumentaciju. Za ove 4 godine mogli su napraviti ceo autoput a ne samo dokumentaciju. Negde je ocigledno bilo zapelo.

Al ok sad, ako je dokumentacija gotova, sledece je potpisivanje komercijalnog ugovora pa na skupstinu Srbije da se izglasa novo zaduzivanje. Bilo bi sjajno da to nekim cudom bude ove godine. Mada, verovatno nece jer i drugi veliki projekti su odlozeni.
Nije CIp angazovao, nego je turska firma angazovala CIP
 
Нађох овај видео што је небодерко поставио! Нажалост радови нису почели прошле године а кад ће не знамо!
 
Min Vesić je u Skupštini opet rekao da je završeno projektovanje AP "Požega - Kotroman" i dodao da će se " finasiranje ugovoriti relativno brzo".
Koliko je to u nedeljama ili mesecima nije rekao, tek ćemo da vidimo.
 
Мене неће изненадити да то крене ускоро, јер је то интерес многи већи од нашег. Без обзира на рупу у буџету и неликвидности државе. Увек може још дуга за потомке. У колонији се ионако не одлучује ни о чему!
 
Poslednja izmena:
Може Драгане, али они који одлучују ће правити СВЕ, без обзира шта ми хтели! Ових 60км неће бити испод 1 милијарде еура!
 
Videćemo, pola deonice se radi na Niš- granica sa KiM i Požega - granica sa CG, pa možda i ove počnu samo pola deonice Požega - granica sa BiH (RS).
 
Tačno.
Kako se koja deonica gradi, pošto im prolazi, sve je skuplja, jer apetiti rastu.
Mogu, za sada. Na kraju ipak dođe konobar sa računom.
 
"Vesić je . . , rekao i da je za put Požega - Kotroman urađen projekat, kao i da se tokom naredne godine očekuje potpisivanje ugovora i početak realizacije, . "

Najzad je rekao nešto i o ovom ugovoru, ali ne i zašto će biti tek 2024.
 
Poslednja izmena:
Da se nadovezem na diskusiju sa druge teme. Ja sve informacije koje sam imao govore o tome da ce na Pozega Kotroman da se prebaci mehanizacija sa Moravskog Koridora kako se budu zavrsavale deonice, sto ima logike jer americko turski konzorcijum nema neke druge projekte u Srbiji. Vi ste postavili da je projektovanje uzeo ipak Tasjapi, tako da se izvinjavam zbog komentara ako se ispostavi da nisam u pravu. U tom slucaju tesko nama, ovo je projekat od milijardu evra i tesko ce ta firma uraditi sve to, zajedno sa drugim deonicama koje rade po Srbiji.
 
Americko-turski konzorcijum je IZVODJAC a finansira se od strane britanskog ogranka JP Morgan Chase banke. . .
"Komercijalnim ugovoru predviđeno je da turska kompanija Tasyapi izradi Studiju izvodljivosti sa idejnim projektom za Požega – Kotroman. Projektant za izradu dokumentacije je Saobraćajni institut CIP, a vrednost projekta iznosi 25mil evra. . . "

Trebalo bi da gradi ista turska firma "Tasyapi" koja već radi Kuzmin - Rača.
 
Poslednja izmena:
Ја сам прилично сигуран да ће се ово градити, јер су много виши интереси од наших у питању....@fjerinic и ја мислим да кад заврше ове две деонице на Моравском могу да пребаце машине за трасирање на овај део, колико дуго ће се градити је сасвим друго питање. Такође да ли ће бити памети да се ради прво део до Мачката, видећемо уосталом!
 
Moravski koridor gradi konzorcijum "Behtel - Enka" i on nema nikakve veze sa dogovorom da Požega - Kotroman gradi firma "Tašjapi". Ona može da počne radove kada završi deonicu Kuzmin - Rača krajem godine. Zato je možda i najavljeno da će ovde početak radova biti 2024.
 
Поента је да га Турци раде, а амери финасирају, а ми отплаћујемо!
 
И да носивост мора да буде висока како би туда пролазили свемирски бродови.
 
Vrh