Šta je novo?

Autoput Miloš Veliki / A2: Beograd-Požega-Boljare (Koridor 11)

Pabnisu bašbi to stvari niskog rizika, jer uglavnom sve je to najvećim delom u protivpožarne svrhe.

Ali da, posle različitih loših primera, zaista je opravdano sumnjati u bezbednost nekih stvari. Ja nemam poverenje u ovakve institucije.
Nemoj da me shvatiš pogrešno, sve treba da bude po p.s.-u. Ali video nadzor nije ni postojao pre 20 god pa su tuneli funkcionisali bez problema, ok menjaju se vremena, sad je to bitan deo sigurnosti i slažem se da treba da funkcioniše. Ali potrebno je staviti podgradu ispred video nadzora a o podgradi niko ništa, u fazonu neće to nigde.

Ako se sećam snimaka ovde sa foruma - obrušavanje primarne/sekundarne podgrade je bilo u Lazu negde u jesen 2023 ?

Laz je završen odavno i valjda istestiran propisno bez žurbe i pritiska ?

Za Munjino Brdo mi se čini da nije bilo naknadnog obrušavanja primarne/sekundarne podrage, bar ne na snimcima i slikama ovde na forumu...

Imamo info za primarnu u Lazu ako me sećanje dobro služi cca 200m, a navodno je sekundarna višestruko jača od primarne, nisam stručan, ispravite ako grešim. Laički je ovo dovoljno bezbedno samo po sebi, ne znam kako se testira simulacija manjeg zemljotresa i povećanja pritiska na krov tunela usled npr obilne kiše, pritom obilna kiša možda pravi i veći problem temeljima tunela od krova.

Nadam se da je samo "pumpanje opozicionih medija", a ako je sve ovo tačno neka nam je Bog u pomoći, dokaz je da im ništa nije sveto i da je jedna nadstrešnica samo kap u moru nepočinstava i da ponovo rade iste stvari.

Ipak je struka pobedila. Kao što sam pre 6 meseci napisao, kako mi je preneo izvor sa terena, predviđeno vreme završetka radova na deonici je bio septembar-oktobar. Po dinamici radova, taj rok je još uvek aktuelan.
Takođe sam napisao da je struka protiv otvaranja 28. juna ali da vlast pritiska da se otvori deonica bez obzira na sve nedostatke. Odbijanjem da stave potpise, inženjeri su prolongirali otvaranje ove deonice. Do daljnjeg. Mislim da ni vlast ne može više da kaže tačan datum otvaranja, osim ako na neki čudan način dođu do tih potpisa ili je otvore bez njih.

Slazem se da je struka najvaznija i treba da ima poslednju rec. Ali na onom relevantnom snimku Insajdera vidimo dvojicu lokalaca. Da me niko ne shvati pogresno, ako su oni strucni, ja sam Petar Pan... Stvara se ocigledno takav narativ i to malo bode oci iskreno.
Obicno je istina negde na sredini, nedostaci sigurno postoje ali su verovatno sitni i lako ispravljivi. Daleko od toga da ce se srusiti tunel i slicne price... A kliziste moze da krene uvek, ono ne ceka Vidovdan ili Nikoljdan.

Slazem se da je struka najvaznija i treba da ima poslednju rec. Ali na onom relevantnom snimku Insajdera vidimo dvojicu lokalaca. Da me niko ne shvati pogresno, ako su oni strucni, ja sam Petar Pan... Stvara se ocigledno takav narativ i to malo bode oci iskreno.
Obicno je istina negde na sredini, nedostaci sigurno postoje ali su verovatno sitni i lako ispravljivi. Daleko od toga da ce se srusiti tunel i slicne price... A kliziste moze da krene uvek, ono ne ceka Vidovdan ili Nikoljdan.

Ko je rekao da su oni struka?
Oni su samo sagovornici.

Novinari, zamisli napravis prilog o tome i vrtis na svim televizijama... Dajes im medijski prostor. Govorimo vec dugo o kredibilitetu izvora koji prenosimo. Na to mislim.
Mislim na sve novinare koji rade u prilog ovoj ili onoj opciji, koji gledaju crno-belo na realnost.

Daleko od toga da su stručni, ali poznaju predeo u kom žive. Da je projektant izašao na teren, verovatno bi od ovakvih saznao nešto pa ispitao.

Bilo koja struka i nauka zasniva se na nekoj činjeničnog građi. A ovde su činjenice na terenu, a ne u kancelariji CIP-a.

Nadam se da je samo "pumpanje opozicionih medija", a ako je sve ovo tačno neka nam je Bog u pomoći, dokaz je da im ništa nije sveto i da je jedna nadstrešnica samo kap u moru nepočinstava i da ponovo rade iste stvari.
Verov ce ih ubediti/smeniti da kroz 7 dana imaju otvaranje. Sve je njima dopusteno, sami smo im dopustili.

Ako je vest tacna znajte da ovo nije nikakav inat jer nenpostoji jaka opozicija da zastiti strucnjake, ovo su verov ljudi koji odbijaju da idu u zatvor za buduca sra*nja (zao mi za recnik), a moze da ih bude sigurno jer da je nesto beznacajno odavno bi potpisali!

@ivchonny Verovatno si u pravu, neko iz CIP-a, projektant je trebao svakako da ima više sluha za ono što su meštani pričali.
Ako ništa drugo, mogli su da odrade bolje geološka istraživanja.
Ko zna šta je tu bilo.
Generalno, Munja treba i mora da im bude velika lekcija

Slažem se apsolutno. Ali pre toga su imali i Brančić. Trebalo je tada da nauče.
Još jedna konstatacija i prenošenje kritika iz stručnih krugova je da CIP sebe smatra nedodirljivom institucijom - da su bez premca. I da ne trpe sugestije drugih stručnjaka.

Ma nema nikakve realne štete ako ga otvore za par nedelja ili meseci. Jeste šteta što u sezoni nećemo moći autoputem sve do Požege na putu ka CG, ali čekali smo decenijama na ovaj put, neka ga urade ljudski, ionako kasni 4 godine deonica. Poljuljano je poverenje u sve ustanove od pada nadstrešnice, ako ne i ranije i dobro bi bilo da se ustali praksa odgovornijeg postupanja u velikim infrasturkturnim projektima. Pa Bože zdravlja da i to Brodarevo jednom bude povezano AP sa Beogradom.

Pa i sam ovaj gdin Poledica iz Puteva je pricao o tome koliko su tesko prokopavali Munju, da su vertikalu delili na 3 dela i svaki deo morali posebno da kopaju i obezbedjuju...
Mislim katastrofa, fali nam uvek organizacija kao i komunikacija cini mi se i to nam se uvek ponavlja :confused:

Zlikovci sa nova n1 objavili kako jeste. Posto je narod naucio da postoje dve istine , ona nasa i ona njihova, stvaraju se ideje da kad neko objavi stvarno stanje na terenu ima podle misli i ideje sa primesama bolesti.
Da nije bilo n1 i nove sad bismo se vozili letecim taksijima i mercedesom made in srbija. Ali zlikovci objavili da to ne postojii da se laze, mamu im.
E nek vam je sa srecom takva posrana Srbija.

@ivchonny Verovatno si u pravu, neko iz CIP-a, projektant je trebao svakako da ima više sluha za ono što su meštani pričali.
Ako ništa drugo, mogli su da odrade bolje geološka istraživanja.
Ko zna šta je tu bilo.
Generalno, Munja treba i mora da im bude velika lekcija
Ljudi iz Cipa,kada su dolazili da vrše ispitivanja,svaraćali su kod jednog mehaničara u Prilipcu,koji je meni to lično preneo,jer smo dobri prijatelji,a kome su tom prilikom rekli da im nije jasno otkud ovuda da ide trasa jer je brdo puno vode?!Kada su došli sledeći put ponovo, mehaničaru i njegovom ocu su rekli doslovce ovim rečima:Ministarstvo kaže da tunel ide kroz Munjino brdo i završena priča.Ovo je ljudi 100 % istina...

Treba dobiti sve potrebne dozvole pa onda pustiti trasu. Nesto razmisljam sigurno sledećih 3 godine nece biti nikakvih radova ni ka Uzicama a ni ka Ivanjici.
PS @KrCan kad je bio u Munjinovo brdu pre godinu dana ako se secate nam je svima pojasnio o kakvom tunelu se radi, i koliko je tesko u njemu raditi. Sada zasto je bas tu trasa prosla kada se koliko vidim znalo za velike podzemne vode to je vec drugo pitanje

Poslednja izmena:
Ljudi iz Cipa,kada su dolazili da vrše ispitivanja,svaraćali su kod jednog mehaničara u Prilipcu,koji je meni to lično preneo,jer smo dobri prijatelji,a kome su tom prilikom rekli da im nije jasno otkud ovuda da ide trasa jer je brdo puno vode?!Kada su došli sledeći put ponovo, mehaničaru i njegovom ocu su rekli doslovce ovim rečima:Ministarstvo kaže da tunel ide kroz Munjino brdo i završena priča.Ovo je ljudi 100 % istina...
Pretpostavljam da je motiv pumpanje cene radova. Sve naravno po našim džepovima.
Drugi vid pljačke su uštede radova. Ima situacija kada reviziona komisija predlaže rešenja koja treba da uštede nemali novac. Investitor (država, tj. Ministarstvo) odbije rešenje, a zatim izvođač izvede projekat sa upravo tom uštedom, koja pripada izvođaču. Dakle platimo sve kao da te uštede nije bilo.

Vrh