Šta je novo?

Autoput Miloš Veliki / A2: Beograd-Požega-Boljare (Koridor 11)

Da li postoji neki dokument da se vidi u dinar koju parcelu su koliko isplatili, za Miloš Veliki od Preljine do Pakovraća ili za Moravski koridor, od Pojata do Preljine?

• Sviđa mi se
Reagovanja: gvb
106 hiljada evra po hektaru definitivno nije realno kada se daleko bolja zemlja po Vojvodini prodaje za 15 hiljada €/ha.
Država im je ponudila cenu po kojoj se zemlja u tim krajevima prodaje po katastru. Ok treba dodati neku premiju, jer ce mnoge njive biti iskasapljene , ali ovo što traze je stvarno bezobrazluk.
U Trsteniku za Moravski su isplaćivali 1000 evra za ar, znači nekih 100 000 evra hektar, ali u katastru je to zavedeno pod građevinsko zemljište. Mislim da je to Opština u vreme Rake Radovića to zemljište prebacila u građevinsko i to baš tamo u zoni autoputa. Parcele koje su poljoprivredne površine, isplaćivali su (čini mi se) 200 evra.
Ovo što država nudi ovim ljudima je smešno, prvo i da je tržišna cena npr 50e za ar, to je džabe, jer niko ne bi prodao svoje parče zemlje za 50e. E sad nije realno ni da traže ni 1000 evra. Ne znam, niti ih branim, niti ih napadam, ali definitivno je država podbacila ovaj put.

Ја сам из Горобиља, дакле тог краја о коме се овде дискутује. 1000 еура је нереално, то се сви слажемо али ја чујем од неких људи пре пад дана причу да је држава пристала да пребаци то земљиште које узима ауто пут у грађевинско и да онда по томе исплати. Са друге стране, мислим да је требало наћи компромис и то је то. Јер јбг, кинези су на руке нудили 30 еура по ару као да се заобиђе држава, то је свакако мизерија.
Крцане, капа доле, јави се када будеш следећи пут овде да свратиш на хладну ракију!

Цела грађевинска сезона ће пропасти, штета ће бити огромна, због тога што је неко гадно омануо...наравно нико неће одговарати!

Цела грађевинска сезона ће пропасти, штета ће бити огромна, због тога што је неко гадно омануо...наравно нико неће одговарати!
Što se mene tiče neka propadne i ta jedna sezona dok se ljudi ne isplate pošteno s obzirom da generacijama obrađuju to zemljište, par propalih sezona nije ništa naspram toga.

Наравно да људима треба поштено платити! Поента је да је неко гадно омануо, до овога није смело доћи. Због овога ће неколико људи више изгубити живот у Овчарско-кабларској клисури!

Alal vera!
Čovek došao sa drugog kraja sveta da nam pokaže ono što nam je pred nosom!
A što se cene tiče, ona mora biti viša od tržišne i za kuće i za zemlju, jer ti lidi ne prodaju svojom voljom. Mnogi žive od toga i moraju naći druge parcele da kupe, a to opet, mora biti negde blizu i gde im odgovara. Pa šta mislite, kad prodavac zna da kupcu treba, kakvu će mu cenu odrediti?
Krcane i Rade, bravo!

Mali tvrdi da država trenutno ima 5 Milijardi evra na računu i meni je neobjašnjivo zašto nisu otkupili sve potrebne parcele. To je trebalo da urade po hitnom postupku, bez mnogo peripetija oko sudova.

E sad bih voleo kada bi neko dao info o kojoj sumi novca se radi ukupno za preostale eksproprijacije kako bismo mogli da uporedimo da li je skuplje da se plati pa i previše ili će biti skuplje odlaganje koje će izvođač naplatiti.

Kolika god suma novca bila, blokade ne smeju biti opcija. Kome se ne sviđa iznos ima sud pa neka dokaze da to zemljište vise vredi...
Ili ako su već ubeđeni da njive ko zna koliko vrede, zasto ne traže zamenu za državno zemljište istog kvaliteta ? Mislim da oni samo zele da iskoriste priliku, a drzava ako popusti dobiće isti problem i na svakom narednom gradilištu.

A sudovi u Srbiji su poznati po poštenom i revnosnom suđenju, koje se završava u rekordno kratkom vremenu. SAMO BLOKADA donosi promene u ovoj državi.
@Dart verujem da bi prvi krenuo u blokadu da ti se dogodi ova situacija, sumnajm da bi čekao "pošteno" suđenje dok ti oduzimaju imovinu van tvoje volje.

Grešiš, blokade ce samo pogoršati stvari na svakom narednom gradilištu. Ako želimo da budemo pravna i uređena država moramo se naviknuti da postujemo zakone, zar ne?
Jednostavno ko ne zeli da se sudi, moze dobiti drzavnu zemlju u zamenu. Ali nikoga zapravo i ne interesuje zemlja, vec samo pare .

Iskreno, razumem ljude, svoje nesto prodati po mizernoj ceni nije resenje... Muka ih je naterala, dosta tu propusta ima sto se tice i Puteva Srbije i sudova itd itd. Ali opet, to nije razlog da oni budu bezobzirni i da odu u drugu krajnost da traze toliko koliko traze. Na kraju ce se dogovoriti, samo je pitanje vremena. A do tada najlepsi deo godine i gradjevinske sezone propada, masine stoje, tuzno stvarno...
Ali kao sto kaze @Dart ovo moze postati modus operandi za sve sledece nesporazume i probleme u drustvu, svako moze da blokira put trazeci ostvarenje nekog svog prava. Plasim se da to nije pravi put :(

Pa da, pravi put je da te ignorišu. Niko nije blesav da sedi kao bu**** na putu da izigrava majmuna, nego to radi jer bilo koga iz vlasti zabole totalno za probleme običnog naroda. Vlast je tu da rešava i one probleme građana u koje su sami napravili, a ne da ne rešava čak ni one koje im je sama zakuvala.

Када човек схвати да је ово почело 2017-е са ценом од 15 милиона еура по км. Јасно је прво каква је пљачка у питању. Друга ствар онда су могли одвојити 1 милион по км за експропријацију и одамх то урадити, тада су еури бар дупло више вредели и не би имали овакве проблеме као сада. Треће када ти Дробњак ради експропријацију шта да очекујеш? Четврто после 4 године завлачења од државе , наравно да ће људи затезати и дизати цене, јер већина није могла ништа купити. Пето цене по км2 кућа су очигледно подцењене. Шесто због оваквог понашања представника државе цене земље су сада очигледно прецењене. Седмо колико ће коштати повлачење кинеза и вишемесечно стајање радова очигледно никада нећемо сазнати али ћемо свакако платити!

Čuj kao traže mnogo.. Pa naravno kada ti ponude 50, moraš da tražiš 1250 da bi se našli na 400-500, ali naša država je očigledno ovde štedljiva, dok za kombinatoriku i pranje para nikad kraja. Draže mi je da preplate te ljude, ionako nema šta nismo debelo preplatili. Najbanalniji mogući primer, pogledajte koliko po presudama iz Strazbura imamo da platimo iz godine u godinu.

Vrh