Full disclaimer, protiv sam trenutne vlasti.
ALI
Kao neko ko radi posao s visokim rizikom i izdajem dozvole da se na primer zavaruje linija u sred opreme koja je puna eksplozivnig gasa itd.. Znam šta je procena rizika, gde se rizik smanjuje tipa dežurstvom vatrogasaca, obustavom proizvodnje, drugim merama...
Rekao bih da nije nikakav problem ako se tunel otvorio a da je problem samo automatsko praćenje saobraćaja. Ako su automatiku zamenili ljudima i uveli dežurstvo vatrogasaca ispred tunela, onda su po mom mišljenju sasvim dovoljno "offsetovali" rizik. Da se razumemo, rizik je uvek tu, bez obzira radi li automatika ili ne. Sve u životu nosi svoj rizik i na vama je da procenite da li su benefiti vredni ili nisu vredni rizika.
Meni je samo smešno što se ljudi toliko opterećuju time što ljudi gledaju u monitore umesto automatike. E pa news flash! Mnogo riskantniji poslovi su povereni upravo ljudima a ne automatici. Automatsko nadgledanje je samo dopuna i ispomoć ljudskom prisustvu a ne zamena.
E sad, moj komentar nema ništa sa onom informacijom o pomeranju brda. Za to nisam kompetentan i oko tog faktora rizika bih angazovao nekog stručnjaka.
Po meni, puštanje tunela na ovaj način je bilo ispravno. Veći rizik su imali vozači vožnjom starim putem nego ovim tunelom. a s obzirom da je letnja sezona počela, verovatno će i sačuvati neki život a i da to ne znamo.