Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

• Solaris

Glasovi: 323 94,7%
  • BMC

Glasovi: 18 5,3%

• Ukupno glasača
    341
Zato što jedini kriterijum treba da bude tehnička ispravnost vozila. Ovaj se ponaša kao pijani milijarder i poklanja autobuse, a uskoro će i da ih baca u rashod ispravne, iako bi uz remont mogli bar još pet godina, ako ne i više.
Само за Соларисе да не важи старосна граница, остало нек раде шта хоће.

Zato što jedini kriterijum treba da bude tehnička ispravnost vozila. Ovaj se ponaša kao pijani milijarder i poklanja autobuse, a uskoro će i da ih baca u rashod ispravne, iako bi uz remont mogli bar još pet godina, ako ne i više.
Dobro u pravu si ponaša se kao da da je pijan, ali LE treba na rashod ili da se popravi klima.

Више је до катастрофалне изолације моторног простора него до климе. Напред се може издржати некако а позади никако.

Ako je propao tender za nove, moraju da rade stari. Nadajmo se da to znači pomeranje besmislene starosne granice.
I da nije propao, prosto je rok za pristizanje prvog lota novih vozila 9 meseci i ne postoji teorijska šansa da ista stignu pre aprila meseca. Meni je bila logika da će pomeriti na 1.5.2026. al ovo je još bolje.

Померање старосне границе или померање забране саобраћаја аутобуса са Еуро 5 моторима, јер Солариси и ЛЕ неће смети да возе од 1.9.2025.
Ja se izvinjavam, nisam strucnjak, zanima me gde pise to da vozila sa Euro 5 motorima nece smeti da voze od septembra?

У тендерској документацији.
То важи само за приватнике. А старосна граница се продужава само за зглобове. Дакле ЛЕ дефинитивно лете ове године.

Или пише у прошлогодишњој тендерској документацији или у одлукама седница Града Београда које су се овде качиле.

Sve sam pregledao i ne mogu da nadjem, kaceno je vise dokumenata ali ni u jednom od njih se ne spominje euro 5 niti rec euro, ne znam odakle ste izvukli te zakljucke

У тендерској документацији.
То важи само за приватнике. А старосна граница се продужава само за зглобове.
takodje me zanima gde pise da ce to vaziti samo za zglobove, nasao sam vest na internetu u kojoj se pominje ta granica ali nigde se ne pominju nikakvi zglobovi sto znaci da vazi za sve autobuse

Svakako ti LE neće ni biti potrebno Gsp-u kar stignu svi preostali Otokari, tako da očekujem njihovo povlacenje, dok su zglobovi neophodni i bez Solarisa, Gsp ne bi mogao da funkcioniše i zato se odlaze starosna granica. Naravno, nadajmo se da tender propada, jer onda će Solarisi čak možda ostati i duže, a ako SNS padne, onda je ta priča oko njihovog povlacenja sigurno završena.

Померање старосне границе или померање забране саобраћаја аутобуса са Еуро 5 моторима, јер Солариси и ЛЕ неће смети да возе од 1.9.2025.
Za sada imam samo info da će se glasati o pomeranju starosne granice, ali ne i konkretne detalje.
Razlog je činjenica da neće skoro oni novi autobusi koji su spominjani. S obzirom da je to razlog, pretpostavljam da će Solarisi, tačnije dobar deo njih ostati i posle 01.09.2025. Nema ni logike da se iz drugog razloga razmatra pomeranje starosne granice.

Koliko je ovo bezbedno? Aparat za gašenje požara ispod sedišta na novim otokarima GSP -a.

1000007214.jpg

1000007215.jpg

Pa glupo je mesto, al opet nije loše da bude raspoređeni još negde u vozilu sem napred, jer nekad i sekunde spreče požar većih razmera.

Svakako ti LE neće ni biti potrebno Gsp-u kar stignu svi preostali Otokari, tako da očekujem njihovo povlacenje, dok su zglobovi neophodni i bez Solarisa, Gsp ne bi mogao da funkcioniše i zato se odlaze starosna granica. Naravno, nadajmo se da tender propada, jer onda će Solarisi čak možda ostati i duže, a ako SNS padne, onda je ta priča oko njihovog povlacenja sigurno završena.

Kako misliš da padne SNS? Samo ako budu izbori, ovako ne vidim kako će da padnu. Na kraju, uopšte ne mora da znači da će se išta menjati što se tiče starosnih granica za vozila, niti da će se nabavljati ne znam šta mimo Turske. Ne znam na osnovu čega se formira mišljenje da se političari bave markama autobusa, i dal je Solaris bolji od BMC-a. Eventualna promena vlasti ne znači i automatske promene u jednoj, realno, za političare ne baš bitnoj stvari kakva je nabavka vozila za javni prevoz. Šta mogu da dogovore, smuljaju, izmuvaju na međudržavnoj priči to će da uzmu. Ako se Jovanović iz CLS-a malo detaljnije bavi time, apsolutno ne znači da će tako biti i sa nekom opozicijom, ako smene SNS.

Pa glupo je mesto, al opet nije loše da bude raspoređeni još negde u vozilu sem napred, jer nekad i sekunde spreče požar većih razmera.

Kako misliš da padne SNS? Samo ako budu izbori, ovako ne vidim kako će da padnu. Na kraju, uopšte ne mora da znači da će se išta menjati što se tiče starosnih granica za vozila, niti da će se nabavljati ne znam šta mimo Turske. Ne znam na osnovu čega se formira mišljenje da se političari bave markama autobusa, i dal je Solaris bolji od BMC-a. Eventualna promena vlasti ne znači i automatske promene u jednoj, realno, za političare ne baš bitnoj stvari kakva je nabavka vozila za javni prevoz. Šta mogu da dogovore, smuljaju, izmuvaju na međudržavnoj priči to će da uzmu. Ako se Jovanović iz CLS-a malo detaljnije bavi time, apsolutno ne znači da će tako biti i sa nekom opozicijom, ako smene SNS.
Ja sam stava da niko neće voditi ovu politiku i da neće povlačiti i poklanjati vozila u voznom stanju drugim gradovima i državama. Izbora će biti, najverovatnije negde na jesen i tu nam je šansa. To ko će koja vozila da nabavi, to ćemo videti, al to je čak i manje bitno nego ove štetne starosne granice koje uslovljavaju i urušavaju Gsp. Svi su pričali da nema šanse da se ovaj rok od 1.9.2025. promeni, pa evo ipak će izgleda doći do toga. Takođe sam stava da potencijalna nova vlast sigurno neće kupovati 300 autobusa na gas bez infrastrukture za tako nešto i poklanjala vozila stara 6-7 godina drugim gradovima.

Какав је ово звук мотора 3652 који је на 95?

Baš je nastao haos vezano za tender za solo i zglobne autobuse jer su se mnogi evropski proizvođači pobunili jer se ipak radi o velikom broju vozila (300) i mnogi su očigledno zainteresovani da dostave ponudu, a to zbog mnogih čudnih specifikacija tendera i načina finansiranja nije moguće. Ostavljam vam fajl, pa ko hoće nek čita, jer ima pitanja na 34 stranice za zglobne i čak 38 za solo, što do sad nikad nisam video. Teško će im proći ova nameštaljka, kao za tramvaje i nemojte se iznenaditi da na kraju ceo postupak bude obustavljen. Sada je jasno zašto se starosna granica pomera na 1.9.2026. jer su i oni sami svesni da pre toga neće uspeti da nabave nova vozila.

Prilozi

• Odgovori na zahteve za pojašnjenjima ili dodatnim informacijama.pdf
    584,2 KB · Pregleda: 67
ljudi, upravo vozi 3303 na 65?!? ide ka Bežanijskom groblju, nije u aplikaciji...pokušaću da ga uhvatim u povratku.

Vrh