Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

• Solaris

Glasovi: 294 95,1%
  • BMC

Glasovi: 15 4,9%

• Ukupno glasača
    309
Nema šta da deluje iskopirano. Dobro je da ugrađuju nečije uvozne table a ne one iz sopstvene produkcije. Ni MAN ne pravi tu tablu, nego ih imaš od proizvođača kao što su VDO, Actia itd. Kod većine gradskih autobusa evropskog porekla, razlikuju se uglavnom po instrumentima i možda po otvorima za ventilaciju, dok je ostalo standardizovano.
Ja mislim da je ovo njihova tabla,nego su je redizajnirali malo,pa malo iskopirali MAN.Ne deluje loše,mnogo bolja od one stare.Mercedes,MAN,Solaris i Otokar prave svoje table.

Ja koliko sam ispratio MAN-ova tabla je ona koju vidimo i u M seriji, VDO se svuda lako prepoznaje, u Ikarbusima, našim Solarisima, Temsama itd. Otokar radi svoju tablu, a ovo na slici mi liči na jednu u nizu standardizovanih gde se samo budže instrumenti. Ne znam ko je proizvođač, al nema ih puno. Higer valjda nosi Actia tablu. Za Solaris prvi put čujem da radi svoju, jer i ona koja cela digitalizovana mislim da nije njihova. BMC svakako radi svoje table, jer iste nose svi dosadašnji njihovi autobusi. Ne kažem ni da ova nije njihova, al teško da mogu toliko da liče jedna na drugu kod različitih proizvođača, a da nije standardizovan proizvod nekog od brojnih proizvođača komponenti.

Meni je kod Solarisa simpatično kako nikako ne menjaju volan, ovaj Hidrogenski što je osvojio nagradu za 2025 praktično ima isti volan kao naši u Bg. :)

Inače, i DAF pravi table / volane za VDL, i to vrlo avangardno.
Site 22-9-22 New Citea instrument_K7A2394.jpg

Ja koliko sam ispratio MAN-ova tabla je ona koju vidimo i u M seriji, VDO se svuda lako prepoznaje, u Ikarbusima, našim Solarisima, Temsama itd. Otokar radi svoju tablu, a ovo na slici mi liči na jednu u nizu standardizovanih gde se samo budže instrumenti. Ne znam ko je proizvođač, al nema ih puno. Higer valjda nosi Actia tablu. Za Solaris prvi put čujem da radi svoju, jer i ona koja cela digitalizovana mislim da nije njihova. BMC svakako radi svoje table, jer iste nose svi dosadašnji njihovi autobusi. Ne kažem ni da ova nije njihova, al teško da mogu toliko da liče jedna na drugu kod različitih proizvođača, a da nije standardizovan proizvod nekog od brojnih proizvođača komponenti.
Otokar radi školjku table, mislim da je (elektronska) osnova Actia.
Solaris ne radi svoje table više(a i kada su radili to je bila samo školjka sa blago izmenjenim VDV softverom i redom instrumenata nalik na one koje viđamo u međugradskim autobusima, tzv. Solarisov MOKI). Jedino volan rade ali to koliko vidim je samo za sajmove. Generalno niko, pa ni u Kini ne rade table sami proizvođači autobusa, to rade firme specijalizovane za to(i generalno je standardizovan). Jedino u Rusiji sada proizvođači prevoznih sredstava prave instrumente u sopstvenoj režiji, iz dobro poznatih razloga.

Treunutno je nekoliko BMCova u Masinoprometu. Dobro je da napokon imamo sipke neke boje koja nije zuta ili siva. Ikarbus M (2017. godiste) je verovatno zadnji sa crvenom sipkom ako se ne varam.

Treunutno je nekoliko BMCova u Masinoprometu. Dobro je da napokon imamo sipke neke boje koja nije zuta ili siva. Ikarbus M (2017. godiste) je verovatno zadnji sa crvenom sipkom ako se ne varam.
Ako sam dobro shvatio, novi BMC stižu crveni i odmah će ovi ludaci da ih farbaju u plavo? Jel znaju za to u fabrici? Ja da sam BMC, ukinuo bih im garanciju.

Edit: Jel se zna kad stižu novi i koliko zglobnih, a koliko solo?

U poslednje vreme viđam mnogo neuobičajenih modela na nekim linijama.
- Higer 25 i 26
- Higer i Solaris 37 (nikad zglobni autobusi nisu vozili na 37 🤔)
- BMC 74
Izgleda da su još više pojačali upotrebu Higera.

U poslednje vreme viđam mnogo neuobičajenih modela na nekim linijama.
- Higer 25 i 26
- Higer i Solaris 37 (nikad zglobni autobusi nisu vozili na 37 🤔)
- BMC 74
Izgleda da su još više pojačali upotrebu Higera.
Pa čekaj, ovo sve su standardni GSP-ovi modeli autobusa, šta je neuobičajeno? GSP je preuzeo navedene linije od privatnika.

Vrh