Jedno laičko pitanje: da li postoji mogućnost nabavke spratnih gradskih autobusa za one linije kojima zbog skučenog kolovoza/stajališta fizički nije moguć prolaz i terminiranje zglobnih buseva, a ima realne potrebe za većim kapacitetom? Prve mi na pamet padaju 25, 26, 33, 46, 55, 302, 307, 401, verovatno ih ima još mnogo, pogotovo na desnoj obali Save.
Vidim da ovaj tip vozila saobraća u mnogim gradovima Evrope i sveta. Daleko najpoznatiji su londonski crveni dabldekeri, ali ima ih i u Singapuru, Dablinu, nama susednom Skoplju koje svakako nije poznato po visokom urbanom standardu i nekom sjajnom prevozu, a drumska zakržljalost je uporediva sa beogradskom. Nikada se nisam vozio gradskim dabldekerom, putovao sam jedino spratnim putničkim autobusom na more i sećam se koliko je skučeno stepenište koje spaja dva nivoa, pa mi i dalje nije jasno kako uopšte funkcioniše brza izmena putnika na stajalištu tokom špica, ako moraju sići putnici sa sprata i popeti se oni iz prizemlja. Koliko vrata se uopšte koristi i da li to traje vremenski duže nego u običnim solaćima ili zglobnim busevima?
Ovi primerci voze ili su do skoro vozili u Skoplju, nisam siguran. Verujem da bi mogli biti korisni na mnogim vračarskim i voždovačkim linijama.