Šta je novo?

Arheološka istraživanja i prezentacije

Naopako, pa zar nije urađeno to istraživanje do sada?
Je li moguće da su toliko neodgovorni?

Jesu neodgovorni. I čak krše zakon. Uslovi za njihov sopstveni projekat jasno kažu da prvo mora da se uradi arheološko istraživanje da bi se uopšte znalo šta tu može ili ne može da se radi.

Poslednja izmena:

Svaka čast. Izuzetno detaljan i dobro obrazložen rad. Sad najzad imamo osnovni materijal za planiranje daljih istraživanja i kasnije planove za rekonstrukciju i prikaz ovog dela tvrđave. Uvek mi je smetalo što u savremenoj percepciji istorije Beograda u glavama Beograđana bukvalno fali pola tvrđave i bivšeg gradskog naselja, i to baš njegov glavni civilni deo sa pristaništem koji je bio ispod sada vidljivog dela tvrđave, pored reke. To je ogromna i važna praznina, nešto što mora da se delimično rekonstruiše i prikaže, a ovakvo istraživanje je neophodni korak ka tome.

Arheološka istraživanja priobalnog bedema bi trebalo da počnu uskoro.
Arheološka istraživanja se obavljaju onda kada investitor pribavi novac.

Da li to znači da je novac obezbeđen?

Pitam sada kao potpuni amater, ali zainteresovan za unapređenje tog prostora... Vaše mišljenje o obnovi hrama Uspenja presvete bogorodice i Mitropolijskog dvora?
Kolko shvatam obe građevine bile su impozantne... verujem da se raspoloživih podataka o temeljima mogu rekonstruisati originalni gabariti oba objekta, pa čak i izgled same crkve... bio bi to jedan lep detalj koji baš nedostaje tom delu grada.

Ne znam sa sto posto sigurnosti da je novac obezbeđen, ali znam da se vrše pripreme da počne u februaru.
Koliko znam postoje elementi za rekonstrukciju Mitropolije. Najveći problem je, po mom mišljenju namena, kada bi se zgrada rekonstruisala.
Tu se pojavljuju realni problemi. Zgrada pod krovom, u kojoj bi se organizovao boravak ljudi po bilo kojoj osnovi, trebalo bi da ima vodovod, kanalizaciju, grejanje, struju, rashladne uređaje. Svi ti moderni sadržaji i njihove instalacije remete autentičan izgled objekta, i zahtevaju da se prokopa veći deo Donjeg grada, da bi se sa takvim instalacijama stiglo do Mitropolije.
Mi već imamo moderne objekte koji zvrje prazni, a u funkciji su prezentacije BT. Mislim na vizitorski centar pored Kule Nebojše.

Da, dobar argument... to mi na prvu nije palo na pamet.
Ne toliko što bi "remetilo autentičan izgled objekta" jer to je nemoguće, na kraju krajeva imaš kanalizaciju u struju gore na tvrđavi pa i to remeti autentičnost, ne možemo da se vratimo u srednji verk.

Veći je problem što bi se kopanjem rovova za instalacije možda oštetilo nešto dole ispod u zemlji, što nije identifikovano istraživanjema do sada.
Da ne govorim galamu u medijima koja bi se stvorila.

Sa druge strane, mislim da bi ta dva objekta sjajno legla u celom tom ambijentu.
Pogotovo noću sa dobrim osvetljenjem... izgledalo bi svetski...

Код Видин капије је откопан прилично дубок ров за испитивања, и откопана је читава планина наслага, око бедема. Више фотки на Калемегдан теми:
1740739282888.png

1740739302078.png

Po prvi put sam izbliza video kako danas izgleda sam ugao bastiona II Severoistočnog priobalnog bedema. To je onaj ugao kod fudbalskog izgrališta.

Plan

Nazivi delova Beogradske tvrdjave, Popovic.jpg

Markiranje granica bedema na ortofoto snimku

Bastion II severistocnog bedema Beogradske tvrdjave, priobalni bedem.png

Kao što gore vidite još uvek nam fali neotkopani spoljni priobalni bedem koji je ispod kafane fudbalskog kluba. Otprilike negde ispod crnog limenog roštilja sa visokim čunkom :)

Usput, ne shvatam ko dozvoljava ove dve zgrade u rovu između dva priobalna bedema. Hajde da privremeno i prihvatimo onu "tobože privremenu dozvolu" od pre 2. svetskog rata za ovaj prvi fudbalski teren, ali šta će tu kafana i ovaj abortirani betonski monstrum iza nje? Kakve to veze ima sa fudbalskom istorijom?

2025.04.24_193152_IMG_1081.JPG

Pristup trotoarom ka severoistočnom uglu tvrđavskog bastiona

Do sada je bilo ovako

img_4996-jpg.236185

A danas, posle rušenja dve pomoćne barake uz kafanu, pristup izgleda ovako:

2025.04.24_192135_IMG_1045.JPG

2025.04.24_192152_IMG_1046.JPG

2025.04.24_192203_IMG_1047.JPG

2025.04.24_192212_IMG_1048.JPG

2025.04.24_192244_IMG_1049.JPG

Ovo je sam ugao bastiona. Iznad ovog ugla, na vrhu bedema, bila je najisturenija osmatračnica ka ušću Save i Dunav (i verovatno su njeni ostaci i dalje u onoj šikari iznad).

2025.04.24_192356_IMG_1052.JPG

Podzemni i nadzemni deo. Korenje drveća je pomerilo deo cigli.

2025.04.24_192413_IMG_1053.JPG

Baš su je nalepili uz bedem

2025.04.24_192539_IMG_1058.JPG

Ovde se vidi nekadašnja ulična kaldrma.

2025.04.24_193458_IMG_1086.JPG

Kad se napravi dobra podloga pa se onda ulica prekrije ovim ogromnim kamenim kockama, što se tiče popravki kolovoza mirni ste sledećih 200 godina.

2025.04.24_193508_IMG_1087.JPG

Ipak je glavno, i u ovoj bastionskoj priči sigurno najvidljivije, da restoran i dalje radi ... Sad mi je mnogo lakše :)

2025.04.24_192111_IMG_1043.JPG

Poslednja izmena:
U jesen prošle godine, kad je opalo lišće pa je najzad postalo moguće nešto videti, išao sam da pogledam da li je išta ostalo od zaštitnih bedema, kula ili drugih struktura na vrhu isturenog, oštrog ugla severoistočnog priobalnog bedema. To je bio prvi i najistureniji deo tvrđave do koga se dolazilo iz pravca ušća Save u Dunav. To je dakle ova zapuštena i inače neprohodna šikara iznad zgrade:

2025-04-24_192539_img_1058-jpg.236268

Prva stvar koja se vidi kad se čovek popne na priobalni bedem je ovaj apsolutno spektakularni prizor. Bedem je toliko širok da na njegovom vrhu bez problema raste dvostruki red ogromnih platana između kojih se provlači fantastični zeleni tunel. Čisto da vidite kako ti bedemi danas MOGU da izgledaju ako ih urede pametni i pošteni ljudi, a korumpirani onda zaborave i ne diraju.

IMG_5218.JPG

Međutim ugao bastiona je na suprotnoj strani. Kad se prođe na desno, pa kroz topovske zaklone i do unutrašnej strane bedema, to izgleda ovako.

IMG_5262.JPG

Pokušaj probijanja duž ivice ovog zida:

IMG_5245.JPG

IMG_5244.JPG

Kad se pogleda ka ulici, vidi se da je ovde ostalo puno prilično očuvanih struktura koje se naziru kroz zemlju i rastinje koje ih prekriva

IMG_5247.JPG

IMG_5246.JPG

Očuvan je znatan deo zaštitnog zida na vrhu bedema, na obe strane od isturenog ugla bastiona.

IMG_5236.JPG

IMG_5237.JPG

IMG_5240.JPG

IMG_5241.JPG

IMG_5243.JPG

Takođe, ustalasani oblik zemlje otkriva je u pitanju samo tanka zemljana prekrivka i da su odmah ispod nje prilično očuvani delovi bedema ili zidova objekata iznad njih.

IMG_5249.JPG

Takođe, svuda su razbacani delimično obrađeni delovi kamena, što je takođe bivši deo bedema.

IMG_5250.JPG

Ukratko, ovo je i zbog svog najisturenijeg položaja ka dve reke i zbog očigledno očuvanih delova objekata na vrhu bedema zaista posebno važan deo Beogradske tvrđave, pa je neophodno nastaviti započetu rekonstrukciju i konzervaciju i na ovom delu bedema.

Poslednja izmena:
Vrh