Šta je novo?

Animal POLICE

_Wuk_

Intermediate
Učlanjen(a)
21.08.2008.
Poruke
149
Pohvaljen
1
Pa njih,kod nas,nažalost još nema.

Šta mislite koliko još vremena treba da prodje da bih Beograd dobio ovu vrstu policije.
 
Cela ta prica sa zivotinjskom murijom je malo pateticna. Zamisli patrole koje idu po gradu i proveravaju uhranjenost macaka i papagaja :lol: Na takve gluposti se loze Ameri koji ne znaju sta ce sami sa sobom.
 
Pa tamo se mnogo više cene životinje nego kod nas,pa je i logično da imaju Animal POLICE.

:grand: :grand: :grand:
 
Ma tamo životinje imaju veća prava nego ljudi. Imaju toliko beskućnika, a brinu da li su životinje site :notok:
Uostalom, treba prvo da ljude zaštite od životinja. Koliko puta ste videli koliko biciklisti imaju problema sa psima lutalicama? Da li znate koliko su puta napali i gadno povredili decu?
A zbog raznih Orki i kojekakvih drugih organizacija, ne smeju da ih sklone sa ulica, ni u azil, ni u neku divljinu, nego ih vraćaju na ulicu... :/
Mislim, u redu je spašavanje grbavih kitova, dabrova, tigrova po divljini i ostalih ugroženih vrsta, al brate, makar pasa ima koliko hoćeš...
 
_Wuk_":10xussp9 je napisao(la):
Pa tamo se mnogo više cene životinje nego kod nas,pa je i logično da imaju Animal POLICE.

:grand: :grand: :grand:
Ne brinu oni toliko za zivotinje koliko su dokoni i opsednuti raznim paranojama. To kako cene zivotinjska prava moze da se vidi u primeru proizvodnje pileceg mesa.

cages.jpg
 
^^^ Nemogu da organizuju ni tim komunalnih inspektora a kamoli policiju za zivotinje......
 
Михаило":1l6h2hou je napisao(la):
Ma tamo životinje imaju veća prava nego ljudi. Imaju toliko beskućnika, a brinu da li su životinje site :notok:
Uostalom, treba prvo da ljude zaštite od životinja. Koliko puta ste videli koliko biciklisti imaju problema sa psima lutalicama? Da li znate koliko su puta napali i gadno povredili decu?
A zbog raznih Orki i kojekakvih drugih organizacija, ne smeju da ih sklone sa ulica, ni u azil, ni u neku divljinu, nego ih vraćaju na ulicu... :/
Mislim, u redu je spašavanje grbavih kitova, dabrova, tigrova po divljini i ostalih ugroženih vrsta, al brate, makar pasa ima koliko hoćeš...
Potpuno se slazem.
 
Nema tu nikakve patetike, to bi i nama trebalo... :dil:
U Beogradu se godisnje zabelezi vise legala nego u celoj Austriji, ali zato tek 5% legala rasa sluzbenih pasa prodje kroz dresuru, a, recimo jedan rotvajler ili nemacki ovcar se slobodno mogu smatrati za hladno oruzje. O regulaciji uzgajanja i prometa rasa borbenih pasa i da ne pricamo...
O raznim manijacima koji se smore posle par godina, pa pustaju pse na ulicu, entuzijastama koji hrane pse lutalice, wannabe sinterima koji po gradu postavljaju otrovanu hranu ne treba ni trositi reci... :rant:
A, veterinarska stanica Beograd, koja je zaduzena za takve stvari, ne radi nista, nema nikakva zakonska ovlascenja, samim tim, bilo bi vise nego dobro da se doticna inkorporira u gradsku policiju, ili da se formira komunalna policija, gde bi postojalo i takvo odeljenje...
 
Straža za životinje u Poljskoj
Straža za životinje uspešan je projekt nevladinih organizacija koji su pomogle i dale im velika ovlašćenja i poljske vlasti - da zaštite ili oduzmu zlostavljane životinje.

Njeni posebno obučeni dobrovoljci patroliraju već nekoliko godina po gradovima i selima širom Poljske.

sw6.jpg


logo.jpg


http://www.strazdlazwierzat.com.pl/
 
Фондације као што је Брижит Бардо и сличне, заједно са (не знам како да их опишем) људима...сваког пса који заврши иза ,,решетака" узму и врате назад већ за неколико сати...Нпр, ако је куче агресивно, враћају га назад, (то ми је неколико људи из ветеринарске станице потврдило!!!) јер их не интересују Срби него само пси...то могу да раде на овој територији (јер се ово државом не може назвати) док у истој тој Америци агресивно куче луталица бива успавано за сва времена...али се не може замерити тим фондацијама што добијају све што пожеле јер је крив онај ко им допушта...када се мало боље погледа у последњих 10 година, у полицију је много уложено (гомила нових аутомобила, погледајте по утакмицама полицајце...сви имају нову опрему, корњаче), док је војска уништена...дакле није битна безбедност становништва од других него је битно штитити себе од становништва, тј. контрола...правим паралелу са овим где им није битна заштита људи од паса већ је битно да што више паса буде на улици...
Ветеринарска станица Београд нема никаква овлашћења тако да су људи стављени на ледину ,,да копају ровове, а да за њима иду и затрпавају"...дакле нико не види резултат њиховог рада, људи их зову, псују што су им децу изуједали пси...
У исто време, на савском кеју, често могу да се виде пси који вуку аутомобилске гуме...
Пси се пуштају на дечија игралишта (без поводца и корпе а знамо да сви пси немају исту нарав) да избацују измет тамо где се деца играју...
Колико је мени познато, тачно када је завршен крематоријум у Овчи, иницијативом фондације Брижит Бардо забрањено је његово коришћење...мени није јасно шта се ради са псима који морају да се успавају, згазе их кола или умру природном смрћу...

Дакле, тотални хаос...Доста странаца који дођу овде, у зависности где одседну имају импресију да овде има много паса луталица...и питање које следи је: ,,Зар је могуће да не постоје шинтери???"

Обожавам псе и жао ми је што не могу да имам једног, јер сам у стану, па самим тим немам услове, пошто нећу да мучим животињу...али овде мора да се доведе ред!!!
 
Чопори паса нападају
Више од 40 Београђана дневно пријави насртај луталица. –Позиви стижу углавном из новобеоградског Блока 45, насеља Алтина, Бежанијске косе и Миријева

bgd05dpsi.jpg

Није чудно што суграђани стрепе и сумњају у безазленост паса луталица када се верује да их у Београду има више од 5.000, а у Србији око 50.000. Подаци су поражавајући с обзиром на то да се, у односу на 2007. годину, број четвороножаца повећао за четвртину. Чопори паса све чешће нападају суграђане па се на дежурни телефон Ветеринарске станице „Београд” дневно јави више од 40 људи. Позиви стижу углавном из новобеоградског Блока 45, локације „популарне” за напуштање и остављање животиња, насеља Алтина у Земуну, Бежанијске косе и Миријева, познатог по најучесталијем тровању паса. Ни житељи осталих делова града нису сасвим безбедни. Поготово су угрожена места на којима пси могу наћи храну – гробља, близина болница и предшколских установа.

У престоници су прошле године евидентиране 2.582 особе са озледама од уједа паса, од којих су 20 одсто деца узраста до шест година.

Велики број пријављених повређених особа је забрињавајући јер постоји могућност преношења беснила које носи неизбежан смртни исход. Иако је последњи случај ове болести код човека забележен у нашој земљи 1976. године, реч је о озбиљном проблему због тога што заражених паса, лисица и других животиња има све више.

Заштитници животиња за проблеме које стварају пси окривљују неодговорне грађане и власт, док ненаклоњени љубимцима све чешће „узимају ствар” у своје руке. Због тога је, како каже Елвир Буразеровић, председник Организације запоштовање и бригу о животињама „Орка”, ризик по здравље и живот људи због учесталог неовлашћеног постављања опасних отрова на јавним површинама с намером да усмрте псе, „скочио” чак за 70 одсто.

– Случајеви злостављања животиња повећани су за 38 одсто, а са друге стране због само делимично спровођенестратегије решавања проблема паса луталицаувећан је број повреда људи на 25 одсто– тврди Буразеровић.

Одлучено је да решавање проблема паса луталица преузму локалне самоуправе под палицом Секретаријата за комуналне и стамбене послове, али надлежни још нису почели да делују.

Владимир Терзин, саветник градоначелника у области ветерине, признаје да се успорило са применом стратегије.

– У 2007. години обележено је и вакцинисано 4.000 напуштених паса, микрочиповано 7.000 власничких кучића, урађен план за изградњу гробља и прихватилишта за кућне љубимце. Али, свега 2.500 паса кастрирано је лани. Истина је да мање радимо, али ће до краја месеца град преузети Ветеринарску станицу „Београд” под своје окриље, тако да ћемо убрзати акцију. До тада обављамо ревакцинисање 1.500 напуштених кучића тако што их хватамо, проверавамо здравствено стање, вакцинишемо и враћамо на улице – рекао је Терзин.

Миливоје Лазић, директор Ветеринарске станице „Београд”, истиче да ће се ситуација побољшати, поготову што се тиче угрожених зона у којима има највише паса луталица.

– То што су чопори у одређеном периоду концентрисани у једном делу града, не значи да су ту стално. Често мењају место, тако да се један чопор може видети у више градских општина – истиче Лазић.

Треба знати да луталице настају само на два начина – напуштањем и размножавањем. Због тога се, сматра Терзин, проблем решава одговорним власништвом, масовном стерилизацијом,информисањем и образовањем грађана.

– Следеће године увешћемо порез на животиње, а то значи да ће власници нестерилисаних кучића морати да плате казну. Верујем и да ће проблем нестати када чин напуштања животиња уђе у кривична дела и за починиоце буду прописане ригорозне казне – тврди Терзин.

Љ. Перовић

[објављено: 26/05/2009]
Извор: Политика
Адреса: http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/CHopori-pasa-napadaju.sr.html
 
Upravo to.
Ja se zalažem za ljudks aprava, pa tek onda za životinjska. Ima nas više, je*******i ga.
A svi skočili prvo kerove da brane.

Možete da kažete da sam plitak, malouman, hladnokrvan, ali ja bih njih sve pod točak.
 
Pa većina tih kerova se nađe na ulici zahvaljujući ljudima, tj. neodgovornim vlasnicima. Pošto sam i sam vlasnik (čitaj rob :lol: ) jednog psa, svakodnevno imam prilike da vidim kakve budale mogu da imaju pse. Pre svega treba odrediti kriterijume ko to može držati psa, u kakvim uslovima, kao i uvesti poseban porez na njihovo držanje, plus obavezne redovne veterinarske preglede i mikročipovanje. Takođe bi trebalo uvesti obaveznu dresuru, i to kod licenciranih dresera (tu kategoriju treba posebno uvesti). Potrebno je jako puno toga regulisati, kako bi se problem dugoročno rešio. E, da bi se sve to sprovelo u delo, potrebna je i životinjska policija, ili posebna branša pri komunalnoj ili običnoj policiji, koja bi delovala zajedno sa pravosudnim organima.
 
^^^ I da ulazimo u stanove, da proveravamo ko ih drzi. Ako moze i koja kamera da se montira na svakog vlasnika/psa da se promatra njihov odnos... Gluposti!... Ima drugih, boljih nacina, bez pribegavanja principu "drzava - dadilja"...
 
Како је ово питање регулисано у западноевропским богатим градовима?

Шта се ради са ухваћеним агресивним, а шта са не агресивним псима без поводца и корпе на улици?
Да ли тамо агресивно куче може да се враћа на улицу или само нас овде малтретирају?

Да ли неко зна?
 
^^ Ne znam, ali iskreno ne bih voleo da nam EU bude model za ophođenje prema životinjama (i ljudima)...
 
Koliko sam čuo, da bi neko postao vlasnik neke službene rase pasa, u Nemačkoj je potrebno da prođe kroz određenu proveru (ispravite me ako grešim), kao i da prođe kroz dresuru. Zašto? Zato što Nemački ovčar ili Rotvajler, ako napadnu čoveka prosečne visine i težine (180 cm, 75 kg), čovek će biti na nogama do 3 minuta, a posle ne više od 8 minuta će biti mrtav. O rasama poput Pit Bul Terijera, Dogo Argentino, i sličnih i da ne pričam. A kod nas, samo oko 5% službenih pasa u privatnom vlasništvu prođe kroz bilo kakvu dresuru (i to sam čuo, znači ne mora da bude 100% tačno). Drugo, trebalo bi regulisati uzgajivačnice i dresuru pasa, tako da se uspostave neki osnovni standardi. Zašto? Pre svega zato što bi se tako sprečile pojave poput ilegalnih borbi pasa, nestručnog uzgoja, i loše dresure. Iskustva iz prakse u Srbiji su jako loša, naročito posle 90-ih, a pošto i mi imamo podosta autohtonih rasa pasa, koji predstavljaju deo naše baštine, danas imamo paradoksalnu situaciju da većina najboljih legala tih rasa se mogu naći u inostranstvu. Evo primer: danas najbolje Šarplanince možete kupiti u Francuskoj. Razlog? Francuzi su tokom 90-ih za male pare pokupovali najbolja legla, a dobar deo naših "uzgajivača" je započeo praksu mešanja Šarplaninaca sa Kavkaskim ovčarom. Rezultat: kod nas je danas prilično teško naći 100% čistog Šarplaninca, čime je deo naše baštine uništen, a stvoreno je dosta prilično opasnih mutanata, i šteta je nepopravljiva. Takođe, ima jako puno slučajeva gde se ukrštaju psi koji su u krvnom srodstvu, što rezultira njihovom degeneracijom. Ukratko, nama u nekim oblastima nije potrebna država-dadilja, već država zatvorski čuvar.
 
ретардињо":2pxljlr6 je napisao(la):
Како је ово питање регулисано у западноевропским богатим градовима?

Шта се ради са ухваћеним агресивним, а шта са не агресивним псима без поводца и корпе на улици?
Да ли тамо агресивно куче може да се враћа на улицу или само нас овде малтретирају?

Да ли неко зна?
Tamo i nema kučića na ulici, osim u Portugaliji, Italiji, Španiji i Grčkoj. Šta im rade kada ih uhvate, ne znam, ali sigurno ih ne treba vraćati na ulicu. Nije mi poznato da postoji neki unificirani pristup u EU što se toga tiče. Iz ličnog iskustva znam da većina pasa u zapadnim zemljama ne nosi brnjicu, i da se često šetaju bez povodca, što i nije tako strašno.
 
Znam da u Bremenu bar, placaju beskucnicima neku kintu da se brinu o psima, da ih hrane, ciste, vode na vakcinaciju, pa ih onda ovi skupljaju (sede sa po njih 10), sto je dobro jer stiti beskucnice od kriminala itd itd, a opet i kontrolise kerove jer ovi moraju da ih vode na neke kontrole ne znam koliko cesto...
 
Vrh