Šta je novo?

All season gume, predlozi, iskustva?

Koji alat koristis za stezanje matica?
Najbolje je koristiti ključ za točkove koji ste dobili uz auto, stegnuti rukom, ne nogom i bez ikakvih poluga. Ako vam na putu pukne guma, taj ključ sigurno imate sa sobom i imaćete dovoljno sile(momenta) da otpustite šrafove.

Baš zato i ne treba generalizovati, dobar ključ i zatezanje rukom (osećajno) je sasvim dovoljno.
Sama sila jeste veća kod aluminijumskih felni (do 140 Nm) ali zatezanje nogom uopšte nije potrebno.
@NedeljkovicOliver Verovatno si mislio na Nm a ne na KN jer to nisu iste jedinice i ne opisuju istu stvar.
Dosta toga zavisi i od vrste matice (ravna, konusna), vrste navoja, veličine matice itd itd.

Poslednja izmena:
Khm... Moment a ne sila. Silom deluješ na polugu a na šraf deluje moment :)

Mene zanima ovo vreme bljuzgavice, ostakaka snega, kiše, blata, toplo-hladnog vremena, kako se all season pokazuju u vožnji.
Za sneg nemam dileme da su dobre, kao i za suvo vreme.
Planiram sledeći set da bude Mišelin ili Dunlop svesezonske.

Da, u pravu si, kilo kljuc me prebacio na KN.

Šta ti znaci rukom, jel dlanom pritiskas ključ na dole ili prstima vučeš na gore? I jedno i drugo rukom a potpuno razlicito.

@Mel Za sada se ponaša ok, smeša je nešto između zimske i letnje. Tvrdoća oko 67 Šora. Grip je ok i po vlažnom i po bljuzgavici. Nisam ih još testirao po dubokom snegu ali biće uskoro...
@NedeljkovicOliver Mislim kada jednom rukom držiš ključ na centru rotacije (kod matice) a drugom na kraju ključa i određenom silom dlanom pritiskaš ključ na dole. Sila zavisi i od kraka sile (rastojanja od jedne do druge ruke prosto rečeno).
Ako je veći ključ (duži) veće je rastojanje pa samim tim je sila na ključ (obrtni moment) manji.

• Sviđa mi se
Reagovanja: Mel
Prosto receno ne zatezes ga snagom ruke vec prebacujes masu tela tj deo mase na kljuc. I sve zavisi od mase i duzine kljuca. A masa vozaca ide npr od 60 do 120 kg, a kljuc od 20 do 30 cm. Znaci moze se desiti da neko slomi sraf rukom, neko da ne zategne dovoljno i da stane nogom na kljuc.

Baš tako, zavisi dosta od poluge, tj ključa...
Ja sam često koristio ovaj, po meni jedan od boljih. Ali kako se pretera.
Screenshot_20241124_154243_edit_121514114555936.jpg

Ako se ja dobro sećam cross climate 2 je imala onaj logo planine, tako da niko neće da je zabrani.

Sve All Season gume na evropskom tržištu imaju logo planine.

Inače, ja vozim CC2 i prezadovoljan sam. Prešao 30 hiljada km za 2 godine, startna dubina šare oko 7 mm , a sad je na oko 5,5 mm. Znači, biće za još 30 hiljada km. Startna dubina šare niža od konkurencije, ali se guma sporije troši od konkurencije.

Poslednja izmena:
Vrh