Šta je novo?

Airport Garden

Neko je vec pominjao ali evo i ja da potvrdim, parcela pored Mazde a preko puta AirportGardena jeste presla u vlasnistvo BG investa.
Vidim na CEOPu da su pre 1.5 mesec zatrazili lokacijske uslove tako da ce se uskoro i tu aktivirati gradnja.

Ono sto jeste tuzno je sto je ta parcela originalno bila namenjena za poslovni objekat a ne stambeni, a gledajuci projekte BG Investa:

Ocekujem da ce umesto toga niknuti jos jedna zgrada za stanovanje.
Svakako ce se znati uskoro (rekao bih do kraja godine) kakav ce projekat tu biti realizovan.
Znaće se namena, spratnost i još neke karakteristike budućeg objekta čim na CEOP-u bude objavljeno rešenje o izdavanju lokacijskih uslova.

@Extroniks sto ti je poslovni objekat bolji od stambenog?
Manji pritisak na infrastrukturu (skole, vrtici, dom zdravlja) + se bolje uklapa jer je odmah pored Airport Cityja
Osim kola, ali to ce biti slucaj i sa stambenom zgradom pa je jednako.

A poslovna zgrada bi sigurno i smanjila delimicno saobracaj ako bi u njoj radili ljudi koji su iz istog ili bloka pored pa bi mogli pesaka na posao.

Inace iz video snimka koji je Beli Zo okacio:
Screenshot 2025-03-25 at 15.24.01.png

Kako je ovaj projekat dobio gradjevinsku sa ovoliko malo zelenila nije mi jasno sada kada pogledam.
Mogli su barem na oba useka da naprave park iz celine, a ne da i to malo prostora ovako cepkaju :/

Kako je ovaj projekat dobio gradjevinsku sa ovoliko malo zelenila nije mi jasno sada kada pogledam.
Mogli su barem na oba useka da naprave park iz celine, a ne da i to malo prostora ovako cepkaju :/
Na žalost, prema važećim urbanističkim parametrima ovo je potpuno legalno. Projekat poštuje propisani minimum od 15% zelenih površina u direktnom kontaktu sa zemljom tako što je predvideo travnjak širine oko 4 metra sa strane zgrade prema Rodi.

Moje mišljenje je da su trenutno važeći urbanistički parametri i način na koji se projekti rade i odobravaju prilično loše koncipirani. Pošto grad ne može realistično od privatnih investitora da zahteva da na svakoj svojoj parceli prave ozbiljniju zelenu površinu/park, onda se ide na taj neki kompromis od 15% što dovodi do beskorisnih travnjaka i dečijih igrališta veličine prosečne dnevne sobe. Po meni, bolje rešenje bi bilo da se na primer malo relaksira zahtevani procenat slobodnih površina, a da se zauzvrat naplati naknada od investitora od koje bi se uredio jedan veći javni park u komšiluku. Na primer, blok 64 bio bi puno humaniji da je na primer na mestu buduće Pupinove Palate grad napravio jedan veliki javni park, umesto što je prodao parcelu da se napravi još jedan kruzer na suvom.

Mislim ocigledno da blok65 funkcionise i sa njihovim minimumom zelenila, verovatno jer je velika vecina tih stanova investiciono ili ljudi bez dece
Ali steta za parcelu, imala je mnogo bolji potencijal :)

Baš sam pogledao njihov sajt, nijedan render ne prikazuje zgradu sa zadnje strane, sve je ili front ili bočno. Zanimljiv deo promo klipa na landing stranici:

1742919664350.png

Manji pritisak na infrastrukturu (skole, vrtici, dom zdravlja) + se bolje uklapa jer je odmah pored Airport Cityja
Osim kola, ali to ce biti slucaj i sa stambenom zgradom pa je jednako.

A poslovna zgrada bi sigurno i smanjila delimicno saobracaj ako bi u njoj radili ljudi koji su iz istog ili bloka pored pa bi mogli pesaka na posao.

Inace iz video snimka koji je Beli Zo okacio:
Pogledajte prilog 233705
Da ne znam rekao bih da je novoizgradjena bolnica ili studenski dom.

Negde sam čuo da će tehničku školu "Novi Beograd" iseliti a objekat adaptirati za osnovnu školu, kako bi deca imala gde da pohađaju školu, pošto sada stanovnici West-a, A Blok-a i Bellvila tehnički ne pripadaju ni jednoj OŠ u blokovima.

U nastavku su 3D renderi Airport Gardena iz Urbanističkog projekta od 2016. godine, kada je inicijalno kompleks planiran.

1742943352402.png

1742943410835.png

1742943431163.png

1742943443115.png

1742943463871.png

1742943478745.png

1742943491780.png

Vrh