Šta je novo?

Aerodrom Nikola Tesla - (Avijacija)

Генерално су надркани на границама, наше рибе - и то је сад овде женски посао - нису ништа горе од бркатих Аустријанаца или маторих Словенаца (пре 3 године на Брнику, буквално бацио пасош Азијаткињи испред мене), а има више од 20 година како ми је Афрофранцуз колутао очима и вртео главом као рингишпилом кад сам му рекао да не говорим француски (пошто он није говорио енглески, пустио ме, мрзело га да ме води, ваљда, код преводиоца).

У конкретном случају је, међутим, привођење човека због вербалног деликта приличан скандал. "Вређање службеног лица" не би смело широко да се тумачи.
 
Verujem da je bilo drndanja, jer je naša granična policija apsolutno nešto najgore što je šetalo ovom planetom.
Pak, ne verujem da je zbog rasizma, već je reč o problematičnim papirima.

Što se tiče drugih graničnih službi: Nemci su ljubazni, ali vidno smoreni kad rade svoj posao (carinici su me, pak, jednom proveravali do gole kože). Mađari su slični našima. Poljaci te gledaju kao da si kriminalac, češljaju svaku stranu pasoša. Englezi su vrlo temeljni u proveri, ali krajnje ljubazni, kao i Irci. Kiparski Grci: ekspeditivni i uglavnom proveravaju smeštaj. Grčki Grci: Boli ih uvo ko im ulazi, samo da je turista.

Pak, dugo ću pamtiti iskustvo iz Hong Konga: pošto je u to vreme (pre 8 godina) bila velika navala na aerodrom, imali su par dežurnih, koji bi slali ljude za prvi slobodan desk (pošto nisu imali šaltere). Pošto sam bio u grupi sa Nemcima i Austrijancima, njih su brzo pustili. Kad su videli srpski pasoš, malo se momak zbunio, pa je zvao supervizora i uzeo spisak zemalja da proveri situaciju sa vizama (sa biometrijskim pasošem su nam isti uslovi kao za EU). Zbunilo ga je što je srpski pasoš izdat na Kosovu imao drugačiji tretman. Pitao me je: "Visa?". Ja: "No visa" (jako sam pametan). Pogledao je nešto, ubacio mi slip i pustio me.
 
Poslednja izmena:
Изгледа су службенице Ер Србије училе школу у Хонгконгу... Кад сам ишао за Кину (близу Хонгконга), њих две ме питале "Немате визу?", ја реко "Немам" и оне рекле ОК. Шта им то значи, је л` нека психолошка стратегија, Бог ће га знати, углавном, њихов колега из Аерофлота у Москви видео српски пасош и само рекао "А, ОК", није ни гледао.

Чудна су та (пара)полицијска посла.
 
U Moskvi su mi uzeli pasoš, pitali gde idem i dali slip na 90 dana, iako zvanično naši državljani smeju 30 dana u kontinuitetu da borave u Rusiji.
 
Pocetkom godine kad sam se vracao kuci, na Tesli, sluzbenica Turkish Airlines-a kad je videla da putujem za Austarliju, istog sekunda me poslala na proveru vize. Kaze "Morate do naseg saltera da vam provere vizu" Ja vec polu smoren polu besan od cekanja u redu i nedostatka distanciranja u istom (navalili svi ko da ce avion da ode bez njih), otisao do saltera, i liku koji tamo radi rekoh "Jel ste vi taj koji proverava vize za AU?" On sav zbunjen, kaze, "Izgleda da jesam". Otvorio pasos i gleda (viza je elektronska), nema sta da se vidi, posle 10sec kaze "Sve u redu".....mislim se, bes mi sve ako si ti bilo sta proverio.....Nazad do iste sluzbenice "Izvolite kartu, srecan put"
 
Pak, ne verujem da je zbog rasizma, već je reč o problematičnim papirima.
Ne znam da li si pročitao tekst u Danasu?

Problem je bilo izdvajanje iz reda osoba tamne boje kože, pre provere bilo kakvih papira (a pre provere, zar ne, papiri i ne mogu biti problematični, ne znamo još kakvi su). Profilisanje samo bo boji kože JESTE rasizam, u svakom shvatanju te reči.

Predmetne gospođice mogu da se ljute, ali to im je što im je. Posledična buka i maltretman za kojim su posegle neće izmeniti tu činjenicu i samo im je na dalju sramotu.
 
Не бих да браним уважене другарице - мада сам наклоњенији женама него мушкарцима у униформи, признајем, и то без реалног разлога и без искуства, него у основи естетски - али, рекло би се да су селектовали одређену групу људи чији улазак у земљу им је, на основу виђеног узорка био споран, а у овом случају је то било најпрактичније по физичком изгледу (јбг, по тамнијем тену). Није нужно да су расисткиње - мада вероватно бар помало јесу, као и већина становништва - него Курди нпр. не личе много на Скандинавце, па кад је нешто спорно са курдском групом, не бавиш се Норвежанином. Са пандурске тачке гледишта, ово је вероватно оправдана методологија (али било је и клечање на врату ухапшеног, па је компромитовано, а то се углавном деси због бахатости-распиштољености).
 
Poslednja izmena:
а у овом случају је то било најпрактичније по физичком изгледу (

Kao što rekoh, profilisanje po boji kože je čist rasizam, a kao takvo i eksplicitno zabranjeno. Da li su one rasistkinje ne znam, jer dotične dame ne poznajem, ali taj njihov čin jeste rasistički i mogu koliko hoće da se ljute, a bolje bi bilo da izvuku pouke i takve stvari više ne rade.

Za državu bi bilo bolje da im pomogne da izvuku pouke, nego što proganja glasnika...

PS: dvoje od izdvojenih putnika došli su biznis klasom, toliko o teoriji da je to bila "grupa"... :)
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: h2o
није наведено из које су државе. можда су дошли и из неке "сумњивије" државе, па су зато одведени на страну. после су то људи пуштени, али су вероватно морали да прођу детаљнију контролу, ништа чудно и ништа страшно. поента је да се не зна цела прича, и да је неки тотално рендом лик написао јако површан текст. а и Данас, говнари к'о говнари (к'о и Информер), једва су чекали нешто тако
 
Kao što rekoh, profilisanje po boji kože je čist rasizam, a kao takvo i eksplicitno zabranjeno. Da li su one rasistkinje ne znam, jer dotične dame ne poznajem, ali taj njihov čin jeste rasistički i mogu koliko hoće da se ljute, a bolje bi bilo da izvuku pouke i takve stvari više ne rade.

Za državu bi bilo bolje da im pomogne da izvuku pouke, nego što proganja glasnika...

PS: dvoje od izdvojenih putnika došli su biznis klasom, toliko o teoriji da je to bila "grupa"... :)
Govorite napamet, lepite etikete tipicne za umisljeni politically correct sloj ljudi. Nemate punu i objektivnu informaciju i najlakse je zalepiti rasisticku sljagu. To najlakse uspeva. A Medenica je dobio ono sto je zasluzio. Lepo su mu objasnile, ali njemu nije dosta. Sledeci korak naravno Danas i kukumavka…
 
O ovome se vec kratko diskutovalo decembra prosle godine. Sto se mojih iskustava tice, leteo sam kroz BEG 7 puta u proteklih godinu dana i imam samo najgore da dodam u vezi aerodromskih radnika. Od granicnika do onih sto skeniraju torbe pred gejtom, prvi do poslednjeg potpuno neprofesionalni i nezainteresovani. Moglo bi se reci, dosta vulgarno, da ih apsolutno boli ona stvar za bilo kakav red ili iskustvo putnika. Ova iskustva ne delim samo ja vec i prijatelji i partneri (i strani i domaci) sa kojima sam razgovarao na tu temu.

Pre nego sto neko proba da doda, ne ocekujem od njih da me pomaze i pitaju kako se osecam, niti da ih bude istinski briga za mene. Vec da ako vec ne zele da probaju da ti pozitivno uticu na iskustvo, da barem ostanu koliko je moguce neutralni. Ali je i to maltene svaki put bilo previse za ocekivati. A sto se tice zapadnih aerodroma, najvise iskustava imam sa LHR i ARN kroz koje letim dosta cesce nego kroz BEG i za koje tacno znam kom nivou kvaliteta (bilo to osoblja, organizacije ili cistoce) mogu da se nadam svaki put.
 
Govorite napamet, lepite etikete tipicne za umisljeni politically correct sloj ljudi.

Uvredama i bukom nije moguće promeniti stvar. Ako nekoga izvedeš iz reda samo na osnovu boje kože, dakle pre nego su dokumenti uopšte mogli biti sumnjivi i pre nego se UOPŠTE zna iz koje je države izvedeni, radi se o profilisanju na osnovu boje kože. Tačka.

Izvolite proveriti da li je to dozvoljeno, pre nego uputite sledeću uvredu.
 
можда су дошли и из неке "сумњивије" државе, па су зато одведени на страну.

Kako službeno lice zna iz koje je neko države, pre nego je došao na red i pokazao svoja dokumenta? Mogao je da bude i čistokrvni šumadinac!*

Jedino što je te ljude izdvajalo u redu ISPRED pasoške kontrole bila je boja kože. Nema možda, nema ništa nejasno. Prosto treba da prihvatimo da se to ne radi. Tačka.

Što se mene tiče, pametnome dosta. Završavam na ovu temu.

* - da ne misliš kako pametujem na slepo, evo jedan primer: šef recepcije najboljeg hotela u Kampali npr je čistokrvni šumadinac, crne boje kože (po ocu i po sopstvenom osećanju Srbin, sa SRB pasošem). Zaslužuje da ga neko izvodi iz reda na osnovu svoje zatucanosti o boji kože? Ne zaslužuje i tačka, a osim što ne zaslužuje to je i zabranjeno. Opet tačka. :)
 
Ne bih komentarisao ponašanje policije na aerodromu, tj. njihov način ophođenja i komunikacije. Mislim da je isti odraz opšte kulture stanovništva, tako da ne vidim tu neke preterane razlike.

Ono što svakako treba imati na umu:
- na aerodromu postoji nekoliko vrsta šaltera: za državljane Srbije, za državljane kojima ne treba viza, za ostale. Zašto se ova osoba nalazila na istom šalteru kao i ovi stranci? Da li to znači da su ovi stranci stali u pogrešan red, ili je ova osoba stala u pogrešan red?! Ko god da je pogrešio, granična policija može da izbaci tu osobu iz reda (njihovo diskreciono pravo).
- to što je neko stigao do šaltera pasoške kontrole ne znači da ima pravo ulaska u zemlju (osim ako nije državljanin Srbije). Diskreciono pravo je da se odbije ulazak u zemlju (ovo je inače pravilo u svim zemljama sveta). Postoji nešto što se zove Zakon o strancima, i gde je tačno definisano koje uslove stranac treba da ispuni - pogledajte član 15 zakona
 
Malo sličica sa aerodroma,radi se ozbiljno.
Staze za pešake i mostić koji će voditi na parking

Centralni deo skoro gotov

Još malo mostića

I zadnje parče starog parkinga je otišlo u istoriju

Tu će ponovo biti parking kada se sve završi i spojiće se sa ovim novim skoro puštenim parkingom.
 
Ne znam da li si pročitao tekst u Danasu?

Problem je bilo izdvajanje iz reda osoba tamne boje kože, pre provere bilo kakvih papira (a pre provere, zar ne, papiri i ne mogu biti problematični, ne znamo još kakvi su). Profilisanje samo bo boji kože JESTE rasizam, u svakom shvatanju te reči.

Predmetne gospođice mogu da se ljute, ali to im je što im je. Posledična buka i maltretman za kojim su posegle neće izmeniti tu činjenicu i samo im je na dalju sramotu.
У време када милиони илегалних миграната хрле ка Европи и Србији у последњих 10 година било би неозбиљно да их нису издвојили.
 
Текст у Данасу је као и многи други који се у оследње време објављују у разним новинама, "васпитачки", написан је тимом људи који треба да покаже на неке проблеме у друштву. Текст је вештачки, претенциозан и вређа интелигенцију. У разним новинама развијају се ране теме, понеакд може и да буде користан, али обично више служи да се аудиторија сложи са њим него да га прочитају они којима је намењен.
 
Tikvice ovaj Centralni deo lepo napreduje ali ima još dosta posla. Treba da se spoji sa starim Terminalom 2, na desnoj strani slike. Platforma gde su bila vozila i glavni ulaz u T2 biće nazidana:

T2jun2022.JPG


Inače radi se već neko vreme na renoviranju starih A gejtova, od A5 to A10. Taj hodnik je zatvoren kad su otvorili nove C gejtove. Vidi se da su skinuli stare staklene panele i vide se mašine koje kopaju zemlju za proširenje tog dela hodnika. Ovo su gejtovi A7, A6 i A5:

A5doA7.JPG
 
@peper.mint hvala na ispravci,nisam odavno išao peške da slikam sa te strane pošto mora puno da se kruži.Od kada je ovaj haos na prilazu uglavnom jedva priđem ostavim/pokupim goste firme i bežim.Čak sam naučio strance da izađu sami ka drop off zoni da bi što manje čekao gužvu.
 
Nekoliko nasumičnih fotografija koje sam uhvatio juče. Bio sam poslom do aerodroma pa nisam stigao više da fotkam.

Novi hodnik C gejtova
IMG_20220630_084850.jpg


Pogled na parking i novi centralni deo

IMG_20220630_091414.jpg

IMG_20220630_085551.jpg


Sa B sletališta. Vidi se stara i nova kula i A gejtovi od kojih je ostao samo kostur.

IMG_20220630_094416.jpg
 
Koliko sam shvatio, ne dovodi se u pitanje vlasnistvo aviona. Trebalo bi da je sve u redu sa time i da je Conviasa platila avion Mahanu. Valjda je problem posada od 19 clanova na avionu kome treba petoclana posada i to sto je 8 njih iz Irana. Jedan valjda ima konekcije sa nekom teroristickom organizacijom.

U Beograd je najverovatnije sleteo samo zbog dopune goriva, isto kao sto je i Conviasa sletala ranije.
 
Koliko sam shvatio, ne dovodi se u pitanje vlasnistvo aviona. Trebalo bi da je sve u redu sa time i da je Conviasa platila avion Mahanu. Valjda je problem posada od 19 clanova na avionu kome treba petoclana posada i to sto je 8 njih iz Irana. Jedan valjda ima konekcije sa nekom teroristickom organizacijom.

U Beograd je najverovatnije sleteo samo zbog dopune goriva, isto kao sto je i Conviasa sletala ranije.

Ipak se dovodi posto je legalan vlasnik aviona Iranski Qeshm Fars Air, ciji je CEO bio na letu zajedno sa velikim brojem poslovnih ID-ova raznih Venezeulanskih i Iranskih kompanija. Ta aviokompanija se takodje tereti da krijumcari oruzja po celom svetu. Vrlo vrlo zanimljiva prica :)
 
Vrh