Šta je novo?

Aerodrom Nikola Tesla - (Avijacija)

Od 1.3. Turkish Airlines sa A330-200 na letovima za Beograd.
 
не верујем. они углавном продају комплетан пакет арнажман у оквиру својих летова. али ће сваккао бити јака година, за сада три широкотрупца на редовним линијама.

иначе, Иран Ер је померио почетак летова за крај месеца. занимљиво је да ПР иранског ДЦВ-а спомиње и Ер Србију, али Ер Србија још увек не спомиње Техеран
 
Jedno pitanje, delimični je off, ali i nije sasvim:
Na TripAdvisor-u mi je nekoliko Indusa slalo privatne poruke da me pitaju za savet.
Naime, kruži informacija da neke državljane Indije naša granična policija bez reči ne pušta u zemlju, iako su im ukinute vize za turistički boravak, i iako bi, kako sami kažu, imali dovoljno novca i sva druga dokumenata koja se obično traže (osiguranje, rezervacija hotela,...). Čak su tražili da razgovaraju sa šefom smene, ali bi ih i ovaj samo vratio na gejt i poručio da se vrate odakle su došli. Jedino što sam razumeo je da generalno očajno znaju engleski, a onima koji tek dolaze sam rekao da kontaktiraju naš konzulat u Nju Delhiju, odštampaju dokaz da su ukinute vize (za neverovatan slučaj da neko od graničnih policajaca nema podatak da su vize ukinute) i pribave sva dokumenta. Navodno, sličan problem imaju i Iranci, kojima su vize isto ukinute prošle godine.
Zna li neko nešto o tome?
 
Dzoni ,
na graničnom prelazu zna se i kako se sa mišovima postupa ....a kamoli sa ljudima :p
sve zavisi od
zakona, pod zakonskih akata, sporazuma, instrukcija .... i gomilu dr. ...
a njihova vidljivost je ograničena..... te odgovor ne ocekuj jer pipavo je to...
a budi siguran : ko treba da zna, taj zna
i siguran sam da se radi ispravno
:sesir:
 
Ma da. Ko zna šta je tu po sredi.
Pošto mi je ovaj momak koji mi se zadnji javio zaista delovao ok i pošteno, rekao sam mu ono što bih svakome rekao: pripremi sva dokumenta, rezervaciju, osiguranje, povratnu kartu, dokaz da imaš novca i nadaj se najboljem.
 
mozda bi pomoglo o da si ga lično dočekao uz predhodnu najavu na G.P. da ga ti čekaš (to mu dodje kao neka pomocna garancija)
sve je to vrlo šareno... a bitne su nijanse...

evo nešto drugo ali imteresanto i vrlo prijatno za nas naročito kad putujete sa medjunarodnog aerodroma :)
 
Apolon sa SSC-a je izneo raspored letova Turkisha za mart-skoro ceo mesec će ići double daily A330, ali od 24.marta ide i ujutru i uveče A321..izgleda da taj prelazak na širokotrupca nije za stalno.
 
I opet, po ko zna koji put, prvi utisak o Beogradu kada se sleti na aerodrom je poražavajući.

Znate li da ima samo jedna menjačnica u holu za dolaske, i na njoj piše "Otvara se posle ponoći", naravno samo na srpskom, jer ko još očekuje strance na aerodromu. Otkucala je ponoć, lepa gospođa sedi unutra, broji pare. Tap tap po prozoru, jer me očigledno nije videla da stojim ispred nje... greška. Zamalo mi glavu nije otkinula, lepa gospođa. Ju, gde se usuđujem da je ometam, oni su zaista mislili da se njihov biznis otvara posle ponoći. 15 minuta posle ponoći, čisto da budu sigurni da je ponoć zaista i prošla. Nekulturni debili.

Odmah pored, onaj lepi dečko što predaje vaučere za taksi, ni ne vidi se od bar 3 policajca, koji su pult potpuno okružili, smeju se previše glasno i generalno smetaju, pri čemu verovatno ni ne rade svoj posao. A lepi dečko što predaje vaučere za taksi, meni njega bre žao. Iskreno. Izgleda da mu je poslodavac dao neku polomljenu stolicu. On već godinama ne sedi u toj stolici, već leži, jadan. Ozbiljno, da mi je znati kako se stranci uopšte snalaze na tom aerodromu?

Elem, ne pišem ovo da bih se osećao bolje, svi mi znamo kakav javašluk vlada dole. Nego, eto, možda neki Francuz pročita ovo i konačno dovede taj aerodrom na neki zapadni nivo.
 
Bolje ovako da menjačnica na aerodromu i taxisti nikoga ne pljačkaju.... Zato ima Boss odelo povoljno da se kupi :)

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=507889#p507889:3pgcf0m7 je napisao(la):
DzonTravolta » 12 Јан 2018, 15:51[/url]":3pgcf0m7]Jedno pitanje, delimični je off, ali i nije sasvim:
Na TripAdvisor-u mi je nekoliko Indusa slalo privatne poruke da me pitaju za savet.
Naime, kruži informacija da neke državljane Indije naša granična policija bez reči ne pušta u zemlju, iako su im ukinute vize za turistički boravak, i iako bi, kako sami kažu, imali dovoljno novca i sva druga dokumenata koja se obično traže (osiguranje, rezervacija hotela,...). Čak su tražili da razgovaraju sa šefom smene, ali bi ih i ovaj samo vratio na gejt i poručio da se vrate odakle su došli. Jedino što sam razumeo je da generalno očajno znaju engleski, a onima koji tek dolaze sam rekao da kontaktiraju naš konzulat u Nju Delhiju, odštampaju dokaz da su ukinute vize (za neverovatan slučaj da neko od graničnih policajaca nema podatak da su vize ukinute) i pribave sva dokumenta. Navodno, sličan problem imaju i Iranci, kojima su vize isto ukinute prošle godine.
Zna li neko nešto o tome?

не знам за то да их враћају (а сигурно су обавештени о визама), али гранична полиција има дискреционо право да не одобри страном држављанину улазак у земљу. и то било где у свету, не само код нас
 
To sam mu i ja rekao. Problem je što se sada na temama na TripAdvisor-u povela diskusija među Irancima i Indusima kako je dolazak u Srbiju čisto bacanje para, jer ih cit. "sve vraćaju bez ikakvog razloga".
Zapravo, kako objasniti ljudima da se na loš engleski i manjak dokumentacije o tome da ćeš se vratiti u zemlju porekla bilo kom graničnom policajcu u glavi pali crvena lampica.
 
Problem je što je nakon ukidanja viza veliki broj njih preko Srbije išao na zapad i tražio azil. Takođe imaju foru da slete na BEG, ne izađu, nego se odmah ukrcaju na recimo avion za Frankfurt, a imaju odvojene avio karte. Koriste što se mešaju dolazni i odlazni putnici. Tako je u Nemačku veći broj njih dospeo pa smo dobili packe od Nemaca. Ovo su informacije od radnika policije na aerodromu.
 
када смо већ на тој теми, раније док са радио на претходном послу, требао је да дође дечко из Нигерије да студира. дошао је са туристичком визом, одрадио пријемни и све то, и таман да се упише, морао је да се врати назад у Нигерију, јер смо му одбили боравак, јер није могао да да гаранције да ће се по завршетку студија вратити у Нигерију, а не из Србије отићи у трећу земљу. а знам још доста примера из Индије и сличних земаља чији су грађани одбијани за визе за Србију из сличних разлога
 
Srbija je sada predstraža Šengena i mnogo toga se dešava na aerodromu (u smislu ulaznih procedura) što običan svet uopšte i ne registruje. Kontrole na samom izlasku iz aviona su samo deo te priče.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=508035#p508035:2fzdsnjk je napisao(la):
Vox91 » 13 Jan 2018 01:21 am[/url]":2fzdsnjk]Apolon sa SSC-a je izneo raspored letova Turkisha za mart-skoro ceo mesec će ići double daily A330, ali od 24.marta ide i ujutru i uveče A321..izgleda da taj prelazak na širokotrupca nije za stalno.

Nigde na Balkanu TK ne leti svakodnevno sa širokotrupcem pa neće ni u Beograd. Sasvim je dovoljno to što će slati širokotrupca svaki put kada potražnja premaši kapacitet A321 - a to će se često dešavati.
 
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lzj-sQ5U8V4[/youtube]
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=508280#p508280:2sq932r3 je napisao(la):
Simba » 14 Jan 2018, 01:48[/url]":2sq932r3]Problem je što je nakon ukidanja viza veliki broj njih preko Srbije išao na zapad i tražio azil. Takođe imaju foru da slete na BEG, ne izađu, nego se odmah ukrcaju na recimo avion za Frankfurt, a imaju odvojene avio karte. Koriste što se mešaju dolazni i odlazni putnici. Tako je u Nemačku veći broj njih dospeo pa smo dobili packe od Nemaca. Ovo su informacije od radnika policije na aerodromu.
Evo da dopunim ovaj tekst šta rade kad slete u Bgd, u početku kad su im ukinute vize su regularno ulazili u Srbiju, za tri-četiri dana su se vraćali nazad za Istanbul ali to im je bila fora za graničnu policiju, naime na izlazu iz zemlje pokazuju IRANSKI pasoš i kartu za Istanbul, granični policajac ga pušta da uđe u tranzit jel logično što da mu brani da se vrati odakle je došao... Kad uđu u tranzit taj svoj IRANSKI pasoš stavlja u džep a vadi drugi falš pasoš neke evropske zemlje (bilo je raznih pasoša) i avio kartu za recimo Rim, Beč, Cirih i sl. i putuje kao "evropejac". E onda ga ta Evropa vraća nazad za Bgd jer mu otkriju falš pasoš i što reče @Simba udaraju packe Srbiji kako ne radimo dobro graničnu kontrolu.. Eto to su radili dok ih granična policija nije provalila, onda se zbog te najezde pristupilo njihovom vraćanju bez obzira što im ne treba viza.... većina je zloupotrebljavala taj dolazak u Srbiju. E sad jel znate zašto su Irancima ukinute vize ? Ja znam odgovor ali da vidim dali još neko zna ?
 
Za Irance mi je jasno: neko sa Zapada bi ih rado video ovde, jelte.
Ono što me čudi je ovaj detalj za Induse. Koliko mi je poznato, oni ne traže azil po Evropi (ili grešim?).
 
Mislim da Singapur ima jednu od najliberalnijih viznih politika na svetu (od razvijenih zemalja). Pogledajte mapu... gle čuda, na toj mapi se ne nalaze ni Iran, ni Indija, ni Kina. https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_policy_of_Singapore

Indija inače ima 1,3 milijarde stanovnika, uglavnom vrlo siromašnih. Evo u koje zemlje mogu putovati bez vize: https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requ ... n_citizens Nema baš puno zemalja.

Gde Iranci mogu putovati bez vize? Srbija i Turska, i još nekoliko zemalja https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_requ ... n_citizens Iranaca ima 80 miliona.

Da li mislite da neko neće iskoristiti ludost našeg režima koji im je ukinuo vize? Svi ostali glupi, a mi jedini pametni.

Inače je pravo svake države da uskrati ulazak u zemlju stranom državljaninu, pa tako i naše. Da li znate da američka viza ne garantuje ulazak u SAD? Ona vam samo omogućava da dođete do graničnog policajca koji će vam odobriti (ili ne) ulazak u zemlju.
 
Niko da prokomentariše ograničenje na 1 milion putnika, "umetnutu" pistu, izjavu predsednika svih građana Srbije: "Niš je uzeo putnike ANT ali smo ih pustili"....Šćurić već napisao kolumnu a ovde muk...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=507350#p507350:1eiyhz5v je napisao(la):
vlasta » 10 Јан 2018 09:11 pm[/url]":1eiyhz5v]Nisam pratio do sada ovu temu, pa ako je već bilo izvinite.
Naime u poslednje vreme, tj. par poslednjih meseca, imamo česta poletanja koja idu preko Zemuna.

Jel ovo nešto privremeno, nadam se?
@Власто, да покушам да ти одговорим.

Негде од средине октобра прошле 2017. године је почело са редовним узлетањем авиона са „Николе Тесле“ и то тако што одмах још док узлећу скрећу лево и прелећу Бежанијску косу (углавном „преко“ новог Бежанијског гробља 1), Земун, ... Пошто станујем на Бежанијској коси по неки пут прелете буквално изнад моје зграде, а ја станујем неких 300 метара пре гробља, лепо видим са терасе авионе при узлетању и која је авио компанија у питању. Наравно не узлећу сви авиони овом путањом већ иду и стандардним правцима, право према Авали или одмах код узлетања крећу десно према Обреновцу.

Из ког разлога сад иду и овом „левом“ узлетном путањом не знам, прошле године су два дана узлетали истом овом путањом, али је тада био изузетно јак ветар и то је био разлог. Сад узлећу овом „левом“ путањом и кад је јако лепо време. Можда им је сад, за авионе који лете према северу и западу, одобрена ова путања по такозваној СИД – стандардна инструментална процедура одлета (SID Standard Instrumental Departure) за узлетање и прелетање авиона на аеродрому.

Ово је путања кад авиони имају „леву“ путању узлетања, уцртао сам на ортофото снимку, а коју сам исекао са „летачког радара24“. Јуче сам баш сликао код нових војних зграда овде на Бежанијској коси, кад авион једне ниско буџетске компаније узлеће по овој траси.
Те слике сам баш и поставио на теми о тим војним зградама.
Pogledajte prilog 4Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 1

Пошто сам и члан једног форума за аутомобилизам (Гаража) и тамо има тема „Ваздухопловство“, баш сам почетком новембра поставио питање о томе једном од чланова који је контролор лета, али ми није одговорио. Делимично ми је одговорио исто члан ("зузазу") тог форума, један бивши пилот ЈАТ-а и то један од искуснијих пилота, а сад пилот ваљда Туркиш Ервејза, где „мисли да овај правац није стандардни јер не постоји СИД који туда иде и да није у питању ветар, јер могу да иду до-око Авале па на лево према северу“ ! Како он каже „Београд је под одређеним условима и у оквиру одређених координата условно забрањена зона лета“. Та забрањена зона лета је уствари строги центар града „нофлaj“ (NOFLY) зона.

Ко жели може да погледа, овде су долазне и одлазне карте (пдф формат) за аеродром „Никола Тесла“, и оне се стално допуњавају http://vau.aero/navdb/chart/LYBE.pdf

Лично ипак мислим да ће ово бити и постати, ако већ није, стандардна узлетна путања, пошто већ ето пар месеци пилоти авиона стално, ујутро, преподне, поподне, увече, овуда „шоферирају“. :D

Надам се да сам колико толико помогао.
 
'Umetnutu pistu' sam označio na slici crvenim pravougaonikom.



Izgradnja i opremanje takve piste će koštati dosta, a imaće dosta ograničenja pri upotrebi, tako da mislim da je mnogo pametnije onda graditi odmah pravu dugu pistu koja će koštati više samo za cenu eksproprijacije zemljišta ali zato nebi imala nikakvih ograničenja pri upotrebi.
 
Vrh