Šta je novo?

Aerodrom Nikola Tesla - (Avijacija)

А волимо ми да будемо већи католици од папе, не бих се изненадио да то уведемо "као сигнал да нам је стратешки циљ чланство у ЕУ".

Иначе се слажем у потпуности, док нас у ЕУ не пусте на е-капије, добродошли на ЕУ шалтер.

Sa našim pasošem je moguće ući u Nemačku na e-gates ukoliko posedujete trajnu boravišnu. Čak se i sučelje na ekranu prebaci na srpski jezik.

A tu je i odgovor na pitanje dal mora na šalter koji se nalazi posle eGate-a na odlascima:

1735133069907.png

Zašto mora pečat za odlaske za građane Srbije? Možda je glupo pitanje, ali ne kapiram koja je svrha.

Mislim da se ovo više misli na one aerodrome gde je potreban izlazni pečat sa destinacije odakle dolaze putnici. Ali možda grešim ili tražim opravdanje za nešto što je zaista neverovatno.

Nema potrebe za tim. EU državljani ne dobijaju izlazne pečate kada izlaze iz EU, Englezi uopšte nemaju izlaznu graničnu kontrolu, ali zato u Srbiji zbog nekog zastarelog zakona državljani Srbije pri izlasku iz Srbije moraju da dobiju izlazni pečat..... Wtf momenat prve klase.

A tu je i odgovor na pitanje dal mora na šalter koji se nalazi posle eGate-a na odlascima:

Pogledajte prilog 224286

Ovo je u rangu početaka eUprave kod nas: registruješ se preko sajta, pa ideš u Poštu po password. Mislim da nam uvođenjem ETIAS-a više neće biti potrebni pečati u EU, tako da će jedino ovi naši da nam udaraju pečate izgleda.

U tekstu se pominje da se sprema hangar za novu letelicu Vlade Srbije. Da li neko zna nesto vise?

Jasno nam je da postoji zakon, ali i dalje ostaje pitanje koja je svrha? Naročito ako se uzme u obzir da se prilikom prelaska granice sa ličnom kartom izdaje potvrda o izlasku iz zemlje samo ukoliko gradjani to zahtevaju.

Sa našim pasošem je moguće ući u Nemačku na e-gates ukoliko posedujete trajnu boravišnu. Čak se i sučelje na ekranu prebaci na srpski jezik.

Sam pasoš nije problem, već administracija i birokratija na EU strani. Ja sam godinama ulazio u Izrael preko njihovih eGate-ova, dok jednog trenutka nisu oni to ukinuli. Paradoksalno je da EU zahteva da uskladimo pasoše sa njihovim biometrijskim standardima, a onda ulaziš tamo kao sa starim plavim pasošem.

To je sitna stvar, a koja bi približila EU običnom stanovništvu, isto kao vizna liberalizacija. Mogu da izmisle neki naziv za naš večite kandidate, pa da tamo dodaju EU, EEC, CH + "candiate countries" i da idemo na iste gejtove. Puno priče oko EU integracija, ali ni jedni ni drugi ne rade puno oko toga...

Sam pasoš nije problem, već administracija i birokratija na EU strani. Ja sam godinama ulazio u Izrael preko njihovih eGate-ova, dok jednog trenutka nisu oni to ukinuli. Paradoksalno je da EU zahteva da uskladimo pasoše sa njihovim biometrijskim standardima, a onda ulaziš tamo kao sa starim plavim pasošem.

To je sitna stvar, a koja bi približila EU običnom stanovništvu, isto kao vizna liberalizacija. Mogu da izmisle neki naziv za naš večite kandidate, pa da tamo dodaju EU, EEC, CH + "candiate countries" i da idemo na iste gejtove. Puno priče oko EU integracija, ali ni jedni ni drugi ne rade puno oko toga...
I Turska je zemlja kandidat, tako da nema šanse za tako nešto.

Вечни кандидат. А ми ево, тим стопама такође.
Али није истина да ни једни ни други не раде ништа.
Ми: скинули војску са граница, направили пасоше по њиховом стандарду, укинули царине, вештачки и против нашег интереса држимо курс динара стабилним, потписали све споразуме који нам стављају омчу око врата са екологијом и обновљивим изворима, предали све хашке бегунце. Напунили земљу избеглицама, постали бафер зона. Продали све значајне банке одрекли се се де јуре Космета.
За узврат, стали на бели Шенген како би лакше наша радна снага одлазила тамо. Мислим да су скинули царине, што је и тако очевидно и тако је све што се производи у њиховим рукама и њихове су фабрике једино што не морају толико да плаћају људе и немају еколошке притиске. И то је то. Нисам ништа заборавио?

Zašto mora pečat za odlaske za građane Srbije? Možda je glupo pitanje, ali ne kapiram koja je svrha.

Čisto da prenesem jednu anekdotu, neko vreme nisam više državljanin Srbije, imam EU dokumente. Pre par meseci sam odlučio da odem u BG samo sa ličnom kartom. Kontrola milina, nema šta da prevrtaju ozbiljno pasoš, gledaju tamo vamo (a to su radili kada sam imao Srb pasoš) nešto pitaju itd, samo uzmu ličnu i bace pogled i ćao.

Mali haos je nastao kada sam morao da se prijavim u stanici policije u Vrčinu, policajac je tražio pečat, kako sam mogao sa ličnom da uđem, kako bez pečata ne možeš da dokažeš kada si ušao u zemlju itd. Onda je telefonirao sa centralom itd. Na kraju se sve ipak rešilo a i lepo smo popričali da sam prvi lik koji je kod njega došao samo sa ličnom kartom a ni on sam nije znao za to da može da se ulazi tako. Čisto da ne bude zabune, policajac je bio svo vreme veoma ljubazan i prijatan ali eto zbunjen sa novonastalom situacijom.

Očigledno da pečat i dalje ima veliku ulogu u svakodnevnici ;)

Вечни кандидат. А ми ево, тим стопама такође.
Али није истина да ни једни ни други не раде ништа.
Ми: скинули војску са граница, направили пасоше по њиховом стандарду, укинули царине, вештачки и против нашег интереса држимо курс динара стабилним, потписали све споразуме који нам стављају омчу око врата са екологијом и обновљивим изворима, предали све хашке бегунце. Напунили земљу избеглицама, постали бафер зона. Продали све значајне банке одрекли се се де јуре Космета.
За узврат, стали на бели Шенген како би лакше наша радна снага одлазила тамо. Мислим да су скинули царине, што је и тако очевидно и тако је све што се производи у њиховим рукама и њихове су фабрике једино што не морају толико да плаћају људе и немају еколошке притиске. И то је то. Нисам ништа заборавио?

Napravili pasoše po njihovom standardu: sramotno da su oni morali da nam kažu da treba da kontrolišemo ko izlazi i ulazi u zemlju, i da nam oni kažu da pasoši treba da budu bezbedni. prethodne pasoše je bilo prilično lako falsifikovati - eeee, zalepljena slika u pasošu, i tekst otkucan nalik pisaćom mašinom, bez mogućnosti brzog očitavanja...

ukinuli carine: obostrano. naša roba može da se izvozi u Evropsku uniju bescarinski, što nam otvara tržišta i novu proizvodnju

omča oko vrata sa ekologijom: mi smo jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi, vazduh i sami znamo kakav je. kanalizacija se direktno izliva u reke bez obrade. reciklaža na nivou Afrike. bez sanitarnih deponija, odlaže se otpad divlje... može se ići u nedogled. rezultat: Srbi imaju jedan od najnižih životnih vekova u Evropi

prodali sve značajne banke: vlast Srbije (SPS i Radikali) izazvala najveću zabeleženu hiperinflaciju u Evropi od 2. svetskog rata. potpuno obezvredilo sve što su banke imale. Vlast izazvala krah velikih banaka u Srbiji.

Slažem se da bi EU mogla da se pozabavi sa ovim, jedna efektna stvar. Nisam siguran za ovaj deo "približila EU običnom stanovništvu". Ako razgovaraš sa ljudima, shvatićeš da mnogi uzimaju stvari kao date - i viznu liberalizaciju doživljavaju kao nešto normalno, što se podrazumeva, u fazonu "ko su oni da nam kažu da li smemo da putujemo ili ne"

Za razliku od nas (kandidata, i ostalih), građani EU imaju slobodu kretanja u okviru EU, koja im je zagarantovana. Mogu da idu (bez pitanja) u bilo koju zemlju članicu, to je osnovno pravo EU.

Mi, ostali, smo gosti u EU. Moraš da dokažeš koja je tvoja svrha dolaska u EU, da li imaš povratnu kartu, da li imaš novac da platiš put, isl. I imaš ograničenje od 90 dana.

Tako da nije isto proći kontrolu na granici (i eventualni razgovor sa službenikom) i proći samo očitavanje pasoša.

Video sam na aerodromima da neke zemlje van EU stavljaju na e-gates (npr. SAD, Kanada, Izrael, Engleska, Australija, isl) - verovatno imaju manje "problematičnih" situacija i bolju razmenu podataka.

Slažem se da bi EU mogla da se pozabavi sa ovim, jedna efektna stvar. Nisam siguran za ovaj deo "približila EU običnom stanovništvu". Ako razgovaraš sa ljudima, shvatićeš da mnogi uzimaju stvari kao date - i viznu liberalizaciju doživljavaju kao nešto normalno, što se podrazumeva, u fazonu "ko su oni da nam kažu da li smemo da putujemo ili ne"

Za razliku od nas (kandidata, i ostalih), građani EU imaju slobodu kretanja u okviru EU, koja im je zagarantovana. Mogu da idu (bez pitanja) u bilo koju zemlju članicu, to je osnovno pravo EU.

Mi, ostali, smo gosti u EU. Moraš da dokažeš koja je tvoja svrha dolaska u EU, da li imaš povratnu kartu, da li imaš novac da platiš put, isl. I imaš ograničenje od 90 dana.

Tako da nije isto proći kontrolu na granici (i eventualni razgovor sa službenikom) i proći samo očitavanje pasoša.

Video sam na aerodromima da neke zemlje van EU stavljaju na e-gates (npr. SAD, Kanada, Izrael, Engleska, Australija, isl) - verovatno imaju manje "problematičnih" situacija i bolju razmenu podataka.

Sve što si napisao ima smisla kao birokratsko opravdanje, ali poslednji pasus koji si napisao obesmišljava sve prethodne pasuse tvog posta :)

Napravili pasoše po njihovom standardu: sramotno da su oni morali da nam kažu da treba da kontrolišemo ko izlazi i ulazi u zemlju, i da nam oni kažu da pasoši treba da budu bezbedni. prethodne pasoše je bilo prilično lako falsifikovati - eeee, zalepljena slika u pasošu, i tekst otkucan nalik pisaćom mašinom, bez mogućnosti brzog očitavanja...
Мда, многи су се жалили на нас, сећам се.
ukinuli carine: obostrano. naša roba može da se izvozi u Evropsku uniju bescarinski, što nam otvara tržišta i novu proizvodnju
Да, али када се десила обострансот? Само да напоменем да је Србија почела ССП да примењује прва и много година без обостраног деловања. "Отвара тржишта" не нама, не нашој роби, осим изузетно малог процента људи који раде ситније бизнисе. Крупна производња није наша, тако да царина је заправо укинута како Сименс не би имао проблема или ДБ или нека друга фирма. За Србију то не занчи ништа.
omča oko vrata sa ekologijom: mi smo jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi, vazduh i sami znamo kakav je. kanalizacija se direktno izliva u reke bez obrade. reciklaža na nivou Afrike. bez sanitarnih deponija, odlaže se otpad divlje... može se ići u nedogled. rezultat: Srbi imaju jedan od najnižih životnih vekova u Evropi
Само да напоменем да је последица бомбардовања осим директних последица има и ону страшнију са осиромашеним уранијумом, који већ годинама живи у земљи и трује водотокове. Бомбардовање и санкције су потпуно уништиле српску економију, и довеле до тога да више нема средстава за обнову и развој.
prodali sve značajne banke: vlast Srbije (SPS i Radikali) izazvala najveću zabeleženu hiperinflaciju u Evropi od 2. svetskog rata. potpuno obezvredilo sve što su banke imale. Vlast izazvala krah velikih banaka u Srbiji.
Не без помоћи са стране. А сада је каква ситуација: првих десет банака у Србији су све стране банке. Ми немамо банку која би била у стању да финансира сопствену привреду и да искористи ону предност бесцаринског извоза.

Mi imamo Poštansku štedionicu koja bi mogla da radi to, ali državu ne interesuje da je koristi na taj način.

Vrh