Šta je novo?

Aerodrom Nikola Tesla - (Avijacija)

Nije izvodljivo jer postoje liftovi koji idu od nivoa dolazaka do pasoske kontrole. Onda bi morali da se uvedu i pre ulaska u liftove, ali onda lift gubi mogucnost za koriscenje izmedju dolazaka i prizemlja.
Све може да се направи, онда нека буду читачи горе на нивоу пасошке.

Da li ovo znači i ukidanje udaranja pečata našim gradjanima u pasoše?

Aj daj bože da ovo rastereti dolaske malo. Odlasci nikad nisu bili problem.
Odlasci su pakao ali postoji resenje-prijava preko neta i odlazak na salter za predaju prtljaga. Ne bude sjajno ali je barem podnosljivo. Cekanje u regularnom check in redu je toliko dugo, da zaposleni setaju kroz masu i prozivaju kriticne letove, za koje se uskoro zatvara check in, da bi izvukli ljude zaglavljene u redu, kako ne bi propustili let.

Ja sam prvenstveno mislio na pasošku kontrolu, check in svakako ostaje i sa ovim čitačima.

IMG_6605.jpeg

Odlasci su pakao ali postoji resenje-prijava preko neta i odlazak na salter za predaju prtljaga. Ne bude sjajno ali je barem podnosljivo. Cekanje u regularnom check in redu je toliko dugo, da zaposleni setaju kroz masu i prozivaju kriticne letove, za koje se uskoro zatvara check in, da bi izvukli ljude zaglavljene u redu, kako ne bi propustili let.
Најављено је увођење аутомата за самостално чекирање као и предају пртљага. Биће све аутоматизовано. Наравно чекали смо и на ове капије годинама али дочекали!

Da li ovo znači i ukidanje udaranja pečata našim gradjanima u pasoše?

За улазак у Србиjу носицима пасоша Р. Србије од кад знам за себе није се ударао печат. А за излазак је онај правоугаони печат само са називом ГП на ћирилици без ознаке државе (другачији печат од оног који се користи за пасоше других држава).

За улазак у Србиjу носицима пасоша Р. Србије од кад знам за себе није се ударао печат. А за излазак је онај правоугаони печат само са називом ГП на ћирилици без ознаке државе (другачији печат од оног који се користи за пасоше других држава).

Isti takav se koristi i u stranim pasošima. Srpski pečat (izlazni i ulazni) je verovatno jedinstven primer na svetu gde se krije ime (ili oznaka) zemlje, tako da obično izgleda kao neka nepregledna mrlja u pasošima.

To jeste, ali pitanje je bilo da li se ukida to kada se već uvodi e kapija, medjutim @ГЕНЕРАЛ je već odgovorio da je to promenjeno sada.

Znači sad može i na automat i kod čika policajca?
Па тако је свуда, након електронских капија постоји један полицијски пункт који надгледа капије. Нема потребе за печатом пошто се сви подаци чувају у електронском систему МУПа када се очита пасош. Закон је промењен 2011. године ако се не варам када и пасоши по питању обавезе печата у пасошу. Вероватно ћемо омогућити страним сржављанима који имају боравак у Србији да користе ове капије и земљама са којима имамо споразум о путовању са личним картама. У сваком смислу ће 50% путника (нађи држављани) користити капије а самим тим ће се растеретити гранична полиција за остале путнике. Морају што пре остали процеси на аеродрому да се аутоматизују!

Не бих ја контролу странаца препустио аутоматици. За наш пасош је ок, а сви остали, на шалтер. Колико сутра може глобална политичка ситуација да се измени, и да опет имамо избегличке кризе. Граница мора да буде у приправности да се брзо затвори по потреби.

Eh, stavimo strance da mogu na nase e-gates a mi ne mozemo po EU na e-gates.....to mi najtuznije bude kad putujem. Svi sa eu pasosima prolaze za sekundu a mi na nonEU salter. Tako da, ne moze za strance kod nas i tacka 😂

Kakve smo **čke ima da to i urade. Ja bih za strance samo reciprocitet, a ne on ovde prođe za pet minuta, a ja kod njega čekam pet sati.

Eh, stavimo strance da mogu na nase e-gates a mi ne mozemo po EU na e-gates.....to mi najtuznije bude kad putujem. Svi sa eu pasosima prolaze za sekundu a mi na nonEU salter. Tako da, ne moze za strance kod nas i tacka 😂

А волимо ми да будемо већи католици од папе, не бих се изненадио да то уведемо "као сигнал да нам је стратешки циљ чланство у ЕУ".

Иначе се слажем у потпуности, док нас у ЕУ не пусте на е-капије, добродошли на ЕУ шалтер.

Samo što mi imamo veći interes da nam više ljudi dolazi u posetu iz EU (27 zemalja), a oni nemaju interes (uglavnom) da im ljudi iz Srbije odlaze tamo.

Kako tačno ovo funkcioniše, ako je neko već bio? Prvo se skenira pasoš kao na slikama gore što je prikazano, pa ako te pusti ideš dalje na slikanje i biometriju? Ako tu prođeš, pored policajca samo prolaziš?

Kako tačno ovo funkcioniše, ako je neko već bio? Prvo se skenira pasoš kao na slikama gore što je prikazano, pa ako te pusti ideš dalje na slikanje i biometriju? Ako tu prođeš, pored policajca samo prolaziš?
Skeniras pasos i ulazis u tor, tu te kamera uslika da proveri dal si ti i otvara ti vrata. Nemas veze s pandurom a i nema potrebe da tu stoji pandur

Porodice sa decom idu na šalter sa policijom.
Тако је зато што не може особа са дететом да прође електронску капију. А полицијац седи у кућици иза капија и надгледа их, само прођеш поред њега.

Тако је зато што не може особа са дететом да прође електронску капију. А полицијац седи у кућици иза капија и надгледа их, само прођеш поред њега.

Prošao tako sada za vikend u povratku sa kraćeg odmora. Mada, subota uveče - nije bilo skoro nikoga na aerodromu.
Inače, ovo mi je super kada putujem poslovno: uobičajeno online checkin + ručni prtljag, a sada još i automatska provera pasoša.

Prošao tako sada za vikend u povratku sa kraćeg odmora. Mada, subota uveče - nije bilo skoro nikoga na aerodromu.
Inače, ovo mi je super kada putujem poslovno: uobičajeno online checkin + ručni prtljag, a sada još i automatska provera pasoša.
Наравно, за све евромедитеранске летове не мораш раније од сат времена бити на аеродрому на тај начин.

Vrh