Šta je novo?

Aerodrom Nikola Tesla - (Avijacija)

Ja sam leteo u novembru 2022. Posle toga na airside nisam izašao do pre mesec dana. Napredak za te tri godine mi je 'onako' i sve deluje nekako nepotpuno. C concourse naravno jezivo prazan

Pogled sa A2. Neki su radovi.
IMG_2240.jpeg

Naravno, 5 minuta. Nekad se toliko zagužva da ja npr ostavim ženu, a čekam jer ima puno automobila na rampama. Nisam doduše do sada nikad prebacio 5.

Mislim i da nakon što iskoristiš 5 min, naredna dva tri sata ne možeš ponovo ući u tu zonu za džabe.

Pise 5, ali realno je blize 10 minuta besplatno, provereno iz iskustva. E sad, koliko tacno, ne znam.

I ja mislim da je malo duže, a baš zbog tih gore pomenutih redova što nekad znaju da se naprave na izlaznim rampama.

Receno je bilo pocetkom novembra da ce pustiti u rad.....evo kraj decembra. U svakom slucaju raduje me jer mi se smucilo da gledam smrknuta i nadrkana lica pandura kojima je problem da kazu dobar dan, i plus te gledaju ispod oka kao kriminalca

Ако узмемо 15 секунди као просек за пролазак једног путника то значи да ће у вршном сату само кроз тих 10 капија у одласку/доласку да прође у идеалним условима 2.400 особа а ако би се за 12 секунди пролазило онда до 3.000 путника. То ће у наредних пар година бити апсолутно довољан капацитет за аеродром а вероватно ће унапређењем овог система прво за све држављане Републике Србије (дакле и малолетне) па онда и за неке стране држављане на крају бити и 20-30 капија и тиме невероватно убрзан процес пасошке контроле што ће се најпре осетити у доласку путника а мање у одласку због КД-контроле. Сад треба проширити део долазака тако да путници који долазе бусевима од авиона (АТР-72 пре свега) до зграде директно излазе ту а да се трансферним путницима одатле омогући ефикасан транзит. Ово је највеће растерећење за граничну полицију која већ разматра овакав систем за копнену границу на великим прелазима за аутобусе. Тиме би нпр. на Хоргошу 3-4 аутобуса ушла у посебно ограђену зону а путници пролазили кроз зграду са овим капијама/кућицама (за оне држављане где овај систем не функционише) док би полиција са возачем аутобуса извршила царински преглед возила. То постоји већ у неким државама а значило би много у време годишњих одмора.

Aj daj bože da ovo rastereti dolaske malo. Odlasci nikad nisu bili problem.

Сад нам требају читачи за бординг карте најбоље би било пре оних покретних степеница у одласку.
Nije izvodljivo jer postoje liftovi koji idu od nivoa dolazaka do pasoske kontrole. Onda bi morali da se uvedu i pre ulaska u liftove, ali onda lift gubi mogucnost za koriscenje izmedju dolazaka i prizemlja.

Aj daj bože da ovo rastereti dolaske malo. Odlasci nikad nisu bili problem.
Bogami su odlasci ogroman problem u vrsnim satima. To je period od 5 do 7 ujutru i od 4 do 6 popodne. U ova dva perioda se guzva proteze preko stepenica skroz do check-ina. Nesto je bolja situacija u periodu od 11 do 1, zavisno od dana ume i tada da bude prilicna guzva.

Vrh