Šta je novo?

Aerodrom Nikola Tesla - (Avijacija)

Gužve su i zato što se promet vratio na aerodrom, ljudi hoće da putuju. Neki su mislili da Beograd neće imati ni 2-3 miliona do 2022 ili čak 2024 ali su se za***ali.

Za one koji nisu videli render iz prethodnih poruka, evo kako je zamišljeno to novo proširenje. Nema kičeraja od reklama, rešen prostor za dolaske, prostor za odlaznu pasošku a verovano bi i dolazna bila slična, povećanje za barem 50% za dolazni prtljag (vide se trake 5 i 6) itd. Ko je monstrum koji je rekao da ovo ne mora da se napravi do 2024? Pa za manje od šest godina od dobijanja koncesije mogao se napraviti potpuno novi, greenfield terminal!

noviDolasci1.JPG

noviDolasci2.JPG

NoviBagClaim.JPG

novaPasoska.JPG

noviCekIn.JPG

Dobro je sve, osim niskih plafona. Ali, tu nema pomoći osim izgradnje potpuno novog terminala, za jedno 30 godina..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=865560#p865560:gn7qojj0 je napisao(la):
peper.mint » Ned Jul 18, 2021 10:42 pm[/url]":gn7qojj0]Gužve su i zato što se promet vratio na aerodrom, ljudi hoće da putuju. Neki su mislili da Beograd neće imati ni 2-3 miliona do 2022 ili čak 2024 ali su se za***ali.

Za one koji nisu videli render iz prethodnih poruka, evo kako je zamišljeno to novo proširenje. Nema kičeraja od reklama, rešen prostor za dolaske, prostor za odlaznu pasošku a verovano bi i dolazna bila slična, povećanje za barem 50% za dolazni prtljag (vide se trake 5 i 6) itd. Ko je monstrum koji je rekao da ovo ne mora da se napravi do 2024? Pa za manje od šest godina od dobijanja koncesije mogao se napraviti potpuno novi, greenfield terminal!

Ja se zaista nadam da će malo više razmišljati o estetici, ali da li zaista misliš da su ove sve silne reklame bile u projektu kada su radjene ove prethodne rekonstrukcije itd? :) Čak su i fasadu aerodroma obukli u reklamu. Opet kažem, to je nažalost trend koji je kod nas poprilično zastupljen i zaista se nadam da će otići u prošlost.

gishko":2uf5hzpx je napisao(la):
Niko ne krivi Vansi za ovo, ovo je naš trend, oni su se samo integrisali. Svaka staklena površina unutar aerdroma je bila oblepljena, ali je u poslednje vreme kičerica doživela ekspanziju.
Jasno, ali krivim Vansi za nevidjenu stroku na aerodromu. Svuda je prljavo, kao nikad do sada. Dolazni hol, toaleti, parking prekriven smecem. Otpustili su previse radnika koji su se time bavili.

Sent from my moto e(7) using Tapatalk

Reklame naravno nisu bile deo originalnog projekta već su vrh primitivizma stoke koja je estetiku učila po pijacama i buvljacima pa je došla na genijalnu ideju da se isto tako bahate sa reklamama po aerodromu, kad su onomad dobili aerodrom u ruke. Čini mi se da Vansi neće da se bakće sa tim stvarima sada već da sve to šutne kad se bude renovirao terminal.

Za higijenu se slažem, to je isključivo Vansijev problem. Nedopustivo.

Те рекламе на сваком ћошку су одраз бувљачког менталитетета. ПОгледајте на шта нам личи Беогад, и трамваји? Ја се само питам, колико ради та реклама? Донесе ли она наручиоцу толикио новца или је то начин само да се "пувају" пред конкуренцијом

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=865578#p865578:3kv4xc66 je napisao(la):
peper.mint » Ned Jul 18, 2021 11:28 pm[/url]":3kv4xc66]Reklame naravno nisu bile deo originalnog projekta već su vrh primitivizma stoke koja je estetiku učila po pijacama i buvljacima pa je došla na genijalnu ideju da se isto tako bahate sa reklamama po aerodromu, kad su onomad dobili aerodrom u ruke. Čini mi se da Vansi neće da se bakće sa tim stvarima sada već da sve to šutne kad se bude renovirao terminal.

Za higijenu se slažem, to je isključivo Vansijev problem. Nedopustivo.

Bravo.
Tacno je ovo za nehigijenu, bilo je daleko bolje pre Vansija.
Stede na cistacicama.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd je u drugom tromesečju ove godine imao 638 hiljada putnika (59,5% manje nego 2019) a u prvoj polovini ove godine 922 hiljade (64,7% manje nego 2019). Poređenja radi, Zagreb je imao samo 337 hiljada u prvoj polovini 2021, pad od 78% u odnosu na 2019.

Izvor: online - Vinci Q2 2021 results

Vinci komentar o podacima iz Beograda:

In Serbia, the gradual easing of travel restrictions led to a rapid increase in passenger traffic at Belgrade Airport, which rose from down 67% at end-April to down 36.1% at end-June, principally buoyed by flights to and from Montenegro (Tivat, down 16%), Egypt (Hurghada, up 90%) and Turkey (Istanbul, down 27%). Overall, traffic in Q2 2021 is 59.5% below its Q2 2019 level. This upward trend is expected to continue, as airlines’ flight programmes in Belgrade are only 17% short of their programme in summer 2019

Danas sam putovao sa naseg aerodroma prvi put od pocetka pandemije, ujedno i od kako je renovirano. Moram reci da sam doziveo izuzetno neprijatno iznenadjenje. Duty free deo mi je izuzetno los, jedan od najgorih koji sam ikada video. Ranije je bio mnogo veci izbor prodavnica, te se nadam da je ovo samo privremeno. Novi restoran mi se dopada, bolji je od starog. Ostalo nema puno da se komentarise, cekamo da se ukinu cekaonice.

Sleteo u subotu. Guzva velika. Nije bila tolika kad sam odlazio. Narod gundja na sve strane. Svaka druga rec "sramota". Trebalo mi je nekih 45 minuta od sletanja do izlaska, sto i nije mnogo. Meni nije smetalo. Blenuo levo desno da vidim sta se radi. Vise je narod dizao tenziju, nego sto je bilo potrebno. Zene kukaju da ce da se skuhaju, kolutaju ocima, a do juce su se przile na +50 pa im nije smetalo. Vidi se da su radovi u toku i mnoga resanja privremena, ali ipak, mislim da aerodrom nije spreman docekao ovu sezonu. Podcenili su broj putnika.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=865857#p865857:3a54faup je napisao(la):
lukakaludjerovic » Pon Jul 19, 2021 6:32 pm[/url]":3a54faup]Danas sam putovao sa naseg aerodroma prvi put od pocetka pandemije, ujedno i od kako je renovirano. Moram reci da sam doziveo izuzetno neprijatno iznenadjenje. Duty free deo mi je izuzetno los, jedan od najgorih koji sam ikada video. Ranije je bio mnogo veci izbor prodavnica, te se nadam da je ovo samo privremeno. Novi restoran mi se dopada, bolji je od starog. Ostalo nema puno da se komentarise, cekamo da se ukinu cekaonice.

Da li si ocekivao bolje?
Da li kolonizator uzima resurse kolonija da bi u ljudima kolonijama bilo bolje?

Vecina se ovde radovala i rekonstrukciji i dolasku Vansija.
Kao ovce koje se raduju dolasku u mesarevo dvoriste.

Na mestu gde je nekad Vlaisavljević napravio besmislenu čekaonicu pre odlazne pasoške kontrole na prvom spratu Terminala 1 sada su spremne kancelarije za selidbu iz Terminala 2. Evo kako je taj prostor na Terminalu 1 izgledao ranije:

000001.jpg

A kako izgleda sada:

T1kanc2.JPG

T1kanc1.JPG

Ako se pitate zašto se sele iz T2 ovde u T1 odgovor je sledećoj fazi radova. Da bi se odvojeni dolazni putnici za koje se pravi treći nivo na aerodromu spustili jedan nivo niže (za transferne letove) ili dva nivoa niže (za dolaznu pasošku kontrolu), mora se na kraju Terminala 2 sve iseliti da bi se napravila ova struktura:

file.php

Slike te strukture (zovu je vertikalna konekcija) sa Vinci rendera izgledaju ovako:

BEGtransfer1.JPG

BEGtransfer2.JPG

Dakle posle selidbe dela kancelarija sa T2 na T1 očekujte nove radove na levom delu T2 za dolazne i transferne putnike. Sve slike su ili sa Gugla ili već ranije objavljene ovde.

Bilo bi lepo da T1 vrate u prvobitno stanje, sa onom fontanom.. pošto će čekiranje i pasoške kontrole po završetku radova biti na T2 i novoizgrađenom delu, stvarno bi mogli da renoviraju i malo zaštite T1.. da recimo naprave restoran/kafić u prizemlju oko fontane, da se opet otvori krov u centralnom delu itd.

Ne znam jel bilo, ali ja nisam video, u vezi delimicno izmestanje postojeceg parkinga ispred terminala. Mislim da ima veze sa rusenjem baraka.

postojece stanje, sta se sve ukida
BEG_Landside_Existing-768x403.jpg

nivo dolaska (s tim sto je parking na jednom nivou i to nivou odlaska)
BEG_Landside_PedestriansFlow-768x403.jpg

nivo odlaska
BEG_Landside_Project-768x403.jpg

ovde se vidi presek
BEG_Landside_Arch_Viaduc_2-768x403.jpg

i render
BEG_Landside_FeaturedImage.jpg

123.JPG

Колико сам чуо гужве и дуго чекање на пртљаг последњих дана је зато што су отпустили велики број радника који су радили на утовару и истовару авиона и сад их преко разних агенција за запошљавање траже пуном паром, е сад да ли су и они изненађени овим наглим повећањем путника или их једноставно баш брига, па отпуштају људе кад мало опадне број и онда опет јуре нове раднике кад се мало повећа, то не знам.

Ali gužve su i na dolaznoj pasoškoj, kakve to veze ima sa otpuštanjem radnika za istovar aviona?

Ajde da su recimo otpustili duplo više radnika za istovar, ali da je uvedeno pravilo da sme da sleti samo jedan avion A319 na svakih sat vremena na aerodrom. Da li bi onda bilo gužvi?

Ajmo dalje. Recimo da je aerodrom zaposlio duplo više radnika za utovar i istovar prtljaga nego što ih je imao 2019. Recimo i da se igra finale svetskog prvenstva u fubalu u Beogradu i da u narednih 12 sati dolazi 50 aviona Boing 777 krcatih navijača. Da li bi bilo gužve?

Ako si odgovorio na ova 3 pitanja, probaj da na Picasi i sličnim mestima nađeš slike gužvi sa aerodroma NT ovih dana, pa nađi podatke kad je tačno napravljena slika. Onda premotaj unazad sajtove kao što su fr24 na vreme kad su napravljene slike gužvi (i sat-dva pre toga) pa izbroj koliko aviona je sletelo za to vreme. Eto odgovora bez teorija zavere.

главне гужве су на пасошкој. увек су ту и биле, јер МУП ретко када отвори више од 4 шалтера. а има их 6 или 8, плус она два самоуслужна, које ретко ко користи, јер углавном не раде како треба

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=866155#p866155:swi1ocam je napisao(la):
milanche » 20 Јул 2021, 20:12[/url]":swi1ocam]Ne znam jel bilo, ali ja nisam video, u vezi delimicno izmestanje postojeceg parkinga ispred terminala. Mislim da ima veze sa rusenjem baraka.

имаш ли у већој резолуцији?

ja sam ovde svojevremeno pisao kako je u oktobru 2019 bila ludacka guzva na pasoskoj i cekao sam pola sata, a par meseci ranije u spicu sezone prolazio za desetak minuta, u oba slucaja jutarnji talas air serbie.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=866155#p866155:af1wbyas je napisao(la):
milanche » Uto Jul 20, 2021 8:12 pm[/url]":af1wbyas]Ne znam jel bilo, ali ja nisam video, u vezi delimicno izmestanje postojeceg parkinga ispred terminala. Mislim da ima veze sa rusenjem baraka.

postojece stanje, sta se sve ukida
Pogledajte prilog 5

nivo dolaska (s tim sto je parking na jednom nivou i to nivou odlaska)
Pogledajte prilog 4

nivo odlaska
Pogledajte prilog 3

ovde se vidi presek
Pogledajte prilog 2

i render
Pogledajte prilog 1

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php

file.php
Ako imas jos ovih planova i u vecoj rezoluciji, bio bih zahvalan da podelis. Ovo su prvi planovi zvanicni koje sam video odkako su Francuzi uzeli, vredi prostudirati. Hvala

Cuo sam i ja da su otpustili masu ljudi.
Tako se radi kad izvlacis profit iz kolonija.

Čuo sam i da u Japanu njihove firme otpuštaju Japance i to u Japanu zbog profita. Čujem i u svim drugim zemljama. Profit nema veze sa kolonijama.

Milanče svaka čast za slike samo daj veću rezoluciju. Mislim da si pobrkao planove za dolaske i odlaske. Kad se uveća vidi se unutrašnjost terminala pa se po tome prepoznaje. Ja sam uvećao i ovo je moja interpretacija kako će to izgledati

arrivals1.jpg

Po renderima sa vrha ove stranice, dolasci će biti prošireni. Za preuzimanje prtljaga vide se "baggage carousel 5 & 6"

departures1.jpg

Na odlascima vidi se da su zadržali ček-in šaltere gde je sad Er Srbija (grupa 300) i šaltere iz grupe 400 a vidi se i novi red šaltera.
Dolazna pasoška izgleda isto kao sada, to ne može da se proširi. Pošto to nije dovoljno ni sad a kamoli za 20 godina, izgleda mi da su dodali veliku količinu kioska za skeniranje pasoša. Tako meni deluje.

Apropo gužvi na pasoskoj kontroli, zašto je..no ne radi prokleti automatski šalter ??? Pre 8-9 godina je instaliran i za to vreme JEDINOM sam doživeo da ga upotrebim a putujem redovno.

Svaki put probam i pitam onog policajca koji me samo blago teleći pogleda i slegne ramenima. Samo taj jedan automat bi prepolovio gužvu da radi, ali ne to ne može. Za nas je održavanje i popravka bilo čega nuklearna fizika.

Vrh