Šta je novo?

Aerodrom Nikola Tesla - (Avijacija)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=500459#p500459:1q01629c je napisao(la):
Пантограф » 13 Dec 2017 12:44 pm[/url]":1q01629c]Као осведочени Јужнокорејофил, држим палчеве понуђачу из те земље, с обзиром да, према свему што сам чуо, већ управља једним од најбољих аеродрома на свету.

To nije nikakva garancija da će Teslom upravljati na isti način i učiniti ga jednim od najboljih po bilo kom parametru. Ovako bez uvida u ponude, meni taj konzorcijum takođe deluje najprivlačnije od svih finalista ali nemam iluzije da bilo ko od njih dolazi sa darovima. Za darove moramo sami da se izborimo.

Apsolutno je od ključne važnosti kako će se vlada postaviti u pregovorima. Koncesija ima jednu urođenu manu koja kaže da su javni interes i interes koncesionara na suprotnim stranama. Javni interes je da aerodrom bude što razvijeniji i da sa njega poleće što više letelica na što više destinacija, dočim je interes koncesionara da izmuze što više para uz što manja ulaganja. Naravno bez ulaganja neće biti ni para ali koncesionari u principu traže neki balans između uloženog i vraćenog, odnosno idu na to da ulože taman onoliko koliko je potrebno da podigne broj putnika do nekog, njima prihvatljivog nivoa. Posle tog nivoa ih ne interesuje da dalje ulažu jer smatraju da dalji rast putnika/prihoda to neće moći da opravda.

Jako je bitno i da se Morava osposobi za saobraćaj kako bi koncesionar na Tesli imao manje prostora da se oslanja na monopol odnosno na suvo podizanje cenovnika usluga. Niš je već odigrao svoju ulogu u tome. Da je BEG ostao jedini operativni aerodrom u zemlji brali bismo kožu na šiljak sa njegovom koncesijom, ovako ima šanse da nešto dobro ispadne od svega toga. Naravno pod uslovom da vlada ne zabrlja po višedecenijskoj tradiciji.

Video ih juce, Koreance mislim, stajali ispred baze vozila za opslugu aviona, ako danas svrate kod nas u robno, bice veselo (imamo najavu za neki haos, humanitarna pomoc, tako nesto).

A ostala mi u glavi slika od proletos, kad su dolazili Kinezi, i svratili ljudi kod nas u robno, a inace onaj magacin izgleda ko iz horor filmova, ili kao neko zdanje u Staljingradu...i imali mi rupu u zidu, otpalo nekoliko cigala, sluzilo da macke ulaze izlaze, posto gradjevinci nisu imali `vremena, sredstava` ili boga pitaj cega vec da dodju to da zakrpe. I jedan Kinez prilazi,gleda, pa izvlaci jednu ciglu koja samo stoji, vrti je u ruci, zagleda, pa je onda pazljivo vratio nazad...a face ovih nasih `velicina`, to vam ne mogu opisati, da li zbog strepnje da ce ceo zid pasti ili neceg drugog, ne znam tacno.
I sad mi pricamo o nekoj nasoj pregovarackoj poziciji. Dotucice nas (posto nas je vec ubio) taj nas stav da smo mi bolji,veci, lepsi i kako cemo sad mi nekog da predjemo. A treba samo da neko dodje, provede 10 minuta gledajuci i sve, ali apsolutno sve cemu biti jasno.

PS
Rupa je zakrpljena krajem leta, na veliku zalost macaka, koje sad moraju na glavna vrata da ulaze.

PPS da ne bude da samo mracim, grbavi nam opet bio u gostima :)
jumbo 2 by https://www.flickr.com/photos/115858209@N03/

Uz dužno poštovanje:

- voditi računa o svom interesu u poslovnim pregovorima;
- smatrati sebe za boljeg, većeg i lepšeg; i
- varati nekog u poslovnim pregovorima

... su tri potpuno različite stvari pri čemu nijedna ne povlači automatski za sobom neku od druge dve. Svako, pa i najubogiji siromah, ima legitimno pravo da se ravna prema svom interesu kada sa nekim ugovara posao, pa neka je taj neko osamsto puta moćniji, bogatiji i pametniji. To što su u robno redovno svraćale mačke koristeći rupu u zidu kao ulaz, ne znači da BEG treba da padne na kolena pred prvim Korejcem, Kinezom ili Francuzom koji naiđe i potpiše bilo šta što ovaj baci pred njega, sve šutajući se u dupe od sreće što ga je uvaženi investitor udostojio bilo kakvog ugovora. Koliko nas je ubio taj stav da smo bolji, veći, lepši i namazaniji od svih, toliko će nas sahraniti i njegov antipod koji kaže da smo najgori, najlošiji i najružniji raspadači kojima jedino kolonijalna uprava može da donese nešto dobro.

Ta cigla koju je Kinez izvadio iz zida, ne čini ga imunim na nuđenje štetnih ugovora (kao što ne čini ni Nemca ili Amerikanca). Nas od štete nema ko da brani osim nas samih, a rupa na zidu u robnom nam ne oduzima legitimno pravo da za sebe izboksujemo što više možemo kada nešto dajemo u koncesiju. Koncesionar će sigurno odigrati sve što bude mogao kako bi za sebe izboksovao što više na naš račun a mi sebi baš i nećemo preterano pomoći tako što ćemo za početnu tačku uzeti da smo raspadači koji žive u iluzijama i treba da budu srećni što neko uopšte razgovara sa njima.

gosha wrote: ....grbavi nam opet bio u gostima :)
Opa...+1 :)
...pa izvlaci jednu ciglu koja samo stoji, vrti je u ruci, zagleda, pa je onda pazljivo vratio nazad..
jel tako i na poz. V'300 (VAL)
pa da svratim u prolazu kad mi zafali za kafu i dr. sitnarije kao sto su jahte ,gajbe, starlete... :lol: :lool: :lol:

19. decembar, a još uvek nemamo cifru o broju putnika za Novembar 2017...

To je to, ljudi.
VeniVidiVici planira da uzme aerodrom na koncesiju, pa se zabrinuo za cifru putnika u novembru.

@boca-ica
V 300 je stameniji nego ikad... malo prasnjav, ali stamen :D

@beowl
Ja se apsoltno slazem sa iznetim, kazem samo da su njihovi prevaranti veci od nasih i da je tu poznato ko ce proci losije. Rupa koju nadlezna sluzba mesecima nece da zakrpi dovoljno govori o upravljanju. Ili danas kad smo imali opet `grbavog` u gostima, pa recimo da je nastao mali kolaps, koji smo na kraju izgurali tako sto su momci koji opsluzuju avijaciju trcali sa aviona kod nas da vezuju mreze, pa nazad, mislim da su ceo dan bili napolju,zato sto nama ne daju da dovedemo jos 5 fizickih radnika koji bi resili taj problem.De fakto postoji povecanje prometa, dok je broj ljudi u operativi u najboljem slucaju isti kao pre 2-3 godine. Klocna, klin i ho-ruk.

Ukratko proci cemo losije, zato sto ce se taj, koji je trebalo da procita radni nalog i zakrpi rupu u zidu, ili onaj sto bi trebalo da popravi prikolice,pa da ne radimo utovar carga 7 sati umesto sat vremena , ili onaj koji ce radije zaposliti svoju zaovu sa kupljenom diplomom na krajnje nebitno radno mesto ali sa platom kojom bi mogli platiti pomenutih 5 radnika zadovoljiti nekom jednokratnom `sicom`, ne gledajuci dalje od svog nosa,a takvih je na ANT previse. U ranijem postu sam vec pomenuo, aerodom funkcionise na procentualno jako malom broju ljudi koji se zaista ubijaju od posla, trudeci se da ga rade i rade ga krajnje profesionalno. Ovi ostali sutra da nestanu, ne bi niko ni primetio.
Ja sam navijao za svabe, al nazalost nista od toga. A od sveg ovog cirkusa, videcemo sta ce biti.

....taj, koji je trebalo da procita radni nalog i zakrpi rupu u zidu, ili onaj sto bi trebalo da popravi prikolice....
Pamtim da su tu bili vrhunski majstori... a šta vredi kad se uzimaju kumovske ,,firme,, sa strane za sve i svakojake opravke ....
di sme da kvare šeme .... :roll:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502006#p502006:1iurmyue je napisao(la):
DzonTravolta » Tue Dec 19, 2017 8:15 pm[/url]":1iurmyue]To je to, ljudi.
VeniVidiVici planira da uzme aerodrom na koncesiju, pa se zabrinuo za cifru putnika u novembru.

21 decembar, a još uvek nemamo cifru o broju putnika za Novembar 2017...

A mogu li tebe pitati zašto tebe zanima koncesija? Da nećeš možda direktno dobiti neke pare od toga? Zašto uopšte pratiš ovu temu?

Možda VVV nije ovca, pa ume da razmišlja i svojom glavom? Možda shvata da se loše vesti uvek kriju. Možda ne veruje baš svemu što čuje. Možda je shvatio da je zemlja okrugla, a ne ravna ploča.

Znaš, ne može čovek verovati jednom izvoru ako stalno prikriva loše vesti. Kako da znam da onda ne laže i za druge stvari? Do sada je aerodrom uvek u VRLO KRATKOM roku objavljivao podatke za prethodni mesec. Kasnili su sa objavom samo kada bi rezultati bili nepovoljni, tj. loši. Onda bi sačekali prvi naredni mesec sa rastom, kako bi objavili podatke.

A verovatno misle i da su koncesionari ovce, pa da nisu svesni toga. Tj. značaja projekta Air Serbia za dalji rast aerodroma. Samo što oni nisu ovce, i garant su tražili garancije države za taj projekat, tj. neki određeni broj putnika. Pa u slučaju propasti (kao npr. Malev), ima da kucnu na vrata države, i da isprazne budžet...

Stvarno fascinantno koliko ovaca na sve strane.

Jbt, fasciniran sam koliko volite da omalovazavate jedni druge...

Koja koncesija i slicna sranja... Sa toliko mrznje i prezira koji prosto isijava iz nas ...
Ma mi treba sve da poklonimo drugima ida se kolektivno odjednom ubijemo, da se ne bi ubijali i mucili decenijama... :(

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502291#p502291:35fc5ra9 je napisao(la):
laki72 » 21 Dec 2017 01:55 am[/url]":35fc5ra9]
Ma mi treba sve da poklonimo drugima i da se kolektivno odjednom ubijemo, . . .
Da se poubijamo?! . . Jel može to da se odloži posle novogodišnjih praznika.

@VVV: Ti si na urbanističkom forumu, traži od aerodroma da ti dostavi podatke, umesto što nama ovde sedaš na kičmu. :kafa:

:(
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502302#p502302:2pr7nmu0 je napisao(la):
dragan » 21 Dec 2017, 05:56[/url]":2pr7nmu0]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502291#p502291:2pr7nmu0 je napisao(la):
laki72 » 21 Dec 2017 01:55 am[/url]":2pr7nmu0]
Da se poubijamo?! . . Jel može to da se odloži posle novogodišnjih praznika.
Što da odlažemo?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502321#p502321:2px5lbym je napisao(la):
DzonTravolta » 21 Dec 2017 09:34 am[/url]":2px5lbym]
Što da odlažemo?
Pa, ako se nekom baš žuri . . .ali, većina je planirala da proslavi razne praznike i slave.

Pa naravno da ne mislim da zaista ucinimo kolektivno samobistvo (velika razlika od "poubijamo se"), ali kada zbog obaveza nekoliko dana ne pratim neku temu i onda u nizu procitam postove sa toliko medjusobne netrepeljivosti, zajedljivosti i prezira, a to se vidi i u svakodnevnom zivotu, sta drugo pomisliti, nego da mi samo cekamo da ovako ili onako udarimo po drugoj osobim koja eto slucajno nije istomisljenik ili jednostavno nesto ne zna?

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Meni se cini da je aerodrom imao pad broja putnika u novembru i da zato nije uptejtovana tabela na njihovom sajtu.

Jos 4 dana je ostalo do roka da se objave ponude za koncesiju, a nikakvih novosti nema o tome, sem da su Kinezi odustali.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502291#p502291:3bigwrxu je napisao(la):
laki72 » 21 Dec 2017 01:55 am[/url]":3bigwrxu]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502329#p502329:3bigwrxu je napisao(la):
laki72 » 21 Dec 2017 09:59 am[/url]":3bigwrxu]Pa naravno da ne mislim da zaista ucinimo kolektivno samobistvo . . .
Možda sam pogrešno shvatio, ali mnogo liči na Mosadu. :)

лепе вести стижу из Ирана. не два, већ четири недељна лета, са две компаније. Иран Ер креће од 13. јануара, уторком и суботом са 320, а од 1. фебруара Кешм Ер, понедељком и четвртком, са истим типом авиона. иначе, и код једних и код других 320 има капацитет 156 путника (12+144)

а ко хоће да се поубија, нека се поубија, само маните форум тога

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502343#p502343:1nbyh4fy je napisao(la):
DzonTravolta » 21 Dec 2017 10:58 am[/url]":1nbyh4fy]Misliš na Masadu? Da, tako nešto.
Da i na čuveni dogadjaj prilikom zauzimanja izraelske tvrdjave od strane rimljana.

Ali, vratimo se našem areodromu NT, koji je nekad bio projekat "Kapija Evrope". :)

Juce je cena akcije Aerodroma dostigla istorijski maximum od kada je listiran Aero na Berzi - 1500 dinara.(minimlana cena je bila u junu 2012god - 363din)
Na toj ceni Aerodrom vredi 431mil eur. Godisnji neto profit za 2017god direktor Aerodroma najavljuje da ce biti izmedju 28-29 mil eur.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502333#p502333:12q03bi5 je napisao(la):
Pegasus » 21 Dec 2017 10:14 am[/url]":12q03bi5]Meni se cini da je aerodrom imao pad broja putnika u novembru i da zato nije uptejtovana tabela na njihovom sajtu.

Jos 4 dana je ostalo do roka da se objave ponude za koncesiju, a nikakvih novosti nema o tome, sem da su Kinezi odustali.
Nije bio pad broja putnika. Bilo je 350.144 putnika ili 6% više.

Vrh