Šta je novo?

Ada Huja

da ne zaboravimo i dokove i vezove za prljave brodove. Sada je natakaren odmah na šetalištu bager za vadjenje peska, ne znam da li će da vade pesak an tom emstu ili je samo privremeno tu.
 
Да, заборавио сам на пристан. Има једнан багер брод који стоји полупотопљен, види се лепо са моста, баш тужан призор, а низводно, где је шеталиште је вез за танкере са нафтом, платформа за претакање и доле код фабрике картона су велики резервоари за гориво.
 
Koliko god bilo musavo i prljavo i zagadjeno, šetalište na Adi Huji je veoma važno ljudima sa Karaburme. Dolaze i iz Višnjice, Višnjičke banje mirjeva, Palilule gde uopšte nema šetališta. I njima je onaj kilometar pored smrdljivog Dunava i dima iz Kappa Smurtifa lep. Barem neka šetnja. Kad bi se stvarno neko angažovao i napravio novu Adu Giglanliju....
 
Тај део Београда заслужује уређење Аде Хује попут Аде Циганлије. Нажалост, градске власти деценијама игноришу тај простор.
 
https://www.politika.rs/scc/clanak/495263/Nikao-ponton-na-Adi-Huji

Никао понтон на Ади Хуји
Пошто није било табле о извођењу радова, спортски риболовци и чланови еколошког удружења алармирали надлежне. – Испоставило се да је пристан с мостом изграђен ради успостављања речног превоза и наутичког туризма
Пристан с мостом изграђен ради успостављања речног превоза и наутичког туризма (Фото: М. Галовић)
Мост са понтоном и пристаништем за чамце изненада је пре неколико дана „никао” на Дунаву уз обалу Аде Хује, прекопута фабрике за прераду папира. Први су га приметили спортски риболовци и о томе обавестили чланове Удружења „Еко-Панчевачки рит” јер им није било јасно за шта понтон служи и како нема табле о извођењу радова. Испоставило се да је овај понтон будуће „стајалиште” за јавни градски превоз на рекама.

– Риболовци су нам рекли да су у Дунаву постављена два шипа и да монтажу металног моста и понтона обављају особе које немају никаква обележја. Одмах смо на Светог Николу изашли на реку и видели да је пристан постављен. О овоме смо обавестили надлежне па је на терен врло брзо стигла речна полиција и легитимисала особе које су ту радиле – каже Зоран Јанковић, из Удружења „Еко-Панчевачки рит”.

Према првим незваничним информацијама, извођачи су имали дозволе, а постављање понтона и моста одобрио је Градски секретаријат за привреду.

– Пошто су све информације незваничне и непроверене, обратили смо се водопривредном инспектору да видимо да ли он зна о чему је реч. Индикативно је било што нема никакве табле о извођењу радова, а прекјуче су радници поред постојећих поставили још два шипа у реку – рекао је Јанковић.

Спортски риболовци који су се тамо затекли страхују да је овај понтон увод у сељење власника сплавова и кућица из савске акваторије на подручје Ада Хује. Али изгледа да није. Из Секретаријата за привреду одговорили су да је „понтон на Ади Хуји градски понтон постављен у складу са Планом места за постављање плутајућих објеката на водном земљишту на територији града”.

– Понтон се поставља ради унапређења и успостављања јавног линијског превоза путника у акваторији града, као и услова за развој наутичког туризма у престоници – наводи се у одговору Секретаријата за привреду.

Одговор за шта служи тек изграђени понтон добили су и риболовци и читаоци и ми. Али, било би добро када би убудуће приликом извођења и оваквих радова стајала табла са потребним обавештењима да би суграђани знали шта се ради и гради у нашој престоници.
 
uvidom u izmene plana generalne regulacije Beograda je Ada huja zadržana kao zelena površina to jest šumska i parkovska. Neće biti gradnje na poluostrvu niti do Dunava. Biće naravno gradnje u zoni metro stanice do Višnjičke ulice.
 
То је ок решење. Али има ту поприлично пуно ствари да се реши.
 
Svakako. Bilo bi dobro da Ada Huja postane atraktivna kao neka nova Ada Ciganlija sa parkovskim sadržajima.
 
Uređenje Ade Huje bilo bi spas za ovaj sumorni deo grada.
 
Pa ako je istina da planiraju da grade duz Mirijevca/Visnjicke i uklone cigane onda im ne ostaje nista drugo da urede Ada huju, kapiram da bi to privuklo kupce i ljude koji bi razmotrili kupovinu stana u tom delu grada.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=911625#p911625:x5wxg518 je napisao(la):
vucko » Ned Dec 26, 2021 10:41 am[/url]":x5wxg518]uvidom u izmene plana generalne regulacije Beograda je Ada huja zadržana kao zelena površina to jest šumska i parkovska. Neće biti gradnje na poluostrvu niti do Dunava. Biće naravno gradnje u zoni metro stanice do Višnjičke ulice.
Hvala za info, i to usu dobre vesti. Da li moželink na novi pgr'
 
Hvala Vucko, ovo mi je ulepšalo dan. Samo još kad bi vlasti ulepšale i sredile Ada Huju, gde bi nam kraj bio...
 
14560011_656932684472778_7302512059481556057_o.jpg
beogradkaraburma.jpg

FB.
 
Očigledno je da je Avala Ada započela devastaciju područja. Zaista kakav je to potencijal bio. A s druge strane, verovatno da je tu bilo i stanište raznih živorinja, pošto i danas na onaj deo Ade Huje gde je bio Supernatural sleću, primera radi, rode (ako sam dobro video). Mislim da sada tu nema popravke, kao i mnoge stvari danas. Možda da se nešto sanira, prokopa kanal da bi tok vode možda očistio taj rukavac.


https://www.supernatural.eco/supernatural-park/
 

Prilozi

  • Picture1-min.jpg
    Picture1-min.jpg
    33,8 KB · Pregleda: 322
Uh, tuga me obuzme, kad pogledam kako je bilo, a šta imamo danas od Ade Huje.
Uprkos svoj toj devastaciji, smrdljivom rukavcu, deponijama i divljim objektima, koji su ovo područje načinili rugobatnim, mogla bi se na ovom prostoru ponovo stvoriti Oaza ovog dela Beograda. Mogla bi, to je u interesu svih... Osim onih koji su za to nadležni.
 
Izmene Ada Huje Pgr 2016 i trenutni koji ne javnom uvidu uz napomenu da novi još nije usvojen.

ada huja pgr 2016.png
ADA HUJA PGR 2021.png
 
@vucko , jel trenutni ovaj dole sa više zelenih površina ili obrnuto?
 
Ovog puta pohvale. Prvi PGR za vreme ove iste vlasti je bila ozbiljna greška, alinovaj novi je ozbiljno unapređenje. Jednog dana kad bude završen linijski park, uređen kej uz Dunav, žitelji Višnjice, Karaburme pa i Mirijeva će i.ati neuporedivo kvalitetnije sadržaje i dostupnu Adu Ciganliju i sve ostalo usput.
 
Vrh