Šta je novo?

Шта купити ?

А за спорт такође користим Лидл, Котон и Х&М, где може да се нађе за 600 динара, нешто што у Најку кошта 6,000. Има доста ђубрета, али може да се пробере. Једино патике морају бити брендиране и скупе.
Lidl pamučne obične majice su ok. Samo nemam neku naviku kod njih da kupujem. Ove majice mi je neko kupio, pa su mi ok bile pa onda uzmem jer znam veličinu i koje su to majice. Uglavnom te obične majice dobija na poklone iz inostranstva, nemam nameru da ih kupujem.
Naocare za sunce armani, i to su najbolje naocare koje sam ikada nosio, odlicno stoje a super lagane (bar model koji sam uzeo).
Imao sam i ja jedne super su bile i neke police, retko koje mi stoje naočare pa mi je uzak izbor i kada ga pronadjem samo iste kupujem. Jedne za svuda(te brzo izgrebem i uništim), dok su druge u kolima(one su očuvane).
Imam sat armanijev od keramike, najlaganiji i najprijatniji koji ide uz sve, već ga imam 6-7god
Ono gde mi markirano najvise vredi su cipele i dugi rukavi. Volim taj "old money look" sa sto manje boja i bez logoa.
Od dugih rukava 2 vrste boje istog dzempera po 2-3komada od svake boje.
Kupio preko instagrama prvi put od nekog šanera boss na raskopčavanje koje se jedva vidi, znak se skoro ne vidi, ekstra kvalitet.
Sada se izgleda time više ne bavi pa tako slično moram da nadjem negde ali do sada je bezuspešna potraga bila. Ali leto je ima vremena do zime. Nekad nosim i samo polo majicu i jaknu bez dzempera.

Koje konkretno modele preporučuješ?
Ma, glupo je gledati samo Adidas, a i glupo je da ti drugi preporučuje nešto.

Nije svaki Adidas isti, niti je svaka noga ista, niti svako jednako gazi, niti su svačije potrebe iste.

Bar danas imaš svašta - hoka, brooks, saucony, asics, mizuno, adidas, puma, nike, new balance...

Neko hoda, neko trči... Od tih što trče, neko trči duge distance, neko kratke, neko po zemlji, neko po asfaltu, neko ima uže, neko šire stopalo, neko ima pronaciju, neko trči na petama, neko na prstima, nekome je bitniji komfor, nekome stabilnost, nekome brzina...

Sve u svemu, iako zvuči komplikovano, nije uopšte toliko i svakako je lakše danas sesti i malo to proučiti nego kao ranije lutati po tržnim centrima. Nađeš šta ti treba i odeš i pazariš.

Ja sam iskreno chat gpt-u pri poslednjoj kupovini dao kriterijume - hodam tako i tako, treba mi za to i to, nabroj mi deset modela.

Onda sam otišao i izguglao tih deset modela, dodatno malo proučio i pazario šta mi treba i ubo savršeno.

Dva čoveka kupe isti model i jedan bude potpuno zadovoljan, a drugi razočaran.

Pa nisu ali videću kako će se pokazati.

Око куповине одеће и обуће све покушам да купим половно, уколико не могу половно узмем од обућара или кројача то што ми треба. Оба приступа изискују већи посао од самог одласка у радњу, или наручивања преко нета, па се тако натерам да и мање узимам, јер, реално гледано, сви ми имамо превише одеће, ткд не мора да се цепа трећа смена у Бангладешу због мене. Од овога одступају фармерице - код Шиптара са пијаце јер само код њега могу наћи фармерке какве ми требају, и мајце за теретану - њих добијем када дам крв, нрвн и рубље, то норм не узимам половно.
Тако да ја ове године мислим да нисам купио ништа, али јесам шио и неку одећу и крпио чизме.

Такође добра ствар код половних ствари су осећај стила и бриге о одећи коју развијеш када ти је гардероба тако ограничена.

Додао бих и да је сада одећа одвојена од субкултуре, све је то постало aesthetic <нешто> look, а не одраз твог живота. Пример су гот/гранџ људи који купују у Зари, они би требало да су нека контракултура, а своју одећу нађу у фестфешн ланцу, или људи који брину о планети а имају 1389 маркираних цегера. Тако да сада начин облачења више није постао одраз личности, већ више копија неког "аеsthetic" едит видеа којег су одгледали пре који месец.

Типс ен трикс за бригу о стварима:
1 - много мање детергента* је потребно него што мислите, уколико вам одећа мирише на детергент после прања превише сте га користили, некад он може и да направи заштитни слој око прљавштине и да она тако остане у одећи.
2 - вероватно перете на превеликој температури и на прејакој центрифуги. Те две ствари и највипе хабају одећу

*- да може и са Г, то је пре био једини правилан начин.

едит: ипак сам успео наћи један од најјачих постова на ову тему
Treba odbaciti srpsku statusnu zavest, ismejati je. Kupovati u jeftinim radnjama. odbaciti stil i profinjenost. Samo gola funkcija.
Ja nosim odecu koja ne izgleda lepo, ali dugo traje.
Nosim vijetnamku koja beksonacno traje i imam samo dva para cipela, jedne za leto, jedne za zimu.

U prodavnicama osoblje ide za mnom jer misle da kradem, takav utisak ostavljam.
Uzivam sto me preziru.

њих добијем када дам крв, нрвн и рубље, то норм не узимам половно.

Ali... možeš nekad proveriti oglase na KP sa filterom donji veš i čarape | polovno | zamena moguća... čisto zabave rade 😆

Ne kontriram ti, čak se slažem... ali kad već kupuješ polovno, nošeno, da mu produžiš život i spasiš azijske klince radne eksploatacije, reci mi racio zašto ne bi nosio donji veš ako je pamučni, prokuvan na 95 stepeni i savršeno čist?

Zašto si baš stavio granicu na znojava majica nekog ortaka al oprana i očuvana je ok al nošene gaće isto tako oprane i očuvanje odjednom nisu ok. Šta menja stvar. 😄

Oko detergenta se slažem. Ja koristim tečni i uvek samo jedna merica je dovoljna. Ali ne prepunjujem mašinu i uvek perem sve na 'daily load' ili 'quick wash' 30 - 40 stepeni... nikad te jake temperature sa pretpranjima i sl.

Peglu nisam koristio par godina i to sam baš srećan što mi se 95% odeće ne pegla tj. ispravi se brzo na meni ako je malo izgužvano 🙂

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
Ne kontriram ti, čak se slažem... ali kad već kupuješ polovno, nošeno, da mu produžiš život i spasiš azijske klince radne eksploatacije, reci mi racio zašto ne bi nosio donji veš ako je pamučni, prokuvan na 95 stepeni i savršeno čist?

Zašto si baš stavio granicu na znojava majica nekog ortaka al oprana i očuvana je ok al nošene gaće isto tako oprane i očuvanje odjednom nisu ok. Šta menja stvar. 😄
Нмп, нека урођена ствар, ако се и ове које купим пробају па ставе у продају не бих знао. Уколико би постојала гаранција очуваних и чистих врв ми не би био проблем, мада врв ни тада не бих веровао да нећу фасовати неку болест.
Мајце и фармерке у којима се неко знојио су ми океј вероватно јер сам кроз све ове године играња баскета врв попио 2-3 литра туђег зноја, а и зној је стерилан.

Oko detergenta se slažem. Ja koristim tečni i uvek samo jedna merica je dovoljna. Ali ne prepunjujem mašinu i uvek perem sve na 'daily load' ili 'quick wash' 30 - 40 stepeni... nikad te jake temperature sa pretpranjima i sl.
Сад ни нзм колико је мерица течно, ако је то онај чеп превише је и толико. Ако немаш паметнија посла можеш пробати да опереш са што мање па да нађеш меру која ти одговара. А за температуру све преко 30 је лоше по одећу, сад јбг, ако не може да се опере онда се појача температура, џабе траје дуго ако је прљаво.

Peglu nisam koristio par godina i to sam baš srećan što mi se 95% odeće ne pegla tj. ispravi se brzo na meni ako je malo izgužvano 🙂
Исто, после прања одма истресем јаче и на жицу. Када се то одради добро пеглање је непотребно, а ако се одради лошије ипак треба да се пегла око крагне или рукава.

а и зној је стерилан.

Teško da je kad ga osetiš lepo na nekome. Jer već u dodiru sa kožom više nije, pa proizvodi miris... Ali u znojnoj žlezdi jeste. Slična priča je i sa urinom. Iako urin već ima miris ali u samoj bešici je sterilan.

Da, merica je čep, ali ja ga ne prepunim... malo ipak treba da miriše odeća al ne previše. Vidim ja po peni u mašini, koja se jedva stvara da je to jedva dovoljno, ali dovoljno.

Upravo tako oko peglanja, samo treba lepo da se prostre... a kosulje ne nosim. To sam recimo odnosio na pranje i peglanje dok sam radio tradicionalni posao, da tako kažem.

Исто, после прања одма истресем јаче и на жицу. Када се то одради добро пеглање је непотребно, а ако се одради лошије ипак треба да се пегла око крагне или рукава.
Par puta u životu sam peglao. Upravo isto ovako opisano odradim.
Ponekad kada kupim novi model pantalona ili majica ako moraju da se peglaju onda ih više i ne uzimam.

Dodao bih i da se razvuče punom širinom (majice, košulje ili duksa) preko žice a ne da bude onako tek prebačeno preko.

ako moraju da se peglaju onda ih više i ne uzimam.
Преки, али праведни суд.

Одећу ако можете поклоните, депоније одеће су посебан хорор за ову планету. До скора смо могли да се правимо бољим од запада по том питању, док од кад имамо Тему то више не можемо, нисмо били еколози, него само сиротиња.

Ne pamtim kada sam bacio odecu a da nisu carape i gace koje su odsluzile svoje. Kada iznosim stvari, doniram ih, a i dalje su nosive. Zato je i bitno kupovati kvalitetno, ne mora biti nuzno snobizam, vec duze traje, vise se nosi, manje zagadjuje.
Recimo plasticne kese kupim mozda dve godisnje. Guram ona kolica kada idem u kupovinu, imam papirnate kese u koje ubacujem ako nesto bas mora da se ubaci, ako ne, direktno u kolica.

Ambalazu imam onu plasticnu koju nosim na posao, jedino sto trosim vise su ubrusi. Otpad razvrstavam. Jednom kvartalno odnesem staklo i bacim u kontejnere predvidjene za to.

Za rodjendane nikad ne poklanjam dzidza bidze koje su u sustini otpad, gledam da kupim nesto smisleno od drveta, knjigu, nesto sto se nece baciti posle dva dana.
Ne pisem ovo da se hvalim, ali kad vec razmenjujemo iskustva, mozda neko i procita i promeni koju svoju zivotnu naviku. Ne treba osudjivati ljude koji trose, svi mi zagadjujemo na ovaj ili onaj nacin (na pamet mi padaju oni koji su zaludjeni za reciklazu, a ovamo lete 50 puta godisnje avionom). Bitno je promeniti neke navike. Mnogo ti znaci tusiranje vodom od 3 sata? Ok, ali gledaj onda negde drugde da pruzis napor i das doprinos.

Мени све од одеће траје деценијама, и даље имам неке мајице из типа 2016. За град, за школу/посао, за теретану, за по кући, за брисање прашине, и на крају је до краја испарчам и закопан да се разгради. То је животни циклус свега памучног што имам. Не домирам ништа јер их носим док се тотално не распадну, некад баш изгледам као клошар због те навике.

Ја за обичну куповину имам ранац и 2-3 цегера која сам добио, једно време су цегери били баш популаран merch па сам их имао доста, већину поклонио у нади да ће још неко мање пластике користити.
Пластичне кесе само у месари, јер другачије не пакују месо, на пијаци измере тих неколико главица лука и без кесе ако будем довољно упоран.

Ко има башту или цвеће или било шта друго од биљака може биоразградиво да закопа ту и то је вид рециклаже.

Код мене у комшилуку имају ти контејнери за лименке, пластику, стакло, картон, и "обичан отпад". Али џабе кад немамо ту културу, нама је изазов да бацимо у било какав контејнер, а да бацимо у одговарајући нам је немогуће. И на оној војној паради, на којој би требало да будемо у најбољем светлу, било је смећа одмах поред војника.

Ja isto imam neke majice i dukseve koji su ušli u treću deceniju. I to ne neke brendove na koje klici seku vene, nego tipa Champion, Nike, Tom Tailor, Timberland...

Champion je stvarno bio skoro neuništiv, većina njihovih stvari mi je ostala u nosivom stanju dok je nisam izrastao.
Tom tailor neki kaput sam jedno 10god imao i na kraju poklonio drugaru kada je smršao, on bio u fazonu pa nemoj bre nov ti je. 10god ne mogu više dosadio mi je.
Timberland prve duboke cipele/patike isto 10god.
Nike tu i tamo, nesto traje, a nesto baš kratko.

Zabroavih i CAT cipele, ulaze u 17. godinu. Kaže mi šuster kome sam ih nosio zbog neke sitnice, da danas nemaju ojačanja kod prstiju i da ih čuvam dokle god mogu.

E ja te cipele iako sam znao da su odlične nisu mi legle nekako vizualno. Ne znam glomazne su mi bile i teške i nikad ih nisam ni probao. Jedino te Timberland kao neke modernije dublje sam uzeo kada je bilo baš mnogo snega duži period i kada su mi noge bile konstantno mokre.
Kako sam 10+god trenirao basket i bio u tim dubokim patikama čim izadjem iz tih znojavih oblačim što lakše patike. Tek nakon pancerica sam shvatio da i te duboke patike nisu problem i da su mi lagane. Ali i dalje volim i nosim i zimi patike(ne baš skroz plitke, ali realno patike).

Vrh