Šta je novo?

Шта купити ?

А за спорт такође користим Лидл, Котон и Х&М, где може да се нађе за 600 динара, нешто што у Најку кошта 6,000. Има доста ђубрета, али може да се пробере. Једино патике морају бити брендиране и скупе.
Lidl pamučne obične majice su ok. Samo nemam neku naviku kod njih da kupujem. Ove majice mi je neko kupio, pa su mi ok bile pa onda uzmem jer znam veličinu i koje su to majice. Uglavnom te obične majice dobija na poklone iz inostranstva, nemam nameru da ih kupujem.
Naocare za sunce armani, i to su najbolje naocare koje sam ikada nosio, odlicno stoje a super lagane (bar model koji sam uzeo).
Imao sam i ja jedne super su bile i neke police, retko koje mi stoje naočare pa mi je uzak izbor i kada ga pronadjem samo iste kupujem. Jedne za svuda(te brzo izgrebem i uništim), dok su druge u kolima(one su očuvane).
Imam sat armanijev od keramike, najlaganiji i najprijatniji koji ide uz sve, već ga imam 6-7god
Ono gde mi markirano najvise vredi su cipele i dugi rukavi. Volim taj "old money look" sa sto manje boja i bez logoa.
Od dugih rukava 2 vrste boje istog dzempera po 2-3komada od svake boje.
Kupio preko instagrama prvi put od nekog šanera boss na raskopčavanje koje se jedva vidi, znak se skoro ne vidi, ekstra kvalitet.
Sada se izgleda time više ne bavi pa tako slično moram da nadjem negde ali do sada je bezuspešna potraga bila. Ali leto je ima vremena do zime. Nekad nosim i samo polo majicu i jaknu bez dzempera.

Koje konkretno modele preporučuješ?
Ma, glupo je gledati samo Adidas, a i glupo je da ti drugi preporučuje nešto.

Nije svaki Adidas isti, niti je svaka noga ista, niti svako jednako gazi, niti su svačije potrebe iste.

Bar danas imaš svašta - hoka, brooks, saucony, asics, mizuno, adidas, puma, nike, new balance...

Neko hoda, neko trči... Od tih što trče, neko trči duge distance, neko kratke, neko po zemlji, neko po asfaltu, neko ima uže, neko šire stopalo, neko ima pronaciju, neko trči na petama, neko na prstima, nekome je bitniji komfor, nekome stabilnost, nekome brzina...

Sve u svemu, iako zvuči komplikovano, nije uopšte toliko i svakako je lakše danas sesti i malo to proučiti nego kao ranije lutati po tržnim centrima. Nađeš šta ti treba i odeš i pazariš.

Ja sam iskreno chat gpt-u pri poslednjoj kupovini dao kriterijume - hodam tako i tako, treba mi za to i to, nabroj mi deset modela.

Onda sam otišao i izguglao tih deset modela, dodatno malo proučio i pazario šta mi treba i ubo savršeno.

Dva čoveka kupe isti model i jedan bude potpuno zadovoljan, a drugi razočaran.

Pa nisu ali videću kako će se pokazati.

Око куповине одеће и обуће све покушам да купим половно, уколико не могу половно узмем од обућара или кројача то што ми треба. Оба приступа изискују већи посао од самог одласка у радњу, или наручивања преко нета, па се тако натерам да и мање узимам, јер, реално гледано, сви ми имамо превише одеће, ткд не мора да се цепа трећа смена у Бангладешу због мене. Од овога одступају фармерице - код Шиптара са пијаце јер само код њега могу наћи фармерке какве ми требају, и мајце за теретану - њих добијем када дам крв, нрвн и рубље, то норм не узимам половно.
Тако да ја ове године мислим да нисам купио ништа, али јесам шио и неку одећу и крпио чизме.

Такође добра ствар код половних ствари су осећај стила и бриге о одећи коју развијеш када ти је гардероба тако ограничена.

Додао бих и да је сада одећа одвојена од субкултуре, све је то постало aesthetic <нешто> look, а не одраз твог живота. Пример су гот/гранџ људи који купују у Зари, они би требало да су нека контракултура, а своју одећу нађу у фестфешн ланцу, или људи који брину о планети а имају 1389 маркираних цегера. Тако да сада начин облачења више није постао одраз личности, већ више копија неког "аеsthetic" едит видеа којег су одгледали пре који месец.

Типс ен трикс за бригу о стварима:
1 - много мање детергента* је потребно него што мислите, уколико вам одећа мирише на детергент после прања превише сте га користили, некад он може и да направи заштитни слој око прљавштине и да она тако остане у одећи.
2 - вероватно перете на превеликој температури и на прејакој центрифуги. Те две ствари и највипе хабају одећу

*- да може и са Г, то је пре био једини правилан начин.

едит: ипак сам успео наћи један од најјачих постова на ову тему
Treba odbaciti srpsku statusnu zavest, ismejati je. Kupovati u jeftinim radnjama. odbaciti stil i profinjenost. Samo gola funkcija.
Ja nosim odecu koja ne izgleda lepo, ali dugo traje.
Nosim vijetnamku koja beksonacno traje i imam samo dva para cipela, jedne za leto, jedne za zimu.

U prodavnicama osoblje ide za mnom jer misle da kradem, takav utisak ostavljam.
Uzivam sto me preziru.

њих добијем када дам крв, нрвн и рубље, то норм не узимам половно.

Ali... možeš nekad proveriti oglase na KP sa filterom donji veš i čarape | polovno | zamena moguća... čisto zabave rade 😆

Ne kontriram ti, čak se slažem... ali kad već kupuješ polovno, nošeno, da mu produžiš život i spasiš azijske klince radne eksploatacije, reci mi racio zašto ne bi nosio donji veš ako je pamučni, prokuvan na 95 stepeni i savršeno čist?

Zašto si baš stavio granicu na znojava majica nekog ortaka al oprana i očuvana je ok al nošene gaće isto tako oprane i očuvanje odjednom nisu ok. Šta menja stvar. 😄

Oko detergenta se slažem. Ja koristim tečni i uvek samo jedna merica je dovoljna. Ali ne prepunjujem mašinu i uvek perem sve na 'daily load' ili 'quick wash' 30 - 40 stepeni... nikad te jake temperature sa pretpranjima i sl.

Peglu nisam koristio par godina i to sam baš srećan što mi se 95% odeće ne pegla tj. ispravi se brzo na meni ako je malo izgužvano 🙂

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
Ne kontriram ti, čak se slažem... ali kad već kupuješ polovno, nošeno, da mu produžiš život i spasiš azijske klince radne eksploatacije, reci mi racio zašto ne bi nosio donji veš ako je pamučni, prokuvan na 95 stepeni i savršeno čist?

Zašto si baš stavio granicu na znojava majica nekog ortaka al oprana i očuvana je ok al nošene gaće isto tako oprane i očuvanje odjednom nisu ok. Šta menja stvar. 😄
Нмп, нека урођена ствар, ако се и ове које купим пробају па ставе у продају не бих знао. Уколико би постојала гаранција очуваних и чистих врв ми не би био проблем, мада врв ни тада не бих веровао да нећу фасовати неку болест.
Мајце и фармерке у којима се неко знојио су ми океј вероватно јер сам кроз све ове године играња баскета врв попио 2-3 литра туђег зноја, а и зној је стерилан.

Oko detergenta se slažem. Ja koristim tečni i uvek samo jedna merica je dovoljna. Ali ne prepunjujem mašinu i uvek perem sve na 'daily load' ili 'quick wash' 30 - 40 stepeni... nikad te jake temperature sa pretpranjima i sl.
Сад ни нзм колико је мерица течно, ако је то онај чеп превише је и толико. Ако немаш паметнија посла можеш пробати да опереш са што мање па да нађеш меру која ти одговара. А за температуру све преко 30 је лоше по одећу, сад јбг, ако не може да се опере онда се појача температура, џабе траје дуго ако је прљаво.

Peglu nisam koristio par godina i to sam baš srećan što mi se 95% odeće ne pegla tj. ispravi se brzo na meni ako je malo izgužvano 🙂
Исто, после прања одма истресем јаче и на жицу. Када се то одради добро пеглање је непотребно, а ако се одради лошије ипак треба да се пегла око крагне или рукава.

а и зној је стерилан.

Teško da je kad ga osetiš lepo na nekome. Jer već u dodiru sa kožom više nije, pa proizvodi miris... Ali u znojnoj žlezdi jeste. Slična priča je i sa urinom. Iako urin već ima miris ali u samoj bešici je sterilan.

Da, merica je čep, ali ja ga ne prepunim... malo ipak treba da miriše odeća al ne previše. Vidim ja po peni u mašini, koja se jedva stvara da je to jedva dovoljno, ali dovoljno.

Upravo tako oko peglanja, samo treba lepo da se prostre... a kosulje ne nosim. To sam recimo odnosio na pranje i peglanje dok sam radio tradicionalni posao, da tako kažem.

Vrh