Šta je novo?

Школске униформе

Да ли сте за увођење школских униформи?

• Да

Glasovi: 26 41,3%
  • Не

Glasovi: 37 58,7%

• Ukupno glasača
    63
Je ovo neka vojna skola zamisli te koja bi mediska buka bila da se vrate ili samo predloze sajkace ponovo ili bilo kakve djacke kape

Skolsko uniformisanje je u suprotnosti sa školstvom
koje danas prepuno protivrečnosti

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=84Mwg_HPr2g[/youtube]

Kaže tip ''auto se ovoliko promenio za 150 godina a školstvo nimalo''. Kakve veze ima automobilizam sa načinom na koji ljudski mozak uči? Evo mi ljudi pišemo, crtamo, čitamo, hodamo, jedemo, govorimo... isto već hiljadama godina. Jel to znači da nešto s tim ne valja i da treba da ih menjamo? Dakle poredi babe i žabe.

Dalje, smeta mu što škole imaju ocene. A šta on predlaže, da svi budemo isti? Ok, i kako onda sutradan neko da odluči kojeg kandidata će da primi? A da... pa odlučiće na osnovu njegove prakse, zalaganja, bla bla.... Ok kul. Samo, kako će onda taj što ga prvo prima na praksu da odluči da li će da primi njega ili nekog drugog ako su obojica isti, a samo jedno mesto? A drugo, ako se pak i odlučuje na osnovu zalaganja i iskustva, pa to je onda opet neko rangiranje, zar ne? Znači, obrni okreni, bez rangiranja ne ide. Sve na svetu se rangira. I živo i neživo. I tako će uvek biti.

Da današnje školstvo ima mnogo mana, i da mu nedostaje praktičnog znanja i motivacije, to stoji (ovo posebno važi za naš region). Ali treba podvući crtu i razgraničiti šta je realno potrebno, a šta je proseravanje. Osoba koja smatra da škole treba da budu kao igraonice je podjednako luda i kao osoba koja smatra da škole treba da budu kao vojni kampovi. I jedan i drugi su zadrti ekstremisti, samo na suprotnim stranama. Treba naći zlatnu sredinu.

Što se tiče uniformi, probaću da ga skratim : da današnji roditelji i deca umeju da se prikladno obuku i ponašaju, ne bi bilo potrebe za uniformama i kodeksima. Da klinci ne dolaze obučeni kao estradne pevaljke i lerdiji, ne bi ni to toliko skretalo pažnju i pozivalo na unifikaciju. Ovako kad već kući ne umeju da ih vaspitaju, onda će to (kolko tolko) da se uradi u školi.

....Osoba koja smatra da škole treba da budu kao igraonice je podjednako luda i kao osoba koja smatra da škole treba da budu kao vojni kampovi...
Upravo
Ponovno naše uvodjenje kecelje (školske uniforme)
je upravo (pra)ministarsko naginjanje i nazdadno opredelenje ka sto vecoj sličnosti sa obukom u vojnim kampovima
koj ubijaja isticanje naklonosti-sklonosti dece ka odredjenoj grani
o čemu jasno prilog i govori
:sesir:

Samo što ja školsku uniformu ne vidim tako. Kad se kaže uniforma ili unifikacija, svi uvek pomisle prvo na vojnike. Ali unifikacija ne podrazumeva i ne vezuje se samo za vojsku, nego za standardizaciju bukvalno bilo čega. Meni prizor dece u istim uniformama nije ništa čudniji od prizora službenika na šalteru koji gore imaju isti ili sličan komad odeće. Sad, neko će reći ''pa nije dete od 8 godina isto što i odrasli službenik''. Nije, ali jednog dana će biti. I smisao škole je, između ostalog, da pripremi dete za život u društvu i zajednici, koji nosi neke benfite, ali isto tako traži i neka odricanja. U zadnjih 15ak godina svi samo nešto kukaju o zlom čovečanstvu i grozoti življenja u zajednici al kad god se neko razboli ili kad god mu nešto treba, svi uvek hitaju kod drugih ljudi za pomoć. Zašto ovo pominjem sad? Da podsetim dakle da život u zajednici mora da ima određene cene i ograničenja. Jedno od tih ograničenja je i način ponašanja i oblačenja. Posebno u institucijama.

Uostalom, školske uniforme ne moraju da budu identične i skrojene tako da pokrivaju i propisuju sve od glave do pete. Ja nisam za sakoe, kravate, cipele i košulje u klupama. Ali nisam ni za dopičnjake, helanke, trenerke i kupaće gaće. Školska uniforma može da se sastoj i od jedne standardizovane polo majice (i bluze za zimski period) i da samo još bude pravilo da ispod idu pantalone (sve osim helanki) i suknje koje nisu iznad kolena. Čak neka ostane puna sloboda za obuću. Samo da nisu papuče jelte. Primer 1,Primer 2 I eto, to je to. I šta tome fali? Kako će to da ubije maštu i kreativnost detetu?

Zivim u neposrednoj blizini 2 OŠ i ne secam se da sam x godina unazad videla nepristojno obucenu decu, naprotiv.
Ja sam iz generacije gde su nas roditelji oblacili u bluzice haljinice i lakovane cipele, i u tom uzrastu to nevidjeno smara, pogotovo zbog neudobnosti. Da mi je tad neko dao trenerku i patike ljubila bih ga u d.
I nece sva deca jednog dana biti odrasli sluzbenici, pa da ih privikavamo na vreme na sudbinu kletu.

Pobogu,ne radi se o službeničkoj karijeri. To sam dao kao primer. Radi se o vaspitanju i ponašanju. Takvi pajseri će sutradan da idu na fakultet u šortsevima i da žderu nasred predavanja, a preksutra će isto da rade na poslu i posle da se čude što su dobili otkaz. Uostalom, čak i na radnim mestima gde nema propisanog dres koda ima nešto što se zove poslovna kultura, u koju spadaju i objašnjenja šta nije prikladno ponašanje i odevanje. Nekada se to uglavnom podrazumevalo i znalo, a danas ljudima mora da se crta jer bi danas svi najradije došli u gaćama i u školu i na posao.

U Srbiji je seljanije i prostakluka uvek bilo puno ali tačno u zadnjih nekoliko godina je primetan porast toga. Do te mere da se sad svi čak i na javnim mestima i u institucijama ponašaju kao Homer Simpson. Bilo da se radi o ponašanju, oblačenju, jedenju, govoru, higijeni... svi su sad ko Homer Simpson. Ko neke bebe koje ne mogu da se kontrolišu. Jer ih prosto zabole za sve oko sebe. A taj stav dolazi upravo od najezde tih trendova koji kažu da svako treba da ima neograničenu slobodu da radi apsolutno bilo šta što mu padne na pamet. Pa i da se ponaša kao seljačina.

Dakle ne radi se ni o kakvoj diktaturi i pripremi za rat i 1984 i šta ti ja znam. Ja čak nisam od onih koji su za obavezno služenje vojske. Dakle ništa takve prirode. Ali jesam za pridavanje pažnje vaspitanju. A to se uči dok je dete malo. Posle kad odraste u prostaka onda gotovo. I ne bojte se, neće dečici ništa biti od jedne polo majice. Štaviše, može samo da im pomogne. I da ih nauči da sutradan ne izgledaju kao povraćka nego kao ljudi.

Bojim se da takvima ni uniforma nece pomoci. Eto te sto si nabrojao i opisao, ja vidjam po drzavnim institucijama u uzrastu od 50-60 god starosti, a oni su u detinjstvu bili uniformisani i od sistema vaspitani, ocigledno bezuspesno.

Izvinjavam se za slovne greske pisem sa telefona

Simbol zaostalog zastatelog pa sada i skoro nazadnog naseg skolskog sistema programa pristupa i odnosa se ogleda u. Ovoj naj novijoj nazadnoj mjeri uvodjenja skolske uniforme.
Potrebna nam je velika skolska reforma a ne samo da nema ni pomaka u savremenost vec ovim je akcentovana nazadnost :(

Koja je sledeca velika savremena mera- uvodjenje crnih trikoa i crnih sorceva? Jadno za ministarstvo ...

Jadno je sto se ministarstvo bavi keceljom umesto pravom reformom
Kecels je stvar skolskog saveta roditelja i direktora skole dal ve se nositi i ako hoce kakba

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=414532#p414532:35q5wvb6 je napisao(la):
GOJE » Pet Nov 04, 2016 3:26 pm[/url]":35q5wvb6]Protiv!!! Nemamo pametnija posla, i prečih stvari gde da se uloži novac. Takođe, decu treba vaspitavati, a ne maskirati posledice.
Hm, zar taj deo tokom školovanja nije jedan vid vaspitanja? S druge strane, uniforuma se nosi svaki dan a suprotno tome ni jedan učenik neće doći u istoj odeći koju je juče nosio što znači da je uniforma daleko isplativija. Postoji mogućnost fleksibilnosti, neka svako sebi sašije model kakav mu odgovara.

Uniforma je reč koja rogobatno zvuči jer asocira na moranje i prošlo vreme, istog je kroja i monotona. Zbog toga sam protiv, ali deca moraju da se nauče kako se mogu oblačiti za odlazak u školu. To se ne sme zanemariti, a očevici smo kako deca a naročito devojčice mogu biti obučene. Veoma važna stvar, skoro kao i sam sistem školstva.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XU-4lGKfsjM[/youtube]

Kakav je to boljitak za školstvo i decu ?
jadan nam je takav napedak kad decu u sakoe i kravate mecemo .
a gradivo sa predavanjem bar od prvog do četvrvrtog osnovne škole na internet ne da turi

o jadni li smo mi sa ovakvim ministrom koj se za sakoe i kravate decije izborio
da u ovom 21 veku deca mogu lekciju koju odmah ne razumeju da odslušaju kuci ponovo
nego roditelji moraju (kako vec rade i nemaju vremena) te i dalje privatne profesore da plačaju

da u ovom 21 veku ne misli i o deci koja zbog bolesti krace ili duže , propuste časove
nego jopet privatne profesore da roditelji placaju

da u ovom 21 veku ne misli o djacima pešacima koje kiša, hladnoca ili sneg spreči da u školu dodju pa kako oni da predavanja da čuju

u ovom 21 veku jadni li smo mi sa ovakvim ministrom koj se za sakoe i kravate dečije izborio....

:oops:

Zamajavanje i buduce pranje para. Nehumano, nefunkcionalno, banalno, skupo.
U meni bliskoj skoli je bilo (kao ) glasanje. Kao jer njih niko nista ne pita. Neverovatno, ali samo 60-ak odsto roditelja je bilo protiv.
Ne mogu da verujem da bi skoro polo roditelja pre dalo 200-300 evra na odelo nego na sredjivanje skolkskog dvorista ili zdravu hranu u skolskoj kuhinji ili dodatno ciscenje wc-a. Za ovo drugo ne bi dali ni banke.

Da li je u pitanju IQ-naroda=89, ili ljudi zaista misle da uniforme resavaju problem raspada sistema... ili su prosto mislili da ce te krpice dobiti dzabe (najjaci poriv naseg naroda), kao darivanje od lokalne ili svevisnje vlasti, pa da im deca budu kao oni mali iz Eaton-a.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477061#p477061:gz2g1d3x je napisao(la):
dosen » Uto Sep 12, 2017 3:16 am[/url]":gz2g1d3x]Zamajavanje i buduce pranje para. Nehumano, nefunkcionalno, banalno, skupo.
Citiraću deo mog posta kao odgovor a i da se ne ponavljam:
(...) S druge strane, uniforuma se nosi svaki dan a suprotno tome ni jedan učenik neće doći u istoj odeći koju je juče nosio što znači da je uniforma daleko isplativija. Postoji mogućnost fleksibilnosti, neka svako sebi sašije model kakav mu odgovara.

Bacanje prašine u oči, uvođenje kolektivnog identitet kao dodvoravanje "starim vrednostima" u trenutku kada se sve privatizuje, komercijalizuje i uništava.
Sraman korak koji ničemu ne koristi.
Da vam ne pričam koje su bile kombinacije pre desetak godina kada smo mi u srednjoj stručnoj školi morali da jurimo tačno određene radne kapute, mantile, kako god se zovu, ispostavilo se da ih je samo jedna firma u Beogradu radila. Hteli, ne hteli na kraju smo svi od nje po paprenoj ceni platili mantile po predefinisanim standardima.

Baš će promeniti nesto uniforma dok jedan mali nosi patike od 500 evra, a drugi od 15, ja sam išao u školu 90tih ali nismo se ni tada tukli oko toga, da ne govorim da nismo kao sada imali mobilne telefone.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477586#p477586:nn9v6zk9 je napisao(la):
vucko » 14 Сеп 2017 12:16 am[/url]":nn9v6zk9]
Baš će promeniti nesto uniforma dok jedan mali nosi patike od 500 evra, a drugi od 15, ja sam išao u školu 90tih ali nismo se ni tada tukli oko toga, da ne govorim da nismo kao sada imali mobilne telefone.
Ова најновија представљена у Врчину садржи и једнообразне патике, "старке" као и једнообразне ранчеве. Једина разлика међу ученицима може бити у свескама - дал су талијанске ил си из Чачак ... ако заживи наравно ...

Uniforme predstavljene u Vrčinu su jako lepe, ali to ne menja činjenicu da se radi o budalaštini. Koračamo krupnim koracima u XIX vek.

I meni se uniforme sviđaju, a deci se sviđaju takođe, bar se tako čini po snimku. Ali koliko je realno da vrhunski dizajner radi uniforme za svu školsku decu u jednoj siromašnoj zemlji. Ko će to da plati?

Još jedno zamajavanje očiju...

@astrodule,
Hoćeš da kažeš da smo mi siromašna zemlja?! :shock:
A Bnv, pa TCR i da ne nabrajam ostale projekte koji su u toku i buduće koji su u planu a što će sve Beograd izgledom učiniti velegradom, "konačno" (i nažalost). Kako se radi čini se kao da je juče proglašen sprskom prestonicom.

Uniforme, nego šta!!!

Pa ne gledam konferencije za štampu i izjave političara. Imam valjda oči i uši da vidim stanje :)

NA TV-u kažu drugačije? :shock:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477615#p477615:2hty08fv je napisao(la):
astrodule » 14 Сеп 2017 09:05 am[/url]":2hty08fv]I meni se uniforme sviđaju, a deci se sviđaju takođe, bar se tako čini po snimku.
Да, деци се стварно свиђају, а и родиељима, био сам тамо када је било представљање. Деца из осталих одељења су љубоморна што и они немају. Исти је случају и у Калуђерици са њиховим ученицима.

Vrh